Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

Kazakiska forskare låser upp europeiska och Vatikanarkiv

DELA MED SIG:

publicerade

on

Kazakhs minister för vetenskap och högre utbildning, Sayasat Nurbek, meddelade vid en internationell konferens i Turkistan den 25 april, tillägnad arvet från Gyllene Horden, att kazakiska forskare nyligen har säkrat tillgång till arkiverat material från europeiska länder och Vatikanens bibliotek. Denna tillgång banar väg för en djupare berikning av landets historiska berättelse med färska data, som rapporterats av Khabar 24-nyhetsbyrån.

Fotokredit: Turkistan-regionen Akimat (administration)

Enligt Nurbek kommer forskare att ha möjlighet att studera hemligstämplade register över utländska missionärer och resenärer. Efter instruktioner från president Kassym-Jomart Tokayev kommer det insamlade materialet att införlivas i en sjuvolymsantologi förberedd för publicering.

"Denna sju-volymsbok kommer att innehålla ny forskning som innehåller tidigare okänd data om historien om den kazakiska staten. Vi kommer att diskutera denna forskning vid sådana vetenskapliga möten. Detta markerar ett viktigt steg i bildandet av nationellt medvetande, säger Nurbek.

Den vetenskapliga konferensen var värd för forskare från Kina, Türkiye, Ryssland, Egypten, Qatar och Kuwait. Evenemanget organiserades som en del av Kazakstans ordförandeskap i Shanghai Cooperation Organisation (SCO). 

Konferensen syftar till att etablera en öppen plattform för utbyte av idéer om nya konceptuella tillvägagångssätt, trender och potentialen för vetenskaplig forskningssamverkan. Representanter från akademiska, vetenskapliga och pedagogiska gemenskaper kommer att diskutera den gyllene hordens roll och betydelse i global historia. 

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend