Anslut dig till vårt nätverk!

Afghanistan

Återställa fred i Afghanistan - Är federalism svaret?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Vintersäsongen kommer sannolikt att förvärra våldet från invånarna i Afghanistan mer än någonsin tidigare. Brist på medicin, mat och nödvändigheter kommer sannolikt att orsaka förödelse. Medan den amerikanska amerikanska regeringens program för Afghan Placement and Assistance (“APA”) har försökt evakuera ett begränsat antal afghaner, finns det hundratusentals afghaner som vill komma ut ur Afghanistan. APA är ett krispaket gjort för att stödja ett begränsat antal afghanska flyktingar. Många länder har startat liknande program för ett litet antal evakuerade eftersom pass/resedokumenttjänster i Afghanistan var avstängda under en lång tid. Det är inte möjligt att använda dessa program i avsaknad av pass/resehandlingar. Dessutom verkar det vara extremt få flygningar som går in och ut ur Afghanistan, skriver professor Dheeraj Sharma, direktör, IIM Rohtak och Nargis Nehan, tidigare minister i Aghanistans regering.

Dessutom, på grund av komplexiteten i samband med dessa program, har antalet flyktingar som tagits emot i västeuropeiska och nordamerikanska länder varit minimalt under de senaste månaderna. Därför är den verkliga krisen för de människor som lever och kommer att fortsätta att leva i Afghanistan. Med hänsyn till den humanitära krisen skickade Indien nyligen några livräddande mediciner till Afghanistan. De flesta länder är dock i ett dilemma om biståndet skulle nå de behövande och lidande invånarna eller bara stödja den tyranniska regimen. Med tanke på den ständigt ökande komplexiteten och de ständiga förseningarna, vad är vägen framåt för Afghanistans styre att ens acceptera och leverera utländskt bistånd?

Förra veckan beslutade FN:s säkerhetsråd, med Indien i spetsen, att göra ett undantag för humanitärt bistånd och hjälpverksamhet som är avgörande för att upprätthålla grundläggande mänskliga behov från de sanktioner som infördes enligt resolutionerna 2255 (2015) och 1988 (2011). på talibanerna. Men inhemska stridigheter kan fortsätta hindra många behövande från att utnyttja hjälpinsatserna. Följaktligen kan en inkluderande regeringsstruktur med lämplig representation från alla delar av det afghanska samhället behövas i timmen för FN och organ som auktoriserats av FN att distribuera hjälpmaterialet. En sådan inkluderande regeringsstruktur krävs också för all slags fred och stabilitet i Afghanistan.

Nyligen har det kommit förslag för att åkalla Loya Jirga. Loya Jiga (stora råd) är ett organ som vanligtvis består av mellan 3,000 5,000 och 20 XNUMX stammän och politiska ledare. Förr i tiden var alla stam-Jirgas inbjudna till en större nationell fråga. I Afghanistans historia hölls den första Loya Jirga (stora råden för olika Jirga) under ledning av Mirwais Khan Hotaki för att ha en enad kamp mot Safavid-styret för skydd av stamrättigheter. Men under de senaste två decennierna har den nationella Jirga blivit lite mer inkluderande med vissa civila samhälle, media, regeringstjänstemän, parlament, provinsråd, ungdomar, akademiker, privata sektorn och kvinnliga representanter i delegationen för att säkerställa stöd från alla segment av samhället för nationella frågor. Men folk började se att centralregeringen anställde Loya Jirga för att få samstämmighet och legitimitet för sina egna politiska agendor. Presidenterna utsåg en organisationskommitté av pålitliga och lojala medlemmar för att vara värd för och hålla Loya Jirgas. Därför, även om många människor på landsbygden fortsätter att acceptera Jirgas som ett sätt för informell rättvisa mekanism på grund av enkel åtkomst och snabbt beslutsfattande, men dess användning för syftet med ett nationellt beslut vid denna kritiska tidpunkt är utmanande. Många experter tror att under de senaste XNUMX åren, eftersom det organiserande organet endast skulle bjuda in till stor del regeringstjänstemän och regeringsvänliga representanter i Loya Jirga för att stödja regeringens agenda.

Medan anhängarna till Loya Jirga hävdar att det kan ge legitimitet för talibanerna att bilda en centraliserad regering som ska erkännas av det internationella samfundet för att ta emot ekonomiskt stöd och svara på de nuvarande kriserna. Motståndarna till Loya Jirga invänder att en sådan Loya Jirga skulle gummistämpla talibanernas beslut eftersom det har mycket begränsad acceptans i vissa delar av det afghanska samhället. Dessutom hävdar de att centraliserad styrning har varit roten till problemen i Afghanistan. Det ovannämnda påståendet stöds av det faktum att afghanska regeringar verkade med stöd av Loya Jirga under de senaste tjugo åren, men de fattiga och marginaliserade grupperna av alla etniciteter kunde inte dra nytta av miljarder dollar som strömmade in i Afghanistan. Medan centralregeringen tog emot alla biståndspengar och spenderade det mesta av dem i Kabul och andra stadskärnor, lämnades de fattiga provinserna med att odla vallmo och ansluta sig till talibanerna och ISIS för deras överlevnad.

De fyra decennierna av konflikter har skapat skikt av splittring bland afghaner som gjort alla etniciteter, särskilt de fattiga och på landsbygden, till offer för orättvisa och straffrihet. Afghanistan behöver en styrelsestruktur som kan skapa en gynnsam miljö för afghaner att samexistera. Styrningsstrukturen bör byggas för att möta behoven hos människor som skulle kunna tjäna alla afghaner, särskilt i landsbygdsdistrikt och byar där 70 % av befolkningen bor. Den politiska ordningen bör säkerställa representation av inte bara Kabul-eliter av alla etniciteter utan också deltagande av provinser, distrikt och byar.

Följaktligen är det enda möjliga sättet att säkerställa att hjälpen fördelas rättvist och rättvist att införa en lös federalism i Afghanistan. Med andra ord kan det internationella samfundet erbjuda hjälp och hjälpinsatser med hänsyn till Afghanistans federala struktur. I en sådan federal struktur bör regionerna/provinserna tillåtas att styra sig själva medan det också bör finnas mekanismer på plats för provinsernas ansvarsskyldighet gentemot sina samhällen och centralregeringen.

Annons

Den federala strukturen för Afghanistan kommer att ha många fördelar. Det kommer att förhindra orättvisa och leda till att makten sprids. En sådan struktur kommer också att öka medborgarnas deltagande och öka mångfalden. Dessutom kommer ett sådant system också att öka den administrativa effektiviteten och ge landet en balans. Dessutom kan de ingående provinserna i landet kunna blockera vissa nationella policyer och kan lobba för en större andel i andra. En sådan struktur kommer sannolikt att främja en större anpassning av etnisk, kulturell och rasmässig mångfald.

Afghanistan är ett samhälle av minoriteter som har flera etniciteter med ganska olika kulturer och samhällen. Varje etnicitet är angelägen om att behålla och omfamna sin kultur, sitt språk och sitt ledarskap. Men när centralregeringen började påtvinga provinsernas kulturella angelägenheter och spetsledarskap, tog motståndet mot centralregeringen och dess politik fart. Till exempel är Faryab en provins där de flesta av bosättningarna är uzbekiska. De lät alltid uzbeker sköta provinsens angelägenheter och lokalbefolkningen kommunicerade på uzbekiska. Centralregeringen utnämnde plötsligt Daud Laghmani en pashtun till guvernör i Faryab. Folk protesterade i veckor tills centralregeringen ändrade sitt beslut.

Under de senaste 20 åren har Afghanistan upplevt en mycket centraliserad politisk ordning som blev huvudpersonen för statens kollaps. Istället för att diskutera är det bättre att Afghanistan testar decentralisering i fyra provinser som en politik och drar lärdomar av den.

*Alla åsikter som uttrycks är sidpersonliga och representerar inte åsikterna hos EU-Reporter.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend