Anslut dig till vårt nätverk!

Afrika

Feeding the World: Hur teknik kan tackla matosäkerhet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Mot en andra grön revolution tillhandahåller Tingo, Inc. tekniken för att göra bönder till hjältar. - skriver Dozy Mmobuosi, grundare och VD

Världens matsystem har satts under enorm press under de senaste tre åren, med ett ökande antal människor som lider av kronisk undernäring och allvarlig matosäkerhet. Befintliga livsmedelsproblem globalt har förvärrats som ett resultat av Rysslands invasion av Ukraina, vilket förvärrar en redan allvarlig situation efter utbrottet av pandemin.

Ingenstans kan frågan om osäkerhet i livsmedel ses tydligare än på kontinenten Afrika, där de mest utsatta kommer att bära bördan av globala kriser. Det finns inga enkla lösningar på de problem som är inneboende i det globala livsmedelssystemet: själva systemet måste omvandlas. Denna förändring kan bara börja med ett maktskifte, en bredare tillgång till den senaste vetenskapen och teknologin. En kedja är bara så stark som dess svagaste länk. 

Det ständigt växande utbudet av innovativa teknologier som är tillgängliga för bönder runt om i världen har varit imponerande, men denna teknik når sällan dem som behöver den mest. Tingo, Inc. har som ett av sina primära uppdrag att inleda en andra grön revolution, som kommer att slå rot i Afrika. Vi anser att den senaste vetenskapliga och tekniska utvecklingen bör göras tillgänglig för alla bönder över hela kontinenten, vilket ger dem möjlighet att bli hjältar i sina egna berättelser.

Bara med tanke på det 8 % av landsbygdsbefolkningen i Västafrika har tillgång till elektricitet, syftar Tingo, Inc. till att tillhandahålla små och medelstora solpaneler för att göra det möjligt för bönder att utveckla sofistikerade bevattningssystem, vilket gör att de kan öka livsmedelsproduktionen och minska förlusterna efter skörd. Denna teknik, känd som agrivoltaics, skulle inte bara möjliggöra hållbar och prisvärd energigenerering utan också öka tillväxten genom att ge skugga till grödor och behålla fukt i jorden.

Att demokratisera tillgången till den senaste vetenskapen och teknologin för hela Afrika ligger i hjärtat av allt vi gör på mitt företag, Tingo Inc. Jag tror verkligen att detta är lösningen på global matosäkerhet och att det har potentialen att förvandla kontinenten. 

Den gröna revolutionen på 1950- och 60-talen, ledd av Norman Borlaug, avslöjade i vilken skala implementeringen av de senaste teknologierna och vetenskapliga metoderna kan förändra jordbruksproduktionen. Borlaug har krediterats för att ha förhindrat svält för över 1 miljard människor, minskat fattigdom i stor skala och bidragit till minskad spädbarnsdödlighet. Denna havsförändring nådde dock aldrig Afrika.

Annons

Idag producerar bönder över hela världen tillräckligt med mat för att föda cirka tio miljarder människor. Men på grund av en mängd olika faktorer gör bara en del av den maten den från gröda till tallrik: en av nio personer på planeten gå till sängs hungrig de flesta nätter. En av dessa faktorer är den asymmetriska tillgången till kunskap och teknik som låg- och medelinkomstländer står inför jämfört med rikare länder.  

En innovation som kan hjälpa till att återställa denna maktobalans är digital teknik. Digital teknik, som mobiltelefoner och internet, som samlar in, lagrar, analyserar och utbyter information digitalt, representerar mer tillgängliga lösningar för jordbrukare. De möjliggör större samarbete och gör information, teknik och expertis, samt tillgång till nya marknader, tillgänglig för fler människor än någonsin tidigare. 

Livsmedelssäkerhetsexperter är alla överens om att digital teknik har potentialen att omvandla hela matförsörjningsnätverk, förbättra kvaliteten och omfattningen av livsmedelsproduktionen, samt att bredda den globala tillgången till mat. FN:s tidigare generalsekreterare Kofi Annan och Sam Dryden från Bill & Melinda Gates Foundation uttalade 2015 att digital teknik har potentialen att på djupet förändra hur afrikanska bönder samarbetar för att omvandla blygsamma jordskiften till långsiktiga ekonomiska möjligheter och livsmedelssäkerhet. 

Agritechföretag kan koppla afrikanska bönder till internationella marknader, finansiella tjänster och resurser i en omfattning som aldrig har setts tidigare. Tingo, Inc., till exempel, tillhandahåller smartphones för att hjälpa jordbrukare på landsbygden att möta deras behov av input, agronomy, off-take och marknadsplats. Bara från sin telefon kan användare hantera allt från påfyllningar till betalningar av elräkningar och tillgång till mikrofinansiering. 

Utan tvekan kommer global livsmedelsförsörjning att bli en av de avgörande frågorna för vår generation - Zero Hunger is the 2nd av FN hållbara utvecklingsmål. Det är fortfarande oklart hur förödande kombinationen av en global pandemi och ett krig i Europa kommer att visa sig vara för internationella livsmedelssystem. Det förväntas att vi under de kommande 35 åren kommer att behöva producera mer mat än vi har någonsin producerats i mänsklig historia.  

Vid sidan av denna uppskattning finns FN:s Världslivsmedelsprograms varning om att, utöver de 276 miljoner människor som för närvarande upplever akut livsmedelsosäkerhet, en ytterligare 47 miljoner människor kan möta extrem svält om situationen i Ukraina fortsätter okontrollerat.  

Av de 10 länder som är mest drabbade av hunger och undernäring enligt 2021 Global Hunger Index, är 7 i Afrika. År 2020 mötte en av fem afrikaner svår hunger. Inför sådan fruktansvärd statistik skulle det vara lätt att tappa hoppet. Jag tror verkligen att Afrika har den största outnyttjade potentialen på jorden – mer än en välnärd nation kan det bli världens brödkorg. 

De kriser vi har mött de senaste åren har lärt oss att det finns en gräns för hur väl frihandel kan förhindra hunger och svält i länder som är beroende av import. För att bygga mer rättvisa och framgångsrika globala livsmedelssystem måste vi samarbeta internationellt för att utveckla tekniska system som är produktiva för samhället och lukrativa för jordbrukare, samtidigt som de förblir öppna och tillgängliga för alla. Att anta system som sprider mathandel genom ett digitalt ekosystem kommer att hjälpa Afrika att leda vägen in i en mer innovativ, effektiv och hållbar framtid. Varje plattform som förbinder deltagare i jordbrukets värdekedja, från bönder till förpacknings- och logistikpartners, till vardagskonsumenter som är ivriga att köpa färsk frukt till de bästa priserna, är avsedd att förvandla förmögenheterna i Afrika, en av världens sista gränser för tillväxt

Författaren, Dozy Mmobuosi, är grundare och VD, Tingo, Inc.

Mot en andra grön revolution tillhandahåller Tingo, Inc. tekniken för att göra bönder till hjältar.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend