Anslut dig till vårt nätverk!

Antarktis

EU -minister för att fokusera på Antarktis skydd

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.


Foto: Kelvin Trautman

Ministrar från länder som stödjer ytterligare havsskydd i Antarktis träffades den 29 september för att diskutera hur man kan vinna stöd från Ryssland och Kina för ökad insats. Europakommissionär, Virginijus Sinkevičius, är värd för ministrar inför det årliga mötet i kommissionen för bevarande av Antarktis levande marina resurser (CCAMLR) som kommer att besluta om tre storskaliga skyddförslag i södra oceanen. Två av dessa förslag- i östra Antarktis och Weddellhavet- har lagts fram av EU.

Detta möte är ett viktigt tillfälle för ministrarna att gå med på en sista högnivådrivning för att se till att dessa förslag kommer att enas i år. ”Att skydda dessa områden kommer att bygga motståndskraft i södra oceanen mot de ökande effekterna av det snabbt föränderliga klimatet, liksom att ta bort andra stressfaktorer som industriellt fiske, vilket kommer att ge fördelar för både fiske och vilda djur. De är ett viktigt svar på klimat- och biologisk mångfaldskriser, säger Claire Christianson från ASOC.

Ryssland och Kina är för närvarande de enda länder som blockerar det nödvändiga samförståndet för att utse de föreslagna marina skyddade områdena inom Antarktis inom CCAMLR.

”De europeiska ledarna begick sin diplomatiska och ekonomiska styrka för att vinna Ryssland och Kina. Det finns fortfarande inga tecken på att detta stöd har säkrats, men med samordnade och samordnade åtgärder kan stater gå med på den största havsakten i skydd i år, säger Pascal Lamy, president för Paris Peace Forum och Antarctica2020 -mästare.

CCAMLR-mötet kommer att äga rum bara dagar efter att Kina är värd för en stor FN-konferens om biologisk mångfald (15: e konferensen mellan parterna i konventionen om biologisk mångfald, 11-15 oktober) som kommer överens om en tioårsplan för att rädda naturen. 

"Ministrarna måste göra det klart för Kina att blockering av skyddet av ett hav som är avgörande för planethälsan och marint liv är helt oförenligt med deras roll som värdar för detta mycket viktiga möte om biologisk mångfald", säger Geneviève Pons, generaldirektör och vice ordförande för Jacques Jacques Delors och Antarktis 2020 mästare.

Annons

Nyligen skickade ledande forskare ett brev till CCAMLR -medlemsländerna där de uppmanades att utse marina skyddade områden i Antarktis.

”Utan omedelbara och betydande utsläppsminskningar som anges i Parisavtalets mål kommer jorden snart att nå vändpunkter med katastrofala konsekvenser, inte bara för Antarktis och dess marina liv, utan också för resten av mänskligheten. Handling behövs också av andra relevanta organ, inklusive de som övervakar den internationella styrningen av Antarktis södra hav, som står för 10% av världens hav, säger Hans Pörtner, medförfattare till forskarbrevet och IPCC-forskaren.

Antarktis 2020är en grupp influencers från sport, politik, näringsliv, media och vetenskap som arbetar för att säkerställa ett fullständigt och effektivt skydd av Antarktis södra hav genom ett nätverk av effektiva marina skyddade områden i regionen. De stöds av Ocean Unite, The Pew Charitable Trusts och Antarctic and Southern Ocean Coalition.

Länk till Vetenskapsmän brev till CCAMLR -medlemsländerna:

Du har nu möjlighet #CallonCCAMLR -kampanj, är ett gemensamt initiativ från NGO -partner, inklusive Antarktis och södra havskoalitionen, Antarktis 2020, Ocean Unite, Only One, The Pew Charitable Trusts och SeaLegacy. De har samlat stöd från nästan 1.5 miljoner människor världen över för en petition som uppmanar världsledare att agera nu.

CCAMLR: Kommissionen för bevarande av levande resurser i Antarktis (CCAMLR) inrättades enligt Antarktisfördragssystemet för att bevara den biologiska mångfalden i södra oceanen. CCAMLR är en konsensusbaserad organisation som består av 26 medlemmar, inklusive EU och åtta av dess medlemsstater. CCAMLR: s mandat inkluderar fiskeförvaltning baserad på ekosystemet, skydd av den antarktiska naturen och skapandet av stora marina skyddade områden som gör att havet kan öka motståndskraften mot klimatförändringar.

Under 2009 började CCAMLR: s medlemsländer ta sitt ansvar för att upprätta ett nätverk av MPA i hela södra oceanen och etablerade det första MPA på öppet hav på södra hyllan på södra Orkneyöarna. 2016 enades världens största MPA i Rosshavet (föreslaget av USA och Nya Zeeland; 2.02 miljoner km2).

Det finns tre förslag för att skapa nya MPA i södra oceanen.

  • Östra antarktis: från EU / Frankrike, Australien, Norge, Uruguay, Storbritannien och USA - 0.95 miljoner km2;
  • Weddell havet: från EU / Tyskland, Norge, Australien, Uruguay, Storbritannien och USA - 2.18 miljoner km2;
  • Antarktis halvön: från Argentina och Chile- 0.65 miljoner km2.

Skyddet av dessa tre stora områden skulle skydda nästan 4 miljoner km2 av Antarktis hav. Det är ungefär EU: s storlek och representerar 1% av det globala havet. Tillsammans skulle detta säkra historiens största havsskydd.

Det 40: e mötet i CCAMLR kommer att äga rum 18-29 oktober 2021.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend