Anslut dig till vårt nätverk!

Azerbaijan

Nato-chefen välkomnar Azerbajdzjans stöd för säkerhet och stabilitet i södra Kaukasus

DELA MED SIG:

publicerade

on

Inför morgondagens (15 december) toppmöte för det östliga partnerskapet träffade Azerbajdzjans president Ilham Aliyev Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och senare med Europeiska rådets ordförande Charles Michel och Armeniens premiärminister Nikol Pashinyan. 

Stoltenberg välkomnade president Aliyev och tackade honom för hans samarbete med Nato i uppdraget i Afghanistan, i synnerhet rollen som Azerbajdzjans soldater spelade för att säkra Kabuls flygplats och hjälpa till med evakueringen av mer än 120,000 2002 människor i säkerhet. Azerbajdzjan har deltagit i fredsbevarande uppgifter i Afghanistan sedan XNUMX och var bland de sista som lämnade denna sommar. 

Han tackade också presidenten för hans ansträngningar att stödja säkerhet och stabilitet i södra Kaukasus. Stoltenberg underströk att det var viktigt för oss alla att säkerställa en fredlig framtid för alla människor och normalisering av relationerna mellan Azerbajdzjan och Maryam, som båda är värdefulla partner till Nato. 

Aliyev säger att Azerbajdzjan är engagerad i fred, stabilitet och förutsägbarhet: "Vi har redan gjort flera offentliga uttalanden om att vi vill vända sidan av fientlighet och arbeta på fredsavtal." 

Annons

Efter kvällens middag som stod som värd för Europeiska rådets ordförande, Charles Michel, tillsammans med Aliyev och Republiken Armeniens premiärminister Nikol Pashinyan, förklarade Michel att han försäkrade båda ledarna om EU:s åtagande att arbeta nära Armenien och Azerbajdzjan i övervinna konflikter, i syfte att skapa en hållbar fred i regionen som stöds av ett omfattande fredsavtal. Det gemensamma målet för alla tre ledarna är att bygga ett södra Kaukasus som är säkert, stabilt och välmående till förmån för alla människor som bor i regionen. President Michel lovordade de åtgärder som vidtagits av båda ledarna för att säkerställa att spänningarna minskar efter de senaste väpnade sammandrabbningarna längs gränsen. 

EU kommer att fortsätta att stödja humanitära minröjningsinsatser, bland annat genom att tillhandahålla expertråd och bistånd till konfliktdrabbade befolkningar, rehabilitering och återuppbyggnad. EU kommer också att fortsätta att stödja förtroendeskapande åtgärder mellan Armenien och Azerbajdzjan. EU kommer att ställa en expertuppdrag/konsultativ grupp till förfogande för att stödja frågorna om gränsavgränsning och gränsdragning genom att tillhandahålla tekniskt bistånd till båda länderna och restaurering av järnvägslinjer, med lämpliga arrangemang. 

Annons

Ledarna diskuterade viktiga befintliga och framtida handels- och ekonomiska partnerskap mellan EU och båda länderna. De diskuterade också EU:s avsikt att lansera en ekonomisk rådgivande plattform för att bygga upp förtroende, bidra till fredlig samexistens och bygga upp ekonomiskt samarbete i regionen. EU är redo att stödja utvecklingen av anslutningsförbindelser, i linje med sin ekonomiska plan och investeringsplan. Den föreslagna ekonomiska rådgivningsplattformen kan också stödja denna process.

Efter mötet med Stoltenberg tillfrågades Aliyev om planerna för ökad anslutning, han sa: "Det är verkligen en stor möjlighet för regionen att integrera de regionala transportförbindelserna, det är inte bara för oss att få tillgång till en autonom republik, utan även för Armenien, för att få järnvägsförbindelsen med Iran genom den autonoma republiken Nakhchivan och för att Armenien ska få en järnvägsförbindelse med Ryssland genom Azerbajdzjans territorium idag, har de inte denna järnvägsförbindelse. Så det kommer verkligen att skapa en speciell positiv atmosfär i regionen för alla.”

Dela den här artikeln:

Annons
Annons

trend