Anslut dig till vårt nätverk!

Afrika

Zambia: Bör EU vara försiktig med kampanjen mot korruption?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den EU-stödda anti-korruptionskampanjen som för närvarande pågår i Zambia riskerar att gå mot en politisk utrensning, enligt en ny rapport publicerad denna vecka, en utveckling som kan undergräva internationell goodwill gentemot president Hakainde Hichilema och öka affärsrisken för utländska investerare.

Valet av Hichilema till Zambias president i augusti tillkännagavs i världens politiska huvudstäder som inget annat afrikanskt resultat i minnet. Hichilema, känd som "HH", kom till makten mot alla odds, uppbackad av ett stort stöd från en ungdomlig befolkning trött på livet under Edgar Lungus regim. EU:s valövervakningsuppdrag (EOM) erkände till och med detta försök att stoppa HH:s kampanj och hans United Party for National Development (UPND), som noterar "ojämlika kampanjvillkor, begränsningar av mötes- och rörelsefrihet och missbruk av tjänsteställning".

Bryssel, liksom Washington, London och Paris, välkomnade HH:s val och stödde med rätta det mandat han hade säkrat för sin politiska plattform, som kretsade kring en stark men rättvis anti-korruptionskampanj. HH hyllades som den reformerande kraft som kunde bryta årtionden av underutveckling och driva Zambias ekonomiska återupplivning, med Ursula van der Leyen betonar EU:s avsikt att "samarbeta för att driva framåt de föreslagna styrelseformer och ekonomiska reformer som prioriteras i ert övergripande program för Zambias framtida utveckling".

Nu, 100 dagar efter hans val, har en ny rapport från riskkonsultföretaget Pangea-Risk bedömt hur Hichilema presterar. Och även om beröm för hans ansträngningar och avsikt är tydliga, verkar verkligheten i landets situation hota objektiviteten i kampanjen mot korruption.

Enligt analys av nyare data bedömer rapporten att ekonomiska reformer har avstannat och att regeringens förmåga att driva på en meningsfull förändring har begränsats av villkoren för ett hotande IMF-program. Zambias hårt skuldsatta ekonomi har haft det kämpigt de senaste åren och i november 2020 blev det det första landet att betala sina skulder under pandemin, vilket ledde till rädsla för en "skuldtsunami" som skulle kunna utplåna ekonomisk tillväxt i hela Afrika. Detta lämnar HH med litet manöverutrymme för att implementera sin policyplattform och ökar risken för kortsiktiga åtgärder som undergräver hans bredare agenda.

Samtidigt ökar den nya regeringens otåliga och mäktiga politiska och affärsmässiga stödjare trycket för att säkra lukrativa ekonomiska andelar i gruv- och jordbrukssektorerna, inklusive gödselmedelskontrakt, som riskerar att rycka upp regeringens pro-investerare meriter. En av dessa stödjare, Maurice Jangulo – vars fru är minister i UPND-regeringen – har säkrade nyligen ett privat kontrakt med en enda källa värt 50 miljoner dollar för att leverera gödningsmedel till UPND:s kärnområden i Zambias bördiga södra regioner mitt i ett tillslag mot sektorn.

Utmärkelser som dessa återupplivar rykten om att Hichilemas kampanj riktar sig mot politiska rivaler samtidigt som de belönar några av hans egna politiska och affärsmässiga stödjare. Det är avgörande att sådana politiska konflikter distraherar från det akuta behovet av att säkerställa leverans av gödselmedel till småskaliga bönder, och utgör därmed en risk för att skada den bredare ekonomin och i slutändan Zambias förmåga att attrahera ytterligare utländska investeringar.

Annons

Enligt rapporten slits Hichilema nu mellan att gå vidare med sitt reformistiska arv eller ge vika för några av sina lojalisters avsikter att återuppta plundring av statliga tillgångar.

EU kommer självt att känna effekten av detta. Bara förra veckan, den 26 miljoner euro EU-finansierade Enterprise Zambia Challenge Fund (EZCF) beviljade miljontals euro i bidrag till tio företag verksamma inom jordbrukssektorn. Förra månaden, a nytt initiativ på 30 miljoner euro lanserades av EU, Europeiska investeringsbanken (EIB) och zambiska regeringar för att påskynda jordbruksinvesteringar. Eftersom EU:s skattebetalares pengar nu är avsatta för zambiskt jordbruk och agrobearbetning, kommer varje återupplivande av korruption att ses som ett slöseri med skatter. På samma gång, EU-Zambia samtalar om att stärka utvecklingssamarbetet måste nu ta hänsyn till risken att etablerade styrkor kapar och utnyttjar kampanjen mot korruption.

Robert Besseling, VD för Pangea-Risk, sa: "Förväntningarna på den nya Hichilema-regeringen är fortfarande höga även nu, tre månader efter hans val. Men verkligheten av de utmaningar som Zambia står inför har begränsat hans förmåga att agera i nyckelfrågor, inklusive ekonomiska reformer och hans mycket omtalade anti-korruptionsdrift.”

"Hichilema måste se till att hans ansträngningar mot ympning förblir objektiva och inte tar på sig drag av en politisk eller stamutrensning, annars kommer han att förlora den välvilja som hans reformerande budskap har fått från både inhemska och internationella observatörer."

Detta borde vara ett varningstecken för observatörer och investerare från EU och andra håll om att Hichilema utan hjälp kan falla offer för de traditionella etablissemangskrafter som har hållit tillbaka Zambia så länge. Detta kommer att resultera i en återgång till transplantation, endemisk i tidigare administrationer, och innebära att Zambia misslyckas med att dra nytta av den bästa möjligheten att reformera på flera år.

Hichilema har fortfarande en stark ställning både internationellt och nationellt, med ett tydligt mandat att städa upp den zambiska ekonomin. För att genomföra den förändring han talar om, och återupprätta förtroendet hemma och utomlands, får HH inte låta hans anti-korruptionskampanj falla offer för just de krafter han försöker besegra.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend