Anslut dig till vårt nätverk!

Afghanistan

Afghanistan som en bro som förbinder Central- och Sydasien

DELA MED SIG:

publicerade

on

Dr Suhrob Buranov från Tashkent State University of Oriental Studies skriver om några vetenskapliga debatter om huruvida Afghanistan tillhör en integrerad del av Central- eller Sydasien. Trots olika tillvägagångssätt försöker experten bestämma Afghanistans roll som en bro som förbinder regioner i Central- och Sydasien.

Olika former av förhandlingar pågår i Afghanistan för att säkerställa fred och lösa det långvariga kriget. Särskilt vetenskapligt intresse är att utländska trupper drar sig tillbaka från Afghanistan och samtidigt inleder förhandlingar mellan afghaner och interna konflikter och hållbar ekonomisk utveckling i detta land. Därför är forskningen inriktad på de geopolitiska aspekterna av de interafghanska fredsförhandlingarna och effekterna av externa styrkor på Afghanistans inre angelägenheter. Samtidigt har tillvägagångssättet för att erkänna Afghanistan inte som ett hot mot global fred och säkerhet utan som en faktor för strategiska möjligheter för utvecklingen av Central- och Sydasien blivit ett viktigt föremål för forskning och gjort genomförandet av effektiva mekanismer till ett prioritet. I detta avseende spelar frågorna om att återställa det moderna Afghanistans historiska läge när det gäller att ansluta Central- och Sydasien, inklusive den ytterligare accelerationen av dessa processer, en viktig roll i Uzbekistans diplomati.

Afghanistan är ett mystiskt land i sin historia och idag, fångat i stora geopolitiska spel och interna konflikter. Den region där Afghanistan ligger kommer automatiskt att ha en positiv eller negativ inverkan på de geopolitiska omvandlingsprocesserna på hela den asiatiska kontinenten. Den franska diplomaten Rene Dollot jämförde en gång Afghanistan med "Asiatiska Schweiz" (Dollot, 1937, s.15). Detta gör att vi kan bekräfta att landet på sin tid var det mest stabila landet på den asiatiska kontinenten. Som den pakistanska författaren Muhammad Iqbal med rätta beskriver, ”Asien är en kropp av vatten och blommor. Afghanistan är dess hjärta. Om det finns instabilitet i Afghanistan är Asien instabil. Om det finns fred i Afghanistan är Asien fredligt ”(Heart of Asia, 2015). Med tanke på konkurrens mellan stormakterna och konflikten mellan geopolitiska intressen i Afghanistan idag tror man att landets geopolitiska betydelse kan definieras enligt följande:

Annons

- Geografiskt ligger Afghanistan i hjärtat av Eurasien. Afghanistan ligger mycket nära Commonwealth of Independent States (CIS), som är omgivet av länder med kärnvapen som Kina, Pakistan och Indien, samt länder med kärnkraftsprogram som Iran. Det bör noteras att Turkmenistan, Uzbekistan och Tadzjikistan står för cirka 40% av den totala statsgränsen i Afghanistan.

- Ur ett geo-ekonomiskt perspektiv är Afghanistan en korsning av regioner med globala reserver av olja, gas, uran och andra strategiska resurser. Denna faktor betyder i huvudsak också att Afghanistan är en korsning mellan transport- och handelskorridorer. Naturligtvis har ledande kraftcenter som USA och Ryssland, liksom Kina och Indien, som är kända runt om i världen för sin potentiella stora ekonomiska utveckling, stora geo-ekonomiska intressen här.

- Ur militärstrategisk synvinkel är Afghanistan en viktig länk i regional och internationell säkerhet. Säkerhets- och militärstrategiska frågor i detta land är bland de viktigaste målen och målen för sådana inflytelserika strukturer som Nordatlantiska fördragets organisation (NATO), Collective Security Treaty Organization (CSTO), Shanghai Cooperation Organization (SCO) och OSS .

Det geopolitiska särdraget med det afghanska problemet är att det parallellt involverar ett stort antal inhemska, regionala och internationella styrkor. På grund av detta kan problemet inkludera alla faktorer för att spela huvudrollen i återspeglingen av geopolitiska teorier och begrepp. Det är viktigt att notera att de geopolitiska åsikterna om det afghanska problemet och tillvägagångssätt för dess lösning fortfarande inte har uppfyllt de förväntade resultaten. Många av dessa tillvägagångssätt och perspektiv erbjuder komplexa utmaningar samtidigt som de negativa aspekterna av det afghanska problemet beskrivs. Detta visar i sig behovet av att tolka det afghanska problemet genom konstruktiva teorier och optimistiska vetenskapliga åsikter baserade på moderna tillvägagångssätt som en av de brådskande uppgifterna. Att följa de teoretiska åsikter och tillvägagångssätt som vi presenterar nedan kan också ge ytterligare vetenskaplig insikt i teorier om Afghanistan:

"Afghansk dualism"

Ur vår synpunkt bör det teoretiska synsättet på "afghansk dualism" (Buranov, 2020, s. 31-32) läggas till i listan över geopolitiska åsikter om Afghanistan. Det observeras att essensen i teorin om "afghansk dualism" kan återspeglas på två sätt.

1. Afghansk nationell dualism. Kontroversiella åsikter om upprättandet av afghanskt statskap på grundval av statlig eller stamstyrning, enhetliga eller federala, rena islamiska eller demokratiska, östra eller västerländska modeller återspeglar den afghanska nationella dualismen. Värdefull information om de dualistiska aspekterna av det nationella statsskapet i Afghanistan finns i forskningen från välkända experter som Barnett Rubin, Thomas Barfield, Benjamin Hopkins, Liz Vily och afghanska forskaren Nabi Misdak (Rubin, 2013, Barfield, 2010, Hopkins, 2008, Vily, 2012, Misdak, 2006).

2. Afghansk regional dualism. Man kan se att afghansk regional dualism återspeglas i två olika tillvägagångssätt för landets geografiska tillhörighet.

AfSouthAsien

Enligt det första tillvägagångssättet är Afghanistan en del av den sydasiatiska regionen, som bedöms av Af-Pak teoretiska åsikter. Det är känt att termen "Af-Pak" används för att hänvisa till det faktum att amerikanska forskare anser Afghanistan och Pakistan som en enda militär-politisk arena. Termen började användas i stor utsträckning i vetenskapliga kretsar under de första åren av 21-talet för att teoretiskt beskriva USA: s politik i Afghanistan. Enligt rapporter är författaren till begreppet "Af-Pak" en amerikansk diplomat Richard Holbrooke. I mars 2008 uttalade Holbrooke att Afghanistan och Pakistan bör erkännas som en enda militär-politisk arena av följande skäl:

1. Förekomsten av en gemensam teater för militära operationer vid gränsen mellan Afghanistan och Pakistan.

2. De olösta gränsfrågorna mellan Afghanistan och Pakistan under Durand-linjen 1893.

3. Användningen av en öppen gränsregim mellan Afghanistan och Pakistan (främst en "stamzon") av talibanstyrkor och andra terrornätverk (Fenenko, 2013, s.24-25).

Dessutom är det anmärkningsvärt att Afghanistan är en fullvärdig medlem av SAARC, huvudorganisationen för integrationen av den sydasiatiska regionen.

AfCentAsia

Enligt den andra metoden är Afghanistan geografiskt en integrerad del av Centralasien. I vårt perspektiv är det vetenskapligt logiskt att kalla det ett alternativ till termen AfSouthAsia med termen AfCentAsia. Detta koncept är en term som definierar Afghanistan och Centralasien som en enda region. Vid bedömningen av Afghanistan som en integrerad del av den centralasiatiska regionen är det nödvändigt att vara uppmärksam på följande frågor:

- Geografisk aspekt. Enligt sitt läge kallas Afghanistan "Heart of Asia" eftersom det är en central del av Asien och förkroppsligar teoretiskt Mackinders "Heartland" -teori. Alexandr Humboldt, en tysk forskare som introducerade termen Centralasien för vetenskapen, beskrev i detalj bergskedjor, klimat och struktur i regionen, inklusive Afghanistan på sin karta (Humboldt, 1843, s.581-582). I sin doktorsavhandling argumenterar kapten Joseph McCarthy, en amerikansk militärexpert, för att Afghanistan inte bara ska ses som en specifik del av Centralasien utan som det varaktiga hjärtat i regionen (McCarthy, 2018).

- Historisk aspekt. Territorierna i det nuvarande Centralasien och Afghanistan var en sammankopplad region under statstiden i dynastierna Grekland-Baktrien, Kushan, Ghaznavid, Timurid och Baburi. Den uzbekiska professorn Ravshan Alimov citerar i sitt arbete som ett exempel på att en stor del av det moderna Afghanistan var en del av Bukhara Khanate under ett antal århundraden, och staden Balkh, där det blev bostad för Bukhara Khans arvtagare ) (Alimov, 2005, s.22). Dessutom ligger gravarna till stora tänkare som Alisher Navoi, Mavlono Lutfi, Kamoliddin Behzod, Hussein Boykaro, Abdurahmon Jami, Zahiriddin Muhammad Babur, Abu Rayhan Beruni, Boborahim Mashrab på det moderna Afghanistan. De har gjort ett ovärderligt bidrag till civilisationen, liksom kulturella och upplysta band mellan befolkningen i hela regionen. Den holländska historikern Martin McCauley jämför Afghanistan och Centralasien med de "siamesiska tvillingarna" och drar slutsatsen att de är oskiljaktiga (McCauley, 2002, s.19).

- Handel och ekonomisk aspekt. Afghanistan är både en väg och en oöppnad marknad som leder regionen Centralasien, som i alla avseenden är stängd, till närmaste hamnar. I alla avseenden kommer detta att säkerställa fullständig integration av centralasiatiska stater, inklusive Uzbekistan, i världshandelsförbindelserna, vilket eliminerar ett visst ekonomiskt beroende av externa områden.

- Etnisk aspekt. Afghanistan är hem för alla centralasiatiska länder. Ett viktigt faktum som kräver särskild uppmärksamhet är att uzbekerna i Afghanistan är den största etniska gruppen i världen utanför Uzbekistan. En annan viktig aspekt är att ju fler tadjiker bor i Afghanistan, desto mer tadzjiker bor i Tadzjikistan. Detta är oerhört viktigt och viktigt för Tadzjikistan. Afghanska turkmener är också en av de största etniska grupperna som listas i den afghanska konstitutionen. Dessutom bor för närvarande mer än tusen kazaker och kirgizar från Centralasien i landet.

- Språklig aspekt. Majoriteten av den afghanska befolkningen kommunicerar på turkiska och persiska språk som talas av folken i Centralasien. Enligt Konstitutionen för Afghanistan (Konstitutionen för IRA, 2004) har det uzbekiska språket status som ett officiellt språk endast i Afghanistan, utom Uzbekistan.

- Kulturella traditioner och religiös aspekt. Tullarna och traditionerna hos människorna i Centralasien och Afghanistan liknar varandra och är mycket nära varandra. Till exempel firas Navruz, Ramadan och Eid al-Adha lika i alla människor i regionen. Islam binder också våra folk samman. En av de främsta orsakerna till detta är att cirka 90% av befolkningen i regionen bekänner islam.

Eftersom de nuvarande ansträngningarna att involvera Afghanistan i de regionala processerna i Centralasien intensifieras, är det lämpligt att ta hänsyn till betydelsen av denna term och dess popularisering i vetenskapliga kretsar.

Diskussion

Även om olika åsikter och tillvägagångssätt för Afghanistans geografiska läge har viss vetenskaplig grund, är idag faktorn att bedöma detta land inte en specifik del av Central- eller Sydasien utan som en bro som förbinder dessa två regioner. Utan att återställa Afghanistans historiska roll som en bro som förbinder Central- och Sydasien är det omöjligt att utveckla interregionalt ömsesidigt beroende, gammalt och vänligt samarbete på nya fronter. Idag blir ett sådant tillvägagångssätt en förutsättning för säkerhet och hållbar utveckling i Eurasien. När allt kommer omkring är freden i Afghanistan den verkliga grunden för fred och utveckling i både Central- och Sydasien. I detta sammanhang finns det ett växande behov av att samordna de central- och sydasiatiska ländernas ansträngningar för att hantera de komplicerade och komplexa frågor som Afghanistan står inför. I detta avseende är det extremt viktigt att utföra följande viktiga uppgifter:

För det första har de central- och sydasiatiska regionerna varit bundna av långa historiska band och gemensamma intressen. I dag, baserat på våra gemensamma intressen, anser vi att det är ett akut behov och en prioritering att skapa ett dialogformat "Centralasien + Sydasien" på utrikesministrarnivå som syftar till att utöka möjligheterna till ömsesidig politisk dialog och mångfacetterat samarbete.

För det andra är det nödvändigt att påskynda byggandet och genomförandet av den transafghanska transportkorridoren, som är en av de viktigaste faktorerna för att utvidga närmandet och samarbetet i Central- och Sydasien. För att uppnå detta kommer vi snart att behöva diskutera undertecknandet av multilaterala avtal mellan alla länder i vår region och finansieringen av transportprojekt. Särskilt järnvägsprojekten Mazar-e-Sharif-Herat och Mazar-e-Sharif-Kabul-Peshawar kommer inte bara att förbinda Centralasien med Sydasien utan kommer också att ge ett praktiskt bidrag till Afghanistans ekonomiska och sociala återhämtning. För detta ändamål överväger vi att organisera det transafghanska regionala forumet i Tasjkent.

För det tredje har Afghanistan potential att bli en viktig energikedja för att ansluta Central- och Sydasien med alla sidor. Detta kräver naturligtvis ömsesidig samordning av centralasiatiska energiprojekt och deras fortsatta leverans till sydasiatiska marknader genom Afghanistan. I detta avseende finns det ett behov av att gemensamt genomföra strategiska projekt som TAPIs transafghanska gasledning, CASA-1000-kraftöverföringsprojektet och Surkhan-Puli Khumri, som kan bli en del av den. Av denna anledning föreslår vi att vi gemensamt utvecklar energiprogrammet REP13 (Regional Energy Program of Central and Souht Asia). Genom att följa detta program skulle Afghanistan fungera som en bro i central- och sydasiatiska energisamarbete.

För det fjärde föreslår vi att vi håller en årlig internationell konferens om ämnet "Afghanistan i anslutande Central- och Sydasien: historiskt sammanhang och framtida möjligheter". I alla avseenden motsvarar detta intressen och ambitioner från medborgarna i Afganistan, liksom medborgarna i Central- och Sydasien.

referenser

  1. “Heart of Asia” - motverka säkerhetshot, främja anslutning (2015) DAWN-papper. Hämtad från https://www.dawn.com/news/1225229
  2. Alimov, R. (2005) Centralasien: gemensamma intressen. Tasjkent: Orient.
  3. Buranov, S. (2020) Geopolitiska aspekter av Uzbekistans deltagande i processerna för stabilisering av situationen i Afghanistan. Dissertation of the Doctor of Philosophy (PhD) in Political Science, Tashkent.
  4. Dollot, René. (1937) L'Afghanistan: historia, beskrivning, moeurs et coutumes, folklore, fouilles, Payot, Paris.
  5. Fenenko, A. (2013) Problem med "AfPak" i världspolitiken. Journal of Moscow University, International relations and world politik, № 2.
  6. Humboldt, A. (1843) Asie centrale. Recherches sur les chaines de montagnes et la climatologie jämför. Paris.
  7. Mc Maculey, M. (2002) Afghanistan och Centralasien. En modern historia. Pearson Education Limited

Fortsätt läsa
Annons

Afghanistan

Afghanistan: EU mobiliserar 25 miljoner euro i humanitärt bistånd för att bekämpa hunger

publicerade

on

Kommissionen ansluter 25 miljoner euro till humanitär finansiering från sin reserv för solidaritetshjälp för att bekämpa hunger i Afghanistan. Brådskande åtgärder för att rädda liv och försörjning krävs på grund av en torka som för närvarande drabbar Afghanistan, vilket lämnar minst 11 miljoner människor i en livsmedelskris och 3.2 miljoner människor i en livsmedelssituation. Kommissionär för krishantering Janez Lenarčič sa: ”År 2021 förväntas hälften av befolkningen i Afghanistan drabbas av akut matosäkerhet. Torkan som drabbar landet förvärrar en redan svår situation med politisk osäkerhet och konflikt, liksom den nuvarande starka tredje vågen av COVID-19-pandemin. Livsmedelsbristen och den begränsade tillgången på vatten ökar förekomsten av allvarlig undernäring. Som svar mobiliserar EU humanitärt stöd för att lindra hunger. ”

Den senaste EU-finansieringen till Afghanistan kommer utöver EU: s ursprungliga anslag på 32 miljoner euro för humanitärt bistånd till Afghanistan 2021. Finansieringen kommer att stödja aktiviteter som bidrar till att tillgodose de ökade behoven som härrör från torka, inklusive sektorerna livsmedelsbistånd, näring, hälsa , vattenrening-hygien och stöd till humanitär logistik. Allt EU-humanitärt bistånd levereras i partnerskap med FN-organ, internationella organisationer och icke-statliga organisationer. Det tillhandahålls i linje med de humanitära principerna om mänsklighet, neutralitet, opartiskhet och oberoende för att gynna människorna i behov direkt över hela landet. Hela pressmeddelandet finns tillgängligt nätet.

Annons
Fortsätt läsa

Afghanistan

Imran Khan: Pakistan är redo att vara en partner för fred i Afghanistan, men vi kommer inte att vara värd för USA: s baser

publicerade

on

Pakistan är redo att vara en partner för fred i Afghanistan med USA - men när amerikanska trupper drar sig tillbaka kommer vi att undvika att riskera ytterligare konflikter, skriver Imran Khan.

Våra länder har samma intresse i det långlidande landet: en politisk uppgörelse, stabilitet, ekonomisk utveckling och förnekande av varje tillflyktsort för terrorister. Vi motsätter oss alla militära övertaganden av Afghanistan, som bara leder till decennier av inbördeskrig, eftersom talibanerna inte kan vinna hela landet och ändå måste ingå i någon regering för att det ska lyckas.

Tidigare gjorde Pakistan ett misstag genom att välja mellan stridande afghanska partier, men vi har lärt oss av den erfarenheten. Vi har inga favoriter och kommer att arbeta med någon regering som åtnjuter det afghanska folkets förtroende. Historien visar att Afghanistan aldrig kan styras utifrån.

Annons

Vårt land har lidit så mycket av krigen i Afghanistan. Mer än 70,000 20 pakistaner har dödats. Medan USA tillhandahöll 150 miljarder dollar i stöd har förlusterna för den pakistanska ekonomin översteg XNUMX miljarder dollar. Turismen och investeringarna torkade ut. Efter att ha gått med i USA: s ansträngning var Pakistan riktat till en samarbetspartner, vilket ledde till terrorism mot vårt land från Tehreek-e-Taliban Pakistan och andra grupper. Amerikanska drönareattacker, som jag varnade för, vann inte kriget, men de skapade hat för amerikaner och svällde terroristgruppernas led mot båda våra länder.

Medan Jag argumenterade i flera år att det inte fanns någon militär lösning i Afghanistan, pressade USA för första gången Pakistan att skicka våra trupper till de halvautonoma stamområdena som gränsar till Afghanistan, i falsk förväntan att det skulle upphöra med upproret. Det gjorde det inte, men det fördrev internt halva befolkningen i stamområdena, 1 miljoner människor bara i norra Waziristan, med miljarder dollar i skada och hela byar förstörda. ”Säkerhetsskadorna” på civila under den här intrånget ledde till självmordsattacker mot den pakistanska armén och dödade många fler soldater än Förenta staterna tappade i Afghanistan och Irak tillsammans, samtidigt som de avlade ännu mer terrorism mot oss. Bara i Khyber Pakhtunkhwa-provinsen mördades 500 pakistanska poliser.

Det finns mer än 3 miljoner afghaner flyktingar i vårt land - om det finns ytterligare inbördeskrig, istället för en politisk uppgörelse, kommer det att finnas många fler flyktingar, som destabiliserar och ytterligare utarmar gränsområdena vid vår gräns. De flesta av talibanerna är från Pashtun-etniska gruppen - och mer än hälften av Pashtuns bor på vår sida av gränsen. Vi stänger till och med nu denna historiskt öppna gräns nästan helt.

Om Pakistan skulle komma överens om att vara värd för amerikanska baser, från vilka att bomba Afghanistan, och ett afghanskt inbördeskrig uppstod, skulle Pakistan igen bli utsatt för hämnd av terrorister. Vi har helt enkelt inte råd med detta. Vi har redan betalat för tungt pris. Under tiden, om USA, med den mest kraftfulla militära maskinen i historien, inte kunde vinna kriget inifrån Afghanistan efter 20 år, hur skulle Amerika göra det från baser i vårt land?

Pakistans och Förenta staternas intressen i Afghanistan är desamma. Vi vill ha en förhandlad fred, inte inbördeskrig. Vi behöver stabilitet och ett slut på terrorism riktad mot båda våra länder. Vi stöder ett avtal som bevarar utvecklingsvinsterna i Afghanistan under de senaste två decennierna. Och vi vill att ekonomisk utveckling och ökad handel och anslutning i Centralasien ska lyfta vår ekonomi. Vi kommer alla att gå ner i avloppet om det finns ytterligare inbördeskrig.

Det är därför vi har gjort en hel del riktiga diplomatiska tunga lyft för att föra talibanerna till förhandlingsbordet, först med amerikanerna och sedan med den afghanska regeringen. Vi vet att om talibanerna försöker förklara en militär seger kommer det att leda till oändligt blodsutgjutelse. Vi hoppas att den afghanska regeringen också kommer att visa mer flexibilitet i samtalen och sluta skylla Pakistan, eftersom vi gör allt vi kan förutom militära åtgärder.

Det är också därför vi var en del av det senaste "Utökade Troika ”gemensamma uttalanden, tillsammans med Ryssland, Kina och USA, entydigt förklarar att alla ansträngningar att införa en regering med våld i Kabul skulle motsättas av oss alla, och också skulle beröva Afghanistan tillgång till det utländska biståndet det kommer att behöva.

Dessa gemensamma uttalanden markerar första gången fyra av Afghanistans grannar och partners har talat med en röst om hur en politisk lösning ska se ut. Detta kan också leda till en ny regional kompakt för fred och utveckling i regionen, som kan inkludera ett krav på att dela underrättelser och arbeta med den afghanska regeringen för att motverka framväxande terroristhot. Afghanistans grannar skulle lova att inte tillåta att deras territorium används mot Afghanistan eller något annat land, och Afghanistan skulle lova detsamma. Kompakten kan också leda till ett åtagande att hjälpa afghanerna att återuppbygga sitt land

Jag tror att främjande av ekonomisk anslutning och regional handel är nyckeln till varaktig fred och säkerhet i Afghanistan. Ytterligare militär handling är meningslös. Om vi ​​delar detta ansvar, Afghanistan, en gång synonymt med ”Bra spel”Och regionala rivaliteter, kan istället framstå som en modell för regionalt samarbete.

Imran Khan är Pakistans premiärminister. Först publicerad i Washington Post.

Fortsätt läsa

Afghanistan

Afghanistan: Den kommande anarkin

publicerade

on

En scrimmage på en gränsstation,
En galopp ner någon mörk förorening,
Två tusen pund utbildning,
Droppar till en tio rupier Jezail ....
Slå hårt vem bryr sig
Oddsen ligger på den billigare mannen.
(Rudyard Kipling)

   

Afghanistan är en plats där maskinens staccato-ljud tonar fredsbegravningen vartannat årtionde som en chant de guerre till förmån för en grupp krigare eller den andra. Afghanistan slutspel har börjat efter USA: s beslut att dra ut sina kvarvarande trupper i september. Vissa säger att amerikanerna försöker minska sina förluster, medan andra tillskriver beslutet den amerikanska demokratiska impulsens triumf över det militära industrikomplexet. Efter 20,600 2300 amerikanska dödsfall, inklusive cirka XNUMX dödsfall, har amerikanerna beslutat att behandla över en biljon dollar som investerats i detta krig som en dålig investering. Trötthet, både vid stridsfronten och hemma tillsammans med en ambivalens om krigsmålen, ledde slutligen till USA: s beslut att dra sig ur Afghanistan, skriver Raashid Wali Janjua, Tillförordnad ordförande för Islamabad Policy Research Institute.

Annons

Den inhemska politikens inverkan på amerikanska beslutsfattare är tydlig i form av politiska förändringar under Obama och Trump. Obama nämner i sin självbiografi "The Promised Land" att Biden upprör de amerikanska generalernas efterfrågan. Till och med som vice president var Biden emot denna uppmuntrande konflikt som ständigt tappade USA: s ekonomiska livsnerv i strävan efter det ouppnåliga nationbyggnadsprojektet i Afghanistan. Han ville istället ha ett litet amerikanskt fotavtryck på marken endast för att motverka terrorismuppgifter för att förneka fristäder för terrorister. Det var ett koncept lånat från professor Stephen Walt, som var en stor förespråkare för balanseringsstrategi till havs istället för röriga ingripanden som Afghanistan.

Det som har lett till krigströtthet för amerikanerna är en kombination av faktorer, inklusive en omvärdering av den nationella säkerhetsprofilen som föredrar att motverka Kina-politiken framför regionala sammanflätningar. Sist men inte minst var det som TV Paul kallar "Willens asymmetri" i asymmetriska krig. Det var inte resursasymmetrin utan viljeasymmetri som tvingade USA att avbryta sitt afghanska projekt. Så där uppstår en fråga för alla intressenter att svara på. Är det afghanska kriget verkligen över för protannister som tror att de vinner på grund av sin förmåga att föra en väpnad kamp? När talibanerna i afghanstriden tror att de har en bättre chans att tvinga frågan genom en kula istället för att rösta, skulle de då vara mottagliga för en politisk lösning? Skulle Afghanistan överlåtas till sig själv efter att USA: s trupper och privata säkerhetsentreprenörer har dragit tillbaka?

En annan viktig fråga är den afghanska viljan att nå enighet genom en dialog inom afghan. Skulle den dialogen ge något samförstånd om framtida maktdelningsarrangemang eller så skulle Taliban vänta tills amerikanerna lämnar och sedan tvinga frågan genom brutt force? Vilken hävstång har de regionala länderna som Pakistan, Iran, Kina och Ryssland på de afghanska fraktionernas förmåga att skapa enighet om det framtida konstitutionella systemet i landet? Vad är möjligheten för ett idealiskt maktdelningsarrangemang och vilka är de potentiella förstörarna för fred? Vilken roll har det internationella samfundet och de regionala makterna för att stärka den afghanska ekonomin, som är biståndsberoende och lider av krigsekonomins cirros?

För att svara på dessa frågor måste man förstå det tektoniska skiftet i den globala maktpolitiken. Ett sken av konkurrerande allianser byggs som börjar med regionala allianser som SCO, ASEAN och BIMSTECH, vilket leder till överregionala allians som "Indo-Stillahavsområdet". Trots Kinas främjande av begrepp som ”samhällen med delade intressen” och ”gemensamt öde” ses dess ekonomiska initiativ som BRI med oro av USA och dess allierade. Det finns global utveckling som påverkar afghansk fred. Den nya amerikanska stora strategin flyttar sitt geopolitiska fokus från Sydasien mot Östasien, Sydkinesiska havet och västra Stilla havet. Omorganisationen av USA: s specialoperationskommando för konventionella roller och ommärkning av Asien-Stillahavsområdet som "Indo-Stillahavsområdet" med fyrsidig säkerhetsdialog som hela motståndets hela motstånd visar tydligt de nya amerikanska prioriteringarna ..

Vad visar ovanstående för afghansk fred? Enkelt uttryckt förefaller USA: s avgång slutgiltigt och intressen i afghansk fred är perifera för dess vitala nationella intressen. Den huvudsakliga dramatiseringen i den slutgiltiga afghanska fredsuppläggningen skulle framöver vara de regionala länder som direkt påverkades av den afghanska konflikten. Dessa länder i följdordning inkluderar Pakistan, Centralasiatiska republiker, Iran, Kina och Ryssland. Olika kommentatorer av den afghanska situationen menar att det afghanska samhället har förändrats och att det inte skulle vara lätt för talibanerna att besegra sina rivaler som tidigare. Till viss del är det sant eftersom de afghanska talibanerna har en bredare syn på grund av bättre exponering för omvärlden. Det afghanska samhället har också utvecklat större motståndskraft jämfört med 1990-talet.

Talibanerna förväntas också möta tufft motstånd från uzbekiska, tajikiska, turkmeniska och Hazara etniska grupper, ledda av erfarna ledare som Dostum, Muhaqqiq, Salahuddin Rabbani och Karim Khalili. I Afghanistans 34 provinser och provinshuvudstäder har Ashraf Ghani-regeringen kontroll över 65% av befolkningen med över 300,000 XNUMX starka afghanska nationella försvars- och säkerhetsstyrkor. Detta ger en stark opposition, men koalitionen om lämpligheten med Daesh, Al-Qaida och TTP på Talibans sida tipsar skalorna till deras fördel. Om den intra-afghanska dialogen om framtida maktdelning och konstitutionellt avtal inte lyckas, kommer troligen Taliban att segra i ett långvarigt inbördeskrig. Återskapandet av våld och instabilitet skulle leda till en uppsving i narkotikahandel, brott och kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Ett sådant scenario skulle inte bara påverka regional utan global fred och säkerhet.

Pakistan och de regionala länderna måste förbereda sig för ett sådant destabiliserande scenario. En storjirga av afghaner är ett lämpligt forum för enighet om framtida överenskommelse om maktdelning. Inblandningen av det internationella samfundet är avgörande för upprätthållandet av en krigshärjad afghansk ekonomi och ger en användbar hävstång över alla framtida regeringar i Kabul för att upprätthålla de politiska, ekonomiska och sociala vinsterna under de senaste två decennierna, särskilt de som är relaterade till demokrati, styrelseformer, mänskliga och kvinnors rättigheter, flickors utbildning etc. Regionala länder som Pakistan, Iran, Kina och Ryssland måste bilda en allians för afghansk fred utan vilken den afghanska fredens resa skulle vara bunden i grunt och elände.             

(Författaren är tillförordnad president för Islamabad Policy Research Institute och kan nås på: [e-postskyddad])

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend