Anslut dig till vårt nätverk!

Afghanistan

Uttalande om Afghanistan av Christa Schweng, ordförande för Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Dimitris Dimitriadis, ordförande för EESK -sektionen för yttre förbindelser

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

  1. Vi uttrycker djup oro för händelserna som följde efter USA och Natos reträtt från Afghanistan, sörjer den brutala förlusten av människoliv och efterlyser brådskande åtgärder för att undvika ytterligare humanitär kris och motgångar inom rättsstatsprincipen, grundläggande friheter och mänskliga rättigheter, särskilt kvinnors, barns och etniska minoriteters rättigheter;
  2. Vi betonar behovet av att Europeiska unionen visar mer självständighet på den internationella scenen, tar en mer aktiv roll för att bevara den internationella ordningen och att fördjupa sina band med USA och andra likasinnade allierade när det gäller att utveckla en tydlig färdplan och en gemensam strategi för Afghanistans framtid;
  3. Vi varnar för farorna med ett fullständigt försvinnande av civilsamhället i Afghanistan och uppmanar Europeiska unionen och dess medlemsstater att fortsätta stödja det afghanska civilsamhället i och utanför Afghanistan.
  4. Vi uppmanar de afghanska myndigheterna att säkerställa säkerheten för lokala och internationella civilsamhällesorganisationer (CSO), icke -statliga organisationer och humanitära organisationer, inklusive journalister och människorättsförsvarare.
  5. Vi betonar att samarbete med grannländerna inklusive Pakistan, Iran, Kina, Indien och Ryssland är avgörande för att stabilisera Centralasien och för att säkerställa att humanitärt bistånd når de utsatta befolkningarna, särskilt kvinnor och barn, i Afghanistan och i grannländer;
  6. Vi betonar att det är en moralisk plikt för Europa att hjälpa det afghanska folket: utifrån våra värderingar bör européer tillhandahålla humanitärt bistånd, skydda dem som åtar sig mänskliga rättigheter och demokrati och visa solidaritet med civilsamhällets organisationer och lokala aktivister.

Afghanistan

EU anger sin ståndpunkt om Afghanistan för FN -församlingen i New York

publicerade

on

Igår (20 september) kväll åt EU -ministrar tillsammans inför FN: s generalförsamling som bland annat kommer att diskutera situationen i Afghanistan. Inför mötet uppmanade Tysklands utrikesminister Heiko Maas till ledare att använda församlingens 76: e session för att samordna nödhjälp till det afghanska folket och för att klargöra och befästa den internationella hållningen gentemot "makthavare i Kabul".

I ett uttalande betonade EU sitt åtagande att fred och stabilitet i landet och till stödja det afghanska folket. Slutsatserna beskriver också EU: s handlingslinje för en nära framtid:

EU erkänner att situationen i Afghanistan är en stor utmaning för det internationella samfundet som helhet och betonar behovet av stark samordning att engagera sig med relevant internationella partners, särskilt FN.

Annons

EU och dess medlemsländer operativt engagemang kommer att noggrant kalibreras till politiken och handlingarna i det talibanutsedda vaktmästarskåpet, kommer inte att skänka det någon legitimitet och kommer att bedömas mot fem riktmärken enades om EU: s utrikesministrar vid deras informella möte i Slovenien den 3 september 2021. I detta sammanhang har kvinnors och flickors rättigheter är av särskild oro.

Ett minimalt EU närvaro på marken i Kabulberoende på säkerhetsläget, skulle underlätta leveransen av humanitärt bistånd och övervakning av den humanitära situationen, och skulle också kunna samordna och stödja en säker, säker och ordnad avgång för alla utländska medborgare och afghaner som vill lämna landet.

Annons

Som en fråga med hög prioritet kommer EU att initiera en regional politisk plattform för samarbete med afghanska direkta grannar för att förhindra de negativa spillover-effekterna i regionen, och stödja den ekonomiska motståndskraften och det regionala ekonomiska samarbetet, liksom humanitära och skyddsbehov.

Rådet kommer att återkomma till frågan vid sitt nästa möte i oktober.

Fortsätt läsa

Afghanistan

Afghanistan-utträde: Biden ringde rätt

publicerade

on

President Joe Biden (avbildad) beslutet att avsluta det militära ingripandet i Afghanistan har i stor utsträckning kritiserats av kommentatorer och politiker på båda sidor av gången. Både höger- och vänsterkommentatorer har exorierat hans politik. Särskilt högerkommentatorer har också attackerat honom som personligen sprutit vituperativ vitriol, till exempel Greg Sheridan, en hård högerkommentator (neokon) som skriver om utrikesfrågor för Rupert Murdoch-ägda The Australian, påstod, papegojade vad Trump använde att säga på sina valmöten, ”Biden är uppenbarligen i viss kognitiv nedgång. ” Så vitt jag vet använde Sheridan aldrig ett liknande uttryck om Ronald Reagan som visade tydliga tecken på kognitiv funktionsnedsättning (Drs Visar Berisha och Julie Liss av Arizona State University publicerade en forskningsstudie om detta,) skriver Vidya S Sharma Ph.D.

I den här artikeln vill jag först visa att (a) den typ av kritik som har lagts på Biden; (b) varför det mesta av kritiken mot Bidens beslut att lämna Afghanistan - oavsett om det kommer från vänster eller höger - inte står i åtanke. Det kan noteras här att de flesta högerkommentatorer har fått sin bakgrund av säkerhetsetableringarna i sina respektive länder (t.ex. i USA av Pentagon och CIA-tjänstemän) eller högerpolitiker eftersom Biden tog detta beslut mot deras råd ( något som Obama inte vågade göra). Bland den pensionerade militära mässingen har före detta generalen David Petraeus, en av de största förespråkarna för motinsurgering, framträtt som en framstående kritiker vid Afghanistan -utgången.

Bidens beslut: Ett urval av kritik

Annons

Som man skulle förvänta sig var president Trump, som ignorerade konventionen att före detta presidenter inte kritiserar den sittande presidenten, och betedde sig mer som kandidaten Trump, en av de första politiska ledarna som kritiserade Biden. Och igen saknade intellektuell stringens eller ärlighet, kritiserade han Biden först den 16 augusti för att ha evakuerat civila över tillbakadragandet av amerikanska trupper. Han sade: ”Kan någon ens tänka sig att ta ut vår militär innan man evakuerar civila och andra som har varit bra mot vårt land och som borde få söka skydd?” Sedan den 18 augusti, förmodligen efter att ha fått veta att hans uttalande på måndagen inte gick bra med hans anti-migrant vita överhöghet bas, han vända sin position. Genom att dela en CBS News-tweet av bilden, twittrade han på nytt: "Det här planet borde ha varit fullt av amerikaner." För att understryka sitt budskap tillade han vidare "America First!"

Paul Kelly, redaktören i stort som skriver för Den australiskaKelly utger sig för att vara objektiv och tillstår i början: "USA: s kapitulation för talibanerna är ett Trump-Biden-projekt."

Därefter fortsätter han med att säga: ”Det kan inte finnas någon ursäkt och ingen motivering baserad på” evigt krig ”ursäkt. Detta kommer att lämna USA svagare, inte starkare. Bidens kapitulation vittnar om en supermakt som har tappat sin vilja och sitt sätt. ”

Annons

Sheridan återigen skrev han om tillbakadragandet av de amerikanska trupperna den 19 augusti och förklarade att Biden har skapat "den mest inkompetenta, kontraproduktiva, oansvariga, direkt destruktiva tillbakadragningen någon kan tänka sig-Taliban kunde inte ha koreograferat en mer gynnsam sekvens av misstag genom att USA i sina vildaste drömmar ... [Biden] har hotat inte bara USA: s trovärdighet utan bilden av grundläggande amerikansk kompetens ”.

Efter självmordsbombare i ISIS (Khorasanprovinsen) exploderade sig själva på Kabul flygplats vilket resulterade i att 13 amerikanska trupper och nästan 200 afghanska civila dog, skrev Sheridan: ”Det här är världen som Joe Biden har uträttat-återvändande av massolyckor, flera dödsfall av amerikanska soldater i terrorattacker, glädje och firande av extremister runt om i världen, förvirring och demoralisering för USA: s allierade internationellt och död för många av dess afghanska vänner. ”

Kommenterar kaoset som orsakats av afghanska civila efter att Biden tillkännagav tillbakadragandet, Walter Russell Mead, skriver in Wall Street Journal kallade det Bidens ”Chamberlain -ögonblick” i Afghanistan

James Phillips från Heritage Foundation beklagade: ”Lika illa som Biden-administrationens nedskärningspolitik har varit när det gäller att överge afghanska allierade och undergräva Natos allierades förtroende, sticker de uppenbara nackdelarna med att lita på Taliban för att skydda USA: s nationella intressen i Afghanistan.

"Biden-administrationen har delat underrättelser med talibanerna om säkerhetsläget ... Talibanerna har nu en lista över många afghaner som hade hjälpt den USA-ledda koalitionen och blev kvar."

Brianna Keilar av CNN oroade sig över beslutets moral och klagade: ”För många afghanska krigsdjurläkare här i USA är det ett brott mot ett löfte som är kärnan i det militära etoset: du lämnar inte en bror eller syster i armar bakom dig . ”

Valda representanter för båda sidor har kritiserat Biden. Även om inte många har kritiserat honom för att han tog hem trupper. De är kritiska till hur återkallelsen har genomförts.

Senatens utrikesrelationsordförande, Robert Menendez (Dem, NJ), utfärdade ett uttalande han skulle snart hålla en utfrågning att granska "Trump -administrationens bristfälliga förhandlingar med Taliban, och Biden -administrationens felaktiga utförande av USA: s tillbakadragande."

USA: s rep. Marc Veasey, en medlem av US House Armed Services Committee, sa, "

"Jag stöder beslutet att ta hem våra trupper efter 20 långa år, men jag tror också att vi måste svara på de tuffa frågorna om varför vi inte var bättre förberedda på att reagera på den utspelande krisen."

Tar ledningen av Trump, några GOP-lagstiftare och högerkommentatorer har hånat Biden för att ha tillåtit afghanska flyktingar till USA

I kontrast till ovanstående främlingsfientliga och vita supremacistiska ideologi skickade en grupp på 36 GOP -nybörjare ett brev till Biden där han bad honom hjälpa till att evakuera afghanska allierade. Ytterligare, nästan 50 senatorer, inklusive tre republikaner, skickade ett brev till Biden -administrationen för att påskynda behandlingen av ”annars otillåtna” afghanska migranter i USA.

Afghanistan motkrig

Av alla grupper (det skulle vara fel att kalla dem intressenter) har två grupper varit de högsta och starkaste anhängarna av att behålla USA: s militära närvaro i Afghanistan, bekämpa motinsurgering och hålla projektet för att bygga upp nationen vid liv. Dessa är: a) säkerhets-, underrättelse- och försvarsanläggningar, och b) neokonservativa (neokon) politiker och kommentatorer.

Det är värt att erinra här att under George W Bush -administrationen, när världen var kort unipolär (dvs. USA var den enda supermakten), kapades utrikes- och försvarspolitiken av neokonsumenter (Dick Chaney, Donald Rumsfeld, Paul Wolfowitz, John Bolton, Richard Perle, för att nämna några).

Inledningsvis fanns det starkt stöd i USA för att straffa talibanerna som styrde större delen av Afghanistan eftersom de hade vägrat överlämna Osama-bin-Laden till USA. Han var terroristen vars organisation, Al-Qaida, stod bakom attacken den 11 september 2001.

Den 18 september 2001 röstade USA: s representanthus 420-1 och senaten 98-0 för att USA skulle gå i krig. Detta var inte bara mot talibanerna också mot "de som är ansvariga för de senaste attackerna som lanserades mot USA".

De amerikanska marinisterna, med hjälp av markstyrkor från Northern Alliance, kunde snart driva ut talibanerna från Afghanistan. Osama-bin-Laden flydde tillsammans med hela talibanernas ledning till Pakistan. Som vi alla vet skyddades bin-Laden av den pakistanska regeringen. Han levde under skydd av den pakistanska regeringen i nästan tio år i garnisonsstaden Abbottabad tills han dödades den 10 maj 2 av en amerikansk militär specialoperationsenhet.

Det var under inflytande av neo-cons, invasionen av Afghanistan förvandlades till ett nationbyggande projekt.

Detta projekt syftade till att plantera demokrati, ansvarsfull regering, fri press, oberoende rättsväsende och andra västerländska demokratiska institutioner i Afghanistan utan hänsyn till lokala traditioner, kulturhistoria, samhällsstammar och islams vice grepp som mycket liknar en Arabisk form av salafism som kallas Wahhabism (praktiseras i Saudiarabien).

Detta är vad som ledde till att den amerikanska truppens 20-åriga misslyckade försök att dämpa motupproret (eller COIN = helheten av åtgärder som syftar till att besegra oregelbundna krafter).

Inte riktigt "ett krig" - Paul Wolfowitz

Neo-cons vill inte spendera en cent på välfärd, utbildning och hälsoprogram hemma som kommer att förbättra livet för missgynnade amerikaner. Men de har alltid trott att att bekämpa uppror i Afghanistan (och för den delen i Irak) var ett kostsamt äventyr. Mer om detta senare.

Som påpekats ovan gynnade höger- och neokon-kommentatorerna USA att öka antalet trupper i Afghanistan. Deras motivering: det skulle ha bibehållit status quo, nekat talibanernas seger och också inokulerat USA från alla framtida terrorattacker av det slaget vi såg den elfte september 2001. De ville inte heller att Biden skulle respektera avtalet mellan talibanerna och Trump -administrationen.

Paul Wolfowitz, USA: s tidigare vice försvarsminister i George W Bush -administrationen, i en intervju den 19 augusti om Australian Broadcasting Corporation Radio National sa att utplacering av 3000 trupper och inga militära dödsfall egentligen inte alls är "ett krig" för USA. Han förespråkade en obestämd vistelse i Afghanistan och liknade USA: s militära närvaro i Afghanistan med Sydkorea. Med andra ord, att vistas i Afghanistan, enligt Wolfowitz, hade liten kostnad. Inget värt att nämna.

En annan neokon-kommentator, Max Boot, skrev i The Washington Post, ”Det befintliga amerikanska åtagandet för cirka 2,500 XNUMX rådgivare, i kombination med amerikansk flygkraft, var tillräckligt för att upprätthålla en ojämn jämvikt där talibanerna gjorde framsteg på landsbygden, men varje stad förblev i regeringens händer. Otillfredsställande, men mycket bättre än vad vi ser nu. ”

Bestrider Bidens beslut, Greg Sheridan skrev in Den australiska: ”Biden säger att hans enda val var den tillbakadragande han drev - avskyvärd kapitulation eller eskalering med tiotusentals fler amerikanska trupper. Det finns ett starkt fall att detta inte är sant, att en amerikansk garnisonsstyrka på 5000 eller så, med ett starkt fokus på att hålla det afghanska flygvapnet redo att ingripa, kan ha varit fungerande. ”

Australiens tidigare premiärminister, Kevin Rudd, som lider av relevansberövningssyndrom, utfärdade den 14 augusti ett uttalande som förklarade att att dra sig tillbaka från Afghanistan skulle vara ett "stort slag" för USA: s ställning och uppmanade president Biden att "vända på det sista militära tillbakadragandet."

Med hänsyn till USA: s trovärdighet som en pålitlig partner, Paul Kelly, skrev en annan neokon-kommentator om Rupert Murdochs lönelista, ”Den hånfulla vägen i Afghanistan som utlöstes av president Joe Biden är det senaste beviset på det strategiska väckarklocka Australien behöver göra-att tänka om den amerikanska alliansen när det gäller vår retorik, vårt ansvar och vårt självförtroende. ”

Bidens kritiker har fel på alla tre punkterna: (a) om fakta på plats i Afghanistan, (b) om de fortsatta kostnaderna för uppror för de amerikanska skattebetalarna, och (c) när man jämför stationeringen av de amerikanska trupperna i Sydkorea, Europa och Japan med sin närvaro i Afghanistan.

Biden kan inte klandras för denna katastrof

Innan Biden svor in som president undertecknade Trump -administrationen redan en mycket kritiserad överenskommelse med talibanerna i februari 2020. Den afghanska regeringen var inte undertecknare av den. Således erkände Trump underförstått att talibanerna var den verkliga makten i Afghanistan och kontrollerade och styrde över stora delar av landet.

Avtalet innehöll en tydlig tidtabell för trupputtag. Det krävde att USA och dess allierade under de första 100 dagarna skulle minska sina styrkor från 14,000 8,600 till 9.5 XNUMX och lämna fem militärbaser. Under de kommande nio månaderna skulle de lämna resten. I avtalet stod det: ”USA, dess allierade och koalitionen kommer att slutföra alla återstående styrkor från Afghanistan inom de återstående nio och en halv (XNUMX) månaderna ... USA, dess allierade och koalitionen kommer att dra sig tillbaka alla deras styrkor från återstående baser. ”

Detta bristfälliga fredsavtal föreskrev inte någon verkställighetsmekanism för Taliban att behålla sin sida av köpet. Det kräver att man lovar att inte hysa terrorister. Det kräver inte att talibanerna fördömer al-Qaida.

Trots att talibanerna avvisade sin del av avtalet, fortsatte Trump -administrationen att genomföra sin del av fyndet. Det släppte 5000 stridshärdade talibanfångar. Det höll sig till tidtabellen för minskning av trupper. Det lämnade militärbaser.

Det var inte Biden som var ansvarig för denna otrevliga kapitulation. Fröet till denna kollaps såddes, som Trumps nationella säkerhetsrådgivare, HR McMaster sade om Michael Pompeo i en podcast med Bari Weis: "Vår statssekreterare tecknade ett kapituleringsavtal med talibanerna." Han tillade: "Denna kollaps går tillbaka till kapitulationsavtalet från 2020. Talibanerna besegrade oss inte. Vi besegrade oss själva."

Kommenterar i vilken utsträckning Doha -fredsavtalet har skapat scenen för den afghanska arméns kapitulation utan kamp, Gen. (Rtd.) Petraeus i en intervju på CNN sa: ”Ja, åtminstone delvis. Först meddelade förhandlingarna det afghanska folket och talibanerna att USA verkligen hade för avsikt att lämna (vilket också gjorde våra förhandlares jobb ännu svårare än det redan var, eftersom vi skulle ge dem det de ville helst, oavsett vad de åtagit sig för oss). För det andra undergrävde vi den valda afghanska regeringen, hur bristfällig den än var, genom att inte insistera på en plats för den vid de förhandlingar vi förde om det land de faktiskt styrde. För det tredje tvingade vi som en del av det slutliga avtalet den afghanska regeringen att släppa 5,000 XNUMX talibankrigare, varav många snabbt återvände till kampen som förstärkning för talibanerna. ”

I verkligheten kan varken Biden eller Trump klandras för denna katastrof. De verkliga synderna är nykonsumenter som drev utrikes- och försvarspolitiken i George W Bush-administrationen.

Trumps fredsavtal gjorde Taliban starkare än någonsin tidigare

Enligt undersökningen gjord av Pajhwok afghanska nyheter, den största oberoende nyhetsbyrån i Afghanistan, i slutet av januari 2021 (det vill säga vid den tidpunkt då Biden svurits in som USA: s president) kontrollerade talibanerna 52% av Afghanistans territorium och regeringen i Kabul kontrollerade 46%. Nästan 3% av Afghanistan kontrollerades av ingen av dem. Pajhwok Afghan News fann också att den afghanska regeringen och talibanerna ofta framförde överdrivna påståenden om det territorium de kontrollerade.

Sedan avresedatumet var USA och allierade styrkor (= International Security Assistance Force eller ISAF) allmänt känt i Afghanistan, gjorde det det mycket lättare för talibanerna att få kontroll över att öka fler territorier utan att slåss.

Istället för att slåss skulle talibanerna närma sig den lokala klanen/stamhövdingen/krigsherren/stadarna i en viss stad/by/by och säga till honom att de amerikanska trupperna snart skulle lämna. Den afghanska regeringen är så korrupt att den till och med får sina soldater löner. Många av deras soldater och befälhavare har redan kommit till vår sida. Du kan inte lita på att regeringen i Kabul kommer att hjälpa dig. Så det är i ditt intresse att komma till vår sida. Vi skulle erbjuda dig en del av skatteupptagningen (skatt på fordon som passerar, andel av opiumvinster, skatt som tas ut från butiksinnehavare eller någon aktivitet som äger rum i informell ekonomi, etc.). Talibanerna skulle också lova klanen/stamchefen (erna) att han/de skulle få styra hans/deras fdomdom som tidigare utan större inblandning från dem. Det är inte särskilt svårt att gissa vilket beslut den lokala krigsherren skulle fatta.

Många neokon-kritiker har föreslagit att Biden kunde ha brutit Doha-fredsavtalet eftersom han har vänt många av Trumps politik. Men det är skillnad mellan att vända den inhemska politiken som genomförs genom ett verkställande direktiv och att inte respektera ett avtal som undertecknats av två parter. I det här fallet är den ena den amerikanska regeringen och den andra framtida regeringen i Afghanistan. Om Biden inte hade respekterat avtalet hade det ytterligare skadat USA: s rykte internationellt, vilket hände när Trump drog sig ur Irans kärnkraftsavtal och Paris klimatavtal.

På politisk nivå passade det också Biden att respektera Doha -fredsavtalet eftersom han precis som Obama och Trump före honom vann valet genom att lova att avsluta kriget i Afghanistan.

Att behålla det nuvarande antalet trupper var inte alternativet

Som diskuterats ovan hoppade många afghanska regeringssoldater och befäl till talibanernas sida långt innan Biden bestämde sig för att lämna Afghanistan. Detta innebar att talibanerna inte bara kontrollerade en större del av Afghanistan och hade fler stridshärdade krigare till sitt förfogande, utan de var också bättre beväpnade (alla avhopparna hade med sig en stor cache av amerikanska vapen och utrustning).

När Biden -administrationen granskade situationen insåg den snart att sönderrivning av Doha -fredsavtalet och upprätthållande av det nuvarande antalet trupper inte var lönsamma alternativ.

Om USA inte hade dragit tillbaka sina trupper hade attackerna från Taliban på ASAF intensifierats. Det skulle ha skett en avsevärd ökning av upproret. Det skulle ha krävt ytterligare en ökning. Biden ville inte fastna i den cykeln.

Här är det värt att erinra om att de flesta ASAF -trupper som tillhör Nato -länderna (och Australien) redan hade lämnat Afghanistan. När de var i Afghanistan utförde de flesta trupperna av icke-amerikanskt ursprung bara aktiviteter som inte innebar regelbunden strid, t.ex. utbildning av den afghanska armén, bevakning av sitt eget lands ambassader och andra viktiga byggnader, byggande av skolor, sjukhus etc. .

Det andra faktum som är värt att nämna är att både Obama och Trump ville avsluta engagemanget i Afghanistan. Obama kunde inte ta sig an säkerhetsanläggningen som framgår av nedslående kommentarer General McChrystal gjort om Obama och Biden och många andra höga tjänstemän i Obama -administrationen. Så Obama sparkade burken till följande president.

Trump ville avsluta kriget av sina vita supremacistiska skäl. I sin iver att avsluta kriget, redan innan han inledde förhandlingar med talibanerna, meddelade presidenten, som ansåg sig vara den bästa förhandlaren och avtalstillverkaren i världen, att USA skulle lämna Afghanistan. Därmed gav talibanerna det pris de hade sökt under de senaste 20 åren utan att få något tillbaka. Trump gick vidare med på talibanernas krav på att den afghanska regeringen måste uteslutas från alla fredssamtal. Med andra ord, tyst erkände att Taliban var den verkliga regeringen. Följaktligen slutade USA med vad HR McMaster, Kallade Trumps nationella säkerhetschef ”kapituleringsdokumentet”.

Var det ett förnedrande tillbakadragande?

Talibanerna, pressen i länder som är fientliga mot USA: s intressen, t.ex. Kina, Pakistan, Ryssland och kommentatorer i många andra länder som ser USA som en hegemonistisk eller kejserlig makt, har målat den amerikanska militärens tillbakadragande som sitt nederlag vid talibanernas händer. Även om det såg ut som en reträtt i nederlag men faktum kvarstår är att USA drog sig ur Afghanistan eftersom president Biden trodde att ursprungliga mål att invadera Afghanistan länge hade uppnåtts (dvs dödandet av Osama bin-Laden och många av hans löjtnanter, utmattning av Al-Queda) och USA hade inget strategiskt intresse kvar att försvara eller kämpa för i Afghanistan.

Oavsett om de hade giltiga resehandlingar eller inte, skulle tusentals afghaner alltid försöka gå ombord på planen, när de amerikanska trupperna skulle lämna landet nu eller om tjugo år. Så scenerna på Kabul flygplats får inte överraska någon.

Vissa kommentatorer har kallat attacken på Kabul flygplats där 13 amerikanska militärtjänstpersonal dödades "förnedrande" för USA och också som ett bevis på att talibanerna inte agerade i god tro.

James Phillips från Heritage Foundation beklagade: ”Lika illa som Biden-administrationens nedskärningspolitik har varit när det gäller att överge afghanska allierade och undergräva Natos allierades förtroende, sticker de uppenbara nackdelarna med att lita på Taliban för att skydda USA: s nationella intressen i Afghanistan.

"Biden-administrationen har delat underrättelser med talibanerna om säkerhetsläget ... Talibanerna har nu en lista över många afghaner som hade hjälpt den USA-ledda koalitionen och blev kvar."

Faktum är att talibanerna höll sin sida om fyndet angående utträdesarrangemangen. De lät alla utlänningar och ISAF -trupper gå ombord på flygplanen.

Ja, ISIS (K) attackerade Kabul flygplats vilket resulterade i att 13 amerikansk militär personal dödades och cirka 200 personer skadades, mestadels afghaner.

Men som attackerna Kabul (18 september 2021) och Jalalabad (19 september 2021) av ISIS (K) show, den senare, en utbrytningsfraktion av talibanerna (Afghanistan-Pakistan), är i krig med talibanerna. IS -flygets attack (IS) på Kabul flygplats skulle visa talibanerna att de (ISIS Khorasan) kan tränga in i deras säkerhetskort. ISIS (K) agerade inte i samspel med talibanerna.

Detta är sant att många afghaner som hjälpte USA: s och Natos trupper har blivit kvar. Men västvärlden har tillräckligt med hävstångseffekt på talibanerna för att få ut dem på ett säkert sätt (för mer information, se min artikel som snart kommer att publiceras med titeln ''Vilken hävstång har västvärlden på talibanerna').

Helt enkelt ur en logistisk synvinkel gjorde amerikanska trupper, mitt i kaos, ett fantastiskt jobb med att lyfta mer än 120,000 17 människor på XNUMX dagar.

Faktum är att historien kan ha en annan uppfattning om evakueringen av flygplatsen i Kabul. Tekniskt sett var det en logistisk triumf som flöt mer än 120,000 17 människor från Kabul på XNUMX dagar. De människor som inte förväntade sig några hicka och inga civila och militära skador från en operation av denna omfattning lever inte i den verkliga världen.

Många högerkommentatorer har gjort nedsättande jämförelser med USA: s evakuering av Saigon 1975 i slutet av Vietnamkriget. Men de glömmer att "Operation Frequent Wind" involverade evakuering av endast 7000 personer.

USA: s trovärdighet bultade inte på något sätt

Den 16 augusti 2021, den kinesiska regeringens engelska språkrör, Global Times redaktionellt, ”De amerikanska truppernas tillbakadragande från Afghanistan ... har slagit ett hårt slag mot USA: s trovärdighet och tillförlitlighet ... år 2019 drog sig amerikanska trupper tillbaka från norra Syrien plötsligt och övergav sina allierade, kurderna ... Hur Washington övergav Kabulregimen särskilt chockade vissa i Asien, inklusive ön Taiwan. ”

Högerkommentatorerna som t.ex. Bob Fu och Arielle Del Turco (i Riksintresset), Greg Sheridan, Paul Kelly (i The Australian), Harry Bulkeley, Laurie Muelder, William Urban och Charlie Gruner (i Galesburg Register-Mail) och Paul Wolfowitz på Australiens Radio National har varit för ivriga att upprepa den kinesiska regeringens linje.

Men oavsett vilken berättelse Kina och Ryssland kan väva kring Bidens beslut att ta hem de amerikanska trupperna (en process påbörjad av Trump), vet de mycket väl att säkerheten i Japan, Sydkorea, Taiwan och Nato -medlemmarna (och i andra demokratiska länder) är av största vikt för USA och det kommer INTE att dra ut sina trupper från något av dessa länder.

Att avsluta kriget i Afghanistan har frigjort välbehövliga resurser för att stärka USA inhemskt, modernisera sina försvarsstyrkor och utveckla det nya vapensystemet. Det kommer att stärka förbundsregeringens balansräkning eftersom dess behov av att låna kommer att minska på motsvarande sätt. För att uttrycka det på ett annat sätt: bara detta beslut kommer att frigöra tillräckligt med pengar för att Biden ska kunna genomföra sitt infrastrukturprogram på 2 biljoner dollar utan att låna en cent. Låter det som beslutet från en man vars kognitiva förmågor är på avtag?

Enligt denna pakt kommer Storbritannien och USA att hjälpa Australien att bygga kärnkraftsbåtar och genomföra nödvändig tekniköverföring. Detta visar hur allvarligt Biden är att göra Kina ansvarigt för sina revanchistiska handlingar. Det visar att han är äkta om att begå till Indo-Stilla havet. Det visar att han är beredd att hjälpa USA: s allierade att utrusta dem med nödvändiga vapensystem. Slutligen visar det också att han, precis som Trump, vill att USA: s allierade ska bära en större börda för sin egen säkerhet.

Genom att analysera affären ur Australiens synvinkel avslöjar det att Australien, istället för att känna sig förrådt, fortfarande anser USA som en pålitlig strategisk partner. Det måste också noteras att undertecknandet av AUKUS-pakten har inneburit att Australien var tvungen att bryta sitt kontrakt med Frankrike som innebar att Frankrike hjälpte Australien att bygga dieseldrivna konventionella ubåtar.

Högerkommentatorerna skulle vara bättre att inte glömma att de amerikanska trupperna i Europa, Sydkorea och Japan är där för att avskräcka över gränsöverskridande aggression för att inte bekämpa en inhemsk uppror 24/7 som till stor del drevs av närvaron av amerikanska trupper.

Vissa vänsterkommentatorer har kritiserat Biden eftersom talibanregeln i Afghanistan skulle innebära att tjejer inte får studera, utbildade kvinnor inte får arbeta och många andra kränkningar av de mänskliga rättigheterna kommer att äga rum. Men så vitt jag vet har ingen av dessa kommentatorer krävt att länder som Saudiarabien ska attackeras eller att USA ska attackera Pakistan eftersom ofta muslimska medborgare där använder landets hädelselag för att ramma in en person av religiös minoritet som de har något agg mot. .

När det gäller Taiwan, i stället för att överge det, är USA i färd med att långsamt ångra det diplomatiska avkännandet av Taiwan som ägde rum när president Richard Nixon upprättade diplomatiska band med Folkrepubliken Kina.

För att möta Kinas utmaning startade president Trump politiken att ångra det diplomatiska avkännandet av Taiwan. Han skickade sin hälsosekreterare Alex Azar till Taiwan.

Biden har fortsatt med Trump -doktrinen på denna front. Han bjöd Taiwans representant i USA, Bi-khim Hsiao, till hans invigning.

********

Vidya S. Sharma ger kunder råd om landrisker och teknikbaserade joint ventures. Han har bidragit med många artiklar för så prestigefyllda tidningar som: Canberra Times, The Sydney Morning Herald, The Age (Melbourne), Australiens finansiell granskning, De ekonomiska tiderna (Indien), Affärsstandarden (Indien), EU-Reporter (Bryssel), East Asia Forum (Canberra), Affärsområdet (Chennai, Indien), Hindustan Times (Indien), Financial Express (Indien), Daglig kallare (USA. Han kan kontaktas på: [e-postskyddad]

Fortsätt läsa

Afghanistan

Afghanistan: Europaparlamentariker diskuterar vad de ska göra härnäst

publicerade

on

Personer som är i riskzonen efter talibanernas övertagande av Afghanistan bör få hjälp, sa ledamöter i en debatt om landets framtid, världen.

Medlemmarna betonade behovet av att EU ska hjälpa människor att lämna landet säkert efter talibanernas återkomst till makten, under debatten den 14 september. "Alla som är i fokus för talibanerna - oavsett om de är aktivister, förespråkare för kvinnors rättigheter, lärare eller tjänstemän, journalister - vi måste se till att de kan komma till oss", säger Michael Gahler (EPP, Tyskland). " Han sa också att grannländerna måste få stöd för att hjälpa de ankommande flyktingarna.

Iratxe García Pérez (S&D, Spanien) sa att det är viktigt att titta på hur man stabiliserar landet och skyddar afghanernas rättigheter. ”Vi har etablerat ett centrum i Madrid för att stödja dem som arbetade med oss ​​i Afghanistan och deras familjer och relationer och vi måste göra mycket mer av detta och inrätta en ordentlig humanitär korridor som stöds av yttre åtgärder så att tusentals människor som är fortfarande i Afghanistan kan få nödvändiga visum och lämna landet säkert. ”

Annons

Mick Wallace (vänstern/Irland) beklagade det faktum att kampen mot terrorism har lett till att oskyldiga människor dödats eller tvingats migrera. "Europa måste nu ge hållbar tillflykt till dem som har flytt från den röra vi hjälpte till att skapa."

"Det vi har sett i Afghanistan är verkligen en tragedi för det afghanska folket, ett bakslag för väst och en potentiell spelväxlare för internationella relationer", säger utrikespolitiska chefen Josep Borrell.

"För att ha någon chans att påverka händelser har vi inget annat val än att engagera oss i talibanerna", tillade han och förklarade att engagemang inte betyder erkännande.

Annons
Några av talarna under debatten om situationen i Afghanistan
Några av talarna under debatten  

Andra parlamentsledamöter sa att det inte bara handlade om att få människor ur Afghanistan, utan också om att ta hand om dem som finns kvar i landet. "Vi måste säkra livet för afghanska förändringsskapare och civila aktivister och för att rädda miljoner som står inför fattigdom och hungersnöd", säger Petras Auštrevičius (Renew, Litauen). "Afghanistan bör inte ledas av radikala mulla, utan av de utbildade, fördomsfria och (de) orienterade mot afghanernas gemensamma bästa."

Jérôme Rivière (ID, Frankrike) tittade bortom Afghanistan på effekterna på EU. ”Medlemsstaterna måste skydda sig själva och skydda sin befolkning. Europas folk ska inte utsättas för mer migration som den som följde syrisk konflikt. Precis som du är jag bekymrad över civila och kvinnors öde i Afghanistan och jag gillar inte att se islamisterna ta makten, men jag vägrar ytterligare en migrationsvåg från Afghanistan. ”

Tineke Strik (Gröna/EFA, Nederländerna) föreslog att det är dags att reflektera och lära av detta debakel för att skapa en starkare och effektiv utrikespolitik. ”Det afghanska folket står inför en enorm humanitär katastrof, brist på mat, vatten och andra grundläggande behov. Det afghanska folket räknade med oss. Så låt oss göra vad vi kan för att skydda dem mot Taliban-terrorn, säger hon och efterlyser EU-samordnade evakueringar, humanitära visum och tillgång till bistånd. "Hjälp folket och förhindra alla typer av erkännande av talibanerna så länge mänskliga rättigheter är i fara", sa hon.


Anna Fotyga (ECR, Polen) efterlyste en multilateral, internationell strategi för Afghanistan, som man gjorde för 20 år sedan: ”Jag tror att multilateralism är sättet att lösa detta problem. Nu måste vi ha så breda insatser som möjligt och en konkret strategi för Afghanistan. ”

Genomgång 

Pressmeddelanden 

Multimedia Center 

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend