Anslut dig till vårt nätverk!

Azerbaijan

Två år efter konflikten måste Armenien ställas inför rätta för sin förstörelse av det azerbajdzjanska kulturarvet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Årsdagar är alltid en anledning att tänka på både det förflutna och framtiden. Den här veckan är det två år sedan det 44 dagar långa kriget mellan Azerbajdzjan och Armenien slutade. Även om vägen mot fred efter konflikten aldrig är enkel eller linjär, gör inga misstag: detta är ett betydelsefullt tillfälle - skriver Ambassadör Elman Abdullayev, Azerbajdzjans ständiga delegat till UNESCO

Ambassadör Elman Abdullayev, Azerbajdzjans ständiga delegat till UNESCO

För två år sedan var freden och stabiliteten i regionen svår och bräcklig, med olyckorna de högsta på nästan tre decennier. Sedan dess har vi arbetat hårt och inte sparat några ansträngningar för att uppnå långvarig fred i regionen.

Möten på hög nivå mellan ledarna för Azerbajdzjan och Armenien samt den första direkta kontakten mellan utrikesministrarna på nästan trettio år, med internationella partners medling och engagemang, är viktiga steg mot hållbar fred.

Armenien måste dock inta en konstruktiv ståndpunkt och visa beslutsam politisk vilja för att omvandla denna dialog till verkliga framsteg för att uppnå ett långsiktigt fredsavtal, vilket är avgörande för regionens framtid. 

Azerbajdzjan är redo och ivriga att fortsätta bidra till hållbar fred och utveckling i regionen. Denna vilja har tydligt och konsekvent visat sig på flera internationella plattformar.

Men även om det är viktigt att gå framåt, för att verkligen inventera var vi är, måste vi undersöka var vi har varit. Krigsförbrytelser begångna av Armenien under trettio år av ockupation av azerbajdzjanska territorier kan inte lämnas obestridda.

Annons

I min roll som Azerbajdzjans ständiga delegat till UNESCO fortsätter jag att prioritera behovet av bedömning av förstörelsen av vårt kulturarv sedan slutet av den armeniska ockupationen av Azerbajdzjans nu befriade territorier.

Vi har arbetat med internationella partners, inklusive globala och regionala organisationer, för att kartlägga och dokumentera förstörelsen av kulturell och religiös egendom.

Under de nästan trettio åren av den armeniska ockupationen av internationellt erkända territorier i Azerbajdzjan, bevittnade vi ett metodiskt, konsekvent och strukturerat mönster av radering av det azerbajdzjanska kulturarvet. Tydliga bevis har framkommit för att religiösa och kulturella platser medvetet var måltavla.

Enligt en bedömning gjord av de azerbajdzjanska myndigheterna förstördes mer än 80 moskéer eller kraftigt skadade. Chockerande nog vandaliserades vissa moskéer och användes som stall för grisar och kor i total respektlöshet mot det muslimska samfundet.

900 kyrkogårdar, 192 helgedomar, 44 tempel, 473 historiska monument förstördes. Hundratals kulturinstitutioner, inklusive 927 bibliotek med ett lager på 4.6 miljoner böcker, 85 musik- och konstskolor, 22 museer och museiavdelningar med mer än 100,000 4 utställningar, 4 konstgallerier, 2 teatrar, 8 konserthus, 2 kultur- och rekreationsparker , och mer än 000 XNUMX historiska och kulturella monument har vandaliserats.

I vår älskade kulturhuvudstad, Shusha, förstördes minst 17 moskéer, inklusive Ashaghi Govharagha-moskén och Saatli-moskén, och historiska platser som den framstående azerbajdzjanska poetens grav, Vagif, Natavans palats och många fler under ockupationen.

Armeniskt ledarskap uppmuntrade, ledde och stödde den illegala exporten av kulturegendom från de ockuperade områdena. Genom att deponera illegalt exporterade kulturegendomar till sina museer och andra anläggningar försöker man överföra äganderätten till dessa kulturföremål.

Efter befrielsen av territorierna och undertecknandet av det trilaterala uttalandet, under tillbakadragandet av de armeniska väpnade styrkorna från distrikten Agdam, Kalbajar och Lachin i Azerbajdzjan, har klockorna, korsen, de berömda freskerna och antika manuskripten från Khudavang-klostret från 13-talet olagligt förts till republiken Armenien. Dessutom transporterades också värdefulla artefakter som hittades under illegala arkeologiska utgrävningar i Azykh-grottorna, nära Shahbulag-fästningen i Agdam-distriktet, till Armenien.

Armenien gjorde en illegal utställning av mattor som hölls på National Museum-Institute of Architecture i Armeniens huvudstad. Dessa mattor togs olagligt bort från mattmuseet i staden Shusha i Republiken Azerbajdzjan och exporterades till Armenien. Enligt rapporter har 160 värdefulla mattor olagligt tagits bort från Shusha mattmuseum.

Under dessa 30 år av Armeniens ockupation av Azerbajdzjans territorier har vi vädjat till det internationella samfundet, inklusive UNESCO, angående förstörelsen av Azerbajdzjans kulturarv, olaglig restaurering och utgrävningsaktiviteter som utförs i de territorier som ockuperats av Armenien.

Armeniens illegala verksamhet med avseende på det inhemska kulturarvet i Azerbajdzjan i de befriade territorierna utgör ett tydligt och flagrant brott mot internationell rätt, särskilt 1954 års Haagkonvention.

Genom att exportera och försöka rekvirera kulturegendomar från de territorier som den ockuperade, kränkte Republiken Armenien allvarligt sina internationella förpliktelser.

Vi har informerat UNESCO om Armeniens illegala handlingar och uppmanat organisationen att vidta nödvändiga åtgärder. Vi har, tillsammans med flera icke-statliga organisationer, konsekvent efterlyst ett oberoende uppdrag av experter från UNESCO för att utvärdera tillståndet för kulturella skador; men det armeniska ledarskapet har försenat processen.

Vi har också skickat en förfrågan till UNESCO om att skicka ett uppdrag till Armenien för att bedöma det nuvarande tillståndet för det azerbajdzjanska kulturarvet. Under februaris fyrsidiga möte mellan Azerbajdzjans president Ilham Aliyev, Frankrikes president Emmanuel Macron, Europeiska rådets president Charles Michel och Armeniens premiärminister Nikol Pashinyan nåddes en överenskommelse om att skicka en UNESCO-delegation till Armenien för att undersöka förstörelsen och tillägnandet begått av Armenien mot azerbajdzjanskt kulturarv som ligger på dess territorium.

Azerbajdzjanska icke-statliga organisationer har också skickat många förfrågningar och vädjanden till UNESCO om att skicka ut ett utvärderingsuppdrag till Armenien för att bedöma den nuvarande situationen för det azerbajdzjanska kulturarvet i detta land.

Vi är fast beslutna att hålla Armenien till svars för dessa olagliga handlingar, inklusive i Internationella domstolen. Att se till att de ansvariga för kulturell vanhelgning är ansvariga för sina handlingar är avgörande.

Samtidigt som att söka rättvisa är en tydlig prioritet, tar vi också steg på plats för att hjälpa till att bevara vårt inkluderande kulturarv.

Azerbajdzjan har investerat avsevärt i kulturell rehabilitering i regionen, inklusive i de befriade territorierna, för att säkerställa underhåll och bevarande av byggnader, konst, multikonfessionella religiösa platser och andra anmärkningsvärda artefakter i linje med internationella standarder.

Över 1,200 XNUMX religiösa och kulturella platser undersöks, underhålls och skyddas i slutändan som en del av dessa ansträngningar, oavsett bakgrund.

Azerbajdzjan har bekräftat sitt åtagande att bevara och återställa alla kulturella och religiösa monument i de befriade områdena, oavsett deras ursprung.

Kulturarv som ligger i Azerbajdzjan, oavsett dess ursprung, oavsett om det är sekulärt eller religiöst, återspeglar den kulturella mångfalden hos befolkningen i Azerbajdzjan.

Som hem för så många nationaliteter, kulturer och religioner och belägen vid korsningen av Europa och Asien, är jag otroligt stolt över Azerbajdzjans mångkulturella samhälle. Denna anda tillämpas lika på våra ansträngningar att bevara och skydda allt kulturellt och religiöst arv.

Som ett erkännande av tvåårsjubileet är det viktigt att erkänna tidigare orättvisor, men också att se fram emot potentialen för varaktig fred och säkerhet. Både i min egenskap av Azerbajdzjans representant vid UNESCO och även som stolt azerbajdzjansk medborgare ger detta jubileum mig starkt hopp för framtiden.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend