Anslut dig till vårt nätverk!

Afrika

Sydafrikanska politiska partier och civilsamhället planerar en massmarsch för Palestina

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Sydafrikanska politiska partier och det civila samhället kommer att förenas i en protestmarsch i Palestina som kommer att äga rum denna vecka i Kapstaden. Protestmarschen i Palestina anordnas av bland annat det muslimska rättsrådet, Al Quds Foundation, National Coalition 4 Palestine (NC4P), ANC, Bra party, Ekonomiska frihetskämpar, SACP, ANC Youth League, NFP, Al Jamaah, Kairos södra Afrika, Palestina Solidarity Campaign och # Africa4Palestine. För detta ändamål har en protestanmälan lämnats till staden Kapstaden och vi väntar på resultatet av ansökan. Arrangörerna är fast beslutna att följa alla COVID-19-protokoll. Organisationer som vill stödja och utgöra en del av den massiva Palestinaprotesten kan kontakta MJC, Al Quds Foundation eller # Africa4Palestine. Slutliga detaljer, efter godkännande från staden Kapstaden, av den masspestinska protestmarschen kommer att offentliggöras imorgon (tisdag 11 maj).  

På fredags- och lördagskvällar (7-8 maj) stormade israeliska styrkor AlAqsa-moskén och attackerade tillbedjare som bad. Hundratals palestinska civila lämnades skadade och flera tappade ögonen. Israels styrkor har nyligen använt sig av att skjuta direkt i ansiktet. En palestinsk ungdom fick ta bort båda ögonen (se bilden ovan). En palestinier har också dödats. Helgens våld från israeliska styrkor mot palestinier kommer på baksidan av de tvångsförflyttningar som för närvarande pågår i stadsdelen Jerusalem i Sheikh Jarrah där israeliska extremister med våld tar bort palestinska familjer från sina hem. Hittills har flera familjer redan förlorat sina hem till israeliska vaksamheter som under mörker på natten olagligt har kommit in i palestinska familjer och olagligen utvisat dem. Palestinernas brott - de är fel etnicitet. 

Klicka här för en kort 25 minuters video som förklarar vad som händer i området. 

Annons

libyen

Reflektioner om misslyckandena i de libyska samtalen i Genève och därefter

publicerade

on

Libyarna måste själva arbeta för att återställa den förlorade enigheten i vår nation. Externa lösningar kommer bara att förvärra vårt lands redan osäkra tillstånd. Det är dags att avsluta den rad misslyckanden som har plågat sammanbrottet av samtal och återföra det libyska hemlandet till ett tillstånd av legitimitet, skriver Shukri Al-Sinki.

Kravet på att återföra Libyen till konstitutionell legitimitet som den senast åtnjötes i landet 1969 är en verklig rättighet för nationen. Det är svårt att återställa ett stulet system med garanterade rättigheter och inte en persons strid om att återta sin tron. Att återgå till konstitutionell legitimitet innebär att återvända till de situationer som libyerna åtnjöt före 1969 års statskupp. Idén i sig är inte ny. Libyernas önskan att återvända till sin ursprungliga konstitution och med den, återställa monarkin, introducerades först vid en konferens 1992 i London, med deltagande av representanter för den internationella pressen samt flera uppmärksammade politiska personligheter.

I linje med folkets önskan har prins Muhammad, kronprinsen bosatt i London, inte offentliggjort sig själv, och han kommer inte heller att framträda som en aspirant till tronen förrän de motstridande fraktionerna i det libyska samhället går med på en kompromiss. Endast folket kan förklara honom som en legitim härskare. Detta är arvet från familjen Senussi, som prins Muhammad har lovat att hedra. Källan till familjens styrka ligger just i att den står på lika avstånd från alla parter i Libyen, i en neutral position. Detta är den typ av ledarskap som libyerna kan söka skydd i om konflikterna intensifieras.

Annons

”Jag vet, min son, att vår Senussifamilj inte tillhör en enda stam, grupp eller parti, utan alla libyaner. Vår familj var och kommer att förbli ett stort tält som alla män och kvinnor i Libyen kan söka skydd under. Om Gud och ditt folk väljer dig, så vill jag att du ska tjäna som en kung för alla människor. Du kommer att behöva styra med rättvisa och rättvisa och vara till hjälp för alla. Du kommer också att behöva vara landets svärd när du är i nöd och försvara vårt hemland och islams länder. Respektera alla lokala och internationella avtal. ”

Tiden har kommit för Libyen att återhämta sig efter en lång tids svårigheter. Den verkliga lösningen på alla våra befintliga splittringar, krig och konflikter ligger i ett rikstäckande projekt som härleder sin legitimitet från arvet som våra grundfäder lämnade efter sig. Oberoende av yttre påtryckningar och internt påtvingade planer för de få måste vi arbeta tillsammans för att återställa legitimiteten i sig.

Vi måste komma överens med det faktum att stridande parter inte kommer att ge efter för varandras önskemål av egen vilja och sannolikt kommer att fortsätta slåss. Detta hotar hela vårt hemlands existens. Kanske en lättare acceptabel och partipolitisk ledare, som är fri från stam- och regionala anslutningar, kan erbjuda botemedlet. En person med god anseende och moraliska värderingar som härstammar från en familj utvald av Gud själv. En familj av både religiöst och reformistiskt arv vars förfader, kung Idris, uppnådde en av de största prestationerna i Libyens historia: vårt lands självständighet. Al-Senussis arv är ett av nationalism och kamp för folket.

Annons

Vi måste övervinna dem som blandar sig med Libyens framtid i hopp om att lägga händerna på våra nationella resurser, dra personlig nytta eller hoppas gynna utländska agendor och införa auktoritära styrmedel. Vi måste förkasta den ytterligare förlängningen av övergångsperioden så att vi inte riskerar att bjuda in fler möjligheter till tvister och föra tillbaka obefogad fara till Libyen. Vi har fått nog av att slösa bort landets resurser såväl som folkets tid. Vi har fått nog av att ta ytterligare risker. Vi har fått nog av att gå på en okänd väg. Vi har ett konstitutionellt arv inom räckhåll, som vi kan använda när som helst. Låt oss uppmana det, låt oss bjuda in vår legitima ledare tillbaka och låt oss lova trohet till ett enat Libyen.

Shukri El-Sunki är en brett publicerad författare och forskare i Libyen. Han är författare till fyra böcker, hans senaste varelse Ett hemlands samvete (Maktaba al-Koun, 2021), som kröniker berättelserna om libyska hjältar som möttes och stod emot Gadhaffiregimens tyranni.

Fortsätt läsa

Afrika

Närhet mellan Israel och arabländer kommer att driva ekonomisk tillväxt i MENA

publicerade

on

Under det senaste året har flera arabländer gjort det normaliserad förbindelserna med Israel, vilket markerar en betydande geopolitisk förändring i Mellanöstern och Nordafrika (MENA). Även om detaljerna i varje normaliseringsavtal varierar, inkluderar några av dem handels- och skatteavtal och samarbete inom viktiga sektorer som hälsa och energi. Normaliseringsinsatser kommer att ge otaliga fördelar för MENA -regionen, vilket ökar den ekonomiska tillväxten, skriver Anna Schneider. 

I augusti 2020 blev Förenade Arabemiraten (Förenade Arabemiraten) den första Gulf -arabiska nationen som normaliserade relationerna med Israel och upprättade formella diplomatiska, kommersiella och säkerhetsförbindelser med den judiska staten. Kort därefter följde kungariket Bahrain, Sudan och Marocko efter. Vissa experter har föreslog att andra arabiska nationer, såsom Saudiarabien, också kan överväga att främja förbindelserna med Israel. Strängen av normaliseringsinsatser är historisk, eftersom hittills bara Egypten och Jordanien hade etablerat officiella band med Israel. Avtalen är också viktiga diplomatisk vinst för USA, som spelade en kritisk roll för att främja affärerna. 

Historiskt sett har arabiska nationer och Israel upprätthållit avlägsna förbindelser, eftersom många var starka anhängare av den palestinska rörelsen. Men nu, med det växande hotet från Iran, börjar vissa GCC -nationer och andra arabiska länder luta sig mot Israel. Iran satsar betydande resurser på expanderande dess geopolitiska närvaro genom sina fullmakter, Hizbollah, Hamas, Houthierna och andra. Faktum är att flera GCC -länder erkänner den fara Iran utgör för regionens nationella säkerhet, kritiska infrastruktur och stabilitet, vilket leder dem till att ställa sig på sidan av Israel i ett försök att motverka iranskt aggression. Genom att normalisera relationerna med Israel kan GCC samla resurser och samordna militärt. 

Annons

Dessutom tillåter handelsavtalen i normaliseringsavtalen arabiska nationer att inköp avancerad amerikansk militär utrustning, till exempel de berömda stridsflygplanen F-16 och F-35. Hittills har Marocko köpt 25 F-16 stridsflygplan från USA USA har också överens att sälja 50 F-35 jetplan till UAE. Även om det finns vissa farhågor för att denna tillströmning av vapen till den redan instabila MENA-regionen kan antända aktuella konflikter. Vissa experter tror att sådan avancerad militär teknik också kan öka ansträngningarna för att bekämpa Irans närvaro. 

Mohammad Fawaz, chef för Gulf Policy Research Group, säger att ”avancerad militär teknik är avgörande för att hindra iransk aggression. I dagens militära arena är flygöverlägsenhet kanske den mest kritiska fördelen en armé kan ha. Med Irans militära utrustning och vapen kraftigt dämpade av årtionden långa sanktioner kommer ett formidabelt flygvapen bara att arbeta för att ytterligare avskräcka den iranska regimen från att eskalera provokationer. ” 

Normaliseringsavtalen kan också stärka samarbetet inom hälso- och energisektorerna. Till exempel under de tidiga stadierna av COVID-19-pandemin, UAE och Israel utvecklade teknik för att övervaka och bekämpa coronaviruset. De två nationerna är också utforska samarbetsmöjligheter inom läkemedels- och medicinsk forskning. I juni, Förenade Arabemiraten och Israel också signerad ett dubbelbeskattningsavtal, medborgare att generera inkomst i båda nationerna utan att betala dubbel skatt. Dessutom har Bahrain, Förenade Arabemiraten, Israel och USA enats om att samarbeta i energifrågor. I synnerhet syftar kvartetten till att göra framsteg inom bensin, naturgas, el, energieffektivitet, förnybar energi och FoU. 

Annons

Dessa anmärkningsvärda avtal kan bidra till att öka ekonomisk tillväxt och sociala fördelar i regionen. MENA-nationer kämpar för närvarande med ett nytt utbrott av COVID-19, tack vare Delta-varianten, som påverkar ekonomier och hälsoindustrier kraftigt. För att förbättra regionens kritiska institutioner kommer sådana normaliseringsavtal säkert att förbättra regionens beroende av olja. Faktum är att Förenade Arabemiraten har arbetat med att minska sitt eget beroende av olja, diversifiera sin ekonomi med förnybar energi och högteknologi. Sådana framsteg kommer säkert att sprida sig till andra i regionen. 

Normaliseringen av förbindelserna mellan en handfull arabiska nationer och Israel kommer att ha stora fördelar för den geopolitiska och ekonomiska strukturen i Mellanöstern och Nordafrika. Att underlätta samarbetet i Mellanöstern kommer inte bara att öka den ekonomiska tillväxten, utan det kommer också att främja regional stabilitet. 

Fortsätt läsa

Afrika

Tunisiens kris understryker riskerna för europeisk påtryckning för demokratisering i norra Afrika

publicerade

on

Medan Europeiska unionen och FN kämpa för att hålla Libyens övergång till val på rätt spår har de dramatiska händelserna som inträffar intill Tunisien väckt upproret av omvälvning och instabilitet hos ännu en nordafrikansk medlem i Europeiskt grannskap. I en serie drag som lämnar den arabiska vårens enda framgångssaga i riskzonen av bakslag i auktoritarism, Tunisiens populistisk president Kais Saied (avbildad) har upplöst resten av landets regering och beviljat sig själv nödmakter enligt villkoren i landets författning 2014, skriver Louis Auge.

Förutom att upplösa premiärminister Hichem Mechichi och avbryta det mycket fraktiva nationella parlamentet, inom vilket Rachid Ghannouchis islamistiska Ennahda-parti representerade den största gruppen, har Saied också stängt kontoren för al-Jazeera och avlägsnas flera högsta tjänstemän, alla som tunisisk utrikesminister Othman Jerandi försöker lugna EU motsvarar att hans lands demokratiska övergång fortfarande är på rätt spår.

Tunesiska institutioner som faller undan faller platt på COVID och ekonomin

Annons

Kais Saied's power grab har förståeligt väckte upprördhet bland hans islamistiska politiska motståndare, men hans avskedande av premiärminister Mechichi och hans upplösning av parlamentet var också centrala krav av nationella protester i Tunisien de senaste dagarna. När Tunisien rinner genom Afrikas den dödligaste COVID -epidemin, ett växande tvärsnitt av det tunisiska samhället är förlorar tron i förmågan hos landets fastlåsta politiska institutioner att ta itu med utbredd arbetslöshet, korruption och oändlig ekonomisk kris.

Mellan Tunisien och Libyen står EU ansikte mot ansikte med både de bästa och sämsta resultaten av den arabiska våren, var och en presenterar sina egna utmaningar för den europeiska utrikespolitiken i Nordafrika och Sahel. Trots den förmodade framgången med övergången, antalet tunisier som passerade Medelhavet för att nå europeiska stränder ökat femfaldigt som deras förtroendevalda bråkade på golvet i församlingen i Tunis förra året.

Erfarenheten har gjort de europeiska ledarna förståeligt försiktiga med att driva andra länder i regionen mot alltför förhastade politiska övergångar, vilket demonstrerats av franska och europeiska hantering av situationen i Tchad sedan slagfältets död av president Idriss Déby för tre månader sedan. När den svaga stabiliteten i flera länder kunde spela har beslutsfattare i Bryssel och de europeiska huvudstäderna visat sig mer tålmodiga med övergångsafrikanska motsvarigheter på senare tid.

Annons

Prioriterar stabiliteten i Tchad

Nyheten om president Débys död i april förflutit omedelbart, om bara kort, framtiden för fransk och europeisk politik i Afrikas Sahelregion ifrågasatt. Under sin tidigare ledare framstod Tchad som Frankrikes mest aktiva och pålitliga allierade i en region som överskridits av jihadistgrupper som utnyttjar svag styrning i länder som Mali för att skära ut territorium för sig själva. Tchadiska trupper har placerats ut tillsammans med franska styrkor mot jihadister i Mali själv, och har burit mest av operationerna mot Boko Haram i regionen kring sjön Tchad.

En uppdelning av myndighetsmyndigheterna i N'Djamena i linje med kollapsen i Mali skulle ha varit katastrofal för europeisk utrikespolitik och säkerhetsprioriteringar i Sahelregionen. I stället har landets omedelbara stabilitet säkerställts av en fungerande regering headed av den avlidne presidentens son Mahamat. Som ett tecken på landets betydelse för europeiska intressen, både den franska presidenten Emmanuel Macron och EU: s höga representant Josep Borrell deltog den avlidne presidentens begravning den 23 aprilrd.

Sedan dess har Macron välkomnade Mahamat till Paris i sin roll som chef för Tchads militära övergångsråd (TMC), både för att diskutera Tchads 18-månaders övergångsperiod till val och för att definiera parametrarna för de två ländernas gemensamma kamp mot jihadism i Sahel. Medan Frankrikes långvariga Operation Barkhane är inställd på att varva ner mellan nu och första delen av nästa år kommer dess mål att flyttas till axlarna för den franskledda Takuba European taskforce och till G5 Sahel - ett regionalt säkerhetspartnerskap där Tchad har visat sig vara den mest effektiva medlemmen.

Delikata balanshandlingar

Medan TMC har säkerställt den fortsatta stabiliteten hos Tchads centralregering på kort sikt, hjälper regionala säkerhetsutmaningar till att förklara varför varken EU eller Afrikanska unionen (AU) driver landets tillfälliga myndigheter för hårt i snabba val. Övergången till civilt styre är redan pågår, med premiärminister Albert Pahimi Padacké som bildade en ny regering i maj förra året. Nästa steg inkluderar utnämningen av ett nationellt övergångsråd (NTC), a nationell dialog att föra samman både oppositionella och regeringsstyrkor och en konstitutionell folkomröstning.

När de navigerar i nästa steg i övergången kan aktörer både inom och utanför Tchad titta granne med Sudan för att få lektioner om hur man går vidare. Trots det har mer än två år Redan passerat sedan störtandet av mångårig president och påstådd krigsförbrytare Omar al-Bashir, Sudan kommer inte att hålla val för att ersätta premiärminister Abdallah Hamdoks övergångsregering förrän 2024.

vid en större konferens som hölls i Paris och hölls av president Macron i maj förra året, gjorde Sudans europeiska partner och borgenärer klart att de förstod att den långa tidshorisonten var nödvändig för Hamdok och andra postrevolutionära ledare i Khartoum att fokusera på brådskande problem inför post-Bashir Sudan. Vid sidan av en ekonomisk kris som gör att även basvaror är svåra att få tag på, jonglerar Sudan också tiotals miljarder dollar i extern skuld och en "djup stat" av tjänstemän som är lojala mot den avsatte presidenten. Som ett stöd för övergångens framsteg hittills kom Hamdok ut från konferensen med ett löfte från IMF: s medlemmar till rensa resterande belopp Sudan äger dem, medan Macron också insisterade på att Frankrike stöder att rensa de 5 miljarder dollar Khartoum också är skyldig Paris.

Om N'Djamena och Khartoum kan navigera sina farliga övergångar till demokratiskt styre inför "förbluffande”Utmaningar kan Tchad och Sudan tillsammans återuppliva förhoppningarna om arabisk demokrati i både europeiska och Mellanösternstäder - även om den sista lågan av den ursprungliga arabiska våren verkar flimra ut i Tunisien.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend