Anslut dig till vårt nätverk!

Afrika

Att politisera telekombranschen riskerar att öka kostnaderna för konsumenterna

publicerade

on

Huaweis chefsrepresentant för EU, Abraham Liukang

Huaweis chefsrepresentant för EU, Abraham Liukang

Tala i eftermiddag (21 oktober) vid ett webinar om Afrikanska unionen (AU) och Europeiska unionen (EU) om vikten av forskningssamarbete mellan EU och AU, varnade Huaweis chefs EU-representant Abraham Liukang för att politisera den framtida utvecklingen av telekomsektorn kommer endast att leda till att konsumentkostnaderna höjs. ”I grund och botten byggdes 4G och 5G kring vanliga tekniska standarder. Detta medförde fördelar för konsumenterna både vad gäller kvaliteten på nya teknologiprodukter som blev tillgängliga och i kostnadsminskningar för slutanvändaren. Denna process med avancerad digitalisering har ägt rum på grund av globalt samarbete inom forskning och vetenskap.

"Det sista som världen behöver nu är att avkoppling uppstår när nya tekniska lösningar byggs. Världen bör handla om att förenas för att bekämpa frågor som COVID-19 och klimatförändringar.

"Huawei har en stark historia när det gäller att delta i EU: s forskningsprojekt och vi har också rullat ut bredband i många landsbygdsområden i Afrika, bland annat genom vårt innovativa projekt Rural Star."

Parlamentsledamoten Carlos Zorrinho och som också är den gemensamma ordföranden för den gemensamma parlamentariska församlingen EU-AVS sa: ”Partnerskapet mellan jämlikheter mellan EU och Afrika är just det.

"Det måste finnas lika spelrum i AU-EU-förbindelserna när det gäller både fri rörlighet för forskare och fri rörlighet för idéer. Det civila samhället i Afrika måste engageras mer av afrikanska regeringar i forskningsfrågor. Vetenskapen måste handla om att hitta lösningar på viktiga problem och det kan inte handla om att kontrollera liv.

"EU bör stödja ett nytt Wifi för alla-initiativ i Afrika."

Annelisa Primi från OECD sa att ”god vetenskap var som helst är god vetenskap överallt. Gör vetenskap, köp inte den.

"Afrika hjälper världen att ta itu med Covid-19. På grund av erfarenheten av ebola känner Afrika till de prioriteringar som måste ställas för att hantera denna pandemi."

Moctar Yedaly, chef för IKT vid Afrikanska unionen i dag sa: ”Afrikanska regeringar måste investera i [e-postskyddad] eller förlorar de fördelarna med digitalisering.

"Det måste ske ett paradigmskifte i afrikanska regeringars tänkande om denna investeringsfråga.

"Att investera i ren och grön teknik är nyckeln - om FN: s hållbara utvecklingsmål ska nås.

"Cybersäkerhet och dataprojekt är mycket viktiga eftersom människor runt om i världen vill bedriva affärer utan någon fara."

Declan Kirrane, vd för ISC Intelligence sa: ”Det pågår redan banbrytande forskning i Afrika.

"Astronomiprojektet Square Kilometer Array (SKA) är ett globalt vetenskapligt initiativ. Afrikanska forskare är också mycket starka inom data- och beräkningsvetenskap.

"Kapacitetsuppbyggnad i Afrika måste förbättras om afrikanska forskare ska kunna dra full nytta av Horizon Europe och det bör också finnas en anpassning mellan Afrika och EU om GDPR och relaterade politiska ämnen som hälso- och sjukvårdssektorn. Partnerskapet för kliniska prövningar i Europa och utvecklingsländerna är också göra starka framsteg när det gäller att ta itu med hiv, aids och malaria. ”

Afrika

Team Europe: EU tätar avtal för att generera 10 miljarder euro i investeringar i Afrika och EU: s grannskap och stimulera global återhämtning

publicerade

on

Under det gemensamma toppmötet för finansiering tog Europeiska kommissionen ett stort steg framåt för att öka investeringarna i Afrika och EU: s grannskap och hjälpte till att stimulera den globala återhämtningen från pandemin genom att ingå tio finansiella garantiavtal till ett värde av 990 miljoner euro med finansiella partner som slutför Europeiska fonden för hållbar utveckling (EFSD), finansieringsdelen av den externa investeringsplanen (EIP).

Tillsammans förväntas dessa garantier generera upp till 10 miljarder euro i totala investeringar. Internationella partnerskapskommissionären Jutta Urpilainen sa: ”Genom att underteckna dessa avtal idag har EU avslutat genomförandet av den externa investeringsplanens övergripande garanti nästan två månader i förväg. Nu kan våra partnerfinansiella institutioner använda alla planens individuella garantier för att generera miljarder euro i mycket nödvändiga investeringar, särskilt i hela Afrika. Dessa avtal kommer direkt att stödja människor som står inför några av de största utmaningarna på grund av COVID-19: småföretagare, egenföretagare, kvinnliga företagare och företag som leds av unga människor. De kommer också att bidra till att finansiera en större expansion av förnybar energiproduktion och se till att återhämtningen från pandemin är grön, digital, rättvis och motståndskraftig. ”

Kommissionär för grannskap och utvidgning Olivér Várhelyi sa: ”Garantiavtalen som vi undertecknar idag visar tydligt det effektiva partnerskap som upprättats mellan Europeiska kommissionen och de internationella finansinstitutionerna till stöd för våra partnerländer. Investeringar har blivit ännu mer nödvändiga mot bakgrund av pandemin. Med dagens signatur säkerställer Europeiska kommissionen mer än 500 miljoner euro för att stödja EU: s grannländer. Dessa garantiavtal kommer att stimulera deras ekonomiska återhämtning och göra dem mer motståndskraftiga mot framtida kriser. ”

Garantiavtalen inkluderar den tidigare tillkännagivna garantin på 400 miljoner euro - som kompletterar garantin ytterligare EU-bidrag på 100 miljoner euro tillkännagavs idag - för COVAX-anläggningen att utveckla COVID-19-vacciner och säkerställa rättvis tillgång när de är tillgängliga. Andra avtal om garantier på 370 miljoner euro kommer att hjälpa småföretag att hålla sig flytande och fortsätta växa inför COVID-19-pandemin. För mer information se hela pressmeddelandene.

Fortsätt läsa

Afrika

EU: s förtroendefond för Afrika mobiliserar ytterligare 22.6 miljoner euro för att främja stabilitet och säkerhet i Sahel och Lake Chad-regionen

publicerade

on

Europeiska unionen har tillkännagett ytterligare 22.6 miljoner euro för fem nya program inom Europeiska unionens nödfond för Afrika (EUTF) för att främja stabilitet och säkerhet i Sahel och Lake Chad-regionen.

Internationella partnerskapskommissionären Jutta Urpilainen sa: ”Dessa fem program bidrar på olika sätt för att ta itu med den långvariga krisen i Sahelregionen och främja dess långsiktiga stabilitet och välstånd. De riktar sig mot terroristhotet, brottslingarnas upplevda straffrihet och hjälper till att förbättra styrelseformerna, men de kommer också att erbjuda större kreativa och ekonomiska möjligheter för ungdomar i regionen och förbättra tillgången till internet. ”

Ett program på 10 miljoner euro som godkänts under EUTF kommer att stödja kampen mot straffrihet i Burkina Faso genom att göra rättsväsendet mer tillgängligt och effektivt, till exempel genom att förbättra straffkedjans funktion och genom att stödja prioriterade projekt i rättsväsendet.

EUTF kommer också att stödja inrättandet av en multifunktionell skvadron från Niger National Guard för att förbättra befolkningens säkerhet och för att stabilisera regionen. Detta program på 4.5 miljoner euro, som begärts av Nigerias inrikesministerium, kommer att omfatta kapacitetsuppbyggnadsaktiviteter med särskilt fokus på skyddet av de mänskliga rättigheterna och tillhandahållande av material, inklusive fordon, kommunikationsutrustning, skottsäkra västar och en medicinsk utrustad ambulans för att bättre möta terrorhotet.

Det tredje programmet, som är värt drygt 2 miljoner euro, kommer att bidra till skapandet av Radio Jeunesse Sahel, en transnationell plattform som gör det möjligt för ungdomar i åldern 15 till 35 att uttrycka sig i Mauretanien, Mali, Burkina Faso, Niger och Tchad. Radion kommer att erbjuda innovativt innehåll om ungdomars olika utmaningar och ge dem utrymme för att delta i diskussioner och främja en känsla av kollektivitet.

EU kommer att stödja, med drygt 1 miljon euro, ett tekniskt biståndsprogram för att stärka informations- och kommunikationsteknik (IKT) i Gambia. Detta är den första fasen av ansträngningarna för att skapa universell internetåtkomst i Gambia genom att komplettera befintlig internetinfrastruktur med 4G trådlös teknik och genom åtföljande åtgärder för social integration.

Slutligen kommer ett pilotprojekt med kapacitetsuppbyggnad på 5 miljoner euro att bana väg för digitaliseringen av Guineas civila registersystem och elektronisk identifiering av medborgarna. Den nuvarande bristen på juridiskt certifierade identitetshandlingar skapar många utmaningar, inklusive att göra migranter mer utsatta för människohandel.

Bakgrund

EU: s nödfond för Afrika inrättades 2015 för att ta itu med de grundläggande orsakerna till instabilitet, tvångsförflyttning och oregelbunden migration och för att bidra till bättre migrationshantering. EU-institutioner, medlemsländer och andra givare har hittills avsatt resurser på 5 miljarder euro till EUTF.

Mer

EU Emergency fond för Afrika

 

Fortsätt läsa

Afrika

Investeringar, anslutningsmöjligheter och samarbete: Varför vi behöver mer EU-afrikanskt samarbete inom jordbruket

publicerade

on

Under de senaste månaderna har Europeiska unionen visat sin vilja att främja och stödja jordbruksföretag i Afrika, under Europeiska kommissionens Afrika-EU-partnerskapet. Partnerskapet, som betonar samarbetet mellan EU och Afrika, särskilt i kölvattnet av COVID-19-pandemin, syftar till att främja hållbarhet och biologisk mångfald och har kämpat för att främja offentlig-privata relationer över hela kontinenten. skriver African Green Resources ordförande Zuneid Yousuf.

Även om dessa åtaganden gäller hela kontinenten vill jag fokusera på hur ett ökat samarbete mellan Afrika och EU har hjälpt Zambia, mitt land. Förra månaden Europeiska unionens ambassadör i Zambia Jacek Jankowski meddelade ENTERPRISE Zambia Challenge Fund (EZCF), ett EU-stött initiativ som kommer att bevilja bidrag till jordbruksföretag i Zambia. Planen är totalt värt 25.9 miljoner euro och har redan inlett sin första inbjudan att lämna förslag. I en tid där Zambia, mitt land, kämpar allvarliga ekonomiska utmaningar detta är en välbehövlig möjlighet för den afrikanska jordbruksindustrin. Mer nyligen, bara förra veckan, EU och Zambia överens till två finansieringsavtal som hoppas kunna öka investeringarna i landet inom programmet för ekonomisk regering och Zambias energieffektivitetsprogram för hållbar omvandling.

Europas samarbete och engagemang för att främja afrikanskt jordbruk är inte nytt. Våra europeiska partner har länge investerats i att främja och hjälpa afrikansk jordbruksföretag att förverkliga sin fulla potential och ge sektorn mer kraft. I juni i år kom de afrikanska och europeiska fackföreningarna lanserades en gemensam jordbruks-livsmedelsplattform som syftar till att länka afrikanska och europeiska privata sektorer för att främja hållbara och meningsfulla investeringar.

Plattformen lanserades på baksidan av '' Afrika-Europa-alliansen för hållbara investeringar och jobb '' som var en del av Europeiska kommissionens ordförande Jean Claude Junker 2018 unionens adress, där han efterlyste en ny "allians mellan Afrika och Europa" och visade att Afrika är kärnan i unionens yttre förbindelser.

Zambian, och förmodligen den afrikanska jordbruksmiljön, domineras till stor del av små till medelstora gårdar som behöver både ekonomiskt och institutionellt stöd för att navigera i dessa utmaningar. Dessutom saknas anslutning och sammankoppling inom sektorn, vilket hindrar jordbrukare att ansluta till varandra och förverkliga sin fulla potential genom samarbete.

Det som gör EZCF unikt bland europeiska jordbruksinitiativ i Afrika är dock dess specifika fokus på Zambia och bemyndigande av zambiska jordbrukare. Under de senaste åren har den zambiska lantbruksindustrin brottats med torka, brist på tillförlitlig infrastruktur och arbetslöshet. Faktiskt, hela 2019 uppskattas det att en svår torka i Zambia ledde till att 2.3 miljoner människor behövde akut livsmedelsbistånd.

Därför förstärker ett enbart Zambia-fokuserat initiativ, som stöds av Europeiska unionen och anpassat till att främja ökad anslutning och investeringar i jordbruk, inte bara Europas starka förbindelse med Zambia utan kommer också att ge viss välbehövlig stöd och möjlighet för sektorn. Detta kommer utan tvekan att göra det möjligt för våra lokala jordbrukare att låsa upp och utnyttja ett brett spektrum av ekonomiska resurser.

Ännu viktigare är att EZCF inte fungerar ensam. Vid sidan av internationella initiativ är Zambia redan hem för flera imponerande och viktiga jordbruksföretag som arbetar för att ge och ge jordbrukare tillgång till finansiering och kapitalmarknader.

En av dessa är African Green Resources (AGR), ett jordbruksföretag i världsklass som jag är stolt över att vara ordförande för. På AGR är fokus att främja värdetillägg på alla nivåer i värdekedjan för jordbruket, samt att leta efter hållbara strategier för jordbrukare för att maximera deras avkastning. I mars i år samarbetade AGR till exempel med flera kommersiella jordbrukare och multilaterala byråer för att utveckla ett privat sektorfinansierat bevattningssystem och sol- och dammförsörjning som kommer att stödja över 2,400 trädgårdsodlare och utvidga spannmålsproduktionen och nya fruktplantager i jordbruksblocket Mkushi i centrala Zambia. Under de närmaste åren kommer vårt fokus att vara att fortsätta att främja hållbarhet och genomförandet av liknande initiativ, och vi är redo att investera tillsammans med andra jordbruksföretag som försöker expandera, modernisera eller diversifiera sin verksamhet.

Även om det verkar som om jordbrukssektorn i Zambia kan möta utmaningar under de kommande åren, finns det några mycket viktiga milstolpar och skäl för optimism och möjligheter. Ökat samarbete med Europeiska unionen och europeiska partner är ett viktigt sätt att dra nytta av möjligheter och se till att vi alla gör så mycket vi kan för att hjälpa små och medelstora jordbrukare över hela landet.

Att främja ökad sammankoppling inom den privata sektorn kommer att bidra till att små jordbrukare, ryggraden i vår nationella jordbruksindustri, får stöd och ges möjlighet att samarbeta och dela sina resurser med större marknader. Jag tror att både europeiska och lokala jordbruksföretag går i rätt riktning genom att undersöka sätt att främja jordbruksföretag, och jag hoppas att vi tillsammans kan hållbart främja dessa mål på regional och internationell nivå.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend