Anslut dig till vårt nätverk!

Österrike

Österrikes president söker omval genom knock-out i första omgången

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Kandidaterna i Österrikes presidentval avslutades fredagen (7 oktober), före söndagens (9 oktober) omröstning. Den sittande, och klara favoriten Alexander Van der Bellen, hoppas att han kan vinna majoritet för att undvika en omgång.

De flesta undersökningar visar att Van der Bellen (den 78-årige tidigare ledaren för de gröna) har drygt hälften av de 50 % som krävs för att vinna i den första omgången. Utmaningen nu är att mobilisera sina supportrar och övertyga honom om att hans seger inte är säker.

Van der Bellen får stöd av höga personer från båda de stora mittpartierna, men ingetdera partiet har lämnat in kandidater. Med Walter Rosenkranz, från det högerextrema frihetspartiet, (FPO), hans närmaste rival, möter han sex oppositionella, alla män.

Van der Bellen sa, "Det här är inte en klar deal", vid hans avslutande kampanjmöte, som deltog av läktare från alla partier utom FPO (den tredje största i underhuset).

"Snälla rösta och uppmuntra andra att rösta. Soffa och komfort är demokratins största fiender denna söndag."

Medan den österrikiske presidenten i första hand är en ceremoniell position, har han också breda befogenheter som gör att han kan övervaka perioder av övergång och turbulens. Van der Bellen har gått igenom många kriser och hans rykte om att ha en lugn och stadig hand bygger på hans avslappnade uppträdande.

Van der Bellen hade besegrat en högerextrem kandidat i en tät tävling 2016. Van der Bellen svär i en koalitionsregering bildad av FPO och det konservativa folkpartiet 2017. Koalitionsregeringen upplöstes sedan i skandal 2019, efter att FPO:s tidigare ledare spelades in i hemlighet och erbjöd sig att fixa statliga kontrakt.

Annons

Sebastian Kurz , en konservativ stjärna, avgick som kansler förra året på grund av korruptionsanklagelser. Van der Bellen har svurit till två andra konservativa kansler.

Rosenkranz uttalade sig vid sitt avslutande möte om FPO:s kärnteman, immigration, lag och ordning och kritiserade Bryssel. Van der Bellen anklagades av Rosenkranz för att vara kandidat för det politiska etablissemanget och "systemet".

Rosenkranz, 60 år, uppgav att han har en rolig känsla av att det skulle bli avrinning. Talet var så långt att nyhetsnätverken avbröt det innan det tog slut.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend