Anslut dig till vårt nätverk!

Afrika

Frankrikes privata sektor tar ledningen när det gäller samarbete med Afrika

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Tidigare denna månad, Frankrikes president Emmanuel Macron (avbildad) inbjudna över 3,000 XNUMX inflytelserika representanter för det afrikanska civila samhället, från intellektuella till affärsmän, för att delta i det "nya Afrika-Frankrike toppmötet" i Montpellier. I en bud För att få yngre generationers gunst genom att ”återuppfinna” Frankrikes relation till afrikanska länder bjöds inga afrikanska statsöverhuvuden in till mötet och genomsnittlig ålder av deltagarna var mellan 30 och 35. Denna taktik lyckades inte vinna över alla, men som i efterdyningarna av händelsen, den senegalesiske romanförfattaren Boubacar Boris Diop kritiserade avsaknaden av "konkreta tecken på hans vilja till förändring på marken", skriver Louis Auge.

Men medan Macrons nystartade toppmöte mottagna ett blandat mottagande gör franska företag större framgångar på kontinenten. Projekt som leds av företag som Ellipse Projects, Bolloré, Renault och Peugeot skördar frukter för afrikanska länder från Senegal till Marocko.

Ellipse Projects bygger fyra nyckelfärdiga sjukhus i Senegal

Många franska företag, som infrastrukturföretaget Ellipsprojekt, har varit verksamma på den afrikanska kontinenten i några år. 2017, Republiken Senegal vald Ellipse Projects för ett projekt på 150 miljoner euro för att bygga fyra nyckelfärdiga sjukhus i städerna Touba, Kaffrine, Sédhiou och Kédougou med en total kapacitet på 750 bäddar. Ellipse Projects genomförde de studier som behövdes för konstruktionen, själva byggnadsarbetet för de fyra sjukhusen, möblerade nödvändig medicinsk och teknisk utrustning och utbildade personal i deras användning.

Toubasjukhuset med 300 bäddar var invigdes mitten av september av den senegalesiske presidenten Macky Sall, som beskriven konstruktionen som "ett snabbt men ändå försiktigt jobb... Själva innebörden av fast-track". Med coronavirusfall i landet äntligen faller, kommer de nya sjukhusen att vara nyckeln till att rensa landets medicinska eftersläpning från icke-brådskande insatser.

Den förestående avtäckningen av de återstående sjukhusbyggnaderna kommer att följas av invigningen av Ellipse Projects 250 miljarder franc återställande av över 70 byggnader som tillhör Senegals justitieministerium inklusive högkvarteret för kanslihuset, Högsta domstolen, det konstitutionella rådet och National Centre for Judicial Records. Framgångarna för dessa storskaliga senegalesiska projekt kommer efter ytterligare en triumf för företaget, efter att de öppnat ett regionalt sjukhus med 120 bäddar i Ghanas Bekwai tidigare i år.

Bollorés ghananska hamn skördar frukter

Ellipse Projects är en av över 70 Franska företag som arbetar i det västafrikanska landet Ghana, inklusive L'Oréal och Pernod Ricard, trots att Ghana inte är ett frankofonland. Men den storat nyligen genomförda investeringar i landet - och största hamninvestering på Afrikas Atlantkust - gjordes av Bolloré Transport & Logistics som en del av ett gemensamt initiativ med APM Terminals och Ghana Ports and Harbors Authority. Det Paris-noterade företaget har investerat mer än 500 miljoner dollar för utbyggnaden av den centrala hamnen i Tema. Planerade arbeten innefattar en 3.5 kilometer lång vågbrytare och 16 meter djupa vattenkojer för att hysa större fartyg. Projektet är inställt på fyrdubbla hamnens containerkapacitet som hanterar över 70 % av landets containertrafik.

Annons

Det pågående projektet har redan gjort det skapas över 20,000 XNUMX direkta och indirekta jobb, av en beräknad totalt 450,000 19. Byggandet har påbörjats den andra fasen efter bakslag orsakade av Covid-200, men när det är klart kommer partnerskapet att ytterligare stärka €XNUMX miljonerna genereras i överskottshandel mellan Ghana och Frankrike i år. Tidiga uppskattningar föreslå hamnförlängningen kommer att öka exporten från Afrikas största guldproducent och näst största kakaoodlare i Afrika med inte mindre än 17 % under cirka tio år.

Renault och Peugeot ökar biltillverkningen i Marocko

Även i Marocko hjälper franska företag till att skapa ett regionalt nav – men den här gången för bilindustrin. De franska tillverkarna Renault och Peugeot PSA har varit avgörande för att göra landet till den största biltillverkaren och exportören på kontinenten. Med växter nära Casablanca och Tanger har Renault blivit den största tillverkare i landet och counts Marocko bland de fem bästa industriländerna. Företaget källor upp till 60% av innehållet i bilarna från 200 lokala leverantörer. I juli i år, Renault signerad ett avtal om att köpa över 3.5 miljarder dollar i marockanska bilar och delar, från rattar till stolsöverdrag.

Peugeot, samtidigt, öppnade en fabrik på 630 miljoner USD i Kenitra 2019, vilket ökar kapaciteten till 200,000 XNUMX fordon vid årets slut. Den nya anläggningen är fokuserade på att tillverka motorer och fordon för marknaderna i Afrika och Mellanöstern. År 2022 hoppas företaget ha ökat köp av lokala bildelar till 1 miljard euro. Tillsammans producerar de två franska företagen över 700,000 bilar per år och sysselsätter 180,000 XNUMX personer. Under deras bevakning, bilexport från Marocko reste sig med 25 % till 5.76 miljarder USD under de första åtta månaderna 2021, efter en pandemirelaterad nedgång året innan. Denna franska utländska direktinvesteringar stödjer landet genom de starka motvind orsakat av den globala ekonomiska krisen.

Ett blad ur affärsmanualen för Macron

Det ökande antalet stora investeringar från Frankrikes privata sektor har en mycket verklig inverkan på den afrikanska kontinenten, vare sig genom att öka sjukhussängutrymmen, förbättra hamntjänster eller öka biltillverkningskapaciteten. Som Ellipse Projects vd Olivier Picard förklarade, dessa "projekt uppskattas av befolkningen eftersom de svarar mot specifika behov."

Medan Frankrikes president ställda 30 miljoner euro under tre år till en oberoende "Innovationsfond för demokrati i Afrika" under förra veckans toppmöte, kommer denna finansiella mekanism att fokusera främst på styrning och demokrati, snarare än ekonomiska förändringar som skulle vara mer påtagliga för Afrikas ungdom. Macron skulle kunna göra värre än att titta på de effektfulla afrikanska satsningarna i Frankrikes hemodlade företag.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend