Anslut dig till vårt nätverk!

Afghanistan

#Kazakstan kan ha inverkan på fredlig process i # Afghanistan

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska unionen är intresserad av Kazakstans aktiva engagemang i den afghanska regleringsprocessen, sade EU:s särskilda sändebud för Afghanistan Roland Kobia i en intervju med Kazinform vid sidan av konferensen i Europaparlamentet om Joint Vision of Afghanistan.
Evenemanget organiserades av den sydasiatiska demokratiska forumtanken. Europaparlamentets suppleanter, företrädare för Europeiska kommissionen, massmedia, diplomatkorps ackrediterade i EU deltog i konferensen.
Enligt hans uppfattning ges Kazakstan en särskild roll i den nya EU-strategin för utvidgat samarbete mellan Europa och Asien, eftersom det inte bara förbinder Centralasien, utan även Afghanistan och andra länder. Roland Kobia planerar att besöka Kazakstan i närmaste perspektiv för att diskutera gemensamt arbete inom samarbetet mellan Afghanistan, Europeiska unionen och Centralasiatiska länder.
Talaren kom med några förslag om Kazakstans engagemang i politisk reglering och rehabilitering av Afghanistan. Han sa att "Kazakstan kan ha en inverkan på den fredliga processen i Afghanistan".
"Kazakstan kan bli en förenande faktor här," sa han. "Kazakstan ses som en jätte när vi talar om olja och gas. Afghanistan, Pakistan, Indien och andra länder behöver energi. Det finns TAPI-gasledningsprojektet, men varför överväger vi inte möjligheten att leverera olja och gas från Kazakstan till Sydasien?”
När återuppbyggnaden av Afghanistan börjar, kommer landet att vara i desperat behov av energiförsörjning, tillade han. Programmet för att undervisa afghanska kvinnor vid kasakhiska universitet är dessutom av avgörande betydelse för Afghanistan, sade Kobia.
Den aktuella punkten är det trilaterala samarbetet mellan Kazakstan, Uzbekistan och Afghanistan om att undervisa afghanska tjejer vid kasakhiska och uzbekiska högre utbildningsinstitutioner inom ramen för EU: s stöd. I allmänhet diskuterade konferensdeltagarna frågor om samarbete i säkerhet, fredlig reglering och internationellt stöd till utveckling och återuppbyggnad av Afghanistan.
Särskild uppmärksamhet ägnades åt Uzbekistans roll i stabiliseringen av Afghanistan. Den uzbekiska presidentens särskilda sändebud för Afghanistan Ismatulla Irgashev noterade att Tasjkent konsekvent stärker de bilaterala förbindelserna med Kabul och aktivt genomför ett antal infrastrukturprojekt som är av stor socioekonomisk betydelse för landet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend