Anslut dig till vårt nätverk!

armenien

Armenien: Den kaukasiska allierade av rysk aggression mot Ukraina

DELA MED SIG:

publicerade

on

"Det är en allmänt erkänd sanning att Armenien är en postsovjetisk demokrati i Kaukasus orienterad mot västerländska värderingar." Detta kunde ha varit inledningen i en artikel om Armenien i en bättre värld, men det kan knappast sägas om Armenien 2023. Det som gäller dess sovjetiska förflutna och geografiska läge är fortfarande relevant, men dess engagemang för demokratiska västerländska värderingar och styre av lag är högst tveksamt – skriver James Wilson.

Den ryska aggressionen i Ukraina har avslöjat den fula sanningen om Armenien och dess deltagande i konflikten på angriparens sida.

Den 23 november avfyrade Ryssland missiler mot förlossningsavdelningen på sjukhuset i Volnyansk, Zaporizhia-regionen (ett nyfött barn dödades), ett bostadshus och en klinik i Kupyansk, Charkiv-regionen (två döda), bostadshus i Kiev och Vyshgorod, Kiev-regionen (7 döda). Fler missiler riktade sig mot Poltava, Vinnitsa, Lviv-regionerna, Odessa, Dnipro och Mariupol. Samma dag välkomnade premiärminister Pashinyan Putin i Jerevan och tilltalade honom som "kära Vladimir Vladimirovich" och skakar hans hand.

Detta är inte förvånande: tidigare sommaren 2022 hävdade premiärministern att "Ryssland är en strategisk partner och allierad av Armenien”.

"Våra länders ståndpunkter i grundläggande internationella frågor är nära eller sammanfaller", sa Arshakyans vice talman för det armeniska parlamentet den 11 juli.
Dessa är inte isolerade uttalanden: "Ryssland är den närmaste partnern och strategiska allierade till Republiken Armenien", premiärministern upprepade den 7 september. Den 2 november uttalade parlamentets talman Simonyan stolt: "Jag kan med tillförsikt konstatera att den nuvarande armeniska regeringen är en av de mest pro-ryska."


För att sätta saken i perspektiv: sedan början av kriget i Ukraina har Pashinyan besökt Ryssland fem gånger, träffat Putin sex gånger och pratat med honom i telefon 18 (arton) gånger.

Pashinyan var inte den enda högt uppsatta armeniska tjänstemannen som böjde sig för Kreml. Den armeniske försvarsministern, säkerhetsrådets sekreterare och generalstabens chef besökte alla sina besök i Moskva, de flesta av dem mer än en gång. Den ryska aggressionen mot Ukraina har tydligt intensifierat det militära partnerskapet mellan de två länderna: gemensamma militära övningar var hölls i september, och ett avtal om militärt samarbete 2023 undertecknades i december. I februari i år ratificerade det armeniska parlamentsutskottet för försvars- och säkerhetsfrågor ett avtal om samarbete mellan underrättelsetjänster av de två länderna inom informationssäkerhetsområdet[I]. Det senare ser nästan förolämpande ut mot bakgrund av Ukrainas gemensamma ansträngningar med västerländska partners för att motverka hot från Ryssland på detta område.

Annons

Kriget i Ukraina utlöste enastående tillväxt i handelsomsättning mellan Armenien och Ryssland: 2022 uppgick den armeniska exporten till Ryssland till 2.4 miljarder USD, vilket är 185.7 % mer än 2021. Den ryska importen till Armenien uppgick till 2.6 miljarder USD – en ökning med 44.5 %. Den 2 februari i år uttalade Pashinyan med tillfredsställelse: "Det finns en stor och stadig tillväxt i våra handels- och ekonomiska förbindelser." Han betonade "det speciella Vladimir Putins personliga roll... i denna dynamik."

Ändå beror ökningen av exporten från Armenien till Ryssland inte bara på att importen ersätts från länder som har infört sanktioner mot Ryssland. Enligt västerländska tjänstemän, statliga myndigheter och forskningscentra fungerar Armenien som en av de viktigaste ryska knutpunkterna för inköp av varor i EU och Östasien, och kringgår sanktioner. Parallellimporten av mikrochips, smartphones och bilar genom Armenien blomstrar särskilt. "Nya försörjningskedjor genom Armenien ... etablerades inom några dagar efter sanktionerna, och det tog flera månader att utöka dem", en rapport från februari 2023 från Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling noterade. Den 2 mars genomfördes en gemensam dokumentera av DOJ, handelsdepartementet och USA:s finansminister identifierade Armenien bland "tredje parts mellanhänder eller omlastningspunkter för att undvika rysk- och vitryska relaterade sanktioner och exportkontroller."

Armenien hjälper aktivt Ryska federationen med att kringgå sanktioner, inte bara vid import av civila varor. I september publicerade det amerikanska finansdepartementet detaljerad information om deltagandet av ett armeniskt företag i köpet av utländsk utrustning för den ryska militärindustrin. Bloomberg i oktober publicerade bevis på leveranser av europeiska utrustningskomponenter genom Armenien för användning i rysk militär utrustning. Armenien är inte bara ett logistiskt nav, utan ett centrum för militära och tekniska förnödenheter som stöder Putins regim i dess krig mot Ukraina.

Armenien har blivit en bekväm omlastningsplats för vapen från Iran. Det verkar som att ukrainare borde "tacka" armenierna för att den ryska armén har drönare som skadar deras civila infrastruktur och energiinfrastruktur, samt dödar och sårar civila. Den 28 november, den polska tidningen New Eastern Europe noterade: "Iran stöder Rysslands krig mot Ukraina med stöd av Armenien, som hjälper Moskva att kringgå sanktioner genom att förse iranska drönare och missiler genom armeniskt luftrum och flygplatser. Iran Air Cargo, ett dotterbolag till Iran Air, flög från Jerevan Zvartnots flygplats till Moskva i september 4 och 5, efter två tidigare flygningar den 21 och 29 augusti. Iran Air Cargo, Safiran Airport Services och deras moderbolag Iran Air är under amerikanska sanktioner för att ha överfört iranska drönare till Ryssland med armenisk assistans. Il-76MD Russian Air Force-flygplan var också används för att transportera iranska drönare genom Jerevan. Ryssland använde dessa iranska drönare och missiler för terroristattacker mot ukrainsk infrastruktur. USA varnade Armenien för sina nära relationer med Iran och Ryssland, bland annat under CIA-chefens besök i Armenien sommaren 2022. Han varnade för att hålla sig borta från den nära militära alliansen mellan Iran och Ryssland, men Armenien har ignorerat varningen”.

Dessa uppgifter som publicerats av en stor media som är knuten till den polska regeringen och Europeiska kommissionen visar att Armenien också fungerar som en militär och logistisk bas för den rysk-iranska alliansens krig mot Ukraina.

Den bittra ironin i situationen ligger i det faktum att Armenien vidtar oöverträffade åtgärder för diplomatiska påtryckningar på den internationella arenan för att uppnå ett erkännande av det armeniska folkmordet. En nation som säger sig vara ett offer för ett av 20-talets mest högljudda brott, som kräver att ställa länder och nationer till svars ett sekel senare, som kräver sanktioner mot sina grannar, deltar medvetet och aktivt i det mest uppenbara brottet mot en en gång broderliga människor. I själva verket är Armenien just nu upp till halsen i det som flera gånger har kallats folkmordet på det ukrainska folket.


 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend