Anslut dig till vårt nätverk!

Världen

Nato lägger fram ett förslag för att lösa spänningarna med Ryssland

DELA MED SIG:

publicerade

on

I kväll (26 januari) meddelade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att Nato lämnat ett skriftligt förslag till Ryssland parallellt med USA. Uttalandet är ytterligare ett försök att lösa spänningar genom dialog och diplomati snarare än genom hot om våld.  

Med uppbyggnaden av mer än 100,000 XNUMX trupper i och runt Ukraina och betydande utplaceringar av trupper i Vitryssland, sade Stoltenberg att den euro-atlantiska säkerheten befann sig i ett kritiskt ögonblick. Han presenterade förslaget som har tre huvudområden: diplomati, de grundläggande principerna för europeisk säkerhet och vapenkontroll. 

På det diplomatiska spåret vill Nato återupprätta respektive kontor i Moskva och Bryssel, fullt ut utnyttja befintliga militära till militära kommunikationskanaler för att främja transparens och minska risker och även undersöka inrättandet av en civil hotline för nödsituationer. 

För det andra beskriver Nato sin vilja att lyssna på Rysslands oro, men är stenhård på att varje nation ska kunna upprätta sina egna säkerhetsarrangemang. Nato uppmanar Ryssland att dra tillbaka sina styrkor från Ukraina, Georgien och Moldavien, samt att engagera sig konstruktivt i Normandie-formatet. 

Slutligen efterlyser Nato engagemang för ökad insyn i riskreducering och vapenkontroll, inklusive modernisering av Wiendokumentet om militär öppenhet, och arbete för att minska rymd- och cyberhot, samt återuppta internationella åtaganden om kemiska och biologiska vapen. Kärnvapen och markbaserade mellan- och kortdistansmissiler bör också diskuteras. Nato samordnar sina ansträngningar med Ukraina, såväl som med alla Nato-partner, inklusive Finland, Sverige, Georgien och Europeiska unionen. 

"NATO är en defensiv allians och vi söker inte konfrontation", sade Stoltenberg. "Men vi kan och kommer inte att kompromissa med de principer som säkerheten för våra allianser och säkerheten i Europa och Nordamerika vilar på."

Annons

Dela den här artikeln:

Trend