Anslut dig till vårt nätverk!

armenien

Planerar Moskva att Ruben Vardanyan ska bli president i Armenien?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

I allmänhet ställer världens ledande medier inte upp för intervjuer med krigsförbrytare, medbrottslingar i krigsförbrytelser och massakrer, eller med bedrägliga skapare av ännu ett Ponzi-plan. Liksom Denis Pushilin, den självutnämnda chefen för Folkrepubliken Donetsk, Putins skyddsling i det ockuperade Ukraina.

Men vissa västerländska medier ger, utan att slå ett ögonlock, en plattform för Ruben Vardanyan, en av de rikaste människorna i Ryssland (enl. forbes), en man som är mycket närmare Putin än vad Pushilin någonsin har varit.

Från 2005 till 2022 påstods Ruben Vardanyan ha varit engagerad i penningtvätt genom offshorebolag och överföra pengar till de mest inflytelserika personerna från Putins följe (till exempel, Sergej Roldugin). Under samma period innehade han positioner i "expertråden" under Ryska federationens president och regering, positioner som endast var tillgängliga för personer som står Putin nära. Samtidigt drev Vardanyan även investmentbanken Trojka Dialog, som blev en del av Sberbank i Ryska federationen 2011.

Först i mars 2019 ledamöter av EU-parlamentet krävde en utredning om verksamheten i Vardanyan som chef för Trojka Dialog.

Namnet på Vardanyan och hans trojka dialog dök upp igen i samband med ämnet offshorebolag: Organized Crime and Corruption Investigation Center (OCCRP) övertygande bevisat att Troika Dialog hade skapat ett omfattande nätverk av offshoreföretag. Dessa företag arbetade med andra företag som anklagades för att tvätta, betala ut eller olagligt ta ut pengar från Ryssland. Vi pratar om 4.6 miljarder dollar som passerade genom 76 företag.

Det verkar som att det är helt klart vem Vardanyan är - "Putins och hans vänners plånbok". Ingen ställde dock skarpa frågor till honom och i september 2022 överlämnade Vardanyan sitt ryska medborgarskap. Uppenbarligen var detta ett försök att undvika västerländska sanktioner. Det är viktigt att understryka att Vardanyan i tysthet fick behålla sin ryska företagI själva verket var det bara Ukraina som inte gav efter för detta enkla trick med att avsäga sig det ryska medborgarskapet, och satte honom på listan över sanktioner: för logistiskt stöd till den ryska federationens ockupationsarmé.

I november 2022, utan att ens dölja det faktum att "samråd i Moskva'' i denna fråga tog Vardanyan posten som "regeringschef" för separatistenklaven i Azerbajdzjanska Karabach. Denna enklav erkänns inte som en oberoende enhet av det internationella samfundet. Enligt internationell lag och FN:s erkännande är det juridiskt sett Republiken Azerbajdzjans territorium. Trots detta, efter kriget 2020, var den ryska militärkontingenten stationerad på detta territorium för "fredsbevarande" (eller så kallades det av Ryska federationen).

Annons

Ryska federationens "fredsbevarare" är där för endast ett syfte - de ger stöd och säkerhet för Vardanyan i Karabach. Vardanyan tar nominellt avstånd från Ryska federationen och förblir Putins vapen i hans odeklarerade krig med Azerbajdzjan: Kreml skapar en ny marionettstat ur Karabach, en som skulle vara helt under Moskvas tumme.

De första stegen för att skapa en "hot spot" i Karabach har redan tagits - Vardanyan uppfann och introducerar aktivt berättelsen om "Lachin-blockaden" och "humanitär katastrof" i världsmedia. Bullret han skapade gör det möjligt att dölja vad som verkligen händer i Karabach. Vardanyan tog bort från den lokala klanen (enligt lokala källor) Damirli koppar och molybden fyndigheter som tillhör Azerbajdzjan och Gizilbulag guldfyndigheter i närheten av Lachin. Ryska så kallade "fredsbevarare" skyddar Vardanyan och hans hantlangare från alla försök att förhindra plundring av dessa naturresurser, vilket utförs i strid med inte bara internationell lag utan även alla miljönormer och standarder.

Kremls beräkning var att detta skulle leda till militära aktioner initierade av Azerbajdzjan. Men myndigheterna i Azerbajdzjans republik uppträdde mer klokt och gav inte efter för Moskvas provokation och krävde endast experters tillträde till deras territorium och gruvor. Vardanyan vägrade alla krav, den enda gruppen av azerbajdzjanska experter som lyckats ta sig till gruvornas territorium utvisades därifrån av en skara av Vardanyans nära medarbetare med hans personliga medverkan. Azerbajdzjanska och utländska journalister var inte får åka dit av den ryska militären. Allt detta indikerar tydligt att "Republiken Artsakh" är en marionettformation av Kreml, och den existerar enbart för att säkerställa att Moskva har en härd för destabilisering av sin allvarligaste konkurrent inom energiförsörjningen till Europa och Israel.

Azerbaijan levererar olja och gas till Österrike, Bulgarien, Tyskland, Grekland, Italien, Spanien, Irland, Portugal, Rumänien, Kroatien och Tjeckien. År 2022 nådde volymen av Azerbajdzjans gasleveranser till EU 12 miljarder kubikmeter, och det kommer att fördubbla importen av naturgas till 2027.

Azerbajdzjan står också för 40 % av Israels energibehov.

"Republiken Artsakh" är en marionettformation av Kreml

Sedan den 12 december har azerbajdzjanska miljöaktivister varit demonstrera på motorvägen från Lachin. De konfronterar inte den ryska militären, men de tillåter inte att naturresurser tas ut från Karabach - faktiskt tillåter de inte Ryssland att stjäla naturresurserna i Azerbajdzjan. Ekoaktivister och representanter för icke-statliga organisationer kräver att den illegala exploateringen av Azerbajdzjans resurser och skador på miljön ska stoppas. Från denna fredliga aktion blåser Vardanyan medvetet upp en "humanitär katastrof".

Som rådgivare till chefen för Ukrainas president Mikhail Podolyaks kontor noterade, är "krisen" i den armeniska enklaven Karabach artificiellt uppblåst och felaktiga uppgifter om storleken på den armeniska befolkningen i Azerbajdzjanska Karabach används för att eskalera den. Det mediala bullret som uppblåsts av Vardanyan överröstar de legitima protesterna och kraven från Azerbajdzjan och dess ekoaktivister. För att förstärka legenden om "krisen", den påståenden används som den armeniska befolkningen i Karabach påstås vara 120,000 människor. Enligt centrala ukrainska medier, "den verkliga befolkningen i den armeniska enklaven i Karabach kan inte vara mer än 40,000 3 ... Det vill säga i den ryska militärkontingentens kontrollzon är antalet armeniska befolkningar i Karabach XNUMX gånger överskattat."

Berättelserna om den "humanitära katastrofen" och "blockaden" är en förberedelse för Kremls framträdande som en "storebror" på scenen med färdiga ryska pass för befolkningen i pseudorepubliken, precis som det hände på det ockuperade Krim . Efter "folkomröstningen" om samma modell från Krim kommer plötsligt Azerbajdzjanska Karabach att vara ett ryskt territorium.

Men Kremls planer är inte begränsade till Karabach. Vardanyan är avsedd för en mer betydelsefull roll - han bör ersätta Pashinyan, som har gjort ett val till förmån för en pro-västerländsk position. Som den Versiya tidningen noterade i september 2022, "Ruben Vardanyan påstår sig vara Armeniens nya nationella ledare, och i framtiden kan han till och med bli president." Den 15 oktober 2022, den armeniska tidningen Hraparak skrev: "Vardanyan vill aktivt delta i de armeniska politiska processerna inom en snar framtid, inte bara i nästa parlamentsval, utan också som kandidat till premiärministerposten. Detta är Moskvas officiella plan, som sponsras av Ryska federationen. Vardanyan främjas som en efterträdare till den nuvarande regeringen i Republiken Armenien."

Därmed kommer Armenien att vara under Moskvas totala kontroll och även potentiellt Teherans. Ayatollahs regim har redan uttalat att "Armeniens säkerhet är lika med den islamiska republikens säkerhet." Nyligen var det upptäckt att Irans stöd till det ryska kriget mot Ukraina företogs genom Armenien. Iran Air Cargo, ett dotterbolag till Iran Air, flög från Jerevans Zvartnots International, en civil flygplats, till Moskva, med missiler och drönare. 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend