Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Den brittiska regeringen kan falla sönder "som en chokladapelsin" inför Brexit-utmaningen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Utan ytterligare resurser kan Brexit leda till att regeringen faller isär som en choklad apelsin, säger man Sir Amyas Morse. Morse, Storbritanniens kontrollör och riksrevisor, är chefstjänsteman vid National Audit Office (NAO), har tidigare varnat för omfattningen av Brexit-utmaningen, skriver Catherine Feore.

Morses kommentarer kommer efter publiceringen av en rapport om hur programmet för tulldeklarationstjänsten (CDS) fortskrider. Morse sa: "HMRC har gjort framsteg i utvecklingen av det nya tullsystemet, som var en del av dess befintliga program, men det kan behöva vara klart mycket tidigare än ursprungligen planerat om det inte finns någon överenskommelse som förlänger tidsramarna för övergången till nya tullarrangemang. [efter Brexit] Tullproblem har uppenbara konsekvenser för flödet av varor in och ut ur Storbritannien, så regeringen som helhet måste besluta om den extra kostnaden och ansträngningen för att få ett fungerande system på plats för dag ett är en försäkringspremie värd betalande." 

Det nya IT-systemet ska färdigställas bara åtta veckor innan Brexit ska vara klart i mars 2019. Detta kan resultera i en "skräckshow" enligt Morse som kan riskera 34 miljarder pund av offentliga inkomster. 

"Vi säger inte att det här är ett dåligt skött projekt, men för att vara ärlig, ser vi på IT-projekt med fortfarande betydande tekniska utmaningar som ännu inte är lösta i dem, vi vet att det är normalt att det finns en viss glidning i tiden. ” 

"Det som är unikt med dessa omständigheter är att det inte kan ske en glidning i tidsskala. Normalt om du har det här projektet och det tog ytterligare sex månader att vara ett fungerande projekt skulle du säga att det här är ett ganska framgångsrikt projekt. Men det här är inte så." 

Nyckeltal från rapporten:

Annons

I ett tal förra året till Institute of Government, sade Morse att tjänstemän en herkulisk uppgift. NAO har en unik insikt i hela regeringen Morse sa att det behövs en stegvis förändring i hur regeringen styrs, han sa att det var viktigt att inse att Brexit inte bara var en fråga för avdelningen för att lämna EU.  

Morse sa: "Brexit innebär massor av extra arbete för avdelningarna. Varje avdelning kommer att behöva göra en inventering av sina interaktioner med EU. Allt från EU:s finansiering av vetenskaplig forskning, till luftfartspolitik, till fiskeripolitik – och nästan allt som DEFRA gör – kommer att behöva tittas på och nya system och affärsverksamheter införas för att fylla luckan som EU lämnat.  

Rt Hon David Davis MP, utrikesminister för utträde från Europeiska unionen, Department for Exiting the European Union sa vid ett nyligen utskottsmöte i House of Lords att han förväntade sig att Storbritannien skulle vara redo i tid för ett nytt tullsystem, men uttryckte tvivel om europeiska partner.

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend