Anslut dig till vårt nätverk!

Världen

Irland, Spanien och Norge erkänner den palestinska staten

DELA MED SIG:

publicerade

on

I samordnade tillkännagivanden har Irland och Spanien samt Norge som inte är medlem i EU meddelat att de kommer att erkänna Palestina som en stat från och med den 28 maj. Israel återkallar det till ambassadörer från Dublin, Madrid och Oslo "för samråd". Den anklagade Irland, som länge setts som den mest pro-palestinska medlemmen av Europeiska unionen för att undergräva dess suveränitet och äventyra dess säkerhet.

Den irländska taoiseachen, Simon Harris, sa att han var säker på att andra länder nu skulle följa efter. "Detta är en historisk och viktig dag för Irland och för Palestina", sa han och påminde om sitt eget lands kamp för självständighet. "Den 21 januari 1919 bad Irland världen att erkänna våra rättigheter att vara en oberoende stat. Vårt budskap till världens fria nationer var en vädjan om internationellt erkännande av vårt oberoende, som betonade vår distinkta nationella identitet, vår historiska kamp och vår rätt till självbestämmande och rättvisa Idag använder vi samma språk för att stödja erkännandet av Palestina som ett stat".

Israel har publicerat en video riktad till den irländska allmänheten och hävdar att ett erkännande av en palestinsk stat "kommer att leda till mer terrorism" och "att äventyra alla utsikter till fred". "Irland, möjligheten att erkänna en palestinsk stat riskerar att göra dig till en bricka i Irans och Hamas händer kommer bara att stärka Hamas och försvaga en redan dysfunktionell palestinsk myndighet. Det faktum att Hamas ledare tackar er bör fungera som en väckarklocka.

Taoiseach sa att Hamas inte är det palestinska folket och att en tvåstatslösning är den enda vägen ut ur generationsvåld. "Till Israels folk säger jag att Irland erkänner staten Israel och fördömer de barbariska handlingar som utfördes av Hamas i oktober", sade han och tillade att Irland gav hopp till Palestina "i dess mörkaste stund".

Det palestinska utrikesdepartementet kallade de tre ländernas agerande ett "betydligt steg, Spanien, Norge och Irland har återigen visat sitt orubbliga engagemang för tvåstatslösningen och att leverera den sedan länge försenade rättvisan till det palestinska folket.

"Vidare är erkännandena av Spanien, Norge och Irland i linje med internationell rätt och alla FN-relevanta resolutioner, vilket i sin tur kommer att bidra positivt till alla internationella ansträngningar för att få ett slut på Israels illegala ockupation och att uppnå fred och stabilitet i regionen. "

Annons

Israels utrikesminister Israel Katz sa att beslutet "sänder ett budskap till palestinierna och världen: terrorism lönar sig. Efter att Hamas terrororganisation genomfört den största massakern på judar sedan Förintelsen, efter att ha begått avskyvärda sexualbrott som världen bevittnat, valde dessa länder att belöna Hamas och Iran genom att erkänna en palestinsk stat”.

I Madrid sa den spanska premiärministern Pedro Sanchez att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu "fortfarande spelar döva öron... han bombar fortfarande sjukhus och skolor och straffar kvinnor och barn med hunger och kyla", och tillade att en tvåstat lösningen för Israel och Palestina riskerar att aldrig existera. Vi kan inte tillåta detta. Vi har en skyldighet att agera, i Palestina som i Ukraina, utan dubbelmoral.

Norges premiärminister Jonas Gahr Støre sa i Oslo att det "blir ingen fred i Mellanöstern utan en tvåstatslösning. Det kan inte finnas någon tvåstatslösning utan en palestinsk stat. En palestinsk stat är med andra ord en förutsättning för att uppnå fred i Mellanöstern”.

Tillbaka i Dublin, utrikesminister Tánaiste Micheal Martin att han på söndagen skulle resa till Bryssel för att träffa mer än 40 arabiska, europeiska och andra internationella partners, "för att diskutera hur erkännande kan ha en konkret, praktisk inverkan för att få slut på denna fruktansvärda konflikt och implementera en tvåstatslösning, baserad på en övergripande vision som arabstaterna har utvecklat”. 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend