Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#ConflictMinerals regulation träder i kraft idag (8 juni): Global Witness kallar för mer kontroll över globala mineralförsörjningskedjor

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den nya EU-lagen om ansvarsfull mineralsourcing är ett viktigt men halvhjärtat försök att skapa förändringar i sektorn, inte minst för att många viktiga företag är undantagna, säger Global Witness.

Förordningen träder i kraft den 8 juni och är den första i sitt slag som gör företag ansvariga för sina mineralförsörjningskedjor globalt. Men dess brister ligger besvärligt med Europeiska kommissionens nya 'värderingsbaserade handelsstrategi, som främjar öppenhet och ansvarsfull handel som en kraft för hållbar utveckling.

Emily Norton från Global Witness sa: "Förordningen är ett steg i rätt riktning, men det faller väl inte för vad som behövs. EU har valt att ignorera några av de mest riskerade transaktionerna och en hel kategori viktiga företag som tar med mineraler till EU. Denna piecemeal tillvägagångssätt litar på det mesta av marknaden för att reglera sig. "

Mineraler fortsätter att finansiera konflikter och främja brott mot mänskliga rättigheter, mutor och penningtvätt runt om i världen, från Myanmar till Afghanistan, Colombia och Demokratiska republiken Kongo.

Den nya förordningen är ett försök från EU-som världens största handelsblock och en viktig aktör i den globala handeln med mineraler - för att ta itu med detta problem. Det krävs att importörer av vissa mineraler gör en serie kontroller på sina försörjningskedjor och offentligt rapporterar om vad de gör.

Men medan EU har valt att reglera, har det gett företag nästan fyra år, tills 2021, att börja göra den grundläggande försörjningskedjan som lagen kräver.

Norton sa: "Företag har alla de verktyg de behöver för att komma igång nu. EU har erkänt hur brådskande detta problem är och diskuterat denna lag i flera år. Varje dag bortkastad ger rovdjur en annan dag till vinst på bekostnad av lokalsamhällen. "

Annons

Förordningens obligatoriska krav fångar endast företag som importerar tenn, tantal, volfram och guld i sin råa form, som malm eller metall, till EU. Detta släpper de allra flesta europeiska företag som är inblandade i handeln helt och hållet. Det utesluter företag som importerar produkter som innehåller samma mineraler - som bärbara datorer, bilar eller telefoner - till EU. Det utelämnar också företag vars årliga import av dessa mineraler understiger volymtrösklarna som Global Witness har varnat för är för höga. Och företag som importerar diamanter, kobolt, jade och andra mineraler är också utanför tillämpningsområdet.

Norton sa: "Klockan tickar nu inte bara för företag som EU har valt att reglera, men för alla andra företag som leder mineraler till EU-i vilken form som helst. EU har valt att lita på dessa andra företag att självreglera. Men om de inte gör det, kommer vi att uppmana stater att göra mer. "

Men delar av EU: s strategi tyder på mer framsynt taktik för att hantera denna komplicerade fråga.

Norton tillade: ”EU: s nya lag handlar om att försöka ta itu med en ogenomskinlig handel som för ofta leder bort pengar från de lokala samhällen som behöver det mest, men inte i sig är lösningen som kommer att ge välbehövlig fred och välstånd till dessa samhällen . EU har erkänt detta och har förbundit sig till en integrerad strategi som involverar diplomatiska och utvecklingsåtgärder som sitter bredvid lagen. Vi välkomnar dessa kombinerade åtgärder och uppmanar EU att anta en ambitiös och omfattande strategi för att genomföra dem. ”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend