Anslut dig till vårt nätverk!

EU

EU tillkännager 85 miljoner euro när #Uganda står inför världens snabbast växande #flyktingkris

DELA MED SIG:

publicerade

on


EU-finansieringen kommer att hjälpa till att möta behoven hos det snabbt ökande antalet sydsudaneser som flyr till Uganda.

Uganda står nu inför världens snabbast växande flyktingkris, på grund av en kontinuerlig och aldrig tidigare skådad tillströmning av människor som flyr konflikter i bland annat grannlandet Sydsudan. Landet tar nu emot över 1.27 miljoner flyktingar och asylsökande.

"För att hjälpa Uganda att hantera denna oöverträffade situation och stödja de mest utsatta flyktingarna har EU-kommissionen idag (22 juni) tillkännagivit 85 miljoner euro i humanitärt bistånd och långsiktigt utvecklingsbistånd. Många flyktingar har flytt konflikten i Sydsudan och sökt tillflyktsort från våld, hat och hunger. Ugandas exempel på att hjälpa utsatta människor att klara av förflyttningar är ett exempel för hela regionen och världen. Inget land kan dock hantera ett så stort antal flyktingar på egen hand. Den EU-finansiering som tillkännages idag kommer att hjälpa våra humanitära partners som arbetar i Uganda ger en viss lättnad till dem som har förlorat allt", säger kommissionären för humanitärt bistånd och krishantering Christos Stylianides.

Tillkännagivandet kommer när kommissionär Stylianides deltar i Ugandas solidaritetstoppmöte om flyktingar som äger rum i Kampala den 22 och 23 juni, på uppdrag av Europeiska kommissionen.

Bakgrund

Cirka 65 miljoner euro av finansieringen syftar till att svara mot de mest akuta humanitära behoven inom områdena livsmedelsbistånd, skydd, tak över huvudet, tillhandahållande av vatten och sanitet, uppbyggnad av motståndskraft och utbildning.

De återstående 20 miljoner euro i utvecklingsbistånd kommer att kanaliseras genom EU:s förvaltningsfond för Afrika. Denna finansiering syftar till att öka både flyktingars självförsörjning och den socioekonomiska utvecklingen av deras värdsamhällen i norra Uganda, och ytterligare integrera flyktingar i den lokala ekonomin på medellång till lång sikt.

Annons

Uganda är nu det bästa flyktinglandet i Afrika. Antalet flyktingar enbart från Sydsudan är för närvarande över 950,000 220. Landet är också hem för över 000 37 kongolesiska och över 000 XNUMX burundiska flyktingar, samt tusentals från andra länder i regionen, som Somalia.

Den ständiga tillströmningen av flyktingar under de senaste åren har skapat betydande humanitära behov. De befintliga och nyskapade bosättningarna har varit hårt överbelastade och sträckts utöver sin normala kapacitet för att försöka ta emot de nyanlända.

Kvinnor och barn utgör majoriteten av de nyanlända flyktingarna, vilket också innebär stora skyddsutmaningar.

Sedan den sydsudanesiska krisen startade i december 2013 har EU gett humanitärt bistånd till de mest utsatta sydsudanesiska flyktingarna i Uganda, såväl som i andra grannländer. Tidigare i år tilldelades även 32 miljoner euro till Etiopien, Kenya och Sudan för att hjälpa dem att fortsätta tillgodose behoven hos sydsudaneser som söker skydd i deras territorier.

Mer information:

Faktablad Uganda

Faktablad Sydsudan

Faktablad Afrikas horn

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend