Anslut dig till vårt nätverk!

Afrika

Klimatförändringarna ökar insatserna i Libyens kris

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Libyen har varit i kris i tio år, och för varje år som går ökar insatserna för västvärlden. Förutom den humanitära tragedin som har härjat landet och dess folk, är insatserna i kampen om Libyens framtid högre än vad som vanligtvis antas. Vetenskapsmän tar ofta upp det hot som utplaceringen av ryska missiler till Libyen skulle utgöra, både för Nato och Europeiska unionen. Libyens närhet till Italiens och Greklands stränder och den dominerande positionen i hjärtat av Medelhavet gör det till ett värdefullt strategiskt pris för den makt som kan utöva inflytande över landet. Men Libyens position i hjärtat av Medelhavet kommer med en annan oro, som kommer att växa under de kommande åren, skriver Jay Mens.

Den som kontrollerar Libyen kommer att utöva en betydande grad av kontroll över flyktingströmmar och migranter från Mellanöstern och Afrika söder om Sahara. Europeiska tjänstemän har redan uttryckt oro över detta, och genom gemensamma sjöoperationer har unionen försökt att stoppa flödet av illegal migration till unionen. De som tar sig igenom Libyen inkluderar flyktingar som flyr från våld i Afghanistan och Syrien, flyktingar som flyr från krig i Syrien, några av Libyens över 270,000 XNUMX internt fördrivna personer och ett ökande antal migranter från Afrika söder om Sahara som flyttar norrut i jakten på bättre liv. Upplevelsen av flyktingar som flyr från konflikter är en mänsklig tragedi, och migranter som söker efter bättre liv är ett faktum i mänsklighetens historia. Men bortom dessa mänskliga berättelser förvandlas det bredare fenomenet massmigration till ett vapen av dem som hoppas kunna skada Europa eller hålla det som gisslan.

Användningen av massmigration som geopolitiskt verktyg har en lång historia. Ny forskning av statsvetaren Kelly Greenhill tyder på att det bara har varit 56 sådana fall under de senaste sjuttio åren. 1972 utvisade Idi Amin hela den asiatiska befolkningen i Uganda, inklusive 80,000 1994 brittiska passinnehavare, som ett straff för Storbritanniens tillbakadragande av bistånd och bistånd. 2011 hotade Fidel Castros Kuba USA med vågor av migranter i kölvattnet av massiva civila oroligheter. XNUMX, ingen mindre än Libyens avlidne diktator Muammar Gadhaffi hotade Europeiska unionen och varnar för att "om det fortsätter att stödja demonstranter" kommer Europa att möta en mänsklig översvämning från Nordafrika ". 2016, den turkiska regeringen hotade att låta de nästan fyra miljoner syriska flyktingar som är bosatta i Turkiet till Europeiska unionen om EU inte betalade det. När tvisten utbröt tillät Turkiet, och i vissa fall tvingas migranter till Östeuropa, vilket förvärrar redan höga spänningar inom unionen om den taggiga frågan om invandring. Libyen är nästa hotspot för dessa debatter.

Libyens närhet till Europa gör det till en viktig hotspot för migranter. Dess stränder beräknas 16 timmar med båt från öarna Lampedusa och Kreta, och ungefär en dag från det grekiska fastlandet. För denna region har Libyen blivit en viktig nod för migration från hela Mellanöstern, Nordafrika och Afrika söder om Sahara. Från Västafrika passerar en rutt igenom i Agadez i Niger, som går norrut till oasen Sabha i Libyens Fezzan. En annan fortsätter från Gao i Mali, till Algeriet förbi Tamranasset till Libyen. Från Östafrika är Khartoum i Sudan den centrala mötesplatsen, på väg in i Libyen från dess sydöstra. Från och med mars 2020, Libyen värd uppskattningsvis 635,000 50,000 migranter från hela Mellanöstern och Afrika, förutom nästan XNUMX XNUMX egna flyktingar.

Idag är Libyen uppdelat i ungefär två delar. Libyens problem är inte ett maktvakuum, utan kontrollen över landet av makter underordnade utländska intressen som söker hävstång över Europa. Sedan mars har Libyen styrts av en otrevlig nationell enhetsregering, som på pappret har återförenat dess olika öst och väst. Ändå kämpar den för att agera som en regering och saknar verkligen monopol på våld över större delen av landet. I öster är den libyska nationella armén fortfarande den främsta drivkraften och i hela landet fortsätter stam- och etniska miliser att agera strafflöst. Dessutom är Libyen fortfarande hem för en betydande grupp av utländska trupper och legosoldater. Bland många andra fortsätter de två mäktigaste utländska aktörerna i Libyens östra och västra- Ryssland respektive Turkiet- att dominera på marken. Ingen av parterna verkar vara villiga att backa, vilket innebär att landet kommer att förbli i en återvändsgränd; eller att den kommer att fortsätta sin till synes obönhörliga blandning mot partition. Inget resultat är önskvärt.

Både Ryssland och Turkiet har hotat EU med migrationsvågor. Om Libyen förblir i en återvändsgränd kan de fortsätta använda Libyen, en nyckelnod för migration från Mellanöstern och Afrika, som en tapp och hålla fingrarna på unionens känsligaste tryckpunkt. Denna oro kommer bara att växa i storlek när befolkningen i Mellanöstern och Afrika växer i takt långt överstigande resten av världen. Klimatförändringar skapar mer incitament för massmigration. Torka, bränder, svält, vattenbrist och minskande mängder åkermark blir endemiska problem i båda Afrika och Mellanöstern. I kombination med politisk instabilitet och svag styrning kommer migrationen norrut att bli inte bara en årlig händelse, utan ett ständigt och växande tryck på EU: s enhet och framtid. Om Ryssland och Turkiet har en effektiv eller delad kontroll i Libyen, råder det ingen tvekan om att de kommer att använda detta faktum- och använda Libyen- för att hota och undergräva Europeiska unionen. Detta behöver inte vara fallet.

Libyens politiska kris härrör från avsaknaden av ett socialt kontrakt som kan ena landet, fördela resurser lika och tillhandahålla en modell för styrning som överskrider provinsens behov och tillgodoser en nationell valkrets. Libysk enhet och lösningen på Libyens kris är i hög grad ett europeiskt intresse. Hittills har ansträngningarna att förse Libyen med en konstitution som kan ge den ett socialt kontrakt skjutits upp. Detta skjuter upp återuppbyggnaden av en enad libysk stat, som kan anta sin egen politik och samarbeta med EU om viktiga frågor som migration. EU måste snarast stödja ansträngningar att utarbeta en libysk konstitution som stöder detta resultat. Detta kräver inte ett militärt eller politiskt ingripande utan att spela för Europas naturliga förmåga till allt juridiskt.

Annons

Idéer som redan finns i överflöd för Libyens framtida konstitution kan redan se ut. Bryssel bör vara ett forum för att diskutera dem, och dess juridiska talanger bör ägna tid och uppmärksamhet åt att utarbeta en konstitutionell lösning som kan lösa Libyens problem. Genom att säkerställa att Libyen kan förbli enhetligt och oberoende av bördan av utländskt tryck skulle Europa agera i det långsiktiga intresset av sin enhet och oberoende. Som den enda aktören för vilken Libyens självständighet och enhet verkligen är knuten till sin egen har den ett ansvar och ett enormt incitament att agera.

Jay Mens är verkställande direktör för Mellanöstern och Nordafrika Forum, en tankesmedja baserad vid University of Cambridge, och forskningsanalytiker för Greenmantle, ett makroekonomiskt rådgivningsföretag.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend