Anslut dig till vårt nätverk!

Bosnien och Hercegovina

Efter tio års löften berättar myndigheterna i Bosnien och Hercegovina fortfarande inte de människor som förorenar luft i sina städer

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Luft i Bosnien och Hercegovina är bland de smutsigaste i Europa (1) och år 2020 rankades det på 10: e plats i PM2.5-föroreningar över hela världen (2). Trots det har medborgarna fortfarande svårt att försöka förstå: vem är ansvarig? Även om de statliga myndigheterna har varit tvungna att samla in och publicera uppgifterna om föroreningar sedan 2003 har de inte kunnat lansera ett adekvat system hittills. Icke-statliga organisationer Arnika (Tjeckien) och Eko forum Zenica (Bosnien och Hercegovina) publicerade topp-tiotals av de största förorenarna för 2018 (3) baserat på tillgängliga data. De uppmanar regeringarna att säkerställa tillgång till information från alla stora industrier. De tio bästa av de största förorenarna i Bosnien och Hercegovina kan vara finns här.

Inte överraskande är att stora fabriker som vanligtvis anses vara orsakarna till föroreningar leder topp-tio för 2018: ArcelorMittal Zenica, värmekraftverk Tuzla, Ugljevik, Gacko, cementugnar Lukavac och Kakanj, GIKIL-koksanläggning och raffinaderi i Slavonski Brod. Arnika och Eko forum Zenica publicerar de uppgifter som samlats in från de statliga myndigheterna sedan 2011. För första gången visar den alternativa databasen branscher från båda enheterna i landet.

”Det skedde en liten förbättring av datatransparensen fram till 2019, eftersom de årliga utsläppsrapporterna äntligen är offentligt tillgängliga online (4). De officiella webbplatserna är dock inte användarvänliga och endast experter kan förstå vad siffrorna representerar. Det är därför vi tolkar uppgifterna och tror att allmänheten kommer att använda dem för att agera mot förorenarna och myndigheterna. Utan allmänhetens efterfrågan kommer miljöförhållandena aldrig att förbättras, säger Samir Lemeš från Eko-forumet Zenica.

Annons

Jämförelse av data från det senaste decenniet gör det möjligt för oss att känna igen vilka företag som investerar i modernisering och teknik för att skydda miljön och människors hälsa. Minskningen av föroreningar från kolkraftverket Ugljevik orsakades av investeringar i avsvavling under 2019. Utsläppen från ArcelorMittal Zenica minskade också, men det orsakades av produktionsminskningen i samband med den globala ekonomiska krisen. medborgare i Zenica väntar fortfarande på modernisering. 

Några av de största förorenarna gömmer fortfarande sitt miljöpåverkan - till exempel kolkraftverket i Kakanj. I EU rapporterar kolkraftverk utsläpp av cirka 15 föroreningar, men bosniska anläggningar - som kolkraftverk Gacko - publicerar endast data om 3-5 baskemikalier. Till exempel saknas helt information om utsläpp av tungmetaller som utgör allvarliga hot mot människors hälsa.

Analys av Arnika och Eko-forumet Zenica visar att de uppgifter som lämnats av industribolagen inte är tillförlitliga och innehåller en enorm mängd fel - nästan 90% av uppgifterna är irrelevanta. Dessutom driver enheter i Bosnien och Hercegovina olika system med olika metoder. 

Annons

”Även om Bosnien och Hercegovina undertecknade PRTR-protokollet (5) 2003 ratificerade parlamenten det inte förrän idag. Således är systemet inte obligatoriskt för industrier. Insyn i uppgifter om föroreningar är ett viktigt steg på vägen till renare luft. Utan tillgång till information kan de statliga myndigheterna inte agera. Allmänheten och media kan inte kontrollera situationen, och förorenarna kan fortsätta göra sina affärer som vanligt på bekostnad av miljö och folkhälsa, säger Martin Skalsky, en expert på allmänhetens deltagande från Arnika.

Som jämförelse rapporterade 1,334 anläggningar i Tjeckien utsläpp under 2018 och rapporterna inkluderade 35 föroreningar i luft och andra i mark, avloppsvatten och avfall, medan det i federationen Bosnien och Hercegovina endast var 19 luftförorenande ämnen (6) och i Republiken Srpska endast 6 kemikalier. Situationen förbättras inte och antalet rapporterade ämnen är i princip detsamma idag som det var tillbaka 2011.

(1) Om förorening av Bosnien-Hercegovinas städer som de mest förorenade i Europa.     

(2) IQ Air - Världens mest förorenade länder 2020 (PM2.5).

(3) 2018 är det år för vilket de senaste uppgifterna finns tillgängliga i FBiH och RS ansvariga ministerier. 

(4) Två myndigheter ansvarar för datainsamlingen, eftersom landet Bosnien och Hercegovina delades upp av Daytons fredsavtal 1995 i två enheter: Republika Srpska och en federation av Bosnien och Hercegovina, och 1999 en självstyrande administrativ enhet. Brčko-distriktet bildades.
Registrera dig för Federation of Bosnia and Herzegovina (Federalt ministerium för miljö och turism).
Registrera dig för Republiken Srpska (Hydrometeorological Institute of Republika Srpska).

(5) Ett obligatoriskt informationsverktyg för undertecknarna av protokollet om register för utsläpp och överföring av föroreningar till UNECE Århuskonvention om miljödemokrati, undertecknat av Bosnien och Hercegovina redan 2003. Landet ratificerade dock inte PRTR-protokollet förr idag.

(6) Arsen, kadmium, koppar, kvicksilver, nickel, bly, zink, ammonium, metan, HCL, HF, PAH, PCDD / F, NMVOC, CO, CO2, SO2 / SOx, NO2 / NOx, PM10. Mer om kemiska ämnen och deras inverkan på människors hälsa.

Bosnien och Hercegovina

Nytt fredsutsände får ett fientligt mottagande från bosniska serbiska ledare

publicerade

on

By

Europeiska unionens höga representant för Bosnien och Hercegovina Christian Schmidt talar under överlämningsceremonin i Sarajevo, Bosnien och Hercegovina 2 augusti 2021. REUTERS/Dado Ruvic

Tyska politiker Christian Schmidt (avbildad) tillträdde posten som Bosniens internationella fredsövervakare på måndagen (2 augusti) efter ett fientligt mottagande av bosniska serbiska ledare som vill att den höga representantens kontor (OHR) ska skrotas, skriver Daria Sito-sucic.

Schmidt, en före detta minister, ersatte den österrikiska diplomaten Valentin Inzko efter 12 år som den internationella högrepresentanten i Bosnien, vars kansli övervakar fredsavtalet från Dayton 1995.

Annons

"Det är en ära för mig att ta detta ansvar och tjäna folket i Bosnien-Hercegovina", sa Schmidt under den officiella övertagningsceremonin i Sarajevos huvudstad.

Men Milorad Dodik, den serbiska medlemmen i Bosniens trepartspresidentskap, sa att Schmidt inte var välkommen.

"Du valdes inte som den höga representanten. Serbiska republiken ... kommer inte att respektera någonting du gör", sa han.

Annons

OHR inrättades som en del av de USA-mäklade Dayton-fredsavtalen som avslutade Bosniens krig 1992–95 för att övervaka återuppbyggnaden av ett land som splittrats av konflikter där 100,000 XNUMX dog.

Schmidts godkännande i slutet av maj av styrelsen för Peace Implementation Council, ett organ som samlar representanter för stora världsorganisationer och regeringar, avvisades av bosniska serber och deras allierade Ryssland. Läs mer.

I slutet av juli misslyckades Ryssland och Kina också med att få FN: s säkerhetsråd att ta bort några OHR -befogenheter och stänga ner det. Läs mer.

De bosniska serberna har länge begärt avstängning av OHR.

Förra veckan avvisade parlamentet i Bosniens serbidominerade serbiska republik att göra förnekandet av folkmordet i Srebrenica till ett brott, hota upplösningen av Bosnien och anta sina egna dekret i stället. Läs mer.

Serbiska nationalister förnekar att folkmord inträffade 1995 vid den FN-skyddade enklaven Srebrenica, då cirka 8,000 XNUMX muslimska män och pojkar dödades av bosniska serbiska styrkor, trots sådana avgöranden från två internationella domstolar.

Internationella sändebud, vars befogenheter härrör från Dayton -fredsfördraget, kan införa lagar och brandtjänstemän.

Fortsätt läsa

Bosnien och Hercegovina

Bosniens underrättelsechef arresterad på grund av förfalskade diploma-anklagelser

publicerade

on

By

Bosnisk polis på onsdagen (14 juli) arresterade landets underrättelsechef för anklagelser om penningtvätt och missbruk av hans kontor för att förfalska universitetsexamen, sade polis och åklagare, skriver Daria Sito-Sucic, Reuters.

Osman Mehmedagic (avbildad), chefen för underrättelsetjänsten (OSA), arresterades på begäran av statliga åklagare och polisen bedrev aktiviteter därefter, sade Sarajevo polis talesman Mirza Hadziabdic till Reuters.

Åklagarmyndigheten sade i ett uttalande att det utredde Mehmedagic för de kriminella handlingarna med missbruk av ämbete eller myndighet, för förfalskning av dokument och penningtvätt.

Annons

Den sa att mer information skulle vara tillgänglig senare på onsdagen.

Korruption är utbredd i Bosnien, etniskt splittrat efter det blodiga uppbrottet i Jugoslavien under Balkankrigen på 1990-talet och infiltrerade alla livssfärer, inklusive rättsväsende, utbildning och hälsa.

Förra månaden arresterade polisen chefen för det amerikanska universitetet i Sarajevo och Tuzla och två medarbetare för att enligt uppgift ha utfärdat ett diplom till Mehmedagic.

Annons

I oktober anklagades Mehmedagic och en biträdande för missbruk av ämbetet för att ha använt byråns resurser för att spionera på en man som lämnade in ett brottmål mot honom men domstolen frikände dem för anklagelserna. Åklagare överklagade.

Fortsätt läsa

Bosnien och Hercegovina

Starkt stöd för Bosnien och Hercegovinas integration i Europeiska unionen

publicerade

on

I en rapport som antogs torsdagen (24 juni) välkomnar parlamentet Bosnien och Hercegovinas åtagande att gå vidare på EU: s väg, men kräver ytterligare omfattande reformer. Plenarsammanträde  KATASTROF.

Reagerar på 2019-2020 Kommissionens rapporter om Bosnien och HercegovinaUppmanar ledamöterna Europeiska rådet att fortsätta stödja Bosnien och Hercegovinas europeiska perspektiv, "inklusive att skicka ett positivt politiskt budskap om beviljande av kandidatstatus".

De erkänner de steg som Bosnien och Hercegovina har tagit för att ta itu med viktiga aspekter av EU Kommissionens yttrande om landets ansökan om EU-medlemskap, men kom ihåg att en effektiv funktion av oberoende och ansvarsfulla demokratiska institutioner är en förutsättning för framsteg i EU: s integrationsprocess, inklusive att få kandidatstatus. Reformer inom områdena demokratisk funktionalitet, rättsstatsprincipen, grundläggande rättigheter och offentlig förvaltning är avgörande, tillägger de.

Annons

Med tanke på försök att undergräva landets statsskapande och konstitutionella värden uttrycker parlamentet sitt starka stöd för Bosnien och Hercegovinas suveränitet, territoriella integritet och oberoende, och påminner om att vägen mot EU-medlemskap beror på hållbar fred, stabilitet och meningsfull försoning som ligger till grund för den demokratiska och mångkulturell karaktär i Bosnien och Hercegovina.

Konstitutionella och valreformer

Ledamöterna betonar att Bosnien och Hercegovina måste ta itu med brister i sin konstitutionella ram och gå vidare med reformer för att förvandla landet till en fullt fungerande och inkluderande stat.

Annons

Rapporten uppmanar också myndigheterna att återuppta inkluderande förhandlingar om valreformer, vilket eliminerar alla former av ojämlikhet och diskriminering i valprocessen. Den betonar att den överenskommelse som nåtts om val i Mostar gjorde det möjligt för stadens medborgare att rösta i lokalvalet 2020 för första gången sedan 2008.

Migrationspress

Oroade över det ökade migrationspresset som har lett till en allvarlig humanitär situation kräver parlamentsledamöterna ett samordnat, strategiskt, landsomfattande svar för att förbättra gränsförvaltningen och bygga lämplig mottagningskapacitet över hela landet. För att bekämpa gränsöverskridande brottslighet mer effektivt är närmare samarbete med grannländer och relevanta EU-organ avgörande, betonar parlamentsledamöterna.

Offert

Referent Paulo Rangel (EPP, Portugal) sa: ”Bosnien och Hercegovina är hjärtat i Europa och dess mångfald är kärnan i europeiskt DNA. Ytterligare reformer behövs och bygger på blygsamma framsteg hittills. Vi stöder en inkluderande dialog med reformer som gör det möjligt för Bosnien och Hercegovina att gå vidare på sin europeiska väg och få kandidatstatus. Detta är endast möjligt genom att bekräfta Bosnien och Hercegovinas pluralistiska natur samtidigt som man säkerställer en funktionell demokrati där alla folk och medborgare är lika! "

Betänkandet antogs med 483 röster för, 73 emot och 133 nedlagda röster.

Mer 

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend