Anslut dig till vårt nätverk!

Världen

Kommissionen lovar asyl till flyende ukrainare

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska kommissionen uttryckte sin solidaritet med dem som flyr från krig i Ukraina vid en presskonferens i går (8 mars). Kommissionsledamöter talade om hur EU är berett att hjälpa flyktingar från Ukraina. 

"Alla människor som flyr från krig kommer att ges skydd och tillgång till EU:s hälso-, utbildnings-, arbets- och uppehållssystem, oavsett nationalitet, etnicitet eller hudfärg", säger vice ordförande för kommissionen för European Way of Life. Margaritis Schinas, sa.

Ukrainska medborgare, EU-medborgare och tredjelandsmedborgare med långvarigt uppehållstillstånd i Ukraina kommer att vara välkomna till EU som flyktingar, säger kommissionären för inrikes frågor Ylva Johansson. Men icke-medborgare i Ukraina som bor där tillfälligt, liksom studenter, kommer att vara välkomna att evakuera till EU, men de kommer inte att kunna stanna i EU. Dessa människor kommer att behöva återvända till sina hemländer.

Detta tillkännagivande kommer efter omfattande rapporter om att vissa ukrainare behandlades annorlunda vid gränsen mellan Ukraina och EU. Vissa har anklagat EU och nationella myndigheter för att diskriminera flyktingar på grund av hudfärg och etnicitet, vilket kommissionen tydligt förnekar. 

Detta program möjliggörs genom det tillfälliga skyddsdirektivet, som trädde i kraft i fredags (4 mars) efter ett enhälligt fullmäktigebeslut. Systemet är utformat för att hjälpa EU:s medlemsstater att hantera en massiv tillströmning av människor, som de 2 miljoner flyktingar som EU har sett under de senaste två veckorna. Direktivet utformades ursprungligen 2, efter konflikter i Jugoslavien på 2001-talet, men detta är första gången EU aktiverar protokollet. 

"Jag är så stolt över hur medlemsländerna lyckades gå samman och fatta beslut när det verkligen behövdes", sa Johansson.

Annons

Dela den här artikeln:

Annons

trend