Anslut dig till vårt nätverk!

arktisk

Arktis: Europaparlamentariker kräver fred och minskad spänning i regionen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Parlamentet efterlyser ett konstruktivt internationellt samarbete i Arktis samtidigt som det utfärdar varningar om nya hot mot stabiliteten i regionen, PLENUM KATASTROF.

 I en ny rapport om geopolitiska och säkerhetsutmaningar i Arktis, som antogs på onsdagen, säger ledamöterna att arktiska stater och det internationella samfundet bör bevara Arktis som ett område med fred, lågspänning och konstruktivt samarbete. EU är engagerat i en långsiktigt hållbar och fredlig utveckling av regionen, understryker de.

Dessutom understryker texten att den nuvarande arktiska styrningsmodellen, baserad på internationell rätt, har gynnat alla arktiska stater och gett stabilitet i området.

Klimatförändringar och ursprungsbefolkningar

Medlemmarna uppmanar alla berörda länder och EU att reagera på de djupt oroväckande konsekvenserna av klimatförändringar i Arktis, bland annat genom att hålla fast vid målen i Parisavtalet.

Kulturen i regionens ursprungsbefolkningar måste också bevaras, betonar ledamöterna. All verksamhet i området, inklusive användning av naturresurser, bör respektera ursprungsbefolkningarnas rättigheter och gynna dem och andra lokala invånare.

Rysk och kinesisk verksamhet i Arktis

Annons

Dessutom uttrycker rapporten allvarlig oro över den progressiva ryska militära uppbyggnaden i Arktis, som ledamöter anser vara orättfärdiga eftersom den avsevärt överstiger legitima defensiva syften. Allt samarbete med Ryssland i regionen bör överensstämma med principen om selektivt EU -engagemang med landet, kräver ledamöter. Det bör inte äventyra sanktionerna och restriktiva åtgärder som antagits till följd av den ryska regeringens agerande i andra delar av världen, tillägger de.

Ledamöterna är också mycket bekymrade över långtgående kinesiska projekt inom Artic. EU måste noga följa Kinas försök att integrera Arktis norra sjöväg i dess bälte- och väginitiativ, säger de, eftersom detta utmanar målet att skydda Arktis från global geopolitik.

Texten, godkänd med 506 röster för, 36 emot med 140 nedlagda röster, kommer att finnas tillgänglig i sin helhet här (06.10.2021).

”Jag skulle välkomna en uppdaterad EU -arktisk politik, som bör fortsätta att fokusera på frågor som rör lokalsamhällen, särskilt urbefolkningen. I vår rapport uttalade vi också att EU: s arktiska strategi måste spegla regionens nya säkerhetsverklighet, växande geopolitiska spänningar och nya regionala aktörer, som Kina. Vi bör vara medvetna om att vi inte är ensamma i Arktis; tillsammans med våra nära allierade USA, Kanada, Norge och Island kan vi bygga en välmående och fredlig framtid, säger föredraganden Anna Fotyga (ECR, Polen) efter omröstningen.

Bakgrund

Inför denna omröstning i kammaren, en delegation av Utrikesutskottets ledamöter besökte Danmark, Grönland och Island den 21-24 september för att diskutera internationellt samarbete och utmaningar i Arktis med politiska representanter och tjänstemän.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend