Anslut dig till vårt nätverk!

armenien

Hur Armenien hjälper Ryssland att undvika västerländska sanktioner

DELA MED SIG:

publicerade

on

Efter Kremls militärkampanj i Ukraina den 24 februari 2022, passerade Ryssland Iran som det mest sanktionerade landet i världen. Ryssland försöker kringgå dessa sanktioner med hjälp av sitt krympande antal allierade – främst Iran och Armenien, samtidigt som man säljer råolja som inte längre importeras till Europa till rabatterade priser till Indien och Kina. Det är inte förvånande att Iran och det proryska Armenien hjälper Moskva. Iransktillverkade kamikazedrönare skrämmer och dödar civila i Ukraina, skriver Shahmar Hajiyev, senior rådgivare, Center of Analysis of International Relations (AIR Center).

Kriget har utlöst hårda sanktioner mot Ryssland som införts av EU (EU), USA (USA) och andra provästliga stater. De påföljder omfattade restriktioner för Rysslands finansindustri, dess centralbank och dess energisektor. Nyligen har Europeiska rådet beslutat att begränsa priset för rysk olja till 60 USD per fat. Dessutom har utländska företag dragit sig frivilligt från den ryska marknaden som ett resultat av en "självsanktionerande" trend. Alla sanktioner syftade till att försvaga Rysslands krigstidsekonomi och dess förmåga att fortsätta militära operationer i Ukraina.

Efter hårda sanktioner mot Rysslands energisektor har Ryssland förlorat traditionella energimarknader som går tillbaka till sovjettiden i Europa och letat efter nya marknader i Sydostasien. Sedan starten av kriget mellan Ryssland och Ukraina, Indiens sjöburna råolja export från Ryssland ökade stadigt och nådde 959,000 2022 fat per dag i november 14, en 1.1-faldig ökning. Dessutom nådde Kinas sjöburna råoljeimport från Ryssland XNUMX miljoner fat per dag i november förra året.

Andra viktiga regioner för Ryssland är Centralasien och Sydkaukasien. Sanktioner har införts mot olika sektorer av den ryska ekonomin, och därför samarbetar Moskva nära med vissa länder för att fördjupa de ekonomiska banden och uppnå ekonomisk diversifiering. Under den första toppmöte av de centralasiatiska länderna och Ryssland i Astana den 14 oktober 2022 diskuterades viktiga frågor som att säkerställa gemensamma handels- och ekonomiska intressen, regional säkerhet bland ledarna.

Moskva är intresserad av att fördjupa de bilaterala förbindelserna med centralasiatiska stater för att genomföra gemensamma projekt inom områdena energi, industri, transport, logistik och det agroindustriella komplexet. För detta ändamål är möjligheten att stödja centralasiatiska stater i Rysslands importersättningsprogram mycket avgörande för Moskva. Siffrorna visar det handelns omsättning mellan Ryssland och centralasiatiska nationer växer. Handelsomsättningen med Kazakstan ökade med 10 procent under de första tio månaderna förra året, 40 procent med Uzbekistan under de första nio månaderna, mer än 22 procent med Tadzjikistan under de första åtta månaderna, 40 procent med Kirgizistan under de första sex månaderna och 45 procent med Turkmenistan bara under det första kvartalet 2022. Ekonomiskt återupplivande mellan Ryssland och centralasiatiska nationer är ett resultat av det pågående kriget och Rysslands ambition att fördjupa handelsförbindelserna med regionala stater.

I regionen södra Kaukasus är Armenien en traditionell allierad med Ryssland och misslyckades till och med att visa en låg profil neutralitet i frågan genom att stödja den ryska militärkampanjen i Ukraina. Armenien samarbetar med Ryssland på olika plattformar såsom Eurasian Economic Union (EEU), Collective Security Treaty Organisation (CSTO) etc. Som noterats av Ryssland Premiärminister Mikhail Mishustin; "Tillsammans med våra armeniska partners fattar vi operativa beslut som syftar till att skydda vårt handelsmässiga och ekonomiska samarbete, särskilt inför olagliga sanktioner mot Ryska federationen."

Dessa två länder genomför framgångsrikt bilateralt handels- och ekonomiskt samarbete. Enligt den armeniska statistikkommittén är Ryssland ledande inte bara när det gäller den totala volymen av utrikeshandeln, utan även när det gäller export och import i synnerhet. Utländsk handelns omsättning mellan Armenien och Ryssland översteg 2.6 miljarder USD i januari-augusti 2022 med en kraftig ökning av tillväxten på årsbasis från 11.8 procent till 71.7 procent, främst på grund av en mångfaldig exporttillväxt.

Annons

Speciellt ökade volymen av export av varor från Armenien till Ryssland avsevärt tillväxten på årsbasis från 30.9 procent till det dubbla, vilket, i en något mindre återhållsam uppåtgående takt, också observerades i volymen av import av varor från Ryssland till Armenien - från 2 procent till 4 procent, med volymer på 55.3 miljoner USD respektive 1.062 miljarder USD.

Ekonomisk tillväxt är också kopplad till den ryska massflykten i Armenien. Data tillhandahållen av den armeniska migrationstjänsten visar att 372,086 2022 ryska medborgare anlände till Armenien mellan januari och juni XNUMX. Enligt Vahan Kerobyan, Armeniens ekonomiminister; "Som ett resultat av omlokaliseringen har 300 stora företag med ryskt kapital och cirka 2,500 XNUMX småföretag registrerats i Armenien".

Bland företrädarna för storföretagen finns också den välkände ryske oligarken Ruben Vardanyan, en miljardär av armeniskt ursprung. Hans namn inkluderades på sanktionslistan under "Putin Accountability Act" i USA:s representanthus Bill. Ruben Vardanyan avsade sig sitt ryska medborgarskap och flyttade illegalt till Karabach-regionen, som är under tillfällig kontroll av ryska fredsbevarande styrkor. Hans affärsintressen i Armenien inkluderar olika nystartade företag och teknikplattformar. När det gäller relationerna mellan Armenien och Ryssland, talade Vardanyan om hur Armenien nu kan bli ett "fönster" för många ryska företag samt hur den nuvarande situationen öppnar nya möjligheter för Armenien. Dessutom i en 23 januari med BBC HARDtalk, vägrade han att fördöma kriget i Ukraina.

Det amerikanska finansdepartementet sanktionerade ett transnationellt nätverk som skaffar teknologi som stöder det ryska militär-industriella komplexet. Vissa Armenien-baserade företag inkluderades i listan över enheter som omfattas av nya USA påföljder mot Ryssland. För detta ändamål initierades det Armenien-baserade dotterbolaget till Milandr, Milur Electronics LLC (Milur Electronics), i syfte att lägga beställningar från utländska fabriker, producera integrerade mikrochips och bedriva försäljning utomlands. Milur Electronics har använts som ett Milandr-frontföretag som ett sätt att bedriva Milandrs affärer med utländska partners. Ett annat armeniskt företag - Taco LLC, grossist för elektronisk och telekommunikationsutrustning och delar, har utsetts för att stödja Radioavtomatika, ett ryskt företag har fått sanktioner, eftersom Radioavtomatika betalar Taco för att importera komponenter och hantera upphandlingsprocessen inom Armenien.

Azerbajdzjan är det land i regionen som stödjer det globala finansiella systemet under kriget mellan Ryssland och Ukraina. Sedan början av kriget har Baku tillhandahållit humanitärt bistånd och energibistånd till Ukraina. SOCAR Energy Ukraine har tillhandahållit gratis bränsle på sina stationer i Ukraina för ambulanser och brandförsvarsfordon. Baku skickade också 45 krafttransformatorer och 50 generatorer till ukrainska regioner. Den totala mängden humanitärt bistånd som Azerbajdzjan tillhandahåller detta land är cirka 30 miljoner manat. Kortfattat kommer västerländska sanktioner att lamslå Rysslands krigstidsekonomi 2023, men tack vare vissa länder/allierade kommer Moskva att "manövrera" för att lätta på sanktionerna och ytterligare förbättra handelsförbindelserna.

Till slut har Azerbajdzjan blivit ett av de länder som hjälper Europa att säkerställa sin energisäkerhet under energikrisen. För närvarande ser EU och Azerbajdzjan fram emot att fördjupa samarbetet, och Azerbajdzjan försöker visa att det är västvärldens strategiska partner i Sydkaukasien.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend