Anslut dig till vårt nätverk!

Afrika

Storbritannien och Angola: Vem ger råd till vem?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Delegater vid FN var förvånade i slutet av förra året när Angola erbjöd ekonomisk vägledning till Storbritannien.

Faktum är att det fattiga Angola som gav råd till det formidabla Storbritannien, rankade den femte eller sjätte största ekonomin globalt beroende på måttet, verkade ganska djärvt. Observatörer lämnades förvirrade och ifrågasatte om detta tydde på tillståndet för Rishi Sunaks nation eller uppvisade övertro från Angolas sida.

Ändå rekommenderade Angola Storbritannien att anta en brådskande strategi för fattigdomsbekämpning och genomföra nya åtgärder för att skydda sina medborgare från den eskalerande levnadskostnadskrisen. Enligt Världsbanken kom detta förslag från ett land där ungefär en tredjedel av befolkningen lever i fattigdom (tjänar under 2.15 USD per dag). I Angola stiger arbetslösheten och nationen brottas med sina skyhöga hushållsräkningar.

Det är ovanligt att en afrikansk, sydlig nation föreslår ekonomiska politiska förändringar för en global nordstat. Kritiker av den konservativa regeringen, ledd av Rishi Sunak, omfamnade Angolas initiativ och hävdade att det signalerade Storbritanniens minskande internationella ställning.

Kartik Raj från Human Rights Watch (HRW) betonade allvaret i budskapet och varnade: "När ett land med en extremt hög fattigdom ställer en sådan fråga till Storbritannien, borde regeringen lyssna snarare än bortse från det."

Medan Sunak och hans allierade verkade förbryllade och föga imponerade, var svaret i Luanda, Angolas huvudstad, på liknande sätt blandat. Motståndare till João Lourenços regering borstade bort förslaget som en flagrant distraktion från kritik mot det regerande MPLA-partiet och den svaga angolanska ekonomin.

Lourenço och hans medarbetare citerade bevis på ekonomisk återhämtning i Angola. Nationen har nyligen tagit sig ur en femårig lågkonjunktur och är, som oljeleverantör, redo att dra nytta av den förväntade varaktiga ökningen av globala energipriser. Kreditvärderingsinstituten har uppgraderat Angolas kreditvärdighet och lovordat minskning av statsskulden. Ett treårigt IMF-avtal har slutits framgångsrikt och covid-19-restriktioner har hävts.

Annons

Däremot kvarstår oro för att återhämtningen är svag och betydande risker kvarstår. Till exempel hindrar låga betyg av Fitch för politisk stabilitet, rättsstatsprincipen och mänskliga rättigheter Angola från att optimera oljeintäkterna för alla dess medborgares välfärd.

Flera uppmärksammade fall av statlig maktmissbruk har urholkat rättsstatsprincipen. 2018, efter en seger i den engelska High Court of Justice, fängslades den angolansk-schweiziska finansmannen Jean-Claude Bastos i sex månader utan rättegång i ett försök att pressa honom att göra eftergifter i en kommersiell tvist mellan parterna. Detta irriterade riskkapitalister och avrådde internationella investeringar långt efter hans frigivning.

Under 2019 hölls betalningar på nära 100 miljoner USD tillbaka från LS Energia och APR Energy under en längre period. Även om angolanska tjänstemän så småningom löste betalningarna, orsakade tvisterna skakningar i Washington, DC och ansträngda relationer med USA.

År 2020 hölls pengar tillbaka från den USA-baserade fastighetsutvecklaren Africa Growth Corporation, som bygger prisvärda bostäder för utlänningar och kontorslokaler för utländska företag i Afrika, efter att den angolanska regeringen beslagtagit dess fastigheter, tillgångar och bankkonton. En initial förlust på 95 miljoner USD av AFGC reducerades med hälften i ett förhandlat avtal mellan företaget och den angolanska regeringen som en del av AFGC:s frenetiska försök att få tillbaka pengar till investerare. Men den angolanska vice justitieministern har sedan dess förnekat att någon sådan överenskommelse hade förmedlats, vilket tvingar AFGC att absorbera förlusten för tillfället.

Som en oljeproducerande nation med en odiversifierad ekonomi är Angolas nuvarande ekonomiska styrka starkt beroende av energipriser. Eftersom Angola står inför en framtid efter oljan är det avgörande att ackumulera tillräcklig rikedom för att stödja framtida generationer. Att navigera i omställningen av gröna bränslen kräver högre utbildningsnivåer, värdefull kompetensutveckling, särskilt inom digital teknik, ökade utländska direktinvesteringar och skapandet och tillväxten av nya sektorer.

I dessa områden kan Storbritannien, som för närvarande är sårbart på grund av sin brist på inhemsk energi men traditionellt robust i teknik och historiskt attraktivt för utländska investerare, erbjuda hjälp. Kanske har de två nationerna värdefulla lärdomar att dela med sig av trots allt.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend