Anslut dig till vårt nätverk!

Afghanistan

Imran Khan: Pakistan är redo att vara en partner för fred i Afghanistan, men vi kommer inte att vara värd för USA: s baser

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Pakistan är redo att vara en partner för fred i Afghanistan med USA - men när amerikanska trupper drar sig tillbaka kommer vi att undvika att riskera ytterligare konflikter, skriver Imran Khan.

Våra länder har samma intresse i det långlidande landet: en politisk uppgörelse, stabilitet, ekonomisk utveckling och förnekande av varje tillflyktsort för terrorister. Vi motsätter oss alla militära övertaganden av Afghanistan, som bara leder till decennier av inbördeskrig, eftersom talibanerna inte kan vinna hela landet och ändå måste ingå i någon regering för att det ska lyckas.

Tidigare gjorde Pakistan ett misstag genom att välja mellan stridande afghanska partier, men vi har lärt oss av den erfarenheten. Vi har inga favoriter och kommer att arbeta med någon regering som åtnjuter det afghanska folkets förtroende. Historien visar att Afghanistan aldrig kan styras utifrån.

Annons

Vårt land har lidit så mycket av krigen i Afghanistan. Mer än 70,000 20 pakistaner har dödats. Medan USA tillhandahöll 150 miljarder dollar i stöd har förlusterna för den pakistanska ekonomin översteg XNUMX miljarder dollar. Turismen och investeringarna torkade ut. Efter att ha gått med i USA: s ansträngning var Pakistan riktat till en samarbetspartner, vilket ledde till terrorism mot vårt land från Tehreek-e-Taliban Pakistan och andra grupper. Amerikanska drönareattacker, som jag varnade för, vann inte kriget, men de skapade hat för amerikaner och svällde terroristgruppernas led mot båda våra länder.

Medan Jag argumenterade i flera år att det inte fanns någon militär lösning i Afghanistan, pressade USA för första gången Pakistan att skicka våra trupper till de halvautonoma stamområdena som gränsar till Afghanistan, i falsk förväntan att det skulle upphöra med upproret. Det gjorde det inte, men det fördrev internt halva befolkningen i stamområdena, 1 miljoner människor bara i norra Waziristan, med miljarder dollar i skada och hela byar förstörda. ”Säkerhetsskadorna” på civila under den här intrånget ledde till självmordsattacker mot den pakistanska armén och dödade många fler soldater än Förenta staterna tappade i Afghanistan och Irak tillsammans, samtidigt som de avlade ännu mer terrorism mot oss. Bara i Khyber Pakhtunkhwa-provinsen mördades 500 pakistanska poliser.

Det finns mer än 3 miljoner afghaner flyktingar i vårt land - om det finns ytterligare inbördeskrig, istället för en politisk uppgörelse, kommer det att finnas många fler flyktingar, som destabiliserar och ytterligare utarmar gränsområdena vid vår gräns. De flesta av talibanerna är från Pashtun-etniska gruppen - och mer än hälften av Pashtuns bor på vår sida av gränsen. Vi stänger till och med nu denna historiskt öppna gräns nästan helt.

Annons

Om Pakistan skulle komma överens om att vara värd för amerikanska baser, från vilka att bomba Afghanistan, och ett afghanskt inbördeskrig uppstod, skulle Pakistan igen bli utsatt för hämnd av terrorister. Vi har helt enkelt inte råd med detta. Vi har redan betalat för tungt pris. Under tiden, om USA, med den mest kraftfulla militära maskinen i historien, inte kunde vinna kriget inifrån Afghanistan efter 20 år, hur skulle Amerika göra det från baser i vårt land?

Pakistans och Förenta staternas intressen i Afghanistan är desamma. Vi vill ha en förhandlad fred, inte inbördeskrig. Vi behöver stabilitet och ett slut på terrorism riktad mot båda våra länder. Vi stöder ett avtal som bevarar utvecklingsvinsterna i Afghanistan under de senaste två decennierna. Och vi vill att ekonomisk utveckling och ökad handel och anslutning i Centralasien ska lyfta vår ekonomi. Vi kommer alla att gå ner i avloppet om det finns ytterligare inbördeskrig.

Det är därför vi har gjort en hel del riktiga diplomatiska tunga lyft för att föra talibanerna till förhandlingsbordet, först med amerikanerna och sedan med den afghanska regeringen. Vi vet att om talibanerna försöker förklara en militär seger kommer det att leda till oändligt blodsutgjutelse. Vi hoppas att den afghanska regeringen också kommer att visa mer flexibilitet i samtalen och sluta skylla Pakistan, eftersom vi gör allt vi kan förutom militära åtgärder.

Det är också därför vi var en del av det senaste "Utökade Troika ”gemensamma uttalanden, tillsammans med Ryssland, Kina och USA, entydigt förklarar att alla ansträngningar att införa en regering med våld i Kabul skulle motsättas av oss alla, och också skulle beröva Afghanistan tillgång till det utländska biståndet det kommer att behöva.

Dessa gemensamma uttalanden markerar första gången fyra av Afghanistans grannar och partners har talat med en röst om hur en politisk lösning ska se ut. Detta kan också leda till en ny regional kompakt för fred och utveckling i regionen, som kan inkludera ett krav på att dela underrättelser och arbeta med den afghanska regeringen för att motverka framväxande terroristhot. Afghanistans grannar skulle lova att inte tillåta att deras territorium används mot Afghanistan eller något annat land, och Afghanistan skulle lova detsamma. Kompakten kan också leda till ett åtagande att hjälpa afghanerna att återuppbygga sitt land

Jag tror att främjande av ekonomisk anslutning och regional handel är nyckeln till varaktig fred och säkerhet i Afghanistan. Ytterligare militär handling är meningslös. Om vi ​​delar detta ansvar, Afghanistan, en gång synonymt med ”Bra spel”Och regionala rivaliteter, kan istället framstå som en modell för regionalt samarbete.

Imran Khan är Pakistans premiärminister. Först publicerad i Washington Post.

Afghanistan

Afghanistan: Europaparlamentariker diskuterar vad de ska göra härnäst

publicerade

on

Personer som är i riskzonen efter talibanernas övertagande av Afghanistan bör få hjälp, sa ledamöter i en debatt om landets framtid, världen.

Medlemmarna betonade behovet av att EU ska hjälpa människor att lämna landet säkert efter talibanernas återkomst till makten, under debatten den 14 september. "Alla som är i fokus för talibanerna - oavsett om de är aktivister, förespråkare för kvinnors rättigheter, lärare eller tjänstemän, journalister - vi måste se till att de kan komma till oss", säger Michael Gahler (EPP, Tyskland). " Han sa också att grannländerna måste få stöd för att hjälpa de ankommande flyktingarna.

Iratxe García Pérez (S&D, Spanien) sa att det är viktigt att titta på hur man stabiliserar landet och skyddar afghanernas rättigheter. ”Vi har etablerat ett centrum i Madrid för att stödja dem som arbetade med oss ​​i Afghanistan och deras familjer och relationer och vi måste göra mycket mer av detta och inrätta en ordentlig humanitär korridor som stöds av yttre åtgärder så att tusentals människor som är fortfarande i Afghanistan kan få nödvändiga visum och lämna landet säkert. ”

Annons

Mick Wallace (vänstern/Irland) beklagade det faktum att kampen mot terrorism har lett till att oskyldiga människor dödats eller tvingats migrera. "Europa måste nu ge hållbar tillflykt till dem som har flytt från den röra vi hjälpte till att skapa."

"Det vi har sett i Afghanistan är verkligen en tragedi för det afghanska folket, ett bakslag för väst och en potentiell spelväxlare för internationella relationer", säger utrikespolitiska chefen Josep Borrell.

"För att ha någon chans att påverka händelser har vi inget annat val än att engagera oss i talibanerna", tillade han och förklarade att engagemang inte betyder erkännande.

Annons
Några av talarna under debatten om situationen i Afghanistan
Några av talarna under debatten  

Andra parlamentsledamöter sa att det inte bara handlade om att få människor ur Afghanistan, utan också om att ta hand om dem som finns kvar i landet. "Vi måste säkra livet för afghanska förändringsskapare och civila aktivister och för att rädda miljoner som står inför fattigdom och hungersnöd", säger Petras Auštrevičius (Renew, Litauen). "Afghanistan bör inte ledas av radikala mulla, utan av de utbildade, fördomsfria och (de) orienterade mot afghanernas gemensamma bästa."

Jérôme Rivière (ID, Frankrike) tittade bortom Afghanistan på effekterna på EU. ”Medlemsstaterna måste skydda sig själva och skydda sin befolkning. Europas folk ska inte utsättas för mer migration som den som följde syrisk konflikt. Precis som du är jag bekymrad över civila och kvinnors öde i Afghanistan och jag gillar inte att se islamisterna ta makten, men jag vägrar ytterligare en migrationsvåg från Afghanistan. ”

Tineke Strik (Gröna/EFA, Nederländerna) föreslog att det är dags att reflektera och lära av detta debakel för att skapa en starkare och effektiv utrikespolitik. ”Det afghanska folket står inför en enorm humanitär katastrof, brist på mat, vatten och andra grundläggande behov. Det afghanska folket räknade med oss. Så låt oss göra vad vi kan för att skydda dem mot Taliban-terrorn, säger hon och efterlyser EU-samordnade evakueringar, humanitära visum och tillgång till bistånd. "Hjälp folket och förhindra alla typer av erkännande av talibanerna så länge mänskliga rättigheter är i fara", sa hon.


Anna Fotyga (ECR, Polen) efterlyste en multilateral, internationell strategi för Afghanistan, som man gjorde för 20 år sedan: ”Jag tror att multilateralism är sättet att lösa detta problem. Nu måste vi ha så breda insatser som möjligt och en konkret strategi för Afghanistan. ”

Genomgång 

Pressmeddelanden 

Multimedia Center 

Fortsätt läsa

Afghanistan

EU säger att det inte har något annat val än att prata med talibaner

publicerade

on

By

Europeiska unionen har inget annat val än att prata med Afghanistans nya talibanhärskare och Bryssel kommer att försöka samordna med medlemsregeringar för att organisera en diplomatisk närvaro i Kabul, sade EU: s högsta diplomat på tisdagen (14 september), skriver Robin Emmott, Reuters.

"Den afghanska krisen är inte över", säger EU: s utrikespolitiska chef Josep Borrell (avbildad) berättade för Europaparlamentet i Strasbourg. "För att ha någon chans att påverka händelser har vi inget annat alternativ än att engagera oss i talibanerna."

EU: s utrikesministrar har satt villkor för att återupprätta humanitärt bistånd och diplomatiska band med talibanerna, som tog kontrollen över Afghanistan den 15 augusti, inklusive respekt för mänskliga rättigheter, särskilt kvinnors rättigheter.

Annons

"Kanske är det en ren oxymoron att prata om mänskliga rättigheter, men det här är vad vi måste fråga dem", sa han.

Borrell sa till EU: s lagstiftare att blocket bör vara berett att se afghaner försöka nå Europa om talibanerna tillåter människor att lämna, även om han sa att han inte förväntade sig att migrationsflöden skulle bli lika höga som 2015 orsakade av Syriens inbördeskrig.

EU -kommissionen planerar att säkra finansiering från EU -regeringar och den gemensamma budgeten på 300 miljoner euro (355 miljoner dollar) både i år och nästa år för att bana väg för vidarebosättning av cirka 30,000 XNUMX afghaner.

Annons

($ 1 = 0.85 €)

Fortsätt läsa

Afghanistan

Talibanerna förnekar att deras vice premiärminister, Mullah Baradar, är död

publicerade

on

By

Mullah Abdul Ghani Baradar, ledare för Taliban -delegationen, talar under samtal mellan den afghanska regeringen och talibanupprorna i Doha, Qatar 12 september 2020. REUTERS/Ibraheem al Omari

Talibanerna har förnekat att en av deras högsta ledare har dödats i en slagsmål med rivaler, efter rykten om interna splittringar i rörelsen nästan en månad efter dess blixtseger över den väststödda regeringen i Kabul, skriver James Mackenzie, Reuters.

Sulail Shaheen, talesperson för talibanerna, sade att Mullah Abdul Ghani Baradar, tidigare chef för Talibans politiska kontor som utsågs till vice premiärminister i förra veckan, utfärdade ett röstmeddelande som avvisade påståenden om att han hade dödats eller skadats i en sammandrabbning.

"Han säger att det är lögner och helt grundlöst", sa Shaheen i ett meddelande på Twitter.

Annons

Taliban publicerade också videofilmer som påstås visa Baradar vid möten i den södra staden Kandahar. Reuters kunde inte omedelbart verifiera filmen.

Förnekelserna följer dagar med rykten om att anhängare av Baradar hade krockat med dem av Sirajuddin Haqqani, chef för Haqqani -nätverket som är baserat nära gränsen till Pakistan och fick skulden för några av krigets värsta självmordsattacker.

Ryktena följer spekulationer om möjliga rivaliteter mellan militära befäl som Haqqani och ledare från det politiska kontoret i Doha som Baradar, som ledde diplomatiska ansträngningar för att nå en uppgörelse med USA.

Annons

Talibanerna har upprepade gånger förnekat spekulationerna om interna splittringar.

Baradar, en gång sett som den troliga chefen för en talibanregering, hade inte setts offentligt på ett tag och var inte en del av ministerdelegationen som träffade Qatars utrikesminister Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani i Kabul på söndagen.

Rörelsens högsta ledare, Mullah Haibatullah Akhundzada, har inte heller setts offentligt sedan talibanerna grep Kabul den 15 augusti, även om han avgav ett offentligt uttalande när den nya regeringen bildades förra veckan.

Spekulationer om talibanledare har matats av omständigheterna kring rörelsens grundare, Mullah Omars död, som offentliggjordes först 2015 två år efter att det inträffade, vilket utlöste bittra anklagelser bland ledningen.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend