Anslut dig till vårt nätverk!

Österrike

Österrikisk högerhögerledare slutar och lämnar arvet öppet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Ledaren för Österrikes högerextrema Freedom Party (FPO) Norbert Hofer (avbildad) avgick på tisdag men bakade tydligt inte sin högt profilerade suppleant och rival Herbert Kickl för att efterträda honom.

Hofer, allmänt sett som det mest omtyckta ansiktet för anti-islam- och invandringspartiet som kraschade ur regeringen mitt för skandalen för två år sedan, kom nära att vinna Österrikes presidentval 2016 för att förlora en omval.

Han tog över som ledare från Heinz-Christian Strache efter en videoskandal 2019 tvingade Strache att sluta som österrikisk rektor och bröt ner en koalitionsregering ledd av konservativa Sebastian Kurz, som nu styr med de gröna.

Annons

"Under de senaste månaderna har det varit möjligt att stabilisera partiet igen och föra det nära 20% -markeringen i opinionsundersökningar. Jag har alltså satt upp partiet så att det kan bli framgångsrikt också de närmaste åren. Min egen resa i spetsen för FPO slutar dock idag, "sade Hofer i ett uttalande från partiet.

Uttalandet säger inte varför Hofer, 50, slutade men hänvisade till nyligen behandlad behandling för ryggproblem. Han har gått med sockerrör sedan en skärmflygningsolycka 2003.

Det har förekommit flera rapporter i de österrikiska medierna om en klyfta med Kickl, en mer slipande person som tar en hårdare linje när det gäller att motsätta sig koronavirusrestriktioner och angripa Kurz.

Annons

Hans tillkännagivande bedövade fortfarande det parti som länge har hamnat på tredje plats i omröstningar bakom Kurz konservativa och oppositionssocialdemokrater.

"Jag blev förvånad över dagens händelser", sade partiets tungvikt Manfred Haimbuchner, FPO-ledare provinsen Övre Österrike, i ett uttalande.

Vid nästa ledare sa Hofer: s uttalande bara: "Jag önskar min efterträdare i det här inlägget lycka till för framtiden."

Österrike

Kommissionen godkänner 1.6 miljoner euro österrikiska system för att stödja offentliga företag som är aktiva inom pool- och friskvårdssektorn i samband med coronavirusutbrottet

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt ett österrikiskt system på 1.6 miljoner euro för att stödja offentliga företag som är aktiva inom pool- och friskvårdssektorn som drabbats av coronavirusutbrottet och de restriktiva åtgärder som den österrikiska regeringen var tvungen att vidta för att begränsa spridningen av viruset. Åtgärden godkändes enligt statligt stöd Tillfälligt ramverk. Enligt systemet kommer stödet att ske i form av direkta bidrag upp till 400,000 XNUMX euro per mottagare.

Åtgärden kommer att vara öppen för offentligt ägda mikro-, små och medelstora företag som är verksamma i Salzburg-regionen och som driver en termisk eller inomhuspool med bastu och/eller hälsoavdelning. Det offentliga stödet kommer att täcka en del av de fasta kostnader som dessa företag ådrar sig under perioder då de upplevde störningar i verksamheten på grund av begränsningarna. Syftet med åtgärden är att mildra de plötsliga likviditetsbrist som dessa företag står inför på grund av coronavirusutbrottet.

Kommissionen fann att det österrikiska systemet överensstämmer med villkoren i den tillfälliga ramen. I synnerhet kommer stödet (i) inte att överstiga 1.8 miljoner euro per stödmottagare. och (ii) beviljas senast den 31 december 2021. Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden är nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i enlighet med artikel 107 b FEUF och villkoren i den tillfälliga ramen. På grundval av detta godkände kommissionen åtgärden enligt EU: s regler för statligt stöd. Mer information om den tillfälliga ramen och andra åtgärder som vidtas av kommissionen för att hantera de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruspandemin kan hittas här. Den icke-konfidentiella versionen av beslutet kommer att göras tillgänglig under ärenumret SA.64490 i EU statligt stöd registrera sig på kommissionens tävlingens webbplats när någon sekretessfrågor har lösts.

Annons

Fortsätt läsa

Österrike

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen stöder Österrikes plan för återhämtning och motståndskraft

publicerade

on

Europeiska kommissionen har antagit en positiv bedömning av Österrikes plan för återhämtning och motståndskraft. Detta är ett viktigt steg mot att EU betalar ut 3.5 miljarder euro i bidrag inom återhämtnings- och motståndskraftsfaciliteten. Denna finansiering kommer att stödja genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Österrikes återhämtnings- och motståndskraftsplan. Det kommer att hjälpa Österrike att komma starkare ut ur COVID-19-pandemin.

RRF - i hjärtat av NextGenerationEU - kommer att ge upp till 672.5 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i hela EU. Den österrikiska planen är en del av ett aldrig tidigare skådat samordnat EU-svar på COVID-19-krisen, för att ta itu med gemensamma europeiska utmaningar genom att anta de gröna och digitala övergångarna, för att stärka den ekonomiska och sociala motståndskraften och sammanhållningen på den inre marknaden.

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sa: ”Idag har Europeiska kommissionen beslutat att ge sitt gröna ljus till Österrikes återhämtnings- och motståndskraftsplan. Österrike är redan en föregångare i den gröna övergången. Genom att lägga särskild tonvikt på investeringar och reformer som ytterligare stöder våra klimatmål gör Österrike ett tydligt uttalande. Vi har godkänt din plan eftersom vi är helt överens om att djärva åtgärder krävs för att leverera den gröna övergången. ”

Annons

Kommissionen utvärderade Österrikes plan baserat på kriterierna i RRF-förordningen. I kommissionens analys undersöktes särskilt om de investeringar och reformer som anges i Österrikes plan stöder de gröna och digitala övergångarna. bidra till att effektivt hantera utmaningar som identifierats under den europeiska terminen, och stärka dess tillväxtpotential, skapande av jobb och ekonomisk och social motståndskraft.

Säkerställa Österrikes gröna och digitala övergång  

I kommissionens bedömning framgår att Österrikes plan ägnar 59% av planens totala anslag till åtgärder som stöder klimatmålen. Detta inkluderar reformer av Österrikes skattesystem som syftar till att minska koldioxidutsläppen genom incitament för klimatvänlig teknik, förmånliga skattesatser för låg- eller nollutsläppsprodukter och prissättning av CO2 utsläpp. Dessa åtgärder flankeras av riktad skattelättnad för företag och hushåll i nöd. Andra åtgärder investerar i energieffektivitet, förnybar energi, avkolning av industrin, biologisk mångfald och cirkulär ekonomi. Dessa investeringar åtföljs av relaterade reformer, inklusive översyn av stödramen för förnybar energi och utfasning av oljeuppvärmningssystem.

Annons

I kommissionens bedömning av Österrikes plan framgår att den avsätter 53% av sitt totala anslag till åtgärder som stöder den digitala övergången. Detta inkluderar avsevärda investeringar i anslutningsmöjligheter, med särskilt fokus på den utbredda utbyggnaden av Gigabit-kompatibla nätverk och upprättandet av nya symmetriska Gigabit-anslutningar i underartade, missgynnade och landsbygdsområden. Planen innehåller också betydande investeringar i digitalisering av utbildning, e-förvaltning och små och medelstora företag.

Stärker Österrikes ekonomiska och sociala motståndskraft

Kommissionen anser att Österrikes plan innehåller en omfattande uppsättning av ömsesidigt förstärkande reformer och investeringar som bidrar till att effektivt hantera en betydande delmängd av de ekonomiska och sociala utmaningar som beskrivs i de landsspecifika rekommendationer som riktas till Österrike. Kvinnors heltidsanställning på arbetsmarknaden förväntas förbättras på grund av ökad tillgång till tidiga barnomsorgsanläggningar. Den sedan länge erkända utmaningen relaterad till könspensionsskillet hanteras genom åtgärder i planen. Planen tar upp några av de sociala och ekonomiska utmaningar som har uppstått eller förvärrats under COVID-19-krisen. Riktad kompensation av utbildnings- och inlärningsunderskott på grund av pandemin kommer att bekämpa en ökning av ojämlikheten i utbildningsresultaten. En rad aktiva arbetsmarknadspolitiska åtgärder förväntas tillgodose det ökade behovet av hjälp till lågutbildade och öka arbetsmarknadens möjligheter för missgynnade grupper.

Planen representerar ett omfattande och tillräckligt balanserat svar på Österrikes ekonomiska och sociala situation i Österrike och bidrar därmed på lämpligt sätt till alla sex pelare som nämns i RRF-förordningen.

En ekonomi som fungerar för människor Verkställande direktör Valdis Dombrovskis (avbildad) sade: ”Vi har idag godkänt Österrikes återhämtningsplan för att skapa en mer rättvis, digital och hållbar ekonomi. Denna plan uppnår rätt balans, med över hälften av den totala tilldelningen inriktad på klimatmål, såsom investeringar för att återställa föråldrade olje- och gasuppvärmningssystem, stödja utsläppsfri kollektivtrafik och skydda biologisk mångfald. Planen kommer också att driva fram digital anslutning i Österrike och hjälpa till att främja elevernas digitala färdigheter. Jag välkomnar särskilt åtgärder för att ge en hand till lågutbildade och missgynnade grupper tack vare riktade arbetsmarknadsmöjligheter och för att göra det lättare för kvinnor att arbeta heltid. ”

Stöd för flaggskeppsinvesteringar och reformprojekt

I den österrikiska planen föreslås projekt i sju europeiska flaggskeppsområden. Detta är specifika investeringsprojekt som tar upp frågor som är gemensamma för alla medlemsstater inom områden som skapar arbetstillfällen och tillväxt och som behövs för den dubbla övergången. Exempelvis har Österrike föreslagit att investera 159 miljoner euro i pensionerade föråldrade olje- och gasuppvärmningssystem och 543 miljoner euro på byggande av nya tåglinjer och elektrifiering av befintliga. 

Ekonomikommissionär Paolo Gentiloni sa: ”Österrikes plan för återhämtning och motståndskraft innehåller en verkligt omfattande uppsättning initiativ som kommer att förbättra medborgarnas liv och företagens konkurrenskraft i alla delar av landet. Åtgärderna inkluderar den viktiga ekosociala skattereformen - ett utmärkt exempel på hur beskattningspolitiken kan bidra till att skydda vårt klimat på ett socialt rättvist sätt. Tillsammans med åtgärder som utfasning av oljeuppvärmningssystem och mobilitetsplanen kommer Österrike att få ett starkt lyft i sina ansträngningar att vara klimatneutrala till 2040. Jag välkomnar också reformer som kommer att stödja hälso- och långtidsvård, barnomsorg och utbildning."

Bedömningen visar också att ingen av de åtgärder som ingår i planen väsentligen skadar miljön, i linje med kraven i RRF-förordningen.

De kontrollsystem som inrättats av Österrike anses vara adekvata för att skydda unionens ekonomiska intressen. Planen ger tillräcklig information om hur nationella myndigheter kommer att förhindra, upptäcka och korrigera fall av intressekonflikter, korruption och bedrägerier i samband med användningen av medel.

Nästa steg

Kommissionen har idag antagit ett förslag till rådets genomförandebeslut om att bevilja Österrike 3.5 miljarder euro i stöd enligt RRF. Rådet har nu som regel fyra veckor på sig att anta kommissionens förslag.

Rådets godkännande av planen skulle möjliggöra utbetalning av 450 miljoner euro till Österrike i förfinansiering. Detta motsvarar 13% av det totala beloppet för Österrike.

Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserat på ett tillfredsställande uppfyllande av de milstolpar och mål som anges i rådets genomförandebeslut, vilket återspeglar framstegen i genomförandet av investeringarna och reformerna. 

För mer information

Frågor och svar: Europeiska kommissionen stöder Österrikes plan för återhämtning och motståndskraft

Återställnings- och motståndskraft: Frågor och svar

Faktablad om Österrikes plan för återhämtning och motståndskraft

Förslag till rådets genomförandebeslut om godkännande av bedömningen av återhämtnings- och motståndskraftsplanen för Österrike

Bilaga till förslaget till rådets genomförandebeslut om godkännande av bedömningen av återhämtnings- och motståndskraftsplanen för Österrike

Arbetsdokument som åtföljer förslaget till rådets genomförandebeslut

Återhämtnings- och motståndskraft

Förordning om återhämtning och motståndskraft

Fortsätt läsa

Österrike

NextGenerationEU: President von der Leyen i Österrike och Slovakien för att presentera kommissionens bedömning av nationella återhämtningsplaner

publicerade

on

I dag (21 juni) kommissionens ordförande Ursula von der Leyen (avbildad) kommer att fortsätta sin NextGenerationEU-turné i Österrike och Slovakien för att personligen överlämna resultatet av kommissionens bedömning och rekommendation till rådet om godkännande av de nationella återhämtnings- och motståndskraftsplanerna inom ramen för NextGenerationEU. På måndag morgon kommer hon att vara i Wien för ett möte med kanslern i Österrike, Sebastian Kurz. Senare samma dag reser presidenten till Bratislava, där hon kommer att tas emot av Eduard Heger, Slovakiens premiärminister. Hon kommer också att träffa Zuzana Čaputová, Slovakiens president, och Boris Kollár, talman för det nationella rådet, tillsammans med vice ordförande Maroš Šefčovič. I båda länderna kommer presidenten att besöka projekt som finansieras eller kommer att finansieras under Recovery and Resilience Facility, med fokus på vetenskap och den gröna övergången i Slovakien, och på kvantteknologi i Österrike.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend