Anslut dig till vårt nätverk!

Österrike

Österrikes president säkrar omval med klar seger och undviker omval

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Österrikes president Alexander Van der Bellen (avbildad) vann en andra sexårsperiod genom att vinna en klar majoritetsröst i ett val som undvek en omgång. Dessa prognoser baserades på nästan alla avgivna röster, förutom poströstningar.

Den tidigare ledaren för de gröna, 78 år, har vunnit stor popularitet genom sina lugna prognoser under tider av nationella kriser som regeringens kollaps 2019 eller Sebastian Kurz avgång (för ett år sedan) på grund av anklagelser om korruption som Kurz förnekar.

Van der Bellen besegrades av Van der Bellens högerextrema Freedom Party (FPO), som vann ett tightare lopp än en FPO-motståndare 2016. Alla andra partier stödde presidenten, inklusive Grandees.

Även om den österrikiske presidenten främst är en ceremoniell position, har han också breda befogenheter som gör att han kan övervaka perioder av övergång eller turbulens. Presidenten är arméns överbefälhavare. Han kan också sparka hela regeringen eller kanslern.

"En majoritet är lätt att säga, men en absolut majoritet (fler röster än alla andra kandidater) betyder att man bör ta detta på allvar. Van der Bellen sa att även om jag inte var säker på att det skulle hända, så gjorde det det och det är en stor känsla", delade Van der Bellen med ORF, den nationella sändaren. Van der Bellen mötte sex manliga motståndare i en matchup för män.

Van der Bellen låg på 56.1 %, med ett marginalfel på 1.1 procentenhet. 95 % av rösterna räknades i vallokalerna. Walter Rosenkranz, FPO, var Van der Bellens närmaste rival med 17.9 %.

"Alexander Van der Bellen lyckades se till att han i första omgången skulle bli nästa president. Rosenkranz uppgav att han gratulerade honom för denna bedrift till ORF.

Annons

Brevsedlar kommer inte att inkluderas i söndagens rösträkning. Prognoser av slutresultatet görs dock för alla röster, inklusive brevröstningar. Dessa prognoser har varit mycket tillförlitliga tidigare.

ARGE Wahlen tog fram en separat projektion för nyhetsbyrån APA. Det gav nästan identiska resultat som SORAs. Van der Bellen hade 56 % och Rosenkranz 17.6 %, baserat på 88 % av rösterna i vallokalerna.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend