Anslut dig till vårt nätverk!

Antarktis

Copernicus: Antarktis havsis utbredning når all-time minimum i februari – näst varmaste vintern någonsin i Europa

DELA MED SIG:

publicerade

on

bild

Anomali i ytluftens temperatur för februari 2023 i förhållande till februarigenomsnittet för perioden 1991-2020.[1]

Datakälla: ERA5. Kredit: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.

Smakämnen Copernicus Climate Change Service (C3S), implementerad av European Centre for Medium Range Weather Forecasts på uppdrag av Europeiska kommissionen med finansiering från EU, publicerar rutinmässigt månatliga klimatbulletiner som rapporterar om de förändringar som observerats i globala ytluftens temperaturhavsis täcke och hydrologiska variabler. Alla de rapporterade fynden är baserade på datorgenererade analyser med hjälp av miljarder mätningar från satelliter, fartyg, flygplan och väderstationer runt om i världen. 

Februari 2023 – temperaturhöjdpunkter: 

· Februari 2023 var den femte varmaste i världen

· Största delen av Europa hade lufttemperaturer över genomsnittet, särskilt norra Norge och Sverige samt Svalbardregionen

· Temperaturer över genomsnittet förekom i östra USA, norra Ryssland och i Pakistan och Indien 

Annons

· Temperaturer under genomsnittet upplevdes över den iberiska halvön, Türkiye, västra USA, Kanada, nordöstra Ryssland och norra Australien

Februari 2023 – Höjdpunkter på havsisen:

· Antarktis havsis nådde sin lägsta månatliga utbredning i satellitdatarekordet, 34 % under genomsnittet för februari, vilket slog det tidigare rekordet i februari 2017.

· Antarktis dagliga havsis utbredning nådde också ett minimum genom tiderna och överträffade det tidigare rekordet som sattes i februari 2022.

· Havsiskoncentrationerna var mycket under genomsnittet i alla delar av södra oceanen.

· Arktis havsis utbredning var 4 % under genomsnittet, rankad 2:a lägst för februari i satellitdatarekordet, tillsammans med februari 2016 och 2017.

· Havsiskoncentrationerna i Arktis var mest under genomsnittet i Barents hav och Svalbardregionen.

[1]De stora positiva temperaturavvikelserna för februari 2023 i norra Italien är relaterade till ett dataproblem i ERA5 och bör betraktas med försiktighet. Problemet är mycket lokaliserat och ogiltigförklarar inte siffrorna och rankningen för Europa.

bild

Tidsserier av månatliga medelanomalier i Antarktis havsis för alla februarimånader från 1979 till 2023. Anomalierna uttrycks som en procentandel av februarigenomsnittet för perioden 1991-2020. Datakälla: EUMETSAT OSI SAF Sea Ice Index v2.1. Kredit: Copernicus Climate Change Service/ECMWF/EUMETSAT.

Enligt Samantha Burgess, biträdande direktör för C3S, "Vår senaste data visar att Antarktis havsis nådde sin lägsta utsträckning i det 45-åriga satellitdatarekordet. Dessa låga havsisförhållanden kan ha viktiga konsekvenser för stabiliteten i Antarktis ishyllor och i slutändan för den globala havsnivåhöjningen. Polarisarna är en känslig indikator på klimatkrisen och det är viktigt att noga följa de förändringar som sker där."

bild

Tidsserier av Antarktis dagliga havsis utbredning för 2017 (blå), 2021 (gul), 2022 (röd) och 2023 (svart). Diagrammet visar i gråa nyanser den dagliga medianen (heldragen linje), interdecilområdet (ljus skuggning) och interkvartilintervallet (mörk skuggning) under 1991-2020, samt det dagliga minimum och maximum under 1979–2022 (streckade linjer). Datakälla: EUMETSAT OSI SAF Sea Ice Index v2.1. Kredit: C3S/ECMWF/EUMETSAT.

Hydro-höjdpunkter för februari 2023:

· I februari 2023 upplevde större delen av västra och södra Europa torrare förhållanden än genomsnittet, flera regioner såg rekordlåga nivåer av markfuktighet.

· Bortom Europa var det blötare än genomsnittet i södra USA, regioner i Ryssland, centrala och östra Asien, norra Australien, södra Brasilien, sydöstra Afrika och Nya Zeeland. I många fall ledde kraftig nederbörd, ibland förknippad med cykloner, till översvämningar. 

· Bland de torrare regionerna än genomsnittet fanns delar av Sydamerika, som drabbades av torka och skogsbränder, samt södra Australien och väster om södra Afrika. 

bild

Anomalier i nederbörd, ytluftens relativa luftfuktighet, den volymetriska fukthalten i de översta 7 cm av marken och ytluftens temperatur för februari 2023 med avseende på februarimedelvärden för perioden 1991-2020. Den mörkare grå nyansen anger när markfuktighet inte visas på grund av istäcke eller klimatologiskt låg nederbörd. Datakälla: ERA5 Kredit: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.

Boreal vinter 2022/2023

· Vintern var den gemensamt näst varmaste någonsin för Europa, med mycket över genomsnittet temperaturer över östra Europa och delar av nordöstra Europa

· Den boreala vintern var torrare än genomsnittet för stora delar av västra och sydöstra Europa, såväl som regioner i Ryssland. Vätare förhållanden än genomsnittet etablerade över delar av Iberia och i en stor sydvästlig till nordostlig region över hela kontinenten. 

· Det var blötare än genomsnittet även i västra Nordamerika, västra Ryssland, en del av Centralasien, norra Australien, södra Brasilien och södra Afrika. Torrare regioner än genomsnittet inkluderade Mexiko, större delen av Centralasien, Afrikas horn, södra Australien och stora delar av Sydamerika.

Videomaterial som medföljer kartorna kan hittas här..

Mer information om klimatvariabler i februari och klimatuppdateringar från tidigare månader samt högupplöst grafik och videon finns att ladda ner här..

Svar på vanliga frågor om temperaturövervakning kan hittas här..

Information om C3S-datauppsättningen och hur den är sammanställd.

Temperatur- och hydrologiska kartor och data är från ECMWF Copernicus Climate Change Services ERA5-datauppsättning.

Havsiskartor och data är från en kombination av information från ERA5, såväl som från EUMETSAT OSI SAF Sea Ice Index v2.1, Sea Ice Concentration CDR/ICDR v2 och snabbspårdata tillhandahålls på begäran av OSI SAF.

Regionala medelvärden som anges här är följande longitud/latitudgränser:

Globe, 180W-180E, 90S-90N, över land- och havsytor.

Europa, 25W-40E, 34N-72N, endast över landytor. 

Mer information finns här..

Information om nationella register och effekter

Information om nationella register och effekter baseras på nationella och regionala rapporter. För detaljer se respektive temperatur och hydrologisk C3S klimatbulletin för månaden.

C3S har följt Världsmeteorologiska organisationens (WMO) rekommendation att använda den senaste 30-årsperioden för att beräkna klimatologiska medelvärden och ändrat till referensperioden 1991-2020 för sina C3S Climate Bulletins som omfattar januari 2021 och framåt. Figurer och grafik för både den nya och föregående perioden (1981-2010) tillhandahålls för transparens.

Mer information om den använda referensperioden finns här.

C3S_Monthly Maps_February 2023- ENG_Final.docx
3.45 MB
Yttemperaturavvikelse för februari 2023.png
131.35 KB
Februari Antarktis havsis utbredning anomalies.png
39.59 KB
Daglig antarktisk havsis omfattning.png
184.01 KB
Avvikelser för februari 2023.png
690.52 KB

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend