Anslut dig till vårt nätverk!

Afrika

Europeiska unionen och Afrika: Mot en strategisk omdefiniering och partnerskap

DELA MED SIG:

publicerade

on

Av Jean Clarys

"Afrika genomgår betydande förändringar, det har utvecklats mycket (...) Mer än bara en mjukvaruuppdatering, vi föreslår att installera en ny mjukvara tillsammans, anpassad till de pågående omvandlingarna", säger Macky Sall, dåvarande president i Senegal och ordförande för African Union (AU), som kräver en "nystart" under det sjätte AU-EU-toppmötet i februari 2022. Denna uppmaning att anpassa AU-EU-relationerna till ett nytt sammanhang gör det möjligt att öppna reflektioner över nya analytiska perspektiv för att ompröva synergierna mellan Europeiska unionen och den afrikanska kontinenten.

På båda sidor av Medelhavet finns det faktiskt en växande önskan att se över och föryngra relationerna mellan de två kontinenterna. Ur det nordliga perspektivet initierades detta förnyade intresse för Afrika av den tidigare EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, särskilt genom Afrika-Europa-alliansen som han officiellt tillkännagav i sitt tal om tillståndet i unionen 2018. Denna utsträckta hand mot sin södra granne har ytterligare betonats under Ursula Von Der Leyens ordförandeskap, som bara en vecka efter tillträdet gjorde sitt första utlandsbesök vid AU:s högkvarter i Addis Abeba, där hon bekräftade att "Afrikanska unionen (AU) ) är Europeiska unionens (EU) främsta politiska och institutionella partner på panafrikansk nivå.” 

Bara två månader efter detta första besök återvände Ursula Von der Leyen tillsammans med 20 av de 27 kommissionärerna och EU:s höga representant för utrikesfrågor, Josep Borrell. Ur alliansens södra perspektiv vill afrikanska ledare, förutom att stärka detta partnerskap, också tänka om i grunden. Sålunda, i sitt invigningstal som ordförande för Afrikanska unionen, förklarade Macky Sall, "Afrika är mer beslutsamt än någonsin att ta sitt öde i egna händer", och försäkrar att han vill utveckla "förnyade, mer rättvisa och mer rättvisa partnerskap" med internationella partners. 

Efter det senaste AU-EU-toppmötet ifrågasatte Patricia Ahanda möjligheten av uppkomsten av ett "delat ledarskap" mellan de två fackföreningarna, medan Charles Michel, Europeiska rådets ordförande, och Macky Sall, publicerade ett gemensamt yttrande i Le Journal du Dimanche på tröskeln till toppmötet, där de tillkännagav sin önskan att "gemensamt upprätta grunden för ett förnyat partnerskap." 

Två år har gått sedan det senaste AU-EU-toppmötet, som syftade till att förkroppsliga en stor historisk förändring både moraliskt och materiellt mellan ledarna för dessa geografiska, institutionella och politiska områden. I ett sammanhang där europeiska nyheter om geopolitiska frågor till stor del domineras av kriget i Ukraina och den israelisk-palestinska konflikten, och där de få nyheterna om den afrikanska kontinenten är fokuserade på migrations- och säkerhetsfrågor i Afrika, syftar denna artikel till att ge en översikt över förbindelserna mellan de två angränsande kontinenterna genom linsen av officiella tal och initiativ från huvudaktörerna och analytikerna i partnerskapet mellan Afrikanska unionen och Europeiska unionen.

Annons

I. Motiv för att stärka EU/UA-partnerskapet

A. Redan starka band mellan de två kontinenterna

Utöver förbindelserna mellan AU och EU, på grund av deras delade historia och geografiska närhet, har Afrika och Europa naturligtvis betydande band. Dessa privilegierade länkar illustreras först i ekonomiska förbindelser. Handeln mellan de två kontinenterna uppgår till 225 miljarder euro årligen. Med nästan 30 miljarder euro som tilldelas Afrika årligen är EU fortfarande den största givaren på kontinenten före USA, Japan och Kina. Det sammanlagda offentliga utvecklingsstödet från Europeiska unionen och dess 27 medlemsländer uppgår till 65 miljarder euro årligen.

Utöver detta nära ekonomiska samarbete är närheten mellan de två kontinenterna också tydlig i det europeiska militära och civila samarbetet i Afrika. Av de sju militära uppdrag som för närvarande genomförs av Europeiska unionen är sex koncentrerade till den afrikanska kontinenten. Fyra av dessa uppdrag syftar främst till att utbilda lokala väpnade styrkor: i Somalia (EUTM Somalia, sedan 2010), i Mali (EUTM Mali), i Centralafrikanska republiken (EUTM CAR, sedan 2016) och i Moçambique (EUTM Mocambique, sedan november 2021). De andra två uppdragen tar itu med piratkopiering till sjöss utanför den somaliska kusten (EUNAVFOR Atalanta, sedan 2008) och övervakar efterlevnaden av det FN-pålagda vapenembargot mot Libyen (EUNAVFOR Irini, sedan mars 2020).

Utöver dessa militära uppdrag placerar Europeiska unionen även fyra civila uppdrag i Afrika. Sedan 2013 har EUBAM Libyens uppdrag hjälpt libyska myndigheter med att hantera gränser. EUCAP Somalia-uppdraget, som inleddes 2016, syftar till att stärka Somalias maritima kapacitet, särskilt för att stödja det militära uppdraget mot piratkopiering. Två andra civila uppdrag verkar i Sahel-regionen: EUCAP Sahel Niger (sedan 2012), som syftar till att förbättra kapaciteten hos Nigers försvars- och säkerhetsstyrkor, och EUCAP Sahel Mali (sedan 2014), som hjälper till att stärka kapaciteten hos den maliska brottsbekämpningen.

B. Afrikas växande roll i världen

Detta förnyade intresse från Europeiska unionen för den afrikanska kontinenten förklaras också av ett internationellt geopolitiskt sammanhang där Afrika intar en alltmer framträdande plats, samtidigt som Europa lider av en viss nedgång i sin internationella centralitet, både ekonomiskt och geopolitiskt. Så långt ifrån att vara den enda makt som fokuserar sin internationella strategi mot den afrikanska kontinenten, möter EU hård konkurrens från tredje makter på afrikansk mark. Kina, USA, Turkiet, Indien, Japan, Ryssland, Brasilien, Sydkorea och Gulfländerna representerar lika många aspiranter för stärkt samarbete med olika afrikanska länder – ambitioner som går långt utöver enbart import av naturresurser.  

Även om Afrika 2024 fortfarande spelar en mindre roll i världsekonomin, och representerar 3 % av den globala ekonomiska produktionen 2023, har kontinenten några av de mest dynamiska ekonomierna på jorden. Många analytiker räknar med att kontinenten kommer att vara den snabbast växande regionen 2027. I detta sammanhang kämpar Europeiska unionen ibland för att övertyga sina Medelhavspartner att lita på den, och möter konkurrens från olika tredje makter, som lyckas implementera homogena nationella strategier samtidigt som -En europeisk fragmentering undergräver ibland EU:s trovärdighet och effektivitet på kontinenten.

I denna internationella kamp om Afrika är EU:s främsta konkurrenter Kina, USA och Ryssland. Toppmötena "Kina-Afrika", "Ryssland-Afrika" och "USA-Afrika" följer varandra i snabb takt och förkroppsligar denna betydande entusiasm. Var och en av dessa makter använder sin egen strategi enligt en agenda som definieras av ibland mycket olika prioriteringar. Kina är utan tvekan den mest inflytelserika utländska makten i Afrika. Dess storskaliga investeringar i infrastruktur, gruvor och utvecklingsprojekt har avsevärt stärkt dess närvaro. Kina är involverat i många storskaliga projekt, såsom byggandet av järnvägar, hamnar och initiativ för stadsutveckling.

Dessutom har Belt and Road Initiative utökat landets inflytande över hela kontinenten, vilket gör det till en viktig ekonomisk partner för många afrikanska länder. I november 2021 anordnade Kina det åttonde forumet för samarbete mellan Kina och Afrika i Dakar. Samtidigt har Middle Kingdom avsevärt ökat sina investeringar på kontinenten och nådde 8 miljarder dollar 2.96, en ökning med 2020 % jämfört med 9.5, för en total summa av 2019 miljarder dollar under ett decennium. Men även om den är mycket hög, motsvarar denna investering bara hälften av vad Europeiska unionen planerar att investera om fem år.

Förenta staterna antar samtidigt ett mångfacetterat förhållningssätt till sitt inflytande i Afrika, genom att kombinera utvecklingsbistånd, diplomatiska engagemang och militärt samarbete. Den 5 oktober 2021, som en del av Blue Dot Network, finansierade USA projekt i Afrika på 650 miljoner dollar. I december 2022 uttalade finansminister Janet Yellen, efter toppmötet mellan USA och Afrika, som samlade 49 afrikanska statschefer i Washington, "Ett blomstrande Afrika ligger i USA:s intresse. Ett blomstrande Afrika innebär en större marknad för våra varor och tjänster. Det innebär fler investeringsmöjligheter för våra företag.” Denna händelse ledde till ett löfte om 55 miljarder dollar i amerikanska investeringar under tre år. Dessutom förespråkar Joe Biden nu för att ge Afrika en permanent plats vid G20, där Sydafrika för närvarande är den enda afrikanska medlemmen.

Även om Biden-Harris-administrationen officiellt försöker skilja sin afrikanska offensiv från sin rivalitet med Kina, är det tydligt att detta uppvaknande på kontinenten syftar till att motverka framfart från den asiatiska makten, vars handel med Afrika ökade från 10 miljarder dollar 2002 till 282 dollar. miljarder år 2022.

När det gäller Rysslands inflytande i Afrika är det intressant att notera att det främst är strategiskt och politiskt. Rysslands strategi syftar främst till att få stöd för sina globala positioner, särskilt inom FN:s generalförsamling. Rysslands engagemang inkluderar ofta militärt samarbete, särskilt genom Wagnergruppen, som tillhandahåller säkerhetstjänster till olika afrikanska regeringar i utbyte mot tillgång till naturresurser som guld och diamanter. Rysslands inflytande är mindre ekonomiskt jämfört med Kinas, men strategiskt betydande.

Andra makter, mindre uppenbara för allmänheten i deras närvaro på den afrikanska kontinenten, använder också växande strategier i Afrika. Detta är fallet med Sydkorea, som positionerar sig som en nyckelpartner i Afrikas utvecklingsstrategi. Japan investerar också allt mer på kontinenten och finner det ett sätt att få diplomatiskt stöd från de 54 afrikanska länderna som tillsammans representerar mer än en fjärdedel av FN:s medlemmar. Indien, å andra sidan, ser sina förbindelser med den afrikanska kontinenten som en språngbräda i sin "strävan efter supermaktsstatus." 

Med Egypten och Etiopien som nyligen gick med i BRICS, hoppas Brasilien att fördjupa sina ekonomiska och diplomatiska förbindelser med de två länderna för att stärka sin plats i denna grupp. Turkiets handels- och försvarsförbindelser är kärnan i dess strategi i Afrika. Under de senaste två decennierna har handeln mellan Turkiet och Afrika ökat från 5.4 miljarder USD till över 40 miljarder USD 2022. Dessutom har Turkiet blivit en nyckelspelare i det föränderliga säkerhetslandskapet på kontinenten. Ankara, som redan finns i Nordafrika och Afrikas horn, har slutit försvarsavtal med väst- och östafrikanska länder, inklusive Etiopien, Ghana, Kenya, Nigeria och Rwanda. Även om detaljerna i dessa avtal varierar, från säkerhetsbestämmelser och tekniskt stöd till militär utbildning, inkluderar de ofta bestämmelser om vapenförsäljning. 

Denna bild skulle förbli ofullständig utan att nämna Gulfländernas växande inflytande på hela kontinenten. Förenade Arabemiraten, till exempel, försöker utöka sina relationer med östafrikanska länder för att projicera sin makt och begränsa iranskt inflytande. Sammantaget motiveras Gulfländernas strategi i Afrika av ekonomisk diversifiering, säkra livsmedel och energiförsörjning, öka deras geopolitiska och kulturella inflytande och skydda deras säkerhetsintressen. 

Slutligen är det viktigt att lyfta fram den växande roll som afrikanska stormakter spelar i utvecklingen av resten av kontinenten. Detta är till exempel fallet med Egypten, särskilt i Nigeria men även över hela kontinenten. Dessa strategier stöds ofta av stora privata aktörer; för Sydafrika (MTN Group, Shoprite Holdings, Standards Bank Group), för Nigeria (Dangote Group, UBA), för Marocko (Attijariwafa Bank, OCP Group), eller för Kenya (Equity Bank, Safaricom).

C. Ett delat öde som skapar gemensamma utmaningar

Även om de redan nära förbindelserna mellan dessa två kontinenter och Afrikas centralitet i världen är faktorer för det förnyade intresset som EU och AU visar för detta partnerskap, stärker en medvetenhet om ett delat öde som medför gemensamma utmaningar ytterligare ledarnas vilja att båda sidor av Medelhavet för att bekräfta sitt samarbete. Det är i denna anda som Ursula von der Leyen deklarerade inför toppmötet mellan AU och EU: "Afrika behöver Europa och Europa behöver Afrika." Afrika uppfattas nu som en väsentlig och naturligt kopplad partner till Europas framtid. I denna mening träffades afrikanska och europeiska diplomater i juni 2022 i Addis Abeba för att reflektera över "Varför Europa och Afrika behöver varandra i kristider." 

Dessa gemensamma utmaningar kan grovt sammanfattas i följande teman: "fred och säkerhet, migration, klimatförändringar, digital omvandling och multilateralismens kris", som energifrågan naturligtvis lägger till. En av de första gemensamma utmaningarna som de två kontinenterna står inför ligger i att hantera migrationsströmmar. Baserat på de axlar som definieras i Valletta Joint Action Plan, som syftar till att stödja afrikanska och europeiska partner genom att stärka migrationsstyrningen, lanserades två initiativ efter toppmötet mellan AU och EU i februari 2022, nämligen Atlantic/Western Mediterranean Route TEI och Central Mediterranean Ruta TEI. 

Deras mål, som delas mellan de två kontinenterna, kan sammanfattas i 5 punkter:

– Förebygga irreguljär migration och bekämpa människohandel och smuggling,

– Skapa en miljö som främjar utveckling och främja laglig migration och rörlighet,

– Hjälpa partnerländerna att säkerställa skydd och ekonomisk autonomi för migranter,

– Underlätta hållbart återvändande och återintegrering av strandade migranter,

– Ta itu med de grundläggande strukturella orsakerna till oregelbunden migration och tvångsförflyttning.

Fred och säkerhet är också vanliga utmaningar som binder de två grannarna, på grund av deras geografiska närhet och betydelsen av mänskliga och ekonomiska flöden mellan de två kontinenterna. När det gäller fred och säkerhet är EU:s mål att stödja afrikanska initiativ för att bekämpa terrorism och främja afrikanska åtgärder för kontinentens stabilitet, genom att stödja fredsbevarande operationer och stärka den lokala kapaciteten. Instabilitet och osäkerhet i Afrika har oundvikligen återverkningar på Europa. I nära samarbete med Afrikanska unionen använder EU därför sina resurser för att främja "afrikanska lösningar på afrikanska problem" i Somalia, Sahel, Centralafrikanska republiken och Moçambique. 

Frågan om klimatförändringar är också kärnan i de gemensamma utmaningarna mellan de två geografiska områdena. Inför toppmötet mellan AU och EU meddelade Josep Borrell, Europeiska kommissionens vice ordförande, "Under de senaste åren har EU mobiliserat för att hjälpa Afrika att anpassa sig till dess konsekvenser (de som är relaterade till klimatförändringarna), särskilt genom Great Green Wall-projektet mot ökenspridning, men vi kommer att behöva öka denna insats avsevärt i framtiden. Vi måste också gå samman för att göra FN:s klimatkonferens (COP26) till en framgång. Tillsammans representerar vi 40 % av FN-länderna och tillsammans kan vi sätta världen på väg mot en mer rättvis och hållbar utveckling.”

När det gäller energifrågan har EU, på grund av historiens acceleration kopplat till en kontext av ökande geopolitisk spänning och konkurrens, förstått att Afrika är en av de mest legitima partnerna för att uppnå sitt strategiska självstyremål. I gengäld betonar afrikanska ledare intresset för deras länder att samarbeta med en europeisk union som kan stödja kontinenten i en industrialiseringsprocess som möjliggör omvandling av naturresurser på plats till omvandlad energi. 

När det gäller digitaliseringen av den afrikanska kontinenten efterlyser många aktörer tillgång till satellitteknik och installation av undervattenskablar. Det finns dock ett stort hinder att övervinna, som ligger i bristen på tillgång till elektricitet som drabbas av en stor del av den afrikanska befolkningen. Således har knappt mer än varannan person tillgång till elektricitet i Afrika 2024. Om nuvarande trender fortsätter kommer mindre än 40 % av de afrikanska länderna att uppnå universell tillgång till elektricitet år 2050. Digitaliseringen av Afrika, men också dess följd, som är demokratisering av tillgången till el, är prioriteringar för båda parter.

Slutligen delar Europeiska unionen, liksom Afrikanska unionen, principerna för multilateralism. För att få större vikt i internationella institutioner har de två geopolitiska enheterna ett intresse av att samarbeta för att möjliggöra tillkomsten av ett reformerat, rättvist och representativt multilateralt system som speglar alla aktörers behov. I detta avseende vill Europa stödja Afrikas förslag om att reformera multilaterala institutioner som FN:s säkerhetsråd, WTO och Bretton Woods-institutionerna, precis som det stöder AU:s anslutning till G20.

II. På väg mot ett nytt partnerskap?

A. Paradigmskifte från bistånd till samarbete

Samtidigt som intresset för att stärka partnerskapet får enhälligt stöd på båda sidor av Medelhavet, kräver önskan att "lägga grunden för ett förnyat och fördjupat partnerskap" också ett omarbetat tillvägagångssätt med afrikanska ledare som syftar till att öppna en era av delat ledarskap. Koen Doens, generaldirektör för internationella partnerskap (INTPA) vid EU-kommissionen, talar om ett "paradigmskifte" genom att betona att termen "utveckling" inte längre uppfyller förväntningarna från både AU:s och EU:s ledare. Nu går "Team Europe framåt med Team Africa som partners", gläds Koen Doens. 

Det var vid toppmötet den 17-18 februari som denna nya vision om alliansen mellan Afrikanska unionen och Europeiska unionen formaliserades, vilket markerade en stor och historisk vändpunkt i relationerna mellan de två kontinenterna. Översynen av AU-EU-relationen syftar till att vara radikal i den meningen att den återbesöker "semantiken, vokabulären, naturen av deras interaktioner, men också infrastrukturer, ekonomi, hälsa, innovation, klimat och sysselsättning." 

Detta sätt att ompröva relationerna mellan ledarna på de två kontinenterna är i linje med den franska strategin, ett land som är en av de främsta drivkrafterna för denna dynamik inom EU. Emmanuel Macron åtog sig detta vid toppmötet Nya Afrika-Frankrike i Montpellier den 8 oktober 2021, genom att förklara att han ville återkomma till "mer generellt all utvecklings semantik: vad som tillåter denna gemensamma ekonomi, dess instrument, dess grammatik." Det är också intressant att notera att toppmötet mellan AU och EU 2022 placerades på den europeiska dagordningen tack vare det franska ordförandeskapet för Europeiska unionen (PFUE), som gjorde stärkandet och översynen av förbindelserna mellan Afrika och Europa till en av dess huvudprioriteringar.

Denna ombalansering, som afrikanska ledare har önskat under flera år, måste därför möjliggöra övergången från ett hierarkiskt förhållande, fokuserat på bistånd från Europa till den afrikanska kontinenten, till ett "lika-till-lika partnerskap." Patricia Ahanda betonade dagen efter toppmötet i februari 2022 att för att denna diplomatiska ombalansering ska bli verklighet måste Europa upprätta en rättvis och rättvis samarbetsprocess med Afrika. Samtidigt måste afrikanska stater visa sin förmåga att positionera sig som sanna partner genom att upprätta en gemensam strategisk agenda. Macky Salls tal vid detta evenemang, som nämner installationen av ny mjukvara i förbindelserna mellan Europa och Afrika, illustrerar afrikanska staters beslutsamhet att avsluta tidigare obalanser och slutligen bygga ett win-win-partnerskap för båda kontinenterna.

B. Tematiska områden definierade kring konkreta projekt

Partnerskapet mellan europeiska länder och den afrikanska kontinenten har diversifierats avsevärt. För bara fem år sedan fokuserade medlemsländerna främst på migrations- och säkerhetsfrågor. Idag är dessa frågor bara två aspekter av en mycket bredare bild, inklusive klimatförändringar, digitalisering, uppkoppling, handel, mänskliga rättigheter och många andra områden. 

Denna omdefiniering av den europeiska strategin med AU är centrerad kring fem tematiska partnerskap:

– Grön omställning och tillgång till energi,

– Digital transformation,

– Tillväxt och hållbart skapande av jobb,

– Fred och styrelse,

– Migration och rörlighet.

Investeringar i infrastruktur är den gemensamma nämnaren för dessa fem partnerskapsaxlar och är kärnan i den afrikanska efterfrågan. En nära rådgivare till AU:s ordförandeskap anförtrodde Olivier Caslin, journalist på Jeune Afrique, att det viktigaste "är att Afrika kan ha den infrastruktur det behöver." Kgosientsho Ramokgopa, chef för investeringar och infrastruktur vid det sydafrikanska presidentskapet, betonade också att "att skapa ny infrastruktur på alla områden kommer att spela en mycket viktig roll i kontinentens framtid." I samma veva förklarar Akinwumi Adesina, ordförande för Afrikanska utvecklingsbanken (AfDB), att frågan om infrastruktur är central för utan en solid grund är det ingen effektiv och långsiktig ekonomisk utveckling möjlig. 

Som svar på detta afrikanska krav tillkännagav EU, i slutet av AU-EU-toppmötet, utplaceringen av Global Gateway, ett projekt på 150 miljarder euro under sju år som syftar till infrastrukturinvesteringar i Afrika. Det aviserade målet för Europeiska kommissionen är att "stödja projekt som önskas och genomförs av afrikaner", med prioritet på transportinfrastruktur, digitala nätverk och energi. "Vi kommer att investera med Afrika för att skapa en grön vätgasmarknad som förbinder Medelhavets två stränder", förklarade Ursula von der Leyen i oktober 2021. Denna gröna omställning är också kärnan i Afrikanska unionens Agenda 2063, kallad "Afrika Vi vill."

Sammantaget motsvarar de axlar som definieras av detta program dem som tillkännagavs av Europeiska kommissionen när det gäller tematiska partnerskap. Dessa är: påskynda den gröna omställningen, påskynda den digitala omställningen, påskynda hållbar tillväxt och skapande av anständiga arbetstillfällen, stärka hälso- och sjukvårdssystemen och förbättra utbildning. Nedan följer en lista med exempel för att förstå förverkligandet av detta initiativ senast 2030:

– Påskynda universell åtkomst för alla i Afrika till pålitliga Internetnätverk. Till exempel kommer UA-EU Digital4Development-hubben att distribuera undervattenskabeln i Medelhavet som kommer att ansluta nordafrikanska länder till EU-länder. En förlängning av kablaget mot Västafrika är för närvarande under övervägande, med den första landningen i Dakar. Slutligen kommer den digitala undervattenskabeln Africa 1 att ansluta Europa till hela den östafrikanska kusten.

– Integrera afrikanska och europeiska multimodala transportnät i linje med regionala och kontinentala ramar och anpassa dessa nätverk till den ekonomiska potentialen i det afrikanska kontinentala frihandelsområdet (AfCFTA).

– Förbättra vaccinationstäckningen och stärka det afrikanska läkemedelssystemet med regional tillverkningskapacitet för att möta lokala behov och efterfrågan. Mer konkret, i denna mening, syftar Team Europe Manufacturing and Access to Vaccines, Medicines and Health Technologies-initiativet till att stödja afrikanska partners i att stärka lokala läkemedelssystem och tillverkningskapacitet,

– Investera i unga företag och utvecklingen av det entreprenöriella ekosystemet i Afrika, till exempel genom IYAB-SEED, som lägger särskild vikt vid att stödja kvinnliga entreprenörer.

C. Ett partnerskap bortom pengar

Även om konkreta åtgärder definieras för att möjliggöra förstärkning och översyn av partnerskapet mellan de två kontinenterna, betonar vissa analytiker vikten av att gå bortom den ekonomiska aspekten av detta samarbete. Lidet Tadesse Shiferaw, en forskare som specialiserat sig på freds- och styrelsefrågor på den afrikanska kontinenten, påpekade att "Europa och Afrika måste ha modet att föreställa sig ett partnerskap bortom pengar." 

I denna mening förklarar vissa analytiker, som Nicoletta Pirozzi, chef för institutionella relationer vid Istituto Affari Internazionali, att det, till exempel när det gäller migrationsfrågor, behövs en förändring i diskursen för att ta itu med flödet av människor, inte som ett angelägenhet för den allmänna ordningen, utan som ett strukturellt fenomen med potentiella ekonomiska och sociala fördelar för Europa och Afrika. 

Utöver pengar, kräver många afrikanska ledare ökad hänsyn och respekt från Europeiska unionen och dess medlemsländer för afrikanska positioner. Detta krav stämmer överens med återuppkomsten av en icke-liknande rörelse. Afrikanska ledare begär en förändring av visionen från europeiska ledare när det gäller de afrikanska ländernas positioner i internationella forum och deras interaktion med ibland rivaliserande makter inom EU. 

Ett slående exempel på denna oenighet ligger i EU:s reaktion på resultatet av omröstningen i FN:s generalförsamling om resolutionen "Aggression mot Ukraina" i mars 2023. Under denna omröstning avstod eller röstade många afrikanska länder, vilket utgjorde den största att agera på detta sätt. EU var "chockad" av detta resultat, som av afrikanska länder uppfattades som ifrågasättande av deras suveräna rätt att rösta fritt.

Afrikanska länder fördömde också "västerländskt hyckleri", och anklagade europeiska länder för att behandla freds- och säkerhetsfrågor i Europa på allvar samtidigt som de försummade konflikter på andra håll i världen. Under ett rundabordssamtal anordnat av European Think Tanks Group (ETTG) och Regional Bureau for Africa i FN:s utvecklingsprogram (UNDP), med titeln "Assessing the Implikations of COVID-19 and the Ukraine War for Africa and Europe-Africa Relations, ” en europeisk representant medgav att ”med facit i hand” vid det ögonblicket, hade Europas reaktion på afrikanska länders ställning i samband med Rysslands invasion av Ukraina varit ”överdriven” och att det hade varit ”ett snävt sätt att se på relationen” mellan de två geopolitiska områdena. 

Ett annat sätt att närma sig detta partnerskap bortom pengar innebär ökad hänsyn till konsekvenserna av europeisk inre politik som ibland påverkar hela den afrikanska kontinenten och dess befolkning. Exemplen, även om de kanske inte verkar självklara vid första anblicken, är många. EU:s jordbruksstöd genom den gemensamma jordbrukspolitiken gör europeiska produkter mer konkurrenskraftiga, vilket kan underminera den lokala afrikanska produktionen och hota kontinentens livsmedelsförsörjning. Ett annat exempel är den nya koldioxidgränsskatten som EU (CBAM) infört, som enligt vissa analytiker fungerar som ett hinder för Afrikas industrialisering. En studie som citeras av African Climate Wire indikerar att CBAM kan minska Afrikas totala export till EU med 5.72 % och sänka Afrikas BNP med 1.12 %. 

Dessutom är det intressant att notera att EU:s strikta sanitära och miljömässiga standarder för import kan utesluta många afrikanska produkter från den europeiska marknaden. Slutligen, ett sista exempel på ett sätt att närma sig UA-EU-partnerskapet bortom ekonomiska frågor skulle kunna ligga i ökat europeiskt stöd för afrikanska länders inflytande i internationella forum. Europeiska unionen har förbundit sig att dela ut särskilda dragningsrätter till afrikanska länder. Dessa särskilda dragningsrätter är tillgångar som skapats av IMF och tilldelas stater som kan spendera dem utan att ådra sig skulder. 

Dessutom har EU ett nära samarbete med AU för att stärka den afrikanska institutionella kapaciteten genom att tillhandahålla teknisk expertis och ekonomiskt stöd. Detta stöd finns i det stöd som EU ger för att stärka samarbetet med African Medicines Agency (AMA) för att harmonisera standarder och regleringar på kontinenten. Detta initiativ underlättar afrikanska länders deltagande i internationella hälsoorganisationer som WHO. Slutligen, i partnerskap med WTO, hjälper EU afrikanska länder att reformera sin handelspolitik och integrera internationella standarder, vilket ökar deras förmåga att förhandla och påverka globala handelsregler. EU tillhandahåller också tekniskt bistånd för att hjälpa afrikanska länder att förstå och tillämpa WTO:s regler och därigenom stärka deras positioner i internationella handelsförhandlingar.

III. Många utmaningar återstår att övervinna

A. Divergerande nationella strategier på både den europeiska och den afrikanska kontinenten

Medan Europeiska unionen består av 27 länder och Afrikanska unionen omfattar 55 länder, är en av de största utmaningarna för partnerskapet mellan dessa två enheter att tala med en röst på båda sidor av samarbetet. På den afrikanska sidan illustrerar frånvaron av representanter från Mali, Guinea, Sudan, Niger och Burkina Faso vid det sjätte AU-EU-toppmötet, länder som sedan sanktionerades av ECOWAS efter militärkupper, perfekt illustrerar svårigheterna med att ena alla länder som hör till EU. kontinenten under samma organisation. 

Således fördömer många analytiker det heterogena geopolitiska klimatet i Afrika som skulle förhindra uppbyggnaden av symmetriska förbindelser med Europeiska unionen. Dessa analytiker pekar på "avsaknaden av en gemensam strategisk vision för Afrikanska unionen", de individuella och okoordinerade ekonomiska initiativen från vissa afrikanska stater, som många strukturella hinder för ett dygdigt och fördelaktigt partnerskap för hela kontinenten. För att övervinna denna utmaning förefaller det väsentligt att stärka intraafrikanska sammanhållningsinitiativ som AfCFTA, Afrikanska unionens fredsfond eller Afrika CDC. 

Dessa divergerande nationella strategier finns också norr om Medelhavet, där intraeuropeisk fragmentering undergräver trovärdigheten och effektiviteten av europeisk diskurs och agerande på kontinenten, vilket i synnerhet försvagar den hävstångseffekt som medlemsländerna skulle kunna utöva om de var mer enade. Denna svårighet att förena olika medlemsländers strategiska intressen härrör först från en heterogenitet i graden av intresse från europeiska aktörer för den afrikanska kontinenten. Vissa europeiska länder, som Frankrike, har således en djup attraktion till kontinenten, materialiserad i en organiserad och multimodal strategi. Frankrike är också en av de främsta drivkrafterna för europeisk proaktivitet mot den afrikanska kontinenten.

Detta intresse för den afrikanska kontinenten är dock långt ifrån enhälligt bland europeiska nationer. Således uppvisar endast 11 av de 27 medlemsländerna en officiell strategi som är mer eller mindre tvärgående och heltäckande gentemot den afrikanska kontinenten. Detta är fallet för Tyskland, Spanien, Italien, Polen, Tjeckien, Malta, Estland, Frankrike, Belgien, Portugal och Nederländerna.

B. Spänningspunkter kvarstår mellan Europa och Afrika

Slutligen kvarstår många spänningspunkter mellan Europa och Afrika. För det första fördömer afrikanska ledare en klyfta mellan europeisk diskurs och handling. Global Gateway-initiativet är ett av de första offren för denna känsla. Sålunda, efter tillkännagivandet av dess utplacering, medgav en nära rådgivare till AU:s ordförandeskap, "Det finns tvivel om att en del av beloppen som utlovats av Bryssel bara återvinner tidigare tilldelade EU-medel." Presenterad av EU som ett massivt och europeiskt svar på Afrikas infrastrukturbehov, har Global Gateway väckt höga förväntningar. Det faktum att en betydande del av de aviserade medlen går långsamt att mobilisera har dock gett intrycket av en överdriven kommunikationsoperation.

EU:s strategi att tillkännage "genombrott" eller "flaggskeppsinitiativ" vid olika toppmöten, ofta för att konkurrera med andra afrikanska partner, skulle i slutändan kunna göra mer skada än nytta för detta partnerskap. Medan EU vid det sjätte AU-EU-toppmötet åtog sig att investera mer på den afrikanska kontinenten för att främja fred, har sammanslagningen av den afrikanska fredsfaciliteten i mars 6 med andra instrument för att gynna skapandet av den europeiska fredsfaciliteten vidgat klyftan mellan diskurs och handling. Av FPE:s budget på 2021 miljarder euro för 5.62–2021 har således 2027 miljarder euro redan distribuerats eller utlovats till Ukraina, vilket sprider rädslan bland afrikanska partner att det europeiska engagemanget för fred och säkerhet i Afrika kan minska avsevärt.

 Även om afrikanska stater förstår denna nya prioritering, betonar de också att EU:s orientering mot öst, trots EU:s åtaganden, föregick den ryska invasionen. I linje med denna skillnad i behandling mellan den östliga grannskapspolitiken och dess behandling av partnerskapet med den afrikanska kontinenten, noterade Nicoletta Pirozzi att mer än 7.8 miljoner ukrainska flyktingar kom in i EU 2022, med ett rekordantal som fick tillfälligt skydd, medan kl. Samtidigt anlände mindre än 140,000 XNUMX migranter sjövägen över Medelhavet, vilket utlöste ett starkt motstånd från många EU-medlemsstater angående räddnings-, mottagnings- och omplaceringsskyldigheter. Detta utsatte EU för anklagelser om dubbelmoral i behandlingen av migranter och flyktingar från Ukraina å ena sidan och Afrika och Mellanöstern å andra sidan. 

Dessa spänningar nådde sin topp under covid-19-krisen kring frågan om det tillfälliga undantaget från immateriella rättigheter för covid-19-vacciner. Europeiska unionen var faktiskt en av de främsta motståndarna till detta undantag. Afrikanska ledare anklagade sedan hamstringen av vacciner, och Namibias president Hage G. Geingob fördömde en situation av "vaccinapartheid". Ursula von der Leyen var medveten om denna hälsoutmaning och lovade en investering på 1 miljard euro från Europeiska unionen för att stärka vaccinproduktionskapaciteten i Afrika, med början med finansieringen av vaccinproduktionscenter i Sydafrika, Senegal, Egypten, Marocko och Rwanda.

Slutsats

Medan populistiska diskurser på båda sidor av Medelhavet fördömer hotet från den södra grannen i högerextrema retorik i Europa, eller den nordliga grannen i antikolonial extremistisk retorik i Afrika, verkar partnerskapet mellan Afrikanska unionen och Europeiska unionen vara på en intressant nivå för att bygga en god synergi mellan de två kontinenterna. Det är således uppenbart att gemensamma intressen delas av de befolkningar som tillhör de två geografiska, institutionella och politiska enheterna.

Dessa gemensamma intressen, som förvärras i en polariserad, konkurrenskraftig och ultraglobaliserad värld, tvingar fram nödvändigheten att tänka om och djupgående reformera det partnerskap som binder AU och EU. Denna översyn återspeglar en stark önskan från afrikanska befolkningar och ledare att få suveränitet, oberoende och hänsyn. Men strukturella och ibland mentala barriärer hindrar fortfarande denna institutionella, ekonomiska och politiska revolution. Att bara observera kartan som visar IMF:s prognoser av fördelningen av nominell BNP över hela världen framhäver den djupa strukturella obalansen mellan andelen som representeras av afrikansk nominell BNP jämfört med den som representeras av europeisk nominell BNP. 

Européer, som är medvetna om denna asymmetri, har redan börjat ompröva förbindelserna med den afrikanska kontinenten under flera år. Detta paradigmskifte syns i meddelandet den 9 mars 2020, "Mot en övergripande strategi med Afrika", i utvecklingen av EU:s nya handelspolitik, i fastställandet av den strategiska kompassen, i skapandet av Team Europe, eller med skapandet av NDICI. Detta sjätte AU-EU-toppmöte banar dock vägen för en historisk vändpunkt i hur detta partnerskap fungerar, vilket markerar en 6° förskjutning från en utvecklingsbiståndsdynamik baserad på ett förhållande mellan givare och mottagare till en jämlik- ett jämställt samarbete.

Denna djupgående mutation kommer först att ske genom en omfokusering av partnerskapet från bistånd till handel och investeringar. I denna mening publicerade flera stora afrikanska ekonomiska aktörer en kommentar i Le Point, där de förklarade att "Kapital måste stå i centrum för den europeiska strategin för kontinentens utveckling." De betonade att "Europeiska investeringar, om de riktas klokt, kan bli kraftfulla hävstänger för att uppmuntra innovation, stärka infrastrukturen och främja hållbar ekonomisk tillväxt i Afrika. Afrika, å andra sidan, har mycket att erbjuda och har exceptionella mänskliga och naturresurser.” 

Men för att möjliggöra denna dygdiga synergi måste européerna överge sin överdrivna riskuppfattning i Afrika. Denna överskattning av risker påverkar afrikanska länders attraktionskraft, vilket gör kapitalkostnaderna oöverkomliga för investerare, med mycket högre räntor än i Europa eller USA. Kreditvärderingsinstitut, nyckelaktörer i denna process, måste därför anta ett mer nyanserat och balanserat tillvägagångssätt. Denna ökning av europeiska investeringar förväntas ta mer hänsyn till den afrikanska kontinentens prioriteringar, särskilt när det gäller tillgång till energi i ett territorium där 43 % av befolkningen fortfarande saknar elektricitet.

Afrikas industrialisering beror på det. Denna utveckling av infrastrukturen och den förväntade tekniköverföringen kommer att göra det möjligt för Afrika att dra mer nytta av mervärdet av sin produktion, vilket återbalanserar relationerna mellan de två kontinenterna. Slutligen, bortom denna ekonomiska lösning, skulle de viktigaste lösningarna för att etablera ett konstruktivt partnerskap och övervinna tidigare decenniers problem också ligga i att minska klyftan mellan "åtaganden och förverkligande", erkänna skillnader när de uppstår och hantera motstridiga positioner med respekt. 

Mer allmänt skulle en översyn av UA-EU-partnerskapsramverket genom att gå från i första hand institutionella och statliga aktörer till ett partnerskap som involverar fler privata aktörer och civila samhällen också möjliggöra en djupgående omprövning av hur relationerna mellan de två kontinenterna fungerar. Det är i denna mening som Hervé Berville, då en fransk ställföreträdare med ansvar för att bekämpa globala ojämlikheter och föredragande för utrikesutskottet, krävde att "de-etatisera relationen med Afrika" genom att implementera en "resultatagenda" baserad på "innovation". och utvärdering”, och fullt förtroende för civila samhällen.

© Jean CLARYS, 2024. Alla rättigheter reserverade

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend