Anslut dig till vårt nätverk!

armenien

Nagorno-Karabakh - Krav på erkännande av Republiken Artsakh

publicerade

on

Den historiska konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan är en som konsekvent förbises av världen. Verkligheten är att det finns 3 inte två länder i konflikt - Armenien, Azerbajdzjan och Artsakh (även känd som Nagorno-Karabakh). Tvisten är - borde Artsakh vara oberoende eller borde Azerbajdzjan styra dem? Den diktatoriska ottomanska regimen i Azerbajdzjan vill ha landet och ignorerar vädjan om demokratisk självbestämmande - skriver Martin Dailerian och Lilit Baghdasaryan.

Artsakh-människor som motsätter sig detta möts med deras död varje dag medan världen blundar. Av denna anledning är det viktigt att öka medvetenheten och vi ber om erkännande för denna globala geopolitiska konflikt, så att ökat humanitärt bistånd kan ingripa.

Aggressivitet mot Artsakh

Den aktuella aggressionen har planerats och passar bra. Världen är upptagen av COVID och USA fokuserar på ett större val.

Azerbajdzjan har väsentligt uppgraderat sin militära kapacitet med hjälp av Israel och Turkiet utrustning och ammunition. Azerbajdzjan använder ISIS-mördare för att bekämpa armeniska soldater som skyddar gränsen.

Civila bosättningar bombas och tvingas evakuera inför den inkommande armén. Massiv informationskrig som framgångsrikt håller världsmedierna förvirrade och tysta. Vi uppmanar er att agera i intresset av att stoppa kriget och få in en fredlig process.

Ring för spänning

Kriget måste stoppas och folket i Artsakh (Nagorno-Karabakh) har rätt till självidentifiering. Azerbajdzjansk diktatur bör inte få ta över Artsakh utan civilt samtycke. Vårt krav är att bevara demokratin såväl som det historiska arvet och många av de första kristna kyrkorna. Azerbajdzjan har en historia av att aggressivt förstöra armeniska arvplatser.

Brist på amerikansk medling

Den nuvarande amerikanska presidenten, Donald Trump, har försökt att undvika inblandning i konflikten som gör det möjligt för Turkiet att ge sitt fulla stöd till Azerbajdzjan. President Trump är också känd för att ha personliga intressen i Turkiet (hotell i Istanbul), vilket kan vara en anledning till hans ovilja att stoppa den humanitära krisen som utvecklas för närvarande. Även om Donald Trump inte har stort intresse för kriget, har hans motståndare för det kommande valet, Joe Biden, starka åsikter om konflikten eftersom han anser att det är viktigt att stoppa sidospåren med Turkiet och att Turkiet håller sig utanför konflikten, eftersom Turkiet gränsar till Armenien och Azerbajdzjan. Amerikanska tjänstemän ville i allmänhet stoppa handeln med vapen och överföringen av legosoldater inom stridszonen, men det finns ingen diplomatisk plan på plats. En diplomatisk plan måste upprättas för att uppnå fred och stabilitet. Det är absolut nödvändigt att USA involverar sig i aktiviteter för att skapa fred i den armeniska-azeriska konflikten. Israel tillhandahåller vapen och hjälp till Azerbajdzjan under hela konflikten.

Flyktingkris

Historien verkar upprepa sig för armenier. Detta är en humanitär kris eftersom många Artsakh-familjer lämnar sina hem för att undkomma bomberna och den framåtriktande Azerbajdzjanska armén.

Ett annat armeniskt folkmord utvecklas framför dina ögon. Sjukhus och sociala system i Armenien kämpar på grund av COVID och attacken av sårade soldater från frontlinjen. Det finns ingen plan för flyktingar och många familjer har tappat fäderna i frontlinjen, vilket skapar ytterligare belastning för flyktingfamiljer och det sociala systemet.

Osynlig mänsklig kris i Artsakh

Ett krig har pågått i en månad mellan Artsakhs försvarsarmé med stöd av Armenien och Azerbajdzjans armé med stöd av Turkiet. Artsakh är också känt som Nagorno Karabakh. Azerbajdzjan har en historia av brott mot de mänskliga rättigheterna och använder tung propaganda för att upprätthålla en bild av kontroll och bli utsatt för en liten nation.

Klusterbomber på civila

Under en platsundersökning i Nagorno-Karabakh i oktober 2020, Human Rights Watch dokumenterad 4 incidenter där Azerbajdzjan använde klustervapen. Rapporten säger att HRW-forskare har identifierat ”resterna av israeliskt producerade LAR-160-serie klusterammunitionsraketer” i huvudstaden Stepanakert och staden Hadrut och undersökt skador orsakade av dem. HRW-forskare säger att "Azerbajdzjan tog emot dessa yt-till-yta-raketer och bärraketer från Israel 2008–2009".

Förmedlat krig

Det har uppenbarligen varit förberedelser genom att ta in ultramodern teknik från Turkiet och Israel och bemanna syriska krigare. Internationella nyhetsorganisationer som Reuters och BBC rapporterade redan om syriska militanter som skickades för att hjälpa till Azerbajdzjan uppstod i slutet av september. Både Turkiet och Azerbajdzjan styrs av diktatorer och de står inför lite motstånd internt. Rädslan är att på grund av den sjunkande oljeprisen och önskan att förena sina territorier räknar de med att världen är upptagen av COVID för att kunna utföra sin aggression på landet.

"Tack vare avancerade turkiska drönare som ägs av Azerbajdzjans militär krympte våra offer vid fronten", sade Azerbajdzjans president Ilham Aliyev i en TV-intervju med den turkiska nyhetskanalen TRT Haber. Deras väpnade styrkor förstörde ett antal armeniska positioner och fordon med flygangrepp utförda av Bayraktar TB2 beväpnade UAV. Dessa är turkiska drönare som kan fjärrstyrda eller autonoma flygoperationer tillverkade av Turkiets Baykar-företag.

Men tiden tar slut när fler världsledare tigger att notera det ökande antalet mänskliga dödsfall och lidande. Den framåtriktande armén slutar inte ens för att samla in de döda kropparna. Slagfältet är fyllt med en stök stank och ibland begravde armenierna dessa soldater i rädsla för ett utbrott och vildsvin eller andra djur som äter dem. Men enligt detta Washington Post artikelverkar legosoldaternas kroppar tas bort och skickas tillbaka till Syrien.

Halshuggningar

Flera nyhetskällor rapporterade en annan omänsklig incident av Azerbajdzjan - halshuggningen av en soldat. Den 16th I oktober klockan 1 ringde en medlem av de azerbajdzjanska väpnade styrkorna till en armenisk soldats bror och sa att hans bror är med dem. de halshögg honom och skulle lägga upp hans foto på Internet. Efteråt, flera timmar senare, fann broren det hemska fotot som visar sin halshuggna bror på sin brors sociala mediesida. Dessa bilder arkiveras eftersom de är för grymma. Tyvärr tilldelas personer som halshöjer armenierna medaljer och det är en vanlig övning under krigstid.

Azerbajdzjanska militärstyrkor halshuggade en armenisk soldat och lade upp detta foto på sina egna sociala medier.

Fångade avrättningar

Det finns en viral video av två krigsfångar som dödades våldsamt av azerbajdzjanska soldater. I videon verkar fångarna ha sina händer bundna bakom sig och draperas i Armeniens och Artsakhs flaggor som sitter på en liten vägg. Under de närmaste fyra sekunderna beställer en azerbajdzjansk soldat i azerbajdzjanska: "Sikta på deras huvuden!", Sedan hörs hundratals skott som dödar krigsfångarna på nolltid.

Ansträngt medicinskt system

Artsakh och armeniska sjukhus är ansträngda av ökningen av COVID-19-fall. Dessutom finns det en växande brist på personal och sängar för att sköta de sårade som rusar från frontlinjen. Många flyktingar har undkommit de azeriska styrkornas bombning i Artsakh och har flytt till Armenien för att söka skydd. Många familjer har tappat fadern till kriget och är också på språng under denna extremt farliga tid.

Turkiet har blockerat hundratals ton internationellt humanitärt bistånd till Armenien som reser från USA. De förbjöd den att flyga genom Turkiets luftrum, vilket har påverkat att få välbehövliga medicinska förnödenheter donerade från utlandet.

Vi uppmärksammar det internationella samfundet över hela världen på situationens allvar.

Vi uppmanar de ledande länderna i världen att använda alla inflytelser som de har för att förhindra eventuella störningar från Turkiet och Azerbajdzjan, som redan har destabiliserat situationen i regionen.

Idag står vi inför en allvarlig utmaning. Situationen förvärras av COVID-19. Vi ber er att utöva alla möjliga ansträngningar för att avsluta kriget och återuppta den politiska avvecklingsprocessen i konfliktzonen Azerbajdzjanska-Karabagh.

Allvaret i detta ögonblick kräver allas vaksamhet i varje land. Fred beror på våra individuella och kollektiva ansträngningar.

Vi uppmanar er att agera för att stoppa kriget i syfte att bevara människoliv på både armeniska och azerbajdzjanska sidor. Folket i Armenien gör ont men Azerbajdzjans folk som styrs av en diktator som är slarvig med mänskligt liv på båda sidor och åtnjuter internationellt stöd. Israel, USA, Tyskland och Ryssland: du skapade detta och du kan stoppa det medan du fortfarande kan!

Författarna är Martin Dailerian, en medborgare i USA, och Lilit Baghdasaryan, en medborgare i Republiken Armenien.

De åsikter som uttrycks i artikeln ovan är författarnas och återspeglar inte något stöd eller åsikter från EU-Reporter.

armenien

Nagorno-Karabakh: Förklaring från den höga representanten på Europeiska unionens vägnar

publicerade

on

Efter att fientligheterna upphört i och omkring Nagorno-Karabakh efter det Rysslandsförmedlade vapenvilan den 9 november som överenskommits mellan Armenien och Azerbajdzjan, har EU utfärdat ett uttalande som välkomnar upphörandet av fientligheter och uppmanar alla parter att fortsätta att strikt respektera eldupphöret mot förhindra ytterligare dödsfall.

EU uppmanar alla regionala aktörer att avstå från alla åtgärder eller retorik som kan äventyra vapenvila. EU kräver också ett fullständigt och snabbt tillbakadragande av alla utländska krigare från regionen.

EU kommer att följa noggrant genomförandet av bestämmelserna om eldupphör, särskilt när det gäller dess övervakningsmekanism.

Att upphöra med fientligheterna är bara ett första steg för att avsluta den långvariga Nagorno-Karabakh-konflikten. EU anser att ansträngningar måste förnyas för en förhandlad, omfattande och hållbar lösning av konflikten, inklusive om Nagorno-Karabakhs status.

EU upprepar därför sitt fulla stöd till det internationella formatet för OSSE Minsk-gruppen som leds av dess medordförande och den personliga representanten för OSSE: s ordförande för att uppnå detta mål. EU är redo att effektivt bidra till utformningen av en hållbar och omfattande lösning av konflikten, inklusive där det är möjligt genom stöd för stabilisering, rehabilitering efter konflikt och förtroendeskapande åtgärder.

EU påminner om sin starka motstånd mot våldsanvändning, särskilt användningen av klusterammunition och eldvapen, som ett medel för att lösa tvister. EU betonar att internationell humanitär rätt måste respekteras och uppmanar parterna att genomföra avtalen om utbyte av krigsfångar och repatriering av mänskliga kvarlevor som uppnåtts inom OSSE: s Minsk-grupps ordförandeformat den 30 oktober i Genève.

EU betonar vikten av att garantera humanitärt tillträde och bästa möjliga villkor för frivilligt, säkert, värdigt och hållbart återvändande för de fördrivna befolkningarna i och runt Nagorno-Karabakh. Det understryker vikten av att bevara och återställa det kulturella och religiösa arvet i och runt Nagorno-Karabakh. Alla krigsförbrytelser som kan ha begåtts måste undersökas.

Europeiska unionen och dess medlemsstater tillhandahåller redan betydande humanitärt bistånd för att tillgodose de omedelbara behoven hos de civila befolkningar som berörs av konflikten och är redo att ge ytterligare hjälp.

Besök hemsidan

Fortsätt läsa

armenien

Armenien och Azerbajdzjan äntligen i fred? Är det sant?

publicerade

on

Ryssland har överraskande och mycket snabbt blivit en fredsskapare i konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan om Nagorno-Karabakh. Den gamla visdomen säger att en dålig fred är bättre än nederlag. Med tanke på den svåra humanitära situationen i Karabakh ingick Ryssland brådskande och säkerställde undertecknandet av ett eldupphörsavtal av ledarna för Armenien och Azerbajdzjan den 9 november och utplaceringen av ryska fredsbevarare i regionen. skriver Moskvakorrespondenten Alexi Ivanov. 

Protester började omedelbart i Armenien och parlamentsbyggnaden beslagtogs. Folkmassor som är missnöjda med resultatet av kriget, som varade sedan den 27 september och tog vägtull på mer än 2 XNUMX armeniska soldater, förde förstörelse och katastrof till Artsakh, kräver nu avgång från premiärminister Pashinyan, som anklagas för förräderi.

Nästan 30 år av konflikt har varken gett fred till Armenien eller Azerbajdzjan. Dessa år har bara drivit interetnisk fientlighet, vilket har nått enastående proportioner.

Turkiet har blivit en aktiv aktör i denna regionala konflikt, som anser att Azerbajdzjanerna är sina närmaste släktingar, även om majoriteten av befolkningen där i shia-islam tar hänsyn till de azerbajdzjanska befolkningens iranska rötter.

Turkiet har nyligen blivit mer aktivt på internationell och regional nivå och har gått in i en allvarlig konfrontation med Europa, särskilt Frankrike, mot åtgärderna för att begränsa muslimsk extremism.

Sydkaukasien förblir dock traditionellt i Rysslands inflytningszon, eftersom det här är territorier där Moskva har dominerat i århundraden.

Putin, mitt i pandemin och förvirringen i Europa, utnyttjade mycket snabbt situationen med sina grannar och förvandlade kriget till en civiliserad ram.

Vapenstilleståndet välkomnades inte av alla parter. Armenierna bör återvända till Azerbajdzjan de territorier som fångades i början av 90-talet, inte alla, men förlusterna kommer att bli betydande.

Armenier lämnar de områden som borde komma under Azerbajdzjan i stort antal. De tar ut egendom och bränner sina hem. Ingen av armenierna vill förbli under de azerbajdzjanska myndigheternas styre, för de tror inte på sin egen säkerhet. Många år av fientlighet har genererat misstro och hat. Inte det bästa exemplet är Turkiet, där termen "armeniska" betraktas som en förolämpning, tyvärr. Även om Turkiet har bankat på dörren till EU i många år och hävdat statusen som en civiliserad europeisk makt.

Azerbajdzjans president Ilham Aliyev lovar skydd för armenierna i Karabakh, och han lovar också att skydda många armeniska kyrkor och kloster i detta forntida territorium, inklusive det stora heliga klostret Dadivank, som är en pilgrimsfärdsplats. För närvarande är den skyddad av ryska fredsbevarare.

Ryska fredsbevarare är redan i Karabakh. Det kommer att finnas två tusen av dem och de måste se till att vapenvila följs och att fientligheter upphör.

Under tiden flyttar stora kolumner av flyktingar till Armenien, som förhoppningsvis förväntas nå sitt historiska hemland utan problem.

Det är för tidigt att prata om en ny vändning i Karabakh-konflikten. Premiärminister Pashinyan har redan sagt att han är ansvarig för Armeniens nederlag i Artsakh. Men det här är troligtvis inte den sista punkten. Armenien protesterar, protesterar mot Pashinyan, mot den skamliga kapitulationen, även om alla förstår att konflikten i Karabakh måste lösas.

Många azerbajdjaner, det finns tusentals av dem, drömmer om att återvända till sina hem i Karabakh och närliggande regioner, tidigare kontrollerade av armeniska styrkor. Denna åsikt kan knappast ignoreras. Människor har bott där i århundraden - armenier och azerbajdzjanier - och det är mycket svårt att hitta den perfekta lösningen på denna tragedi.

Det är uppenbart att det kommer att ta många år till gamla sår, förbittringar och orättvisor glömmas bort. Men fred måste komma till detta land, och blodsutgjutelsen måste stoppas.

Fortsätt läsa

armenien

Sanning, lögner och kroppsspråk i Kaukasus

publicerade

on

Du kan berätta mycket om människor från att titta på deras kroppsspråk. För några dagar sedan, Euronews Global Weekend täckning av Nagorno-Karabakh-konflikten inkluderade en fascinerande delad skärm av ledarna för Armenien (premiärminister Nikol Pashinyan, avbildad) och Azerbajdzjan (president Ilham Aliyev). Pashinyan är omgiven av uniformerade trupper i hög beredskap, och gestikulerar frenetiskt, pekfingret ryckar upprepade gånger ner som för att tappa sin publik - och i förlängningen hans azerbajdzjanska motståndare, till underkastelse eller nederlag. Aliyev verkar cool och samlad och mäter sina ord, bilden av en lugn och effektiv administratör, skriver Martin Newman.

Kontrasten var så extrem att det fick mig att titta längre på dessa två män. Jag har coachat många världsledare för deras plattform och medieuppträdanden, och jag vet att hållning, röstton, gester och ansiktsuttryck kan avslöja sanningar som överskrider bara ord.

Deras bakgrund kunde inte vara annorlunda: Pashinyan, den kampanjjournalist, aldrig lyckligare än i en folkmassa, megafon i handen; Aliyev andra generationens politiker, en veteran från den döda världen av internationell diplomati. Några timmar spenderade på att granska bilder av olika intervjuer - Euronews, Al Jazeera, Frankrike 24, CNN, med Pashinyan som talar på armeniska och Aliyev på engelska - främst för att bekräfta första intryck.

Vi ser Pashinyans ryckande finger och hans ögonbryn som dansar av förskräckt när en besvärlig fråga eller obekvämt faktum i strid med hans berättelse tas upp av en intervjuare. När han är upphetsad eller under tryck stiger hans röster i tonhöjd tills det nästan är skrämmande.

För det mesta förstärker bilden av den lugna administratören genom att titta på Aliyev under dessa intervjuer. Presidenten sällan höjer sin röst och använder sällan en expansiv gest och kommer fram som en konservativ stabilitetsfigur. Ändå finns det en något oväntad detalj: ögonrörelsen. Betyder detta - som vissa experter skulle säga - att presidenten för hans urbanitet kan komma över som undvikande?

De säger att "ögonen är själens fönster"; mer exakt, enligt min erfarenhet är de hjärnans spegel. Människor som tänker aktivt är mer benägna att röra ögonen än de som reciterar en förberedd lektion. Jag har också märkligt nog märkt att när någon talar på ett språk som inte är deras eget, tenderar den mentala ansträngningen också att öka ögonrörelsen. När du ser detta är det som om talaren bokstavligen 'letar efter rätt ord'. Trots att kunna tala engelska (och har genomfört intervjuer på språket tidigare), Verkar Pashinyan inte lita på sig själv förutom i sitt hemland armeniska när insatserna är så höga.

En ytterligare detalj har fångat mitt öga, och det är en jämförelse av handgester. Vi har redan sett Pashinyans anklagande fingerpekande. Ibland kan han hålla tillbaka den teatrala energin, men ofta brister den ut i stora, dramatiska gester. Under tiden kontrolleras och mäts Aliyevs handgester och presenterar försiktigt ett ärende eller, med en framåtgående halvveckad hand, beskriver framåtsteg i en process. Det engelska språket är rikt på fraser för att beskriva karaktär med hjälp av en kroppsspråkmetafor. När man tittar på de två ledarna är det svårt att undvika att ställa frågan - vem verkar vara ett säkrare par händer?

Det är intressant att se hur kampen om kroppsspråk mellan dessa två motstående ledare återspeglar deras berättelser. Armenien står på de känslomässiga frågorna om kulturell identitet, en berättelse om historiskt offer och en nostalgi för länge förlorade armeniska regionala överhöghet. Azerbajdzjan står på den mindre känslomässiga, mer kapade och torkade marken för erkända gränser, säkerhetsrådets resolutioner och internationell lag.

Att titta på de två nationella ledarna är att bevittna konfrontationen med en energisk folkhöjare och en tålmodig juridisk kraft. Huruvida konflikten och internationell granskning kommer att förändra dessa bilder återstår att se. Tills dess, fortsätt att titta på kroppsspråket. Det ljuger aldrig.

Martin Newman är coach och kroppsspråksexpert och grundare av Ledarskapsrådet - en organisation som sammanför seniorpersoner från kommersiellt och offentligt liv för att publicera årlig forskning om metoder och stilar av ledarskap.

Alla åsikter som uttrycks i ovanstående artikel är författarens och återspeglar inte några åsikter från EU-Reporter.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend