Anslut dig till vårt nätverk!

Kina

#OBOR: Kinas bälte- och vägritning förutser en förändrad global ordning ​Shada Islam

DELA MED SIG:

publicerade

on


Inhemska gräl och en avsky för globalt engagemang kan vara kännetecknen för Donald Trumps oberäkneliga presidentskap i USA, men världen går vidare,
skriver Shada Islam.

Den 14 maj invigdes Emmanuel Macron som Frankrikes president, vilket väckte förhoppningar om en återupplivad EU. Samma dag i Peking visade Kinas president Xi Jinping upp sitt "Belt and Road Initiative" (BRI), en ambitiös vision om en omformad, ömsesidigt beroende och nära sammankopplad värld.

De tre markant distinkta samtalen i Washington, Paris och Peking speglar olika inhemska imperativ. De ger också övertygande insikter i en snabbt föränderlig global ordning.

Trumps presidentskap går från kris till kris, många nationer ifrågasätter USA:s roll som oumbärlig global makt. I Frankrike (och Europa) pratas det om reformer och förnyelse när en ung president tar makten – och om det hårda arbete som fortfarande krävs för att modernisera, anpassa och anpassa samtidigt som populismens och nationalismens dubbla ondska hålls borta.

Men medan väst tar time out, är resten av världen i övergång. BRI, som kostar biljoner dollar, Pekings "århundradets projekt", uppmärksammades förra helgen vid en megakonferens där 28 världsledare, mer än hundra representanter för stater, och lika många företagsrepresentanter, akademiker och journalister deltog.

Det var en riktig fest – och det med all rätt. Inte sedan USA:s Marshallplan pumpade miljontals dollar för att återuppliva det krigsförstörda Europa har ett land gjort en strävan av en sådan spektakulär omfattning, vision och ekonomisk omfattning.

Den kinesiske ledaren är ingen amatör när det gäller att ta djärva initiativ som griper rubriker. Han gjorde ett starkt ställningstagande för ekonomisk globalisering och öppen handel vid Davos World Economic Forum i januari i år.

Annons

Och BRI är bara en del av historien. Betecknande är att Kinas Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) redan arbetar för att möta världens enorma behov av infrastrukturinvesteringar.

När USA drar sig ur Trans-Pacific Partnership (TPP), går den panasiatiska handelspakten som uteslöt Kina, Peking och länder i Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) vidare med det regionala omfattande ekonomiska partnerskapet (RCEP) ) för att öka handeln inom regionen.

I ett meddelande som stod i skarp kontrast till de inåtriktade tillkännagivandena som gjordes i Washington, sa Xi till BRI-mötet att hans mål var att bygga en öppen, uppkopplad och inkluderande värld.

Xis ritning artikulerar Pekings självsäkra ompositionering i en osäker era. Inte överraskande är USA och Japan inte nöjda. De flesta européer är intresserade men försiktiga.

Men andra är villiga att gå med i BRI och se hur de bäst kan dra nytta av planen. Kina kanske inte alltid är den mildaste av samtalspartners, men många länder är redo för en förändring.

När allt kommer omkring måste världen bli bättre uppkopplad. Globala infrastrukturbehov är enorma. Bättre anslutning är avgörande för handel, för att attrahera investeringar och för att uppnå några av de mest avgörande målen mot fattigdom som ingår i Agenda 2030-målen för hållbar utveckling (SDG).

Uppenbarligen handlar BRI inte bara om att hjälpa andra. Sökandet efter nya motorer för inhemsk kinesisk ekonomisk tillväxt är en viktig drivkraft. Kina vill öka tillväxten i sina västra regioner, som ligger efter den välutvecklade östkusten. Stål och cement finns i överutbud och kommer att användas i BRI-projekten. Det kommer att skapas jobb för tusentals kinesiska arbetare, såväl som utländska medborgare.

Och i en konkurrensutsatt värld handlar det här också om att lära sig genom att göra. Kina måste se till att BRI blir mer transparent, upphandlingsreglerna blir strängare och projekt passar in i SDG, inklusive miljöstandarder.

Det är viktigt att när initiativet vinner dragkraft börjar Kina uppträda som en "traditionell" utvecklingspartner, och överger sin politik för "icke-inblandning" för en hållning som är mer oroad över sina partnerstaters inrikes angelägenheter, inklusive i frågor som styrelseformer och terrorism.

Slutligen, för alla västerländska farhågor om att BRI kommer att tillåta Kina att ångra sina partners, i de flesta länder är Kina inte den enda showen i stan. De flesta stater har tillgång till amerikanska och europeiska medel, för att inte tala om bistånd från Japan och Saudiarabien. Det är inget nollsummespel.

Asiatiska, afrikanska och andra representanter som jag träffade i Peking underströk vikten av att den tektoniska geopolitiska förändringen äger rum. "Detta är ett historiskt och omvälvande ögonblick. Vi kan se att världen förändras”, sa en afrikansk ambassadör till mig.

Vägen framåt kommer att bli komplicerad och svår. Kina kommer att behöva lära sig att hantera komplexa krav och smärtsamma fakta på plats i sina otaliga partnerländer.

Men om han var orolig, visade president Xi det verkligen inte. Ingen ska förvänta sig snabba lösningar, varnade han. "Vi kommer att gå framåt steg för steg". Pekings resa mot större globalt inflytande har verkligen börjat.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend