Anslut dig till vårt nätverk!

Afrika

Är Östafrika på väg att bli det nya tekniska startnavet på den afrikanska kontinenten?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Av Jean Clarys

Under de senaste åren har den afrikanska kontinenten sett en betydande tillväxt i investeringar i tekniska startups, som accelererat under och efter pandemin. Den årliga riskkapitalfinansieringen i denna region ökade från 2 miljarder USD 2019 till 5 miljarder USD 2022. Under det senaste decenniet har 20 miljarder USD investerats på kontinenten, med 68 % av det beloppet under de senaste tre åren (2021, 2022, 2023).

Denna ökning av investeringar i teknikstarter kan tillskrivas ett starkt intresse för att utveckla tekniska innovationer som tillgodoser lokala behov inom hälsa, finansiell integration och livsmedelssuveränitet. Dessutom drivs lockelsen av att investera i denna sektor av betydande tillväxtutsikter, med tanke på de sociala och ekonomiska utmaningar som kontinenten kommer att stå inför 2050, såsom stigande arbetslöshet och ökande svårigheter att få tillgång till offentliga tjänster.

Följaktligen finns det cirka 600 tekniska hubbar över hela kontinenten, med Nigeria, Kenya och Sydafrika som ledande. Medan hela den afrikanska kontinenten verkar uppleva en teknisk startboom, är entusiasmen för dessa investeringar ojämn från ett land till ett annat. I det här sammanhanget är det värt att utforska Östafrikas potential att bli nästa ledande tekniska startup-ekosystem på kontinenten.

Medan många artiklar diskuterar utvecklingen av tekniska startup-ekosystem i Afrika från antingen ett kontinentalt eller nationellt perspektiv, kommer denna analys att fokusera på fördelarna och utmaningarna som Östafrika står inför i utvecklingen av sitt tekniska startup-ekosystem och om det verkligen skulle kunna bli den nya ledstjärnan för tekniska startups. på kontinenten.

En av Östafrikas främsta fördelar jämfört med andra regioner är dess mångfald av tekniska nav. Medan andra afrikanska regioner centraliserar sina tekniska ekosystem inom ett enda land, och ofta en enda stad - Egypten för Nordafrika (Kairo), Nigeria för Västafrika (Lagos) och Sydafrika för södra Afrika (Kapstaden, Johannesburg och Gauteng) — Östafrika, även om det domineras av Kenya (Nairobi), har flera dynamiska ekosystem, inklusive Rwanda, Tanzania, Uganda och i mindre utsträckning, Demokratiska republiken Kongo (DRC), Etiopien och Mauritius.

Annons

Denna multipolaritet, en sällsynt egenskap på den afrikanska kontinenten, måste ses i sitt sammanhang. Till exempel, medan 880 miljoner dollar investerades i Kenyas tekniska start-ekosystem 2023, lockade Tanzania och Uganda endast 25 respektive 5 miljoner dollar.

Kenya är den främsta drivkraften för teknisk startup-tillväxt i Östafrika. Dess dynamiska ekosystem, känt som "Silicon Savannah", är värd för över 200 startups. 2023 gick Nairobi om Lagos som Afrikas främsta digitala nav. Enbart Kenya attraherade 880 miljoner dollar i riskkapital 2023, vilket motsvarar 31 % av alla investeringar i afrikanska startups. Denna prestation gjorde det möjligt för Kenya att överträffa jättar som Nigeria, Egypten och Sydafrika, som lockade $410 miljoner, $640 miljoner respektive $600 miljoner.

Närvaron av stora teknikföretag (GAFAM) i Nairobi stödjer detta tekniska start-ekosystem. Till exempel fortsätter Microsofts utvecklings- och forskningscenter i Nairobi att växa sedan det etablerades 2019, medan det som öppnades i Lagos samtidigt stängde i maj 2024. I april 2022 följde Google Microsofts ledning genom att starta sitt första utvecklingscenter på kontinenten i Nairobi, planerar att investera över 115 miljarder KSh (cirka 1 miljard dollar) under de kommande fem åren.

Dessutom, i oktober 2023, öppnade Amazon AWS sitt första utvecklingscenter i hjärtat av huvudstaden. Ursprungligen känt för sin fintech-dynamik, exemplifierat av M-Pesa, en mobil pengaöverföringstjänst utvecklad av Safaricom, Kenyas tekniska start-ekosystem vinner också dragkraft i andra sektorer som Greentech, Health Tech och Ed Tech.

Andra strukturella fördelar kompletterar regionens multipolaritet och närvaron av en ledande stad för hela Östafrika. Regionen har en ung, snabbt utvecklande och digitalt kunnig befolkning. Denna befolkning är generellt sett välutbildad, tack vare initiativ som Andela och Moringa School, som utbildar mycket skickliga utvecklare och ingenjörer för att möta den växande efterfrågan på tekniska talanger.

En stark samarbetskultur, unik för Östafrika, positionerar också regionen som en potentiell framtida ledare på kontinenten. Denna samarbetskultur är uppenbar i de många evenemang som bidrar till framväxten av ett kraftfullt tekniskt start-ekosystem i regionen, såsom AHUB East organiserat av East Africa Com (EAC), Eastern Africa Startup Awards (GSA) och alliansen mellan Kua Ventures och Startup Savanna.

Den starka representationen av offentliga och privata aktörer från regionen i tekniska initiativ över hela kontinenten, som TechCabal, Africa Startup Ecosystem Builders Summit & Awards (ASEB) och Africa Tech Festival, belyser också denna samarbetskultur. Inflödet av kapital och investeringar i tekniska startups är en annan stor tillgång som skiljer regionen från resten av kontinenten.

Lokala riskkapitalfonder, som Savannah Fund och TLcom Capital, spelar en avgörande roll för att stödja startups i olika utvecklingsstadier. Dessutom erkänner regionala regeringar betydelsen av den tekniska sektorn för ekonomisk utveckling. Gynnsamma policyer, såsom skattelättnader för nystartade företag och investeringar i digital infrastruktur, genomförs för att stödja innovation.

Till exempel lanserade Rwanda "Smart Rwanda Master Plan" 2020 för att främja digital transformation. Statligt stöd återspeglas också i utbildningsprogram, där Kenya kräver undervisning i grundläggande datorkodning i grundskolor. Ugandas National Transmission Backbone Infrastructure-projekt (NTBI) syftar till att distribuera ett rikstäckande fiberoptiskt nätverk, förbättra internetuppkopplingen och attrahera teknikföretag. Tanzania följde efter med projektet National ICT Broadband Backbone (NICTBB). I Uganda erbjuder regeringsskapade frizoner skatteförmåner för att uppmuntra utländska investeringar i tekniska startups.

Men regionen står också inför utmaningar som dämpar påståendet att Östafrika utan tvekan kommer att bli ledstjärnan för afrikanska tekniska startups. För det första, liksom resten av kontinenten, är Östafrika inte immunt mot den globala nedgången i finansieringen av teknisk start. Riskkapitalfonden Partech Africa rapporterar att kontinentens tekniska ekosystem värderades till 3.5 miljarder dollar förra året, en minskning med 46% från 2022, med hälften av dess aktiva investerare förlorade.

Regionens ekosystem för nystartade tekniker är beroende av utländska investeringar förklarar varför det har påverkats oproportionerligt mycket av denna finansieringsbrist jämfört med många andra regioner. Som Jit Bhattacharya, VD och medgrundare av elmobilitetsstartupen BasiGo i Kenya, konstaterar, är tillgång till finansiering fortfarande den främsta utmaningen för kenyanska tekniska startups. En undersökning gjord av det regionala teknikevenemanget East Africa Com och den tekniska nyhetsportalen Connecting Africa avslöjar att bakom denna oro (59 %) är de största hoten som identifierats av östafrikanska teknikentreprenörer 2023 beroendet av internationella riskkapitalföretag (56 %) och globala recessionstrender (55 %).

Denna uppsättning hot förklarar delvis varför flera teknikföretag i regionen, som Cellulant, Twiga, Wasoko och MarketForce, nyligen har mött störningar, allt från uppsägningar och sammandragningar till strategiska omkalibreringar. Vissa startups har till och med stängt sina dörrar permanent, inklusive Zumi, Kune, Sendy och Dash. En annan betydande strukturell utmaning som verkar hindra Östafrikas strävan att bli den afrikanska kontinentens nya tekniska startfyr är höga korruptionsnivåer, vilket framhålls av den amerikanske journalisten Keith Richburg i en artikel i Washington Post. Han hänvisar till en Daily Nation-artikel som uppskattar kostnaderna för mutor för 10 grundläggande tjänster. Nyligen varnade USA:s handelsrepresentant Katherine Tai för att korruption i offentlig upphandling hämmar ansträngningarna att locka till sig fler amerikanska investeringar.

Således är det uppenbart att Östafrika är en sann internationell vagga för det tekniska start-ekosystemet. Denna dynamik drivs av bland annat dynamisk offentlig politik, investerarförtroende, stödjande utbildning och utbildning för teknik, avgörande infrastrukturutveckling, en samarbetskultur, en drivkraft som förkroppsligas av Kenyas dynamik och två ofta förbisedda men ändå avgörande fördelar: en engelsktalande befolkning och ett behagligt klimat. Dessa faktorer verkar väsentliga för att attrahera talanger och unga arbetstagare från hela världen. Men trots dessa tydliga fördelar måste vissa utmaningar övervägas för att avgöra om Östafrika kommer att bli den nya tekniska startfyren på den afrikanska kontinenten.

De största utmaningarna inkluderar ett betydande beroende av internationella trender, särskilt utländska investeringar, och en utvecklingsstiftelse som hotas av höga korruptionsnivåer. Medan Kenya (MYDAWA, Kopo Kopo, etc.), Rwanda (Kacha, SafeMotos, etc.), Tanzania (Ubongo, Jumia Tanzania, etc.), Uganda (SafeBoda, Numida, etc.), Mauritius (EcoVadis, Azuri Technologies, etc.), Etiopien (BeBlocky, ArifPay, etc.) och östra Demokratiska republiken Kongo (Elimu, Nuru, etc.) presenterar lovande tech startup-ekosystem, påminner vissa utmaningar oss om att den internationella konkurrensen är hård och att andra afrikanska ekosystem också vill dra nytta av den här möjligheten.

Till exempel har Nigeria (Terragon, Moove, etc.) utvecklat 5 av de 7 afrikanska enhörningarna, Sydafrika (OrderIn, Pineapple Insurance, etc.) har många startup-hubbar över sitt territorium, inklusive Kapstaden, Johannesburg, Pretoria och Port Elizabeth och Egypten (Swvl, Vezeeta, etc.) såg sin första enhörning, Fawry, dyka upp 2020 och är det land med flest tekniska startups på kontinenten.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend