Anslut dig till vårt nätverk!

Antarktis

MEPC 77: IMO måste snabbt minska utsläppen av svart kol från sjöfarten

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

När ett möte för Internationella sjöfartsorganisationens (IMO) Marine Environment Protection Committee (MEPC 77) öppnade den 22 november i London, uppmanade Clean Arctic Alliance IMO, dess medlemsländer och internationell sjöfart att skydda Arktis genom att genomföra en snabb minskning i utsläpp av svart kol från sjöfart i, eller nära Arktis, och att skyndsamt minska utsläppen av växthusgaser och utsläpp av svart kol från den globala sjöfartsnäringen. 
 
Svart kol är en kortlivad klimatpådrivare som ansvarar för 20 % av sjöfartens klimatpåverkan (på 20 års basis). När svart kol lägger sig på snö och is accelererar smältningen och förlusten av reflektionsförmåga skapar en återkopplingsslinga som förvärrar den globala uppvärmningen. Utsläppen av svart kol från sjöfarten i Arktis ökade med 85 % mellan 2015 och 2019.
"Den här veckan måste IMO ta itu med effekterna av svarta koldioxidutsläpp på Arktis, genom att omedelbart införa kraftfulla åtgärder för att driva snabba, djupa nedskärningar av svarta koldioxidutsläpp från sjöfart som verkar i eller nära Arktis, och för att omedelbart minska CO2 och svarta koldioxidutsläpp från den maritima sektorn globalt”, säger Dr Sian Prior, ledande rådgivare till Clean Arctic Alliance. 
 
"The Clean Arctic Alliance stöder förslag till resolution lämnat till MEPC 77 av elva IMO-medlemsstater som uppmanar fartyg som verkar i och nära Arktis att gå från tyngre, mer förorenande eldningsoljor till lättare destillatbränslen med låg aromaticitet eller andra renare alternativa bränslen eller framdrivningsmetoder”, tillade hon [1]. "Om all sjöfart som för närvarande använder tunga eldningsoljor under tiden i Arktis skulle gå över till destillatbränsle, skulle det bli en omedelbar minskning med cirka 44 % av koldioxidutsläppen från dessa fartyg. Om partikelfilter installerades ombord på dessa fartyg skulle koldioxidutsläppen kunna minska med över 90 %”.

"Senaste resultat från IPCC visa att de nivåer av klimatambitioner och tidslinjer som för närvarande ligger på bordet för sjöfart vid IMO är helt otillräckliga”, fortsatte Prior [2]. "Det är absolut nödvändigt att åtgärder som ska antas av IMO:s Marine Environment Protection Committee (MEPC 77) stärks för att säkerställa att de leder till snabba djupa minskningar av både CO2 och svarta koldioxidutsläpp från fartyg, särskilt de som besöker eller opererar nära Arktis."

NGO uttalande:
Den 18 november, Icke-statliga organisationer uppmanade IMO att halvera sjöfartens utsläpp av växthusgaser till 2030, och att IMO:s medlemsländer snarast anpassar myndighetens arbete med att minska klimatpåverkan från sjöfarten med COP26-utvecklingen under MEPC 77 [3]. 
 
I uttalandet uppmanades IMO:s medlemsländer att: Rikta in frakten med målet på 1.5° grader: åta sig att minska fartygens klimatpåverkan inom en tidsram som överensstämmer med att hålla uppvärmningen under 1.5°, inklusive att nå noll senast 2050 och halvera utsläppen till 2030;  Förstärk kortsiktiga åtgärder: återuppta diskussioner om ambitionsnivån i IMO:s kortsiktiga åtgärd i syfte att komma överens om nya mål förenliga med halvering av utsläppen till 2030; Tackla svart kol: vidta beslutsamma åtgärder för att ta itu med effekterna av svarta koldioxidutsläpp på Arktis, en kortlivad klimatpådrivare som ansvarar för 20 % av sjöfartens klimatpåverkan; och Ställ in en växthusgasavgift: komma överens om en avgift på minst 100 USD/ton på växthusgasutsläpp för att höja klimatfinansieringen och stödja en rättvis övergång till noll i hela sektorn. efterlyst på COP26Mer information här.
 
IMO måste halvera sjöfartens utsläpp till 2030
[1] MEPC 77-9 - Kommentarer om resultatet av PPR 8 
[2] IPCC-rapport om klimatkris: Clean Arctic Alliance kräver svarta koldioxidutsläpp från sjöfarten
[3] NGO Uttalande: IMO måste ta itu med effekterna av svarta koldioxidutsläpp på Arktis

Om Arktis och svart kol
Stora förändringar i klimatet sker kraftigare och fortskrider snabbare på höga breddgrader med de mest dramatiska förändringarna som setts i istäcket i Ishavet. Sommarens havsistäcket är mycket reducerat jämfört med för bara några decennier sedan, och den återstående isen är ungefär hälften så tjock. Flerårig is har minskat med cirka 90 %. Dagar utan sommarhavsis kan komma så snart som i början av 2030-talet, om världen misslyckas med att uppfylla Parisklimatavtalets åtagande att begränsa den globala uppvärmningen till mindre än 1.5C, vilket kan få oöverträffade konsekvenser för det globala klimatet och den marina miljön. 

Arktisk sjöfart ökar i takt med att minskad havsis öppnar för tillgång till resurser och intresset för kortare transarktiska sjöfartsvägar växer. Trots globala ansträngningar ökar fartygens svarta koldioxidutsläpp – svarta koldioxidutsläpp från sjöfart i Arktis ökade med 85 % mellan 2015 och 2019. När svart kol lägger sig på snö och is accelererar smältningen och förlusten av reflektionsförmåga skapar en återkopplingsslinga som förvärras global uppvärmning. Black Carbon har också hälsoeffekter för arktiska samhällen. Minskning av utsläpp av svart kol från sjöfart i eller nära Arktis kan snabbt införas genom att byta till renare bränslen och har en omedelbar inverkan på att minska smältningen av snö och is eftersom det svarta kolet är kortlivat och stannar kvar i atmosfären i endast dagar eller Veckor. 
 
Hur svarta koldioxidutsläpp från sjöfarten påverkar Arktis
Brådskande och omedelbara åtgärder krävs för att minska koldioxidutsläppen från fartyg
Video

Om Clean Arctic Alliance

Clean Arctic Alliance består av 21 ideella organisationer och kampanjer för att övertyga regeringar att vidta åtgärder för att skydda Arktis, dess vilda djur och dess människor. 

Medlemmar inkluderar: 90 North Unit, The Altai Project, Alaska Wilderness League, Bellona, ​​Clean Air Task Force, Green Transition Denmark, Ecology and Development Foundation ECODES, Environmental Investigation Agency, Friends of the Earth US, Global Choices, Greenpeace, Island Nature Conservation Association, International Cryosphere Climate Initiative, Nature And Biodiversity Conservation Union, Ocean Conservancy, Pacific Environment, Seas At Risk, Surfrider Foundation Europe, Stand.Earth, Transport & Environment och WWF.

Mer mer information klicka här.
Twitter

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend