Anslut dig till vårt nätverk!

Afrika

Luanda bör sluta sätta press på den legitima regeringen för CAR och stödja rebellerna

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Efter de militära framgångarna för CAR:s nationella armé i kampen mot de väpnade gruppernas militanter ser idén om en dialog med rebellerna, som lagts fram av CEEAC och ICGLR, absurd ut. Brottslingar och fredsfiender måste arresteras och ställas inför rätta. Centralafrikanska republiken President Faustin-Archange Touadera överväger inte möjligheten att förhandla med de väpnade grupperna som tog till vapen och agerade mot folket i CAR. Samtidigt, på den angolanska sidan, försöker Gilberto Da Piedade Verissimo, ordföranden för kommissionens ekonomiska gemenskap för centralafrikanska stater, envist starta en dialog med ledarna för väpnade grupper som har bildat koalitionen.

Under sken av att hjälpa till att lösa den centralafrikanska krisen, främjar Angola sina intressen. President João Lourenço, António Téte (ministern för yttre förbindelser som reste till Bangui och sedan till N'Djamena), och Gilberto Da Piedade Verissimo, ordföranden för kommissionens ekonomiska gemenskap för centralafrikanska stater, försöker öppna en kanal för kommunikation mellan de olika aktörerna i Bangui. Vilken roll spelar Angola för att lösa säkerhetssituationen i Centralafrikanska republiken?

Det är värt att notera att Angola är den andra oljeproducenten i Afrika, efter Nigeria. Trots detta faktum är landet i ekonomisk nedgång, men landets president och hans elit har ett stort personligt kapital av okänt ursprung. Det ryktas om att den politiska eliten har berikat sig under det senaste decenniet med skumma vapenaffärer med olika terrorgrupper från grannländerna.

Det finns en stor möjlighet att den nuvarande centralafrikanska regeringen inte är på ett gynnsamt humör för samarbete med Angola på naturresursområdet inom ramen för CEEAC. Därför kan den välvilliga och söka hjälp från alla tidigare chefer för CAR, Francois Bozize, ge privilegier för Angola. Annars, hur ska man annars förklara den angolanska delegationens förhandlingar med Jean-Eudes Teya, generalsekreteraren för Kwa na Kwa (förre presidenten Francois Bozizes parti).

Ett av villkoren som föreslogs av koalitionen var befrielsen av CAR-Kamerun-korridoren. Faktum är att regeringsstyrkorna redan kontrollerar detta område och det finns inget behov av att förhandla med militanterna. Dessutom uttrycker CAR-befolkningen sin fullständiga oenighet om att inleda en dialog med rebellerna. Under den senaste månaden har flera demonstrationer hållits i Bangui, där människor skanderade "ingen dialog med rebellerna": de som gick ut mot folket i CAR med vapen borde ställas inför rätta.

Regeringen planerar tillsammans med stöd från det internationella samfundet att återställa statsmakten i hela landet, och det är bara en tidsfråga.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend