Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

#ECJ: Jag kan inte fatta att det inte är smör

DELA MED SIG:

publicerade

on

EU-domstolen har slagit fast att Tyskland-baserade TofuTown, som tillverkar så populära produkter som Soyatoo Tofu Butter, Veggie Cheese och andra vegetariska och veganska livsmedel inte kan använda beteckningar förknippade med animaliska produkter.

Verband Sozialer Wettbewerb, en tysk förening vars ansvar inkluderar att bekämpa illojal konkurrens, anser att marknadsföring av dessa produkter strider mot EU:s lagstiftning om beteckningar för mjölk och mjölkprodukter.

Följaktligen väckte den talan mot TofuTown om förbudsföreläggande vid Landgericht Trier (regional domstol, Trier, Tyskland). TofuTown anser dock att dess reklam inte bryter mot den relevanta lagstiftningen. Den hävdar att det sätt på vilket konsumenterna förstår dessa beteckningar har förändrats avsevärt under det senaste året. Dessutom använder den inte beteckningar som "smör" eller "grädde" i sig, utan alltid i samband med ord som hänvisar till de berörda produkternas vegetabiliska ursprung, såsom "tofusmör" eller "risspraygrädde".

I detta sammanhang bad Landgericht domstolen att tolka den relevanta EU-lagstiftningen.

I dagens dom konstaterar domstolen att den relevanta lagstiftningen i princip endast förbehåller begreppet "mjölk" för mjölk av animaliskt ursprung när det gäller marknadsföring och reklam i fråga.

Dessutom, förutom när det uttryckligen föreskrivs att lagstiftningen förbehåller beteckningar som "grädde", "chantilly", "smör", "ost" och "yoghurt" enbart för mjölkprodukter, det vill säga produkter framställda av mjölk.

Domstolen drar slutsatsen att de angivna beteckningarna inte rättsligt kan användas för att beteckna en rent växtbaserad produkt såvida inte denna produkt nämns på listan över undantag, vilket inte är fallet för soja eller tofu.

Annons

Domstolen förklarar att tillägget av beskrivande eller förtydligande tillägg som anger den berörda produktens vegetabiliska ursprung, såsom de som används av TofuTown, inte har någon inverkan på detta förbud.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend