Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

#POTUSAbroad: Trump möter EU-presidenter, oenighet om #Ryssland

DELA MED SIG:

publicerade

on

I dag (25 maj) träffar Donald Tusk, ordförande för Europeiska rådet, och Jean-Claude Juncker, ordförande för Europeiska kommissionen och Antonio Tajani, ordförande för Europaparlamentet, Donald Trump, USA:s president. Detta är det första mötet mellan ledarna, skriver Catherine Feore.

Efter mötet sa Tusk att många frågor diskuterades inklusive utrikespolitik, säkerhet, klimatförändringar och handelsförbindelser.

Tusk indikerade att USA inte var "på samma linje när det gäller handel och klimatförändringar". Han antydde också att åsikterna om Ryssland skilde sig åt, men att vad Ukraina beträffar var ledarna överens.

Tusk sa att det som gav relationen mellan USA och EU dess djupaste mening var dess engagemang för grundläggande västerländska värderingar om mänskliga rättigheter och respekt för mänsklig värdighet. Uppgiften som båda står inför är konsolideringen av hela den fria världen kring värderingar och principer först och intressen senare.

Annons

På grund av ett mycket hektiskt schema varade mötet en timme. Höga EU-källor sa att sedan Tusks första samtal med Trump i november var EU på en helt annan plats. Då trodde Trump att andra länder skulle lämna EU, efter Brexit. Källan sa att efter valet i Holland och Frankrike är vi på en helt annan plats. Eller, för att parafrasera från den store amerikanske författaren Mark Twain, rapporterna om EU:s död har varit kraftigt överdrivna.

Ursprungligen ville Trump förhandla fram separata bilaterala handelsavtal med EU-28-länder. Vid sitt besök i den nya administrationen ska förbundskansler Angela Merkel ha fått säga 11 gånger att Tyskland bara kunde förhandla genom EU. När Trump äntligen förstod detta erkände han besegrad och sa "vi kommer att göra ett avtal med Europa".

Högt uppsatta källor sa att Tusks, som tror starkt på att USA och EU är pelarna för frihet och samarbete, är angelägna om att kommunicera EU:s starka relation med USA och önskan om ytterligare samarbete.

I förberedelserna sa Trump att han hade träffat några stora ledare och hade observerat att påven "var riktigt cool!"

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend