Anslut dig till vårt nätverk!

albanien

Iranagenter, källa till desinformation mot opposition, förhörda, utvisade från Albanien

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Den 22 juli 2022 utfärdade USA:s regering och dess ambassad i Albanien ett uttalande som varnade för ett trovärdigt terrorhot mot världstoppmötet för Free Iran 23-24 juli, organiserat av Irans nationella motståndsråd (NCRI). NCRI för sin del sköt upp det årliga toppmötet på rekommendation av den albanska regeringen.  

En vecka tidigare, den 16 juli, rapporterade de albanska nyhetsmedierna att SPAK (Structure Combating Corruption and Organized crime, (SPAK) som agerat på begäran av den särskilda åklagarmyndigheten, hade fängslat och förhört 20 iranier för spionage på uppdrag av iranier Albansk polis slog till mot åtta lägenheter, fyra kontor och flera byggnader där dessa personer bodde och ägnade sig åt förbjudna aktiviteter.  

Åtgärden kom efter en fyraårig övervakning av och utredning av de gripnas agerande, vilket inkluderade spionage på albanskt territorium på uppdrag av Islamic Revolutionary Guards Corps (IRGC), en enhet som av USA utsetts till en utländsk terroristorganisation (FTO), och ministeriet för underrättelser och säkerhet (MOIS), enligt EuroNews Albania.

Albanska medier identifierade 11 av de förhörda som Hassan Heyrani, Mehdi Soleimani, Gholamreza Shekari, Mostafa Beheshti, Abdolrahman Mohammadian, Hassan Shahbaz, Sarfaraz Rahimi, Mahmoud Dehghan Gourabi, Mohammad Reza Seddigh, Reza Islami och Ali Hajari. Förutom husrannsakan i deras lägenheter och kontor beslagtogs all deras elektroniska utrustning, inklusive mobiltelefoner, datorer, bandspelare och dokument.

Dessa personer anklagades också för att "ta emot pengar från Irans underrättelsetjänster, Qods Force och IRGC för att få information om MEK i Albanien."

I en rapport om denna utveckling publicerade NCRI en rapport den 1 augusti, som pekar på en 17 februari 2021 brev av en iransk medborgare och en före detta MEK-medlem, Hadi Sani Khani, till FN:s generalsekreterare, Antonio Guterres, och avslöjade att han under fyra år hade samarbetat med samma personer, särskilt Hassan Heyrani, som hade agerat som huvudledare och förbindelse mellan dessa individer och den iranska ambassaden i Tirana. "Under denna period började jag samarbeta med officiella agenter för MOIS på ambassaden i Albanien... och MOIS-agenter, inklusive Ebrahim och Massoud Khodabandeh, Gholamreza Shekari och Ehsan Bidi och senare Hassan Heyrani. De använde mig i demonisering, spionage, underrättelseinhämtning och rekognosceringsplaner för att utföra terroristaktioner mot MEK”, hade Sani Khani skrivit.

NCRI betonade att "även om albanska medier nu rapporterar om spionage och organiserade terroristaktiviteter som planeras av denna ring av före detta MEK anställd av iranska underrättelsetjänster i Albanien, är denna rings uppsökande till västerländska nyhetsmedier i mainstreammedia en annan mer utarbetad aspekt som kräver granskning och utredning.”

Annons

Den tillade att anti-MEK-ringen tog slut i Teheran och bosatt i Albanien, "kunde dupera eller manipulera ett dussin journalister från sådana nyhetsmedier som The Guardian, Foreign Policy, The Independent, Der Spiegel, MSNBC och till och med BBC och New York Times, liksom andra, för att publicera nedsättande och besynnerliga anklagelser mot MEK, som är den främsta oppositionsrörelsen som försöker störta regimen i Teheran, och som den iranska regimen försöker misskreditera och demonisera internationellt för att trubba rampljuset MEK har tagit på sig sina kränkningar av mänskliga rättigheter, sina hemliga kärnvapenprogram, sina terroristsponsrande aktiviteter och sin inblandning i Mellanösternregionen för att uppmuntra krig och konflikter."

"Dessa agenter berättade ivriga och villiga "vänliga journalister" lögner och falska historier om MEK och dess ledarskap och syften, för att så misstro och förvirring i den västerländska allmänhetens medvetande och för att göra det svårt för västerländska beslutsfattare och offentliga personer att stödja rörelsen mot den iranska regimen”, skrev NCRI.

Efter denna utveckling reste fyra iranska underrättelseagenter, Shahin Qajar Mohammadi Fard, Seyed Ahmad Azim Setara, Betool Soltani och Afshin Kalantari, som var bosatta i Storbritannien och Tyskland till Albanien den 29 juli för att fortsätta terroristuppdraget. Medvetna om deras band till de förhörda agenterna, albansk polis och flygplatsmyndigheter nekade dock de fyra inresa och utvisade dem till sina ursprungsländer

Shahin Gobadi, MEK:s Paris-baserade mediatalesman, kommenterade denna utveckling och sa till EU Reporter: "Nu, med de senaste avslöjandena om albanska brottsbekämpande myndigheter som utreder dessa agenter, borde det vara kristallklart att de matade mainstreammedia med lögner och propaganda för att nedvärdera och sätta scenen för terroristkomplotter mot den iranska oppositionen, som regimen ser som ett existentiellt hot.” 

Gobadi tillade, "Det borde vara oroande för alla välrenommerade media och nyhetsredaktörer hur den iranska regimen använder propaganda mot MEK som utvecklats under mer än två decennier för att få täckning för sin desinformationskampanj mot sina motståndare."

Gobadi underströk "det är absolut nödvändigt att återkalla pass, asyl och medborgarskap för den iranska regimens legosoldater i Europa", och efterlyste åtal, bestraffning och utvisning av agenter från MOIS och terrorist Quds Force från europeiska länder, inklusive Tyskland, Frankrike och STORBRITANNIEN.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend