Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#IsraelPalestina – "Tvåstatslösningen kan inte ersättas av oändligt tekniskt och ekonomiskt bistånd" Mogherini

DELA MED SIG:

publicerade

on

EU:s höga representant och vice ordförande (HRVP) Federica Mogherini höll en gemensam presskonferens med Ine Marie Eriksen Søreide, Norges utrikesminister, inför dagens (30 april) möte med Ad Hoc Liaison Committee (AHLC) – det organ som fungerar som den huvudsakliga samordningsmekanismen på politisk nivå för utvecklingsbistånd till det ockuperade palestinska territoriet (opt).

HRVP sa att en tvåstatslösning fortfarande är den enda realistiska vägen framåt. EU är fortfarande redo att hjälpa parterna att återgå till dialogen. EU kommer att förbli den största och mest pålitliga givaren med 300 miljoner euro per år under de senaste 15 åren. Mogherini sa att detta stöd kommer att fortsätta eftersom palestinierna har rätt att leva i värdighet och för att EU vet att dessa pengar är en investering i säkerhet. Idag tillkännagav EU 22 miljoner euro i ytterligare humanitärt bistånd. Hon sa att en tvåstatslösning inte kan ersättas av oändlig teknisk och ekonomisk hjälp, "det kommer helt enkelt inte att fungera."

Ine Marie Eriksen Søreide, Norges utrikesminister, var i Bryssel idag (30 april) för att vara ordförande för Ad Hoc Liaison Committee (AHLC) som fungerar som den främsta samordningsmekanismen på policynivå för utvecklingsbistånd till det ockuperade palestinska territoriet (opt).

Søreide säger att kommittén är djupt oroad över den allvarliga finansiella krisen för den palestinska myndigheten (PA), delvis kopplad till den israeliska regeringens beslut att hålla inne 6 % från intäkter som den samlar in på uppdrag av PA. Hon sa att det internationella samfundet måste åta sig att återuppbygga de institutionella och ekonomiska förutsättningarna för en oberoende palestinsk stat.

Ministern var särskilt oroad över den allvarliga situationen i Gaza, särskilt behovet av att bygga viktig infrastruktur och häva stängningsregimen.

Annons

Hon sa att målet förblev en förhandlad tvåstatslösning med en ekonomiskt oberoende, demokratisk, sammanhängande och suverän palestinsk stat som lever med Israel i fred och säkerhet.

Søreide säger att den akuta ekonomiska situationen för palestinska flyktingar som drar nytta av UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees stöd som skapades 1949) kan leda till att radikala grupper blir operativa i flyktinglägren.

Bakgrund

AHLC leds av Norge och samsponsras av EU och USA. Dessutom deltar FN tillsammans med Världsbanken och Internationella valutafonden (IMF). AHLC strävar efter att främja dialog mellan givare, den palestinska myndigheten och Israels regering.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend