Anslut dig till vårt nätverk!

Afghanistan

Afghanfrågorna: Vad tycker afghaner om dåtid, nutid och framtid?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Recent reports indicate that Afghanistan is confronting its vilest humanitarian predicament since the Taliban captured power last year. Several recent reports indicate that poverty and unemployment are at unprecedentedly high level. Furthermore, The United Nations High Commission for Refugees (UNHCR) has recently stated that more than fifty percent of Afghanistan’s population is reliant on humanitarian aid. Natural calamities have further accentuated the situation. In addition, the rights of women are being further taken away. Taliban were reasserting that women will have virtually no rights. Also, the humanitarian aid provided finds it difficult to reach the needy thereby exacerbating the already critical situation, skriv professor Dheeraj Sharma, direktör, Indian Institute of Management-Rohtak, Indien, Nargis Nehan, tidigare minister för gruvor, olja och industri, Afghanistan och Shahmahmood Miakhel, tidigare guvernör i Nangarharprovinsen, Afghanistan.

Därför, för att få mer insikt, genomfördes en undersökning i Afghanistan för att samla in förståelse om vanliga människors bedömning av sitt tidigare, nuvarande scenario och sina framtida ambitioner. Med hjälp av snöbollsprovtagningsmetoden under mars, april och maj 2022 har totalt 2,003 90 svar samlats in. Enkätformuläret lades upp online och delades med olika tidigare politiska ledare, lokala ledare och affärsmän i Afghanistan, som sedan vidarebefordrade onlineenkäten på WhatsApp, Facebook och andra sociala medieplattformar till sina kontakter och vänner. Begränsningen av denna data är att den begränsar insamlingen endast från de som har en smart telefon. Det är dock allmänt rapporterat att XNUMX % av befolkningen har tillgång till mobil kommunikation och många strävar dagligen efter att hitta hotspots i utvalda områden för att få tillgång till internet, vilket gör urvalet av denna studie representativt. Det detaljerade frågeformuläret finns i bilaga tabell-I för ytterligare referens.

Dataanalysen avslöjade att 61 % av de tillfrågade inser att de har bättre infrastruktur, utbildning och sjukvårdsinrättningar än deras tidigare generation. Därför betyder det ett erkännande av de utvecklingsaktiviteter som genomförts under de senaste två decennierna i Afghanistan med hjälp av FN och flera andra länder. Emellertid tror 78 % av de tillfrågade att den dåvarande Afghanistan-regeringen (före talibaninvasionen) var korrupt och att den fulla omfattningen av bistånd aldrig nådde de behövande. Det är intressant att notera att ytterligare 72 % av de tillfrågade tror att talibanernas övertagande skedde på grund av korruptionen hos lokala ledare. Därför kan man dra slutsatsen att missnöje bland människor inte bara beror på fördärv utan på misskötsel av bistånd.

Detta påstående stöds av resultaten från undersökningen som visar att 78 % av de tillfrågade anser att talibanerna och deras kanaler fick en stor del av utländskt bistånd från grannländer men inte afghanska folket. Med andra ord, majoriteten av afghanerna tror att det utländska biståndet i sig misskötts och avleddes för att hjälpa talibanerna att störta den valda regeringen.

Förutom misskötsel av utländskt bistånd genom bedrägliga metoder, tror ett svindlande antal tillfrågade (83 %) att det var lätt för talibanerna att ta över Afghanistan på grund av stöd från Pakistan. Dessutom tror 67 % av de tillfrågade att Kina också gav tyst stöd till talibanerna. Dessutom anser över 67 % av de tillfrågade att USA:s felaktiga och misskötta utträde gav Pakistan och Kina möjligheten att uppmuntra talibanernas snabba övertagande av Afghanistan.

Ett annat viktigt resultat i undersökningen handlar om talibanernas legitimitet. Över 56 % av de tillfrågade från Afghanistan uppger att talibanmedlemmar inte är en av dem och att de inte är sanna afghaner. Resultaten av undersökningen visar att 61 % av de tillfrågade har "absolut inget förtroende" för talibanerna. Mer specifikt är det viktigt att notera att 67 % av de tillfrågade rapporterade att de inte stöder talibanernas övertagande av Afghanistan.

The results of the survey also point to the way forward for Afghanistan. According the data collected in this study, majority (56%) of Afghans want elections for choosing the leaders, who can represent them. Explicitly, majority of Afghans (67%) have reported high willingness for United Nation’s intervention to resolve prevailing crisis. More unambiguously, Afghans believe that India and United States must play central role in the development and stability of Afghanistan. 69% of the respondents chose India as Afghanistan’s ‘best friend country.’ This is not just reflection and recognition of various developmental initiatives undertaken by the Indian in Afghanistan but also long standing considerate and indulgent policy of India towards Afghanistan. USA (22%) comes in second with as many still view that US at least contributed to major infrastructure development in Afghanistan.

Annons

Listan över vänner följs av Pakistan (10 %), Ryssland (9 %), Saudiarabien (6 %) och Kina (4 %). Nästan 44 % av invånarna känner att nuvarande talibaner kan bli bättre än de tidigare talibanerna eftersom det finns mer medieblick på vad de gör och världen är mycket mer sammankopplad än tidigare. Dessutom anser de att klyftan mellan generationerna mellan den unga och den gamla talibanutdelningen är den viktigaste anledningen till att de tror att den nuvarande talibanutdelningen sannolikt kommer att sluta bättre än den tidigare.

Med tanke på den nuvarande krisen i Afghanistan, där tillgången på mat, kläder och andra nödvändigheter är knappa, bad undersökningen de tillfrågade att rangordna de sju basvarorna på en skala från – viktigast till minst väsentligt. De var tvungna att rangordna mat, vatten, tak över huvudet, medicin, kläder, sängkläder och andra nödvändigheter. De flesta av de tillfrågade har valt mat och vatten som "viktigaste" saker, följt av tak över huvudet, medicin och kläder. Sängkläder och andra väsentligheter var de "minst föredragna" bland de givna föremålen. Att ha mat och vatten som "mest föredraget" visar det trängande behovet av basvaror bland Afghanistans vanliga människor. Med andra ord verkar det råda akut brist på mat och rent vatten i Afghanistan och majoriteten av människorna lider av bristande tillgång på dagliga förnödenheter.

Sammantaget visar resultaten av undersökningen att afghaner inser att de är i sämre situation än tidigare eftersom 83 % av de tillfrågade anser att talibanerna är korrupta och 67 % av de tillfrågade anser att de rådande förhållandena kommer att förvärras över tid under talibanregimen. om det demokratiska upplägget inte återupplivas i någon form. Därför föreslås det att det internationella samfundet går samman för att erbjuda humanitär hjälp genom speciella fordon så att hjälpen når de behövande och inte de korrupta.

* Åsikter som uttrycks är personliga

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend