Anslut dig till vårt nätverk!

armenien

"Oroa dig inte för det!" Armenien försöker undvika sanktioner för att skicka marker från EU och USA till Ryssland

DELA MED SIG:

publicerade

on

Armenien försöker tona ner vikten av en ökning av sin import av halvledarchips och andra elektroniska komponenter från Europa och Amerika. Det uppskattas att nästan alla försändelser skickas vidare till Ryssland för användning i missiler och andra vapen som används i kriget i Ukraina, skriver politisk redaktör Nick Powell.

Armenien kan inte förneka vad det har ertappats med att göra, men det gör verkligen sitt bästa för att övertyga EU och USA om att bara för att det hjälper Ryssland att undvika sanktioner, bör det i sin tur inte möta sekundära sanktioner. Information som först publicerades i New York Times har avslöjat en extraordinär ökning av armenisk import av elektroniska komponenter, inklusive åtta särskilt känsliga kategorier av halvledarchips.

Ett dokument som tidningen såg kom tydligen från US Bureau of Industry and Security. Den uppgav att mellan 2021 och 2022 ökade Armeniens import av chips och mikroprocessorer från USA med 515 %; från EU var det 212 %. Byrån uppskattade att nästan all import, 97 % av dem, återexporterades till Ryssland.

Sanktioner mot rysk import av viktiga elektroniska komponenter har varit särskilt effektiva för att undergräva landets krigsinsats mot Ukraina; det har reducerats till att försöka återanvända komponenter som rivits ur hushållsapparater. Som en nära allierad till Ryssland är Armenien en föga överraskande väg för att avbryta sanktioner, men nu vill man att USA och EU ska ignorera vad som har pågått.

Ekonomiminister Vahan Kerobyan kom från ett regeringsmöte för att ge en förklaring som helt missade poängen. Armenien ligger i samma tull- och ekonomiska zon som Ryssland, vilket betyder att det råder fri rörlighet för varor mellan de två länderna, sa han till reportrar. "Naturligtvis, för att skingra oro, pratar vi med våra amerikanska och europeiska partners och förklarar vad är grunden för handel med olika produkter", han lade till.

Trots att han sa "det finns ingen anledning att oroa sig för det", och hävdade att handelns omfattning är obetydlig, hävdade ministern också att det låg i Armeniens ekonomiska intresse. Regeringen skulle arbeta för att undvika sekundära sanktioner mot de inblandade företagen, även om det var den risken de tog. Han var tvungen att vara medveten om Armeniens skyldigheter som medlem av EAEU, den ryskledda Eurasiska ekonomiska unionen.

Armenien är ett litet land och har ingen gemensam gräns mot Ryssland eller något annat EAEU-land. Andra medlemmar har varit noga med att undvika att tillåta handel som kan framkalla sekundära sanktioner. (En medlem, Vitryssland, är själv under sanktion). Så trots de geografiska hindren har rondellvägen via Armenien blivit attraktiv för sanktioner.

Annons

Det är högst osannolikt att herr Kerobyans argument att Armenien skyddar sina ekonomiska intressen och respekterar sina skyldigheter mot Ryssland enligt EAEU-fördraget kommer att imponera på USA. Europeiska länder, som har drabbats av en allvarlig ekonomisk törn genom att avsluta sina egna handelsavtal med Ryssland, borde vara lika osympatiska.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend