Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

#Brexit: Måndagens valspel på baksidor #Election2017 #GE2017

DELA MED SIG:

publicerade

on

När premiärminister Theresa May tillkännagav snabbvalet för sju veckor sedan, i Brexits namn, gav den brittiska väljarkåren en kollektiv suck. Skulle det inte finnas något andrum från till synes oändliga röster, writer Catherine Feore?

On that same day #BrendafromBristol started trending on Twitter. Brenda, who was just returning from the shops was asked by a BBC journalist what she thought of the new election, she said – with an exasperation that captured the feelings of a nation: “Not another one, I can’t stand it.” May had after all promised not to hold an election. This was the first of many U-turns.

En djupt splittrad nation tjatade fortfarande efter folkomröstningen om Storbritanniens medlemskap i EU, misshandlade och förkrossade anhängare av båda sidor av debatten hade precis återvänt till att tala - båda övertygade om att deras argument var de rätta.

Med tanke på den massiva ledningen i opinionsmätningarna som de konservativa hade i början av maj och mödan från ett till synes demoraliserat och splittrat Labourparti såg manövern ut som en djupt cynisk handling för att säkra en massiv majoritet under en femårsperiod.

Stark och stabil till svag och vinglig

May brought Australian political strategist Lynton Crosby on board for one of the worst campaigns the Conservative Party has ever run. Crosby chose to focus all efforts on supreme leader Theresa May; someone who appeared cold, uptight and distant – the Conservative Party itself was barely mentioned.

En liten kabal av May-insiders samlades för att snickra ihop ett manifest från det konservativa partiet. Diskussionerna delades inte med en bredare grupp och partiet hamnade med politiska förslag som stod döden för dörren. Till slut tvingades May utföra ett antal u-svängar. The Tories verkade uppträda på ett särskilt höghändigt sätt genom att attackera Labours manifest utan att kosta sina egna förslag.

Annons

De fruktansvärda attackerna i Manchester och London skulle normalt förväntas resultera i stöd för det konservativa partiets hårda linje om lag och ordning. Premiärministern visade att hon var villig att slänga regelboken för mänskliga rättigheter inför terrorn. Polisen och Labour-politiker hävdade dock att en underbemannad, underfinansierad och demoraliserad polistjänst var mer skadlig för den nationella säkerheten.

Resultaten är svåra att dissekera och det är svårt att göra antaganden. Remainer Londonbor verkar ha kastat sitt stöd bakom Labour, medan Remainer Scots (visserligen under en Remainer-ledare, Ruth Davidson) kan ge de konservativa det bästa resultatet de har haft på flera år.

Vinnare och förlorare

The House of Commons has lost a strong Remain politician in the former Deputy Leader Nick Clegg. In his acceptance speech he said whoever won would face the “excruciating task of forming a government for a polarized nation”. Clegg pointed to the huge gulf between young and old in particular and urged politicians not to amplify what divides but to reach out and heal divisions.

May har sagt att om hon vinner flest röster har hon för avsikt att leda nästa regering. Hon kommer att kunna räkna med stöd från det demokratiska unionistpartiet i Nordirland, om ytterligare röster skulle behövas.

May har också tappat riksdagsledamöter som hon står nära, till exempel Ben Gummer. Ett dåligt resultat kommer att försvaga hennes hand; med sina egna parlamentsledamöter på väg mot Brexit, kommer att förlora nära allierade att försvaga hennes ställning igen.

Corbyn har krävt att May ska avgå, men det är inte självklart om han kommer att kunna göra detta. En progressiv allians kan vara det bästa sättet att se en omprövning av Brexit och det möjliga alternativet för en andra folkomröstning. Högprofilerade parlamentsledamöter som Kier Stamer skulle förmodligen kunna styra partiet bort från de svårare brexitalternativen.

Allt kommer att avslöjas imorgon. Men vad som är klart är att beslutet att hålla detta val har slagit tillbaka på premiärministern; hon har försvagat, inte stärkt sin hand. När förhandlingarna äntligen börjar om tio dagar kommer EU-27 att veta att de har att göra med ett svagt och splittrat land.

A hung parliament will exasperate all involved. A further delay to a timetable that is already slipping will not be welcome. The British Conservatives decided to throw the UK into an existential crisis that made the EU’s problems look distinctly resolvable, having set up the referendum and won it by a slim majority, May decided to attach herself to the most extreme interpretation of that choice – further polarizing the country. For the EU-27, the ‘deuil est fait’ sorgen är över, de vill göra slut på osäkerheten och gå vidare.

Även om det är svårt att föreställa sig någon regering som begär att artikel 50 ska upphävas, är det svårt att se hur förhandlingarna kan fortsätta om en regering inte är på plats.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend