Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

#SibiuSummit – Vägen till Sibiu är belagd med goda avsikter

DELA MED SIG:

publicerade

on

Inför det informella toppmötet för EU-27 i Sibiu, Rumänien, redogjorde president Juncker för sin politiska rekommendation för hur Europa skulle kunna forma sin framtid i en osäker värld. Presidenten meddelade att hans förslag skulle skapa ett mer skyddande, konkurrenskraftigt, rättvist, hållbart och inflytelserik Europa. Vad finns det att inte gilla, skriver Catherine Feore? 

Juncker använde också tillfället att försvara sitt eget rekord och visa att Europa fortfarande levererar trots dumpa fem år. De fortsatta efterdyningarna av krisen i euroområdet, de olika migrationsutmaningarna i östra och sedan västra Medelhavet och det åtföljande misslyckandet med solidaritet mellan medlemsländerna, visade att den europeiska enheten upplever djupa sprickor.

Europeiska ledare kommer att titta på valresultatet till Europaparlamentet för att se hur djupa sprickorna går. Juncker påminde oss om att valen var de största transnationella företagen i världen. Han bad väljarna fråga sig hur det europeiska landskapet skulle se ut under de närmaste åren om folk valde att rösta på extremistiska partier.

Det informella rådet kommer att presentera en Sibiu-deklaration, men huvuddiskussionerna kommer att fokusera på EU:s strategiska agenda fram till 2024. Deklarationen kommer att vara ett tecken på enighet och förtroende för EU:s framtid.

Strategisk agenda

Annons

Sibiusmötet kommer att göra det möjligt för regeringschefer att ha sin första diskussion om EU:s strategiska agenda. Dagordningen har för huvudrubriker, i stort sett: skydd av medborgare och friheter; bygga en grönare och mer rättvis framtid; den ekonomiska framtiden; och främja Europas intressen i världen. Diskussionerna kommer att delas upp i två delar, en om den yttre dimensionen och en om den inre dimensionen.

Donald Tusks anteckning säger att EU efter Brexit koncentrerade sig på illegal migration, säkerhet och EU:s osäkra ekonomiska framtid. Ordföranden i rådet antyder att EU har varit framgångsrikt i dessa områden med minskad illegal migration med 98 %, starkare kontroller vid de yttre gränserna och fler människor i jobb än någonsin tidigare.

Man räknar inte med att en överenskommelse kommer att nås, men Sibiu-mötet kommer att lägga grunden för en överenskommelse i juni.

Spitzenkandidaten

Det kommer också att hållas en förebyggande diskussion om olika utnämningar. En hög tjänsteman vid Europeiska rådet sa att det inte skulle finnas någon automatik i valet av nästa ordförande för Europeiska kommissionen. Regeringscheferna hade redan i början av 2018 kommit överens om att de skulle återvända till Europeiska rådet med ledningen, men efter lämpligt samråd med Europaparlamentet.

Med tanke på att "Spitzenkandidat"-processen nyligen fått en framträdande plats, med debatter på flera forum mellan presumtiva presidenter, är det svårt att se hur Europeiska rådet inte kan erkänna denna process. Förutom allt annat kommer varje regeringschef att ha deltagit i valet av sin kandidat genom sitt politiska parti.

EU-Reporter frågade president Juncker om han trodde att Spitzenkandidat-processen kunde spåras ur. Juncker svarade att eftersom de försökte göra det (avspåra) processen förra gången och inte lyckades, "kommer de inte att lyckas den här gången".

Tusk är framför allt angelägen om att undvika svårigheterna i den senaste urvalsprocessen som tog tre månader och tre toppmöten att lösa. President Juncker motarbetades av den dåvarande brittiske premiärministern David Cameron, som var desperat efter att göra en meningslös styrkedemonstration för brittiska väljare och den ungerske premiärministern Viktor Orbán, som redan lutade sig mot kanten av Europeiska folkpartiet från vilket han har nu avstängd. Tusk kanske försöker stoppa detta problem i förväg genom att träffa Orbán, som meddelade denna vecka att han inte längre kommer att stödja EPP:s Spitzenkandidat Manfred Weber.

Vägen runt varje återvändsgränd kan hittas i det område där EU är den okände världsledaren, "hästhandel". EU-kommissionens ordförande är inte den enda plats som är aktuell, det finns också ordförande för rådet (Tusks post), EU:s höga representant (för närvarande innehas av Mogherini), Europaparlamentets ordförande (Tajani) och ordföranden för Europeiska centralbanken (Draghi).

Fördragsändring

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz sa nyligen i en intervju med Tysklands Deutsche Welle att han ansåg att de nuvarande fördragen hade nått sina gränser och att ledarna borde inse behovet av fördragsändring.

President Juncker sa att han inte var emot fördragsändringar, men sa att mycket skulle kunna göras under de nuvarande fördragen om viljan fanns där, och tillade att ibland har man ofullkomliga fördrag och de kan omvandlas om viljan hos dem som ska tillämpa dem är total, men du kan ha perfekta fördrag och om viljan att tillämpa dem inte finns där förvandlas de till ofullkomliga fördrag. Han föreslog att bara göra fördragsändringar när det behövdes.

Sibiu kanske inte sätter världen i brand, men det är en chans för ledarna i EU-27 att lyfta blicken från marken och se ut mot horisonten. EU existerar som ett resultat av ömsesidiga intressen och gemensamma värderingar. Även några av Europas mest fientliga regeringar söker europeiska lösningar. Salvini vill ha mer europeiskt gemensamt agerande och bördefördelning när det gäller migration. Orbán behöver Europas regionala fonder som står för över 50 % av Ungerns interna investeringar. Italien, Ungern, Polen och alla andra EU-länder skulle ha en klen framtid utanför sin största handelspartners armar.

Samtidigt är externa utmaningar många, från Donald Trumps mobbare-pojketaktik i handel och ljummet stöd till Nato-partners, Kinas statsstödda kapitalism och behovet av att ta ett nytt förhållningssätt till Afrika. Ingen stat kan ta itu med dessa utmaningar själv på något meningsfullt sätt. Europa måste fungera.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend