Anslut dig till vårt nätverk!

Azerbaijan

För Azerbajdzjan kommer 2022 att bli "Sushas år": Vad betyder det?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

I sitt tal till det azerbajdzjanska folket med anledning av den 31 december 2021 – dagen som i Azerbajdzjan firas som världsazerbajdzjanernas solidaritetsdag tillsammans med det nya året, utropade president Ilham Aliyev 2022 som "Sushas år". Shusha är en bergsstad belägen i Karabach-regionen i Azerbajdzjan och har en avgörande plats i landets historia och kultur, skriver Vasif Huseynov.

2022 markerar 270-årsdagen av grundandet av denna stad som lades ner 1752 på instruktion av Panah Ali Khan, dåvarande guvernören i Karabach, som ville bygga den som en fästning för att avvärja attackerna från sina rivaler. Detta särskilda område valdes på grund av dess geografiska läge på 1300-1600 m. höjd omgiven av styva klippor som gjorde den otillgänglig för fiendens attacker.

Från de första åren av dess etablering fram till 1992 blomstrade Shusha stadigt och utvecklades till att bli en kulturell huvudstad i den större regionen. Ofta kallad "Konservatoriet i Kaukasus", födde staden många kända artister, musiker och poeter. Till exempel, Uzeyir Hajibeyov, grundaren av Azerbajdzjans komponerade klassiska musik och opera, och den första kompositören av en opera i den islamiska världen, föddes och växte upp i Shusha.

Staden var födelseplatsen för Azerbajdzjans berömda tenor Bulbul, en azerbajdzjansk poetess Khurshid Banu Natavan från 19-talet. Molla Panah Vagif, Azerbajdzjans 18-talspoet som grundade den realistiska trenden inom azerbajdzjansk poesi föddes och bodde i Shusha hela sitt liv. Stadens bidrag till Azerbajdzjans kultur blomstrade under 20-talet med födelsen av den kända dirigenten Niyazi och de kända sångarna Seyid och Khan Shushinski.

Annons

Staden har varit ett av centrum för mattvävningsindustrin i Azerbajdzjan och brukade exportera de lokalt producerade mattorna till globala marknader under andra hälften av artonhundratalet. 1867 deltog Shushas mattvävare och vann priser i en internationell show i Paris.

Staden var hem för 549 historiska byggnader, asfalterade gator med en total längd på 1203 meter, 17 källor, 17 moskéer, 6 karavanserais, 3 gravar, 2 madrassor, 2 slott och fästningsmurar.

Under hela sin historia bosattes staden till övervägande del av azerbajdzjaner och 1989 var det hem för 20,579 1,377 människor vars 1990 8 var etniska armenier. Under det fullskaliga kriget som Armenien förde mot Azerbajdzjan i början av 1992-talet föll staden under den tidigares kontroll den 480 maj 600. Som ett resultat av ockupationen av Shusha dödades 22,000 civila, 68 sårade, XNUMX XNUMX fördrivna. Ingenting är känt om ödet för XNUMX som togs som gisslan av armenier.

Annons

Ockupationen satte stopp för uppkomsten av staden Shusha och gjorde den utsatt för ett obevekligt kulturellt folkmord, eftersom armenier, i ett försök att radera azerbajdzjanernas avtryck, förstörde eller förskingrade stadens kulturella ikoner. Enligt de officiella rapporterna förstördes 279 religiösa, historiska och kulturella monument under denna period som varade fram till det 44 dagar långa Karabachkriget (aka Andra Karabachkriget) i slutet av 2020.

Samtidigt gjorde Armenien små investeringar för att återuppbygga staden, även om de envist hävdade att Shusha alltid var en del av den armeniska kulturen och historien. Som en framstående brittisk expert Thomas de Wall avslutade efter sitt besök i Shusha i början av 2000-talet, behandlade armenier staden som en krigstrofé att plundra eller en plats där man kan be snarare än att investera och leva.

Efter 28 år av illegal ockupation, den 8 november 2020, i ett drag som var avgörande för det andra Karabachkriget, befriade Azerbajdzjans väpnade styrkor Shusha från den armeniska kontrollen. Detta öppnade ett nytt kapitel i stadens historia när Azerbajdzjan lanserade en omfattande återuppbyggnadsplan för att återuppbygga staden tillsammans med alla andra nyligen befriade territorier.

I maj 2021 undertecknade Azerbajdzjans president Ilham Aliyev en order som förklarade staden Shusha som Azerbajdzjans kulturhuvudstad. Detta beslut fattades för att återställa stadens historiska utseende, för att ge den dess forna glans och för att återförena den med det traditionellt rika kulturlivet, samt för att främja den på den internationella arenan som en pärla av månghundraårig rik kultur , arkitektur och stadsplanering i Azerbajdzjan, enligt presidentordern.

För att fira stadens historiska och kulturella betydelse för hela den turkiska världen, nominerade Internationella organisationen för turkisk kultur, TURKSOY, känd som den turkiska världens UNESCO, Shusha till "den turkiska världens kulturhuvudstad" 2023.

Omedelbart efter befrielsen av staden Shusha påbörjade Azerbajdzjan byggandet av en ny mer än hundra kilometer lång väg till staden som blev klar på mindre än ett år. I Fuzuli, en nyligen befriad stad i Karabach nära Shusha, byggdes snabbt en internationell flygplats för att underlätta tillgången till regionen från utlandet och som sådan för att öka dess turismpotential.

Azerbajdzjan tilldelade 2.2 miljarder AZN (1.1 miljarder euro) för återuppbyggnaden i de befriade territorierna 2021. Dessa medel var främst öronmärkta för restaurering av infrastruktur (el, gas, vatten, kommunikationer, vägar, utbildning, hälsa, etc.), som samt kulturella och historiska monument. Samma mängd medel från statsbudgeten anslogs för detta ändamål 2022.

Azerbajdzjan försöker också dra internationella medel till återuppbyggnaden av regionen som hade varit hem för mer än 700,000 30 azerbajdzjaner före ockupationen och dess efterföljande förstörelse. Internationellt bistånd är avgörande för att möjliggöra snabb rehabilitering av dessa territorier och skapa nödvändiga levnadsvillkor för att tusentals internflyktingar ska kunna återvända efter upp till XNUMX år av tvångsförflyttning.

Azerbajdzjan förklarade 2022 som "Sushas år" och utpekade tydligt sin prioritet för det kommande året: Azerbajdzjans folk är fast beslutna att återuppbygga de förstörda städerna och byarna och återuppliva de tidigare ockuperade områdena. Folket i Azerbajdzjan är fast beslutna att göra Shusha till Kaukasus kulturella centrum igen.

Om författaren: Dr. Vasif Huseynov är senior rådgivare vid Center of Analysis of International Relations (AIR Center) i Baku, Azerbajdzjan.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons
Annons

trend