Anslut dig till vårt nätverk!

Afrika

Europeiska investeringar i Afrikas jordbrukssektor är avgörande för global livsmedelssäkerhet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Inför skenande priser på viktiga basgrödor efter Rysslands invasion av Ukraina, Europas brödkorg, och desperata för att hejda den växande levnadskostnadskrisen, har regeringar och företag i hela EU och på andra håll tvingats söka andra källor för jordbruksprodukter.

Det är svårt att snabbt ersätta Ukrainas försörjning. Dess infrastruktur gör att grödor som odlas billigt på dess rika, svarta jord kan nå internationella marknader snabbt. Den stora volymen av dess exporterade produkter har gjort det östeuropeiska landet till en nyckelspelare på internationella livsmedelsmarknader.

Eftersom köpare och handlare inser behovet av att diversifiera utbudet bredare, ser många alltmer till Afrika som en potentiell källa till nyckelgrödor för att fylla tomrummet efter Ukraina och skydda sina leveranskedjor från andra chocker i framtiden.

Det är vettigt att Afrika tar en viktigare roll. Hem till 60 % av världens åkermark, jordbruk och dess relaterade verksamheter är en viktig drivkraft för utveckling och en ledande arbetsgivare på kontinenten. Med över 70 % av Afrikas befolkning i jobb kopplade till produktion, bearbetning eller försäljning av livsmedel, utgör dessa sektorer 25 % av dess BNP.

Men trots denna rikedom av resurser och tillgängliga människor förblir Afrika en nettoimportör av livsmedel. Ett underskott i teknologi, kunskap och färdigheter – allt hämmat av bristande investeringar – håller tillbaka Afrikas förmåga att försörja sig själv och bli en källa till råa och förädlade varor för andra.

Och Afrika kämpar för att försörja sig själv. År 2020 var över 281 miljoner afrikaner undernärda, en ökning med nästan 90 miljoner sedan 2014. Klimatförändringar och konflikter är de omedelbara faktorerna som skylls på, men bakom dessa drivkrafter ligger en grundläggande fråga – frånvaron av hållbara investeringar riktade mot att ta itu med problemet och bygga upp inhemska industrier som ger jobb, möjligheter och hopp till samhällen över hela kontinenten.

Elfenbenskustens kakaosektor är ett klassiskt exempel på problemet. Trots att den producerar 38 % av världens kakaoskörd går den västafrikanska nationen miste om betydande värde eftersom mycket av råvaran exporteras till bearbetningsanläggningar utomlands som omvandlar den till sin slutliga form. Som ett resultat importerar Elfenbenskusten faktiskt choklad, den dyrare bearbetade produkten, trots dess rikedom av den primära råvaran.

Annons

Det franska ordförandeskapet för Europeiska rådet, som inleddes i januari, har gjort förbättringar av förbindelserna med Afrika till en viktig del av sin utrikespolitiska agenda. Detta har stötts av ett EU-Afrika Global Gateway Investment Package, som tillkännagavs i februari vid toppmötet mellan Europeiska unionen och Afrikanska unionen i Bryssel, som syftar till att investera 150 miljarder euro över hela kontinenten. Även om avsikten är beundransvärd, kommer det att ta tid för detta kapital att distribueras på ett sätt som är meningsfullt och kommer att ha en verklig inverkan.

Det finns några europeiska företag som har legat före spelet ett tag och har upptäckt behovet av riktiga hållbara investeringar för att göra Afrika mer självförsörjande och tryggt med livsmedel. Företag från den privata sektorn från Europa investerar i alla stadier av livsmedelsproduktionscykeln och hittar möjligheter att utveckla verksamhet och välstånd för lokala samhällen över hela kontinenten.

Lokala partnerskap är nyckeln för en framgångsrik investering med långsiktig effekt. Den schweiziska handlaren Paramount Energy and Commodities slog sig ihop med en lokal livsmedelsdistributör i Angola, Carrinho Group, för att stärka livsmedelssäkerheten i regionen. Paramount investerade över 500 miljoner dollar i byggandet av en stor livsmedelsfabrik som inte bara ger arbetstillfällen till lokalsamhällen utan också har sänkt matkostnaderna i Angola och dess grannar, med produkter som pasta, ris och tomatpasta som nu tillverkas hemma. Framgången med detta initiativ är så stor att andra länder tar steg för att attrahera liknande investeringar, medan Paramount utökar uppdraget för sitt "Empowering Africa"-program för att bygga långsiktiga företag över hela kontinenten.

Avgörande för dessa verksamheter är utvecklingen av infrastruktur och överföringen av kunskap om hur man utvecklar den, vilket förbättrar försörjningskedjorna över hela kontinenten. Solevo Group, en tidigare fransk, nu brittisk ägd leverantör av gödningsmedel och andra jordbruksprodukter, har utvecklat ett brett nätverk av lageranläggningar, distributörer och säljare över hela Västafrika och i andra länder för att säkerställa att dess produkter levereras till bönder i det mycket lilla fönstret som krävs för att säkerställa maximal nytta för grödor. Denna kunskap och klassens bästa tillvägagångssätt kan göra affärer och handel mer effektiva när andra börjar replikera dess metoder.

Det gemensamma temat med dessa företag och andra är erkännandet av att självförsörjning inom jordbruket och att bygga lokal industri är nyckeln till Afrikas långsiktiga utveckling. Den privata sektorn har en avgörande roll att spela i kontinentens utveckling, särskilt när det gäller att stärka industriell och kommersiell effektivitet och, kanske viktigast, som en källa till kapital som är smidigare.

Till förmån för lokalbefolkningen och deras europeiska vänner måste utvecklingen av Afrikas jordbrukssektor påskyndas för att göra kontinenten självförsörjande och för att fylla luckorna i växtodlingen som orsakats av den ryska invasionen i Ukraina. Dessa två mål kan vara olika, men vägen dit är densamma, och investeringar från Europa kommer att vara drivkraften för att nå dit. 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend