Anslut dig till vårt nätverk!

Afrika

#DRC: Våld före rättegången höjer insatserna i Kongos politiska kris

DELA MED SIG:

publicerade

on

Moise Katumbi

Det är en störande utveckling som har gått nästan obemärkt förbi av alla utom ett fåtal medlemmar av västerländsk media – och det är precis så den blivande presidenten för livet Joseph Kabila vill ha det. I onsdags, på tröskeln till en utfrågning som har stora konsekvenser för den politiska framtiden för Demokratiska republiken Kongo, avlossades skott mot domaren Jacques Mbuyis hus från Lubumbashis appellationsdomstol. Mbuyi, som är allmänt erkänd för sin opartiskhet och för sitt motstånd mot regeringens försök att manipulera lagen, är nu i ett kritiskt tillstånd och har ersatts av en domare som anses vara mycket mer följsam. Budskapet till de andra domarna var tydligt: ​​det här är vad du kan förvänta dig om du inte spelar med, skriver Colin Stevens.

Den aktuella förhandlingen gällde övertygelse of Moise Katumbi (avbildad), allmänt sett som oppositionens mest livskraftiga presidentkandidat, på grundade anklagelser om fastighetsbedrägeri i juni 2016. Katumbi dömdes till tre års fängelse och tvingades därefter fly till Belgien, där han har varit i exil av rädsla för fängelse – eller ännu värre – om han återvänder hem. Sedan den första fällande domen har fredsdomstolens president Chantal Ramazani Wazuri gjort det medgav hon tvingades skriva under domen under hot, och den katolska kyrkan i Kongo och andra intressenter har avfärdas rättegången som ett knep av Kabila att åsidosätta den man som kongolesiska väljare ser som sin mest effektiva utmanare. På den andra dagen av överklagandeförhandlingen, som observatörer ansåg var fylld av procedurfrågor, beslutade domarna att hänvisa ärendet till författningsdomstolen – där försvarsadvokater sa att Katumbi kan få en ny chans till en rättvis rättegång, trots att han inte ens kan infinna sig personligen.

Regeringens allt mer desperata ansträngningar att använda rättssystemet för att eliminera Katumbi kommer i samband med våld i spiral över hela landet – från massuppbrott i fängelse till kidnappningar till milisvåld – och ett bredare sammanbrott i det politiska systemet. Tidigare denna månad, chefen för valkommissionen sade en omröstning om att ersätta Kabila kanske inte är möjlig i december – en fara som Europaparlamentet redan hade flaggat för i juni när de sa att regeringen kan åberopa det växande våldet i provinserna Norra Kivu och Kasai som förevändning för att skjuta upp valen. Nu verkar vissa västerländska kommentatorer ha accepterat vad de ser som oundvikligt, med Deutsche Welle hävdar att landet verkar "ödesbestämt att glida in i en djupare kris" och med FT rycker på axlarna fyra av fem val planerad i år i Afrika i år "är inte dåligt."

Men det finns fortfarande tid att rädda Demokratiska republiken Kongo från att glida tillbaka in i det kaos som härjade i landet vid sekelskiftet, och det är här EU snart kan spela en avgörande roll. Blocket har ett antal alternativ till sitt förfogande: anta långt bredare sanktioner mot regimen och dess affärsintressen, tala ut om presidentens försök att eliminera sin främsta motståndare och stödja ansträngningar för att skydda Katumbi, bland andra.

Redan Bryssel och Washington sanktione flera höga regeringstjänstemän tidigare i somras för att "planera, styra eller begå" allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna i DRC. EU svartlistade åtta höga tjänstemän och en milisledare den 29 maj, medan USA följde upp två dagar senare genom att rikta in sig på Kabilas personliga militära stabschef och en resort som han äger utanför Kinshasa. De delta totalt 14 andra, inklusive medlemmar av regeringen och säkerhetsstyrkorna, som EU och USA svartlistade 2016. Dessa sanktioner riktar sig dock bara till en liten krets av individer och har ännu inte träffat Kabila där de skulle ha mest impact – hans plånbok.

Sedan den senaste vågen av svartlistning har USA hotat att införa ytterligare ensidiga sanktioner mot alla som blockerar redan försenade omröstningar – men inget nytt har inträffat. Men de senaste amerikanska sanktionerna show hur affärsintressena för inflytelserika personer som är involverade i övergrepp och olagliga handlingar kan riktas.

Annons

En ny funktion från Direkt avslöjar hur individer från de högsta regeringsnivåerna, inklusive några av Kabilas närmaste familjemedlemmar, har utnyttjat sina affärsförbindelser för att behålla sitt grepp om makten och bli rika på ett av de fattigaste länderna i världen. Zoe Kabila, presidentens bror, står i spetsen för ett vidsträckt affärsimperium som omfattar allt från snabbmat till gruvdrift. Hans företag har sålt diamanter, drivit ett lyxhotell, tillverkat körkort – och haft lukrativa avtal och partnerskap med Ivanhoe Mines och Nzuri Copper. Zoes kommersiella insatser, såväl som hans syskons, har gett hundratals miljoner dollar till familjen Kabila. Och deras affärsintressen spänner över nästan alla branscher över hela landet, vilket gör det svårt för företag att verka utan att behöva ta itu med en medlem av klanen. Inte överraskande, enligt Bloomberg, finns det bevis för att investerare har kontrakterat minst ett av Zoes företag för hjälp med regeringsrelationer. Att utöka sanktionerna för att svartlista dessa företag, såväl som de skumma företag som ägs av familjen Kabila, skulle vara ett mer effektivt sätt att sätta press på regeringen.

Det europeiska samfundet kan också uppmanas att garantera Moise Katumbis säkerhet om han återvänder från exil i Europa för att kandidera. Det har hans advokat sade han har fullt för avsikt att uppfylla sitt löfte att komma tillbaka i augusti, men om detta är genomförbart eller inte beror på om Kabila backar – och om Katumbi får internationellt skydd i enlighet med en petition han lämnade in till FN:s kommitté för mänskliga rättigheter i juni. Mordförsöket på tröskeln till Katumbis utfrågning gör det klart: ett sådant skydd kommer att vara välbehövligt för att skydda den enda legitima utmanaren att ta tyglarna i Kongo.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend