Anslut dig till vårt nätverk!

Afghanistan

Behöver vi ett ramverk för engagemang med talibanerna?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Talibanernas övertagande av Afghanistan var snabbt och tyst. Med undantag för några nyhetsrapporter under de första två veckorna verkar det vara helt tyst om talibanerna med små framsteg i denna fråga. Vad händer nu? En endagskonferens anordnades på Indian Institute of Management-Rohtak, en högsta ledningsinstitution i den nationella huvudstadsregionen i Indien. Det primära syftet med konferensen var att ta reda på vad som har gjorts för Afghanistan under de senaste tjugo åren av det internationella samfundet och vad som kan vara vägen framåt. Överläggningen av konferensen tyder på att det finns ett behov av ett mätt tillvägagångssätt för eventuellt engagemang med Afghanistan genom FN, skriver professor Dheeraj Sharma, Indian Institute of Management-Rohtak och Dr Marvin Weinbaum.

Under de senaste tjugo åren har det internationella samfundet hällt in biljoner dollar för att hjälpa till att bygga strukturer, system, institutioner och processer för att stimulera ekonomisk aktivitet och skapa ett civilt samhälle. Men med den påtvingade och pseudoregeringen på plats nu, tittar vi snett på utvecklingen hittills; vad händer med dessa strukturer, system, institutioner och processer? Även om talibanerna har utsett en tillfällig regering med flera ministrar men hur dessa ministrar kommer att fungera. I avsaknad av lagar, lagar, regler och förordningar förblir regeringen och ledningen oklara. Afghanistan hade en konstitution på plats från 1964 till 1973, och sedan antogs en ny konstitution 2004.

Vanligtvis uttalar en konstitution de grundläggande principerna för en stat och fastställer processen för antagande av lagarna. Många författningar ger också gränsvillkor för statsmakten, ger medborgarna exklusiva rättigheter och statens skyldighet gentemot sina medborgare. Med andra ord, medan talibanerna kan ha militär kontroll över Afghanistan, trotsar frånvaron av lag och ordning vad som utgör ett brott och vad som inte gör det? Det finns en stor möjlighet att leda landet till ett tillstånd av fullständig anarki.

Och hur ska Afghanistan nu styras? US Federal Reserve, Internationella valutafonden (IMF) och Världsbanken har stoppat all finansiering. Det är ett välkänt faktum att internationella givare finansierar mer än åttio procent av Afghanistans budget. Vem ska betala arbetarnas löner? Hur kommer skolor, sjukhus, spannmålsmarknader och tjänsteleverantörer att fungera? Utan dessa blir humanitära insatser omöjliga. Med tanke på situationen, vad är vägen framåt? Baserat på expertsynpunkterna vid konferensen från USA, Afghanistan och Indien kan följande vara ramarna för engagemanget med talibanerna.

För det första måste det finnas någon mekanism för diplomatiskt engagemang med det internationella samfundet. Det finns dock en fråga om vem som skulle representera Afghanistan i det internationella samfundet. Tillsammans med anklagelserna om att vara förtryckande och tyrannisk pseudoregering, vad ska nationen stå för inför det internationella samfundet? Därför kan det vara viktigt att nationer tränger ihop sig under FN:s beskydd. Förenta nationerna bör överväga att utse ett särskilt sändebud som ägnar sig åt afghansk försoning och uppror mot de många kriserna. Sändebudet kan se till att vissa talibanrepresentanter nås för att få systemen och institutionerna att fungera igen.

För det andra verkar talibanerna ha militär kontroll över Afghanistan. Men att lära sig av tidigare erfarenheter tyder på att ingen regering har effektiv kontroll över styrningen av hela landet. Med andra ord, lokal milis och lokala ledare verkar ofta självständigt i sin hemregion. Följaktligen måste FN engagera sig på lokal nivå för att uppnå sitt mål om global harmoni, bättre levnadsstandard för människor och främja mänskliga rättigheter. Förenta Nationernas sändebud kan ge sitt stöd till de lokala ledarna för att engagera sig i en Loya Jirga (en traditionell församling av lokala ledare). Loya Jirga kan förhandla med talibanerna för att stabilisera situationen och basen på vilken särskilda sändebud från länder som tillhandahåller humanitärt bistånd kan arbeta med nuvarande dispens. Genom Loya Jirga kunde regering/nationer hitta sätt att använda lokala myndigheter för att underlätta leveransen av bistånd.

För det tredje, för att säkerställa säkerheten och säkerheten för personalen som finns i Afghanistan, kan FN:s fredsbevarande styrkor sättas in åtminstone under en rimlig tidsperiod. FN kan sända fredsbevarande styrkor till Afghanistan för att ge säker passage till dem som lämnar landet, säkerheten för biståndsgivare, särskilda sändebud och personal som är involverad i att hjälpa till i övergången till regeringen. För det fjärde, med tanke på den humanitära situationen i Afghanistan, kan det krävas ett särskilt FN-program för att hjälpa dem i akut behov. Specifikt finns det ett behov av att utveckla en mekanism för att leverera kritisk hjälp utan att erkänna talibanregeringen eller eliminera sanktioner genom ett unikt FN-program. Afghanistan fick nästan 1 miljard dollar i bistånd varje månad från det internationella samfundet, och enligt en Bloomberg-rapport skulle det få nästan 1.2 miljarder dollar förra månaden. Men utan ett unikt program på plats kan de olika formerna av bistånd inte förverkligas.

Annons

Furthermore, without the presence of United Nations peace-keeping forces and a special envoy to monitor, the aid cannot make it to those who need it and deserve it. Finally, United Nations’ representatives may need to work and negotiate with the Taliban for scheduling elections at an appropriate time. This will help restore the nation-state of Afghanistan and help in legitimizing the authority of the government. Since the gradual collapse of monarchies, the nation-state has emerged as the principal building block of international engagements and the people’s voice. While armed militias and suicide brigades may be able to overthrow governments, governing the populace requires more than arms and ammunition. Consequently, it may be in the best interest of all those concerned to begin the process of engagement. Allowing the situation to fester will only result in sub-optimal outcomes for all and ensure a “lose-lose” situation.

  • Författare: Professor Dheeraj Sharma, direktör IIM Rohtak och Dr Marvin G. Weinbaum, Middle East Institute
  • Åsikter som framförs är personliga.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend