Anslut dig till vårt nätverk!

Afrika

Klimatförändringarna ökar insatserna i Libyens kris

DELA MED SIG:

publicerade

on

Libyen har varit i kris i tio år, och för varje år som går växer insatserna för västvärlden högre. Förutom den humanitära tragedin som har härjat landet och dess folk, är insatserna i kampen om Libyens framtid högre än vad man brukar anta. Människor lyfter ofta upp det hot som utplaceringen av ryska missiler till Libyen skulle utgöra, både mot Nato och Europeiska unionen. Libyens närhet till Italiens och Greklands stränder och dominerande ställning i hjärtat av Medelhavet gör det till ett värdefullt strategiskt pris för den makt som kan utöva inflytande över det. Ändå kommer Libyens position i hjärtat av Medelhavet med en annan oro, som kommer att växa under de kommande åren, skriver Jay Mens.

Den som kontrollerar Libyen kommer att utöva en betydande grad av kontroll över strömmarna av flyktingar och migranter från Mellanöstern och Afrika söder om Sahara. Europeiska tjänstemän har redan uttryckt oro över detta, och genom gemensamma marina operationer har unionen arbetat för att försöka hejda den olagliga migrationen till unionen. De som tar sig genom Libyen är bland annat flyktingar som flyr från våld i Afghanistan och Syrien, flyktingar som flyr från krig i Syrien, några av Libyens över 270,000 XNUMX internflyktingar och ett ökande antal migranter från Afrika söder om Sahara som flyttar norrut i jakt på bättre liv. Upplevelsen av flyktingar som flyr från konflikter är en mänsklig tragedi, och migranter som söker efter bättre liv är ett faktum i mänsklighetens historia. Men bortom dessa mänskliga berättelser förvandlas det bredare fenomenet massmigration till ett vapen av dem som hoppas kunna skada Europa eller hålla det som gisslan.

Användningen av massinvandring som ett geopolitiskt verktyg har en lång historia. Ny forskning av statsvetaren Kelly Greenhill tyder på att det har förekommit 56 sådana fall bara under de senaste sjuttio åren. 1972 utvisade Idi Amin hela den asiatiska befolkningen i Uganda, inklusive 80,000 1994 brittiska passinnehavare, som ett straff för Storbritanniens tillbakadragande av bistånd och assistans. 2011 hotade Fidel Castros Kuba USA med vågor av migranter i spåren av massiva civila oroligheter. XNUMX, ingen mindre än Libyens bortgångne diktator Muammar Gadhaffi hotade Europeiska unionen varnar för att om den fortsätter att stödja demonstranter, "kommer Europa att stå inför en mänsklig översvämning från Nordafrika". 2016, den turkiska regeringen hotade att tillåta de nästan fyra miljoner syriska flyktingarna som bor i Turkiet till EU om EU inte betalade det. När tvisten utbröt tillät Turkiet, och i vissa fall tvingas migranter till Östeuropa, vilket förvärrar redan höga spänningar inom unionen i den svåra frågan om invandring. Libyen är nästa hotspot för dessa debatter.

Libyens närhet till Europa gör det till en viktig hotspot för migranter. Dess stränder är uppskattningsvis 16 timmar med båt från öarna Lampedusa och Kreta, och ungefär en dag från det grekiska fastlandet. För denna region har Libyen blivit en viktig nod för migration från hela Mellanöstern, Nordafrika och Afrika söder om Sahara. Från Västafrika går en väg genom Agadez i Niger, norrut till oasen Sabha i Libyens Fezzan. En annan kommer från Gao i Mali, in i Algeriet förbi Tamranasset in i Libyen. Från Östafrika är Khartoum i Sudan den centrala mötesplatsen, på väg in i Libyen från dess sydost. Från och med mars 2020, Libyen värd uppskattningsvis 635,000 50,000 migranter från hela Mellanöstern och Afrika, förutom nästan XNUMX XNUMX egna flyktingar.

Idag är Libyen uppdelad i ungefär två delar. Libyens problem är inte ett maktvakuum, utan kontrollen av landet av makter som är underordnade utländska intressen som söker inflytande över Europa. Sedan mars har Libyen styrts av en svag regering av nationell enhet, som på papperet har återförenat sin olika öst och väst. Ändå kämpar det för att agera som en regering och saknar verkligen maktmonopol över större delen av landet. I öster är den libyska nationella armén fortfarande den främsta drivkraften och över hela landet fortsätter stam- och etniska miliser att agera ostraffat. Dessutom är Libyen fortfarande hem för en betydande kontingent av utländska trupper och legosoldater. Bland många andra fortsätter de två mäktigaste utländska aktörerna i Libyens öst och väst - Ryssland respektive Turkiet - att dominera på marken. Ingendera parten verkar villig att backa, vilket betyder att landet kommer att förbli i ett återvändsgränd; eller att den kommer att fortsätta sin till synes obönhörliga blandning mot partition. Inget av resultaten är önskvärt.

Både Ryssland och Turkiet har hotat EU med migrationsvågor. Om Libyen förblir i ett återvändsgränd kan de fortsätta att använda Libyen, en nyckelnod för migration från Mellanöstern och Afrika, som en tapp, och hålla fingrarna på unionens mest känsliga tryckpunkt. Denna oro kommer bara att växa i omfattning när befolkningen i Mellanöstern och Afrika växer i takt långt överstigande resten av världen. Klimatförändringarna skapar mer incitament för massinvandring. Torka, skogsbränder, svält, vattenbrist och minskande mängder åkermark blir endemiska problem i båda Afrika och Mellanöstern. Tillsammans med politisk instabilitet och svagt styre kommer migration norrut att bli inte bara en årlig händelse, utan ett konstant och växande tryck på Europeiska unionens enhet och framtid. Om Ryssland och Turkiet har effektiv eller delad kontroll i Libyen, råder det ingen tvekan om att de kommer att använda detta faktum – och använda Libyen – för att hota och underminera Europeiska unionen. Detta behöver inte vara fallet.

Libyens politiska kris härrör från frånvaron av ett socialt kontrakt som kan ena landet, fördela resurser jämnt och tillhandahålla en modell för styrning som överskrider de provinsiella behoven och tillgodoser en nationell valkrets. Libyens enhet och lösningen av Libyens kris är i hög grad ett europeiskt intresse. Hittills har ansträngningarna att förse Libyen med en konstitution som kan förse landet med ett socialt kontrakt skjutits upp. Detta skjuter upp återuppbyggnaden av en enad libysk stat, som kan anta sin egen politik och samarbeta med EU i nyckelfrågor som migration. EU måste snarast stödja ansträngningarna att utarbeta en libysk konstitution som stöder detta resultat. Detta kräver inte ett militärt eller politiskt ingripande utan ett spel för Europas naturliga fallenhet för allt som är juridiskt.

Annons

Idéer som redan finns i överflöd för Libyens framtida konstitution kan redan se ut. Bryssel bör vara ett forum för att diskutera dem, och dess juridiska talanger bör ägna tid och uppmärksamhet åt att utarbeta en konstitutionell lösning som kan lösa Libyens problem. Genom att säkerställa att Libyen kan förbli enat och oberoende av bördan av utländskt tryck, skulle Europa agera i det långsiktiga intresset för sin enhet och oberoende. Som den enda aktör för vilken Libyens självständighet och enhet verkligen är knuten till sin egen, har den ett ansvar och ett enormt incitament att agera.

Jay Mens är verkställande direktör för Middle East and North Africa Forum, en tankesmedja baserad vid University of Cambridge, och en forskningsanalytiker för Greenmantle, ett makroekonomiskt rådgivningsföretag.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend