Anslut dig till vårt nätverk!

Afrika

Nästa stora investeringsmöjlighet för #Afrika - #RuralDigitalization

DELA MED SIG:

publicerade

on

Investerare håller på med Afrikas digitala potential. Med utgångspunkt i fjolårets rekordstora finansiering som säkrats av afrikanska nystartade företag, i april blev Jumia, "Afrikas Amazon", värderad till över 1.9 miljarder dollar på New York-börsen. Samtidigt har Airtel Africa, som är kontinentens näst största mobiloperatör, bekräftat sitt kommande börsintroduktion och siktar på en värdering på upp till 3.6 miljarder pund, skriver Dr Ousmane Badiane, medordförande för Malabo Montpellier-panelen och Afrikadirektör för International Food Policy Research Institute (IFPRI).

Anledningen till denna entusiasm? Afrika blir uppkopplad.

Afrika överträffar alla andra kontinenter i tillväxten av nya mobil- och internetanslutningar. Dessa nya förbindelser representerar stora mängder nya användare och kunder för digitala tjänster.

I synnerhet presenterar Afrikas stora landsbygdsbefolkning en enorm outnyttjad marknad för digitala verktyg och teknologier. När allt kommer omkring sysselsätter jordbruket över 60 procent av människorna i Afrika söder om Sahara och utgör 15 procent av hela kontinentens BNP. Med en snabbt stigande befolkning och växande ekonomier produceras inte tillräckligt med mat för närvarande för att mata eller ge näring åt alla på kontinenten. Trots att jordbruksproduktionen har uppnått den snabbaste tillväxttakten än någon annan region under de senaste två decennierna, är den genomsnittliga skörden den lägsta i världen.

Digitaliseringen kan ta itu med många av de utmaningar som jordbrukssektorn står inför. En är att inte tillräckligt många unga driver jordbruk eller gör det produktivt, trots att tre femtedelar av afrikanerna är under 24 år.

Digitalisering ger ett incitament för ambitiösa, yngre afrikaner att engagera sig i jordbruket, särskilt de med en bakgrund inom vetenskap, teknik, ingenjörskonst, affärer eller marknadsföring. Det lovar också att förbättra jordbruksproduktionen enormt. Världsbanken uppskattar att värdet av afrikanskt jordbruk kommer att mer än fyrdubblas mellan 2010 och 2030 och stiger till 500 miljarder dollar.

Det kan representera en ganska stor avkastning på investeringen.

Annons

Nystartade företag på fältet motiverar denna initiala optimism och visar att ett framgångsrikt företag kan komma från något så enkelt som att ge jordbrukare tillgång till information om sin mark. Zenvus, en nigeriansk start-up, tillhandahåller en tjänst som heter SmartFarm, som använder en solcellsdriven sensor för att samla in information om marknäring, fukt och solljus för bättre förvaltning av gården.

Andra nystartade företag visar att det finns en möjlighet att förse jordbrukare med verktyg för att få tillgång till finansiella produkter för att förbättra sina gårdar, avkastning och inkomster. Till exempel, Kenyas FarmDrive samlar in data om bönder via mobiltelefon för att bygga kreditpoäng med hjälp av en maskininlärningsalgoritm, vilket gör att finansinstitutioner kan ge dem lån för första gången.

Över hela kontinenten växer tjänster fram för att tillhandahålla användbar information till jordbrukare, förbättra deras tillgång till finansiering och marknader och hjälpa dem att bli effektivare än någonsin. Tidigare kunde dessa tjänster endast tillhandahållas av komplex och kostsam infrastruktur och institutionella resurser som Afrika till stor del saknade. Med digitala tjänster kan Afrika övervinna dessa klyftor snabbare och till en mycket lägre kostnad.

Investerare är övertygade om att digitaliseringen kommer att ge enorm avkastning. Men hur kan de bäst kanalisera denna energi?

Insikter kan hämtas från en ny rapport från Malabo Montpellier Panel, som har undersökt många initiativ från regeringar från hela kontinenten för att vårda den digitala landsbygdsekonomin. Tre strategier för att uppmuntra landsbygdens digitalisering framstår som särskilt effektiva.

För det första måste afrikanska entreprenörer stödjas för att utveckla de digitala tjänster som bönderna kommer att behöva. Rwandas regering bygger till exempel en digital innovationshub som heter Kigali Innovation City. Detta är ett panafrikanskt företag som sammanför universitet, teknikföretag och entreprenörer för att skapa det som redan marknadsförs som "Silicon Valley of Africa".

För det andra måste investeringar göras i den infrastruktur som behövs för att koppla landsbygdsekonomin till dessa tjänster. Tillgänglig el, internetuppkoppling och kommunikationsinfrastruktur måste rullas ut över hela kontinenten. Senegal har tagit initiativ på denna front genom att skapa tillgång till mobilnät över hela landet. Regeringen har arbetat med nya mobilnätsoperatörer för att förbättra 3G- och 4G-täckningen med 63 procent från år till år.

För det tredje måste investeringar för att främja den digitala ekonomin också påskynda marknadsinträdet genom att ge incitament för tjänsteleverantörer och konsumenter att handla med varandra. Detta kan vara genom att tillfälligt sänka importtullarna, tillhandahålla mer överkomlig tillgång till internet, införa mer rättvisa konkurrensstandarder eller hitta sätt att sänka det totala priset för digitala tjänster och tillhörande varor.

Om de rätta investeringarna görs har Afrika chansen att hoppa in i moderna jordbruksmetoder. För investerare och folket i Afrika är detta en aldrig tidigare skådad möjlighet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend